Főoldal

V. évad (13. rész)


Tudod mitől olyan különleges ez a sorozat? Mert megtanít arra, hogy tiszteld a másikat, hogy állj ki önmagadért, vállald fel magad és küzdj, míg meg nem halsz. Mert lehet, hogy most rossznak tűnik a helyzeted, de lehet holnap még rosszabb lesz. Ha nem teszel semmit. És nincs olyan mély gödör, ahonnan ne lehetne kijönni. Rengeteget tanultam ebből az 5 évből és megmondom őszintén nem tudom hol lennék nélküle. Emlékszem minden héten vártam, és valahogy ez a búcsú szezon sokkal jobb lett, mint a szintén erős negyedik évad. Hogy miről szólt ez a szezon? A büszkeségről. A becsületről. A változásról. A családról.


Az idei TCA turnén Ausiello elkapta Peter Berg grabancát, és kihúzott belőle ezt-azt. Nevezetesen, hogy csak szórakoznak, vagy tényleg terveznek-e egy filmes folytatást a lezárt sorozatukhoz. Nos, hogy mit is felelt erre Berg az lapul a következő bekezdésben!


2006. október 03. Csodás napja volt ez az amerikai televíziózásnak. Az NBC merészet lépett és egy pár évvel korábbi Peter Berg filmből sorozatot rendelt be. Jason Katimst kinevezve showrunnernek, aki amerika legjobb íróival vette körbe magát. És kezdetét vette 5 évadnyi és 76 epizódon át tartó mennyekben járás. Ez volt a Friday Night Lights, mely ma búcsúzik a DirectTv-n az utolsó epizóddal, mely az "Always" címre hallgat.


Kukkantsunk hát be a kulisszák mögé.


Nézzünk be a finálé kulisszái mögé. FNL.


Mindig nehéz úgy nekifeküdni egy sorozatnak, hogy tudod ez az utolsó évada. Időnként felemelő, hiszen véget ér a szenvedés és már csak azért is képes vagy kitartani mellette. Időnként viszont majd beledöglesz, hogy nem lehetsz a sorozatoddal többet. Olyan érzés, mintha egy szerettedet időelőtt ragadná el a végzet. Esetünkben ez az utóbbi helyzet áll fenn. Nem tudom még januárban hogyan fogom tudni elengedni a Dillon-i srácok történetét, noha már alig maradt kedvencem a sorozatban. Egy biztos, pokolian fog hiányozni Taylor edző és a családja, no meg a texasi fociszeretet.

FNL 5x02.

Miért érzem úgy, hogy Taylor edzővel az East Dillon-ban folyamat csak kicsesznek? És ez az érzés már csak azért is teljesen jogos, mert Luke-ot is teljesen háttérbe szorítják és Vince csillaga elnyomja. Mondjuk az új fiú nem kapott még mindig kellő rivaldát, és a zűrős csajtól sem dobáltam a hátasokat. Mondjuk Mindy tetszett a részben, de azért hiányoznak a régiek. Nem mintha nem lenne élvezet csak nézni a Taylor házaspárt, de nálam még mindig Julie viszi a pálmát. Bár az ő sztorija kissé... nem lesz itt gond.

FNL 5x03.

Büszkeség. Ez motoszkált végig a fejemben. Erről szólt a rész. Hogy a gyerek -meg a felnőtt is- mást sem akar hallani, minthogy büszkék rá. Tagadhatjuk, amíg csak akarjuk, de akkor is ez az igazság. Ez a rész bőven adott okot csalódásra és büszkeségre. Nem véletlen, hogy a FNL 5 évvel ezelőtt azonnal All Time kedvenc lett. Nem véletlen az sem, hogy minden egyes héten képes megríkatni. Hogy is mondta Eric? A Jellem teszi? Ha van sorozat, aminek van jelleme, amiből mindennél többet tanulhatunk, akkor az ez. Ez rólunk szól. Átlagemberekről, döntésekről, kapcsolatokról, magáról az életről. Nem a fociról. Az csak egy szükséges jó.


FNL 5x04.

Furcsa. Ahogy az élet, úgy az FNL is igen változatos. Például az előző rész jobban működött. Legalábbis Wince-nél. Most nagyjából mindenki elegendő teret kapott, és abból igyekezett kihozni a legtöbbet. Julesban sajnos egyre jobban csalódok, viszont a Riggins-klán előtt emelem kalapom. Bár nem örülök neki, mert így egyre jobban hiányzik Riggs... Volt viszont egy szál, amitől pontosan azt vártam, amit eredményezett. Ennek örülök, mert ettől vált életszagúvá. Még jobban.


FNL 5x05.

 

Ez a rész eszméletlen volt. Állítom, hogy az egyik legjobb FNL rész. És most jön az indoklás. Mert felemelő volt. Őszinte, és teljesen emberi. A kedvenc jelenetem az volt, amikor Taylor edző ül kint éjszaka a meccs előtt, és a fiúk az erkélyeiken beszélgetnek. Annyira, de annyira felemelő jelenet, hogy az hihetetlen. De mindegyik szálra ez a jellemző. Pontosan ettől válik emberivé, és szerethetővé.


FNL 5x06.

"Halljátok? Ez az, itt és most. Akik ma este vagytok azon a pályán, azok lesztek életetek hátralévő részére, srácok. Tudom, hogy tudjátok hogy ez igaz. Mutassunk nekik egy kis büszkeséget. Whoo!" - ezek Eric Taylor szavai. Direkt kezdtem ezzel az idézettel, ugyanis szerintem erről szólt a rész. Talán nem a szó hagyományos értelmében a büszkeségről, hanem arról, hogy nem akarunk csalódást okozni a szeretteink számára, és hogy bármit megtennénk értük. Talán ez volt a rész legfontosabb üzenete.


FNL 5x07.

Bevallom őszintén, csalódtam. Félre ne értsetek nem magában a részben, mert az hozta a szintet, hanem Jason Street visszatérésében. Önmagában korrekt lenne, hiszen megtudtuk mi lett vele mióta legutoljára láttuk kábé 2 éve a 3x08-as epizódban, örültünk neki egy sort, de nekem iszonyatosan hiányzott egy közös jelenet Tim Rigginsszel. Úgy nem volt az igazi ez az epizódos visszatérés, erre a két jelenetre, amik teljesen súlytalanok voltak. Illetve hát előre vetítették Eric jövőjét, de ezen kívül nem sok értelme volt a figura vissza hozatalának. Még egyszer, én nem panaszkodok, mert Streetet újra körünkben üdvözölni fenomenális volt. Pláne ez a régi búcsú jelenet után...


FNL 5x08.

Kyle Chandler egyike a valaha élt legzseniálisabb színészeknek. Ever. És pont. Ezen nincs mit se vitatni, se cáfolni, se hozzáfűzni. Két pillanatot emelnék ki tőle. Egy, mikor Derek csengetett az ajtón. Egyszerűen félelmetes fazonná vált. Olyanná, aki mellett még Hulk is csak Tapsi Hapsi, minimum. Pontosan az ilyen apai pillanatait imádom. A másik az volt, mikor reggel volt, fekszenek az ágyban, Julie pedig bejelenti, hogy visszamegy az egyetemre. Szintén egyszerűen zseniálisan reagálta le a jelenetet. Pontosan olyan életszerűen, hogy szerintem nem is színészkedett. Értitek.


FNL 5x09.

Nagyon szeretem a Matt-Julie részeket. Mindig képesek feldobni. Szeretem őket, mert nem csak bájosak, mint Luke és Becky, hanem vannak mélységei és természetes is. Kissé furcsa nekem idén Julie, aki tényleg csak a problémái elől menekült Chicagóba, de legalább ahhoz menekült, akivel jó tíz-tizenöt év múlva egy tökéletes spin-off sorozatot kaphatnának. Oh, ne is mondjátok, már megvannak a terveim ezzel kapcsolatban... Két jelenetet muszáj, hogy kiemeljek velük kapcsolatban. Az egyik, mikor először csókolta meg a részben, a másik pedig mikor a kocsija után futott. Azok a jelenetek... És oké, volt még egy harmadik is, mikor az első csók után az ágyban ébredtek és Julie a viszonyáról mesélt. Matt felnőtt. És ezt nagyon jó látni.


FNL 5x10.

Nehéz kérdés. Hogy őszinte legyek egyáltalán nem szívesen lennék Eric Taylor ebben a helyzetben. Nehéz döntés, hisz Dillon az elmúlt öt szezonban az otthonává vállt, fiatalokat mentett meg a totális szétcsúszástól, sztárokat nevelt ki, akik remek helyekre jutottak be - még talán az NFL-be is-, nyert egy állami bajnokságot. És ez a fickó csupán annyit szeretne, ha ezek a srácok, akik tavaly még azt sem tudták mi fán terem a foci bejutnának az államiba. De közben itt ez az ajánlat, a napfényes Floridából, egy remek lehetőség, amire nyitott a családja is, de mégsem képes dönteni. Fantasztikus lehetőség, komolyan. Ezt a sorozatot csakis úgy lehet befejezni, ha elfogadja az ajánlatot és elhagyja Dillon városát, de ebbe jó eséllyel a szívünk is beleszakadna.


Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék