Főoldal

XI. POSzT (2011.)
2011. 06. 09-18. // Minden nap friss cikkek, riportok, tudósítások, élménybeszámolók és színházi kritikák. Friss programajánló és ÉLŐ bejelentkezés a város különböző pontjairól. Csak úgy, ahogy Ti szeretitek! POSzToljatok velünk idén is!

Ha az ember egy olyan előadásra téved be a színházban, amit előtte látott filmen is – nem is egyszer-, akkor akaratlanul is ahhoz kezdi el hasonlítgatni. Olyan ez, mint a könyv adaptációk, ahol az olvasó azt szeretné viszont látni a vásznon, mint ami lepörgött a képzeletében. Igen ám, de mi van akkor, ha nem azt kapja? És ami még fontosabb, mi van akkor, ha ezt most magyarok csinálták magyaroknak és nagyon jól sikerült? Persze a darab maradt Amerikában és megtartotta a road movie jellegét, mégis kicsit többnek, kicsit másabbnak éreztem, mint a filmet.


A hagyomány és a megújulás jegyében telik az idei POSzT” – hangzott el a 11. Pécsi Országos Színházi Találkozó megnyitóján, mely immáron új vezetés alatt folytatódik. Sőt szintén idei újítás, hogy nem egy, hanem három válogatónak köszönhető az idei színházi évad legjobbjaiból összeállított versenytermés. Minden eddiginél nagyobb sztárparádé várható a hátralévő 9 napban Pécs belvárosában.


A POSzT tele van meglepetésekkel. Najó, inkább érdekes programokkal. Azt viszont mindenképp muszáj leszögeznünk, hogy idén valóban sokkal kisebb a pörgés, mint úgy általában. Legalábbis, ami a programokat illeti és az érdeklődésünket irántuk. Lehet csak velünk van a baj. Bár tegnap jártunk egy beszélgetésen, Off-porondi báb előadáson, nagy versmondáson és egy igazán szórakoztató csajos koncerten is. Ezekről következik a beszámolónk.


Az Andrei Şerban által rendezett Három nővért, melyet a Nemzeti Színház kemény magja adott elő, kétszer is előadtak a POSzT-on a rendkívüli érdeklődés miatt. A darabot Csehov, orosz drámaíró írta meg a 19. századvégi orosz unalom, hanyatló értékek értékek hatására három nővérről, közös vágyaikról, a boldogságot jelképező Moszkváról, és arról, hogy soha nem fognak oda eljutni.


Az idei program felhozatalban csupán két olyan program szerepel, ami valahol érdekel, és egy időben is van. Ezek közül az egyik a Nemzeti színház előadása, a másik pedig egy színész zenekar koncertje. Választani sosem könnyű, mert az egyikről mindig lemarad az ember. Esetünkben én viszont úgy hiszem, hogy maxi tuti jól döntöttem.


Csütörtökön a Pécsi Országos Színházi Találkozón jártunk bábelőadáson, imprós táncon, kaptunk egy kis ízelítőt a hazai steampunk mozgalomból, sőt még a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának, színművész szakának III. évfolyamos diákjainak előadására is bejutottunk. Bevallom az Esőemberen kívül ez a darab érdekelt leginkább a színészek miatt.


A POSzT utolsó hivatalos napja érdekesen alakult a számunkra, hiszen itt már szinte egyáltalán nem volt program, így a megkopott sztárparádé itt maradt arcait hajszolhattuk egymás után, megállás nélkül. Hármukkal sikerült is váltanunk néhány szót, de ezeket a 8-10 perc közötti beszélgetéseinket majd csak júliusban olvashatjátok.


Az én fejemben él egy kép az efféle rangos eseményekről. És valahányszor oda tévedek, mindig koppanok. Méghozzá hatalmasat. Az emberek halál lazán öltözve mennek be rá –ami mondjuk nem feltétlen jelent problémát-, de sajnos ennek a szintnek megfelelő „showt” (noha ehhez képest egy Jerry Springer maga a megtestesült Oprah) is kapnak. Páholyból tekintettük meg az előadást, ami felért nálam egy ember kínzással. Nem tudom ki rendezte ezt a gálát, de hogy repülnie kellene a szakmából az hót biztos. Inkább hívtak volna meg valakit a Dumaszínházból, még a béna poénjaikkal azok is jobb humort képviselnek, mint ez a szenvedés, amit közel 100 percen át láttunk szombat este.


Minden évben tíz napra Pécsre költözik a színház világ, hogy a szakmai válogató(k) által legjobbnak tartott darabok versenyezhessenek egymással. Idén sem lesz ez másképp. És hogy ki jár mindezzel a legjobban? Természetesen Mi, a Nézők. Hiszen olyan nagy sztárok látogatnak el június 9 és 18. között Európa 2010-es kulturális fővárosába, mint Kulka János, Nagy Ervin, László Zsolt, Stohl András, Ónodi Eszter, valamint az ifjú generáció képviseletében Tompos Kátya, Szatory Dávid és Ducsai Ábel. És ez még csak a végleges névsor kisebbik része! Ha téged is érdekel mi zajlik a kulisszák mögött, hogyan pezsdül fel ettől az eseménytől az egész város, hol lehet a legkönnyebben összefutni ismert emberekkel, akkor lapozzátok fel mindennap oldalunkat, ahol exkluzív anyagok, interjúk és rengeteg meglepetés vár. Közösségi oldalainkon (első sorban twitteren) egész nap élőben jelentkezünk és hírt adunk a legfrissebb eseményekről. Harcedzett tudósítóink mindenhol ott vannak, előlük nem lehet elrejtőzni. Csapódj hozzánk, légy az Olvasónk a világot jelentő deszkákon.

"POSzTolj Joey-val élőben, Pécsről!"


A Joey News Ajánló és a Magyarszinkron bemutatja...

POSzT ÉLŐben JOEY-val és BARÁTAIVAL

(A cikkek a képre klikkelve elérhetőek!)

2011. 06. 09-18.


Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék