Főoldal

IV. évad (24. rész)
(2010-2011)

Szerintem a Chuck idén is remek volt. Akadt ugyan néhány gyengébb rész, aminek köszönhetően nem volt annyira kiegyensúlyozott, mint az előző évadban, de ugyanakkor túl nagy gondjaim sem voltak. Amit nagyon fontos leszögezni idén is, remek vendégszereplők szórakoztattak el minket, és a főszál is nagyon érdekes volt. Főleg azzal a "mindent megváltoztató" fordulattal a végén. Morgant én egy kicsit időnként kevésnek éreztem, de valahányszor feltűnt lenyomta Jeffsteréket, ami higgyétek el, óriási bravúr. Annál a két idiótánál nagyobb állatokat még nem igen látott a kisképernyő világa. Az évadra így a bevezetésemben egy 8 pontot osztanék ki. Vajon lesz-e több a végére?A Chuck-ot sokan, sok mindenért szeretik. Vagy utálják. Nekem ez a a kedvenc sorozatom. Egyre kevesebb kétség fér hozzá. És mint ahogy ezt már megszokhattuk minden év elején új a lendület, új az irány és a küldetés. Kikövezték nekünk az évados átívelő szálat, hallottuk a főellenség nevét és anyuból is láttunk egy kis eksönt. Úgyhogy ez a premier maximálisan elvégezte a dolgát ugyanis bevezetett minket az új évad rejtelmeibe. Hogy mindezek után jobban várom-e a folytatást? Persze.
Kimeríthetetlen lehetőségek rejlenek ebben a sorozatban. Nekem ezért a Chuck a kedvencem. Valahányszor azt hiszed, hogy már mindent, de tényleg mindent láttál, mindig képesek előkapni valami újat. Időnként csak a nézőpontot változtatják meg, máskor meg pirinyóit árnyalnak a képen, de úgy is akad, hogy csak kihasználják a legnagyobb erősségeiket, a karaktereket. Ha egy mondatban kéne összefoglalnom, hogy ez miért volt olyan zseniális rész, akkor tutira ezt mondanám: "Ez volt Morgan nagy hőstette".

Bármit is szednek a Chuck írói én is akarok belőle. Komolyan hihetetlen, hogy már hatodik hete kell az egekbe magasztalnom őket, mert vagy annyira elborult elmék, vagy annyira csavarosak, vagy csak szimplán annyira normálisak, hogy az már félelmetes. Esküszöm, hogy nincs a világon még egy ilyen sorozat, mint a Chuck. És amit ebben a Halloween-i részben műveltek... Jó, belekötök. Sokkal, de sokkal több Jeffster kellett volna - bár felesleges lett volna.

Naívság. Ezt utálom Chuck-ban. A karakterben, és időnként a sorozatban. De tetszik, hogy Sarah és Casey a földön járnak és érzelmek nélkül, reálisan közelítik meg a kérdéseket. Utálom viszont az írói gárdát. Most komolyan fordulat fordulat hátán és még egy "WTF?" csattanó is? Mintha nem lenne elég nekünk, hogy Morgan mekkora szerephez jut, és mennyire jól működik együtt Casey karakterével. Igazából ha van sorozat, ami elbírna négy karakterrel, akkor az a Chuck. Jó és persze kellenek olyanok is, mint Linda Hamilton és Timothy Dalton.

4x08.

Hihetetlen! Megszerezték Summer Glau-t egy vendégeskedésre, és még a Firefly-ra is utalgattak az írók? Időnként tényleg könnyet csalnak a szememből. Summer egyébként varázslatos volt és ha most bármelyik másik sorozatról lenne szó akkor oldalakon át áradoznék róla. A Chuck-nál viszont csak ennyit mondhatok: Imádom Summer-t. Ennyi, hagyjuk is ennyiben a témát mert... Uramisten kapkodtam a fejem, egyik dolog követte a másikat, óriási fordulatokat vetettek be és mennyire izgalmas lett már a vége! Felkéne már adnom ezt, hogy nem tudják überelni az előző überelhetetlen részt. Mindig tudják.

Chuck 4x09.

Ez a sorozat nem igazságos. Egyszerűen nem az és kész. Hogy képesek ilyen részeket összehozni egy olyan után, mint az előző? Úgy értem megint mindkét szál pazarul működött, kiegészítették egymást, Morgan is kellő térhez jutott, és Sarah is lerúgta néhányszor az állam. Az a helyzet, hogy Chuck Bartowski rengeteg szempontból napjaink legszerencsésebb pasija. Most komolyan uraim, mégis hányan mondhatják el magukról, hogy kedvesük mindenre, de tényleg mindenre képes? Szabályok, határok és áldozatok ide, vagy oda. És a vége?


Chuck 4x10.

Előszöris, ezt komolyan gondolják? Értelmetlen hülyeségek hosszú sora, majd nuku csattanó, vagy olyan elem, ami izgalomban tartana a hátralévő 14 részre? És így képesek elmenni egy másfél-két hónapos szünetre? Viszont az utalásokban még mindig a Chuck a király. Főleg abban a bizonyos utolsó mondatban. Nagyon örültem neki. Akárcsak a főcím előttinek, mégha értelmét nem is látom sokat. De ez már csak így megy. Nyílván van rá logikus magyarázat is.


Chuck 4x11.

Őszintén nem értem az NBC-t, hogy miért nem ezzel küldték el szünetre kedvenc kémünket. Ez a rész annyival, de annyival jobban sikerült, szórakoztatóbb volt és még egy csavar is jutott a végére. Sőt, az igazat megvallva ez a csavar elég durván rámnyomta a bélyegét, ami egyben azt is jelenti, hogy megint valami nagyon jó dolgot sikerült összehozniuk. Főleg, mivel előtte 37 perc töménytelen humor és romantika volt egy csipetnyi Jeffsterrel fűszerezve. Mondhatnám, hogy mindezt baromi nehéz lesz überelni, de Schwartz szerint a 13. rész utolsó 5 perce lesz a Chuck történetének legjobb ideje.


Chuck 4x12.

Utolsó előtti résznek készült. Soha ne legyen vége. Komolyan mondom, ha ilyenre kell felkészülnünk akkorra, mikor tényleg vége lesz, akkor inkább soha ne legyen vége. 43 percre szegezett le úgy a kanapéra, hogy közben mozdulni sem volt kedvem. Eltudjátok képzelni, hogy milyen fenemód nehéz elérni ezt a hatást? A Chucknak pedig nem először sikerült. Azt hiszem ez Fedákék vérében vagy valami nagyon spéci cuccot fogyasztanak. A történet egyszerre fordulatos és megrázó, mégis professzionális és érzelmekkel teli. Amit persze megpróbáltak oldani egy kis Ellie-nek nevet kell választania a babájának című történettel. Jó volt, frappáns és oldott is.


Chuck 4x13.

A tökéletes befejezése egy sorozatnak. Is lehetett volna, ha az NBC nem kért volna be még 11 részt. Most jönne az a rész, ahol azt mondanám, hogy félek, hogy ez milyen hatással lesz a folytatásra nézve, de az az igazság, hogy a Chuck alkotóit egy cseppet sem féltem. Okosak és kreatívak. Megoldják, és biztosra veszem, hogy az évad hátralévő része legalább olyan mennyei lesz, mint voltak az eddigi részek, vagy éppenséggel ez a "finálé". Mert ez az volt. Méghozzá a legjobb fajtából.


Chuck 4x14.

Szűk szavúbb leszek, mint általában. Részben mert ez egy amolyan "üres járatos" rész volt, vagy ahogy manapság hívjuk töltelék. Semmi főszál, és igazából egyik egy törpnyi lépéssel sem kerültübk közelebb ahhoz, hogy miről fog szólni ez a 11 rész. Na ácsi. És ez olyan nagy probléma lenne? Nem mondom ezt, hiszen kaptunk "főszálat" mindenhol. Magánéletit persze. Meg egy rég látott ismerőst is, és egy nagyon durva "Hülye Rambós" Beckmant is. Na az mindent vitt.


Chuck 4x15.

Ha az idei évadnak van nagy erőssége akkor az Sarah. Meglepően jók a ráfókuszáló részek, ahogy Chuck véletlenül belerohan a szelencéje rejtett titkaiba. De talán ez csak másodlagos, hiszen Chuck pontosan emiatt időnként kissé idegesítő fazon, míg Sarahból ezek az érzelmek olyan dolgokat hoznak elő, amelyekben valahogy képes kiteljesedni a karaktere. Tudjuk, hogy Sarahnak is van múltja, és nagyon tetszik, hogy három évadnyi "Chuck a szülei után" show után végre elkezdtek ezekkel a dolgokkal is foglalkozni. Rengeteg remek lehetőséget látok benne, úgyhogy csak így tovább.


Chuck 4x16.

Időnként teljesen feleslegesnek érzem a Chuckról írni. Az unalomig ismétlem, hogy mennyire tökéletes. Mennyire jól használják ki benne a lehetőségeket, milyen profin keverik a hétköznapi elemeket a kémkedős cuccokkal, és hogy mindegyik évadnak van egy univerzális mélysége az adott évad főszálán túl. Idén ez még inkább érvényes mindenkire, aki a sorozatban van, és ebben a rész még tovább fokozódott ez az érzés. Ideje felnőni - szól hozzánk hétről hétre Amerika legjobb sorozata.


Chuck 4x17.

Két jelenetet rögtön ki kell emelnem, mert az évad csúcspontjai. Jó, tudom, idén sok volt, de ezek most még inkább azok. Az egyik az a Sarah-Ellie szál és annak a csúcspontja, ami már csak azért is nagyon érdekes, mert az epizód csodásan volt felépítve. Rögtön két szörnyet is megteremtettek nekünk. Hát nem őrület? Szóval amikor az esküvői ruháit próbálja. Egy részt vicces volt, másrészt álomszép, harmadrészt pedig elbűvölő. Maga a jelenet, mert Sarah szimplán csak szívdöglesztő. Főleg abban a ruhában, amit választott. A másik jelenet, ami mellett nem tudok elmenni szó nélkül az a bankrablásos. Megvolt persze a maga bugyutasága a jelenetnek, de mind Sarah és Chuck ruhája, mind a viselkedésük - Mátrix & Bonnie és Clyde-, mind pedig az, amiről közben beszéltek és amilyen dumákat elnyomtak menet közben... Röviden mennyei.


Chuck 4x18.

Gyűlölöm, ha a Chuck vonul szünetre. Főleg olyankor, ha a szünet utáni első részt nem tudom hova tenni. Ez most töltelék volt? Vagy sokkal inkább egy régóta kínzó kérdés megvázolása? Esetleg az évad hátralévő szálainak egyikét ismerhettük meg? Kicsit összezavart, főleg az ellentmondások miatt. Ugyanakkor abszolút kellemes rész volt, és csak kellően idióta betétekkel. Najó, nem hagy nyugodni. Mi van a laptopon? És mégis mire hajt ez az idióta nő?


Chuck 4x19.

Töltelék rész. És mint ilyen simán nevezhetném átlagosnak is, már úgy önmagához képest, de a fordulat a végén annyira a hatalmába kerített, hogy egyszerűen képtelen vagyok annak tartani. Pedig valójában az volt. Egy halálosan vicces, ősi rivalizálással a Buy More-os szálon, egy csak az Erődben játszódó kémes szálon. Közben persze nagyon ízlésesen elhelyezett reklámokkal (Subway, Large Mart). A végén a fordulat pedig nyugodtan mondhatom, hogy meglepett. Persze nem a Chuckos, hisz tudtuk, hogy az vár ránk a két hét múlva esedékes folytatásban, hanem a másik.


Chuck 4x20.

Árulás és valódi fordulatok. De ami ezeknél sokkal meglepőbb volt, hogy volt egy hazugság. Ez olyasvalakitől érkezett, akit egészen idáig imádtam azért, amilyen, és megértem most is, hogy miért tette, de ettől függetlenül sokkolt. Főleg az, ahogy előadta. Azt hiszem ez nem kevés dolgot fog előrevetíteni. Mint ahogy történt az a Casey-Alex szálon is. Plusz újra kaptunk egy Terminátor mamát, aki szerintem még mindig a színészi gárda legbénább pontja. Jó, mondjuk Timothy Daltonhoz képest mindenki kispályásnak tűnik, mikor felbukkan.


Chuck 4x21.

Igen, én pontosan ezt a fajta Chuckot szeretem! Nehéz lenne megmondani, hogy mi volt a különbség, de ez nem csak érzelmeket váltott ki, de még jól is szórakoztam rajta. Ami furcsa volt, ugyanis ennek semmi köze nem volt a főszálhoz. Bár azt szeretném leszögezni, hogy milyen mélységesen csalódott vagyok Alex képernyőn töltött idejével kapcsolatban. Sokkal többet érdemelne az a tüneményes leányzó. Viszont legalább kaptunk flashbackeket 1988-ból.


Chuck 4x22.

Töprengek, hogy hogyan is kezdjem. Nem volt egy egyszerű rész. Szeretem látni, ahogy részről részre és évadról évadra alakul a történet. Egyre több dolog miértjét értjük meg, és időnként kifejezetten meglepő fordulatokkal találjuk szemben magunkat. Ez a rész pedig egy újabb lépés volt előre a történetben. Egy olyan lépés, amelyik jelzi a vég közeledtét, hogy a Bartowski testvérek nem tudnak a seggükön ülni és hogy egyre kevésbé tudom elképzelni milyen lehet az ötödik évad. És még számtalan érzés kavarok most is bennem, de azt hiszem a sorozatik -vagy legalábbis az idei évad- egyik legizgalmasabb felvonásával van dolgunk.


Chuck 4x23.

Mikor ezeket a sorokat irom sokkban vagyok. De úgy durván. Méghogy az előző rész csattanója volt durva... Á, ehhez képest az semmi nem volt. Esti mese bölcsiseknek. Ez a rész viszont összeségében ahhoz képest nem volt annyira jó. Főleg a Sarah és Mary közti konfliktustól volt hangos. No meg attól, hogy a maguk módján elkezdték előkészíteni a finálét, és vele együtt a következő évadot is - bár ezutóbbit erős tereléssel, ami nagyon jó volt. És még Casey-nek is jutott egy brutál erős jelenet.


Chuck 4x24.

Az első, ami eszembe jutott erről az őrületes fináléról az a nem más, minthogy az írók sem voltak túl biztosak a dolgukban. Benyomták ugyanazt a szöveget a végén, mint tavaly, csak épp az alapszituációt változtatták meg. Gyökeresen. Felforgattak vele mindent, és engem már csak ezért is elkezdett érdekelni a dolog. Természetesen túl az alap kérdésen, a "most hogyan továbbon", felvetettek érdekes dolgokat, amikkel a sorozat tényleg megkapja azt a rebootot, amit Fedakék ígértek. Viszont a kérdésre, ami megfogalmazódni látszik bennem, a következő évad ad majd választ.


Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék