Főoldal

Charles Carmichael. Másodszor.


Charles Carmichael

A Chuck az utóbbi évek legkellemesebb meglepetése már 2007 nyara óta. Ezóta hangoztatom ugyanis -szerte az Univerzumban-, hogy a CHUCK az NBC másik bombája a Friday Night Lights mellett. Brilliáns sorozat, ami 13 részes első évada alatt inkább a humorra helyezte a főhangsúlyt, míg a második évadnál már több idejük volt (egész pontosan 22) az alkotóknak és adtak neki egy átívelő szálat, ami baromi jól sikerült. Főleg miután behozták Baculát. A Chuck-ot csak imádni lehet, mert olyan popkultúrális elemmé vált, mint amilyeneket magában említ. Némelyiken még túl is mutat.

A Chuck nálam prioritás volt végig, az első rész óta -amit legalább ötször láttam tavaly. Legfőképpen azért kezeltem ilyen kiemelten, mert iszonyatosan szórakoztató, és nem kell komolyan venni. Elnézést, kellett komolyan venni, mert mostantól minden más lesz. Arról nem is beszélve, hogy a második évadban már nem csak a jónő faktorra ügyeltek a castingosok, hanem olyan sztárparádéval kápráztattak el minket, hogy öröm volt nézni. Megpróbálom felsorolni őket, remélem nem hagyok ki senkit: Melinda Clarke, Robert Picardo, Morgan Fairchild, Bruce Boxleitner, Carl Lumbly,
Jonathan Cake, Brooklyn Decker, Gary Cole, Jordana Brewster, Dominic Monaghan, Tricia Helfer, Michael Clark Duncan, Nicole Richie, Jenny McCarthy, Andy Richter, Michael Strahan, John Larroquette, szinte egész évadon át Tony Hale és a két nagy öreg, Chevy Chase és Scott Bakula. Náluk jobb érveket keresve sem találhatnánk.

Az évad főmotívuma, hogy Chuck megpróbálja kiszedni az Elosztót a fejéből, mert hogy ő a régi életére vágyik, álcsajok, és minden egyéb nélkül. Ám nem tudja, hogy ha ez megtörténik a kormány végez vele... Aztán persze a végén felpörögnek a dolgok, és Orion kilétére is fény derül. Mindemellett a szerelmi szálak is dinamikusan változnak, mondhatni fejlődnek. Gondolok itt Anna és Morgan kapcsolatára -érdekes, hogy Annát nagyon mellőzték az évad során-, vagy azokra a nehézségekre, amelyeken Csodálatos és Ellie átmentek az évad során. És akkor itt van az álompár, Chuck és Sarah. A soha be nem teljesülhető szerelem, mely végig mozgásban tartja, vagy éppen bezavar kettejük kapcsolatába.

Ez mind szép és jó de mit sem érnének ezek a brilliáns húzások a karakterek (és az őket alakító színészek) nélkül. Szerencsére Chuck esetlen figurája is fejlődött, de még ha nem is fejlődött volna, ő már a kezdetektől nagyon rendben van. Csak rá kellett döbbennie, hogy az élete mindigis effelé az esemény felé sodorta. Bármi, ami történt vele ide vezetett. Sors, vagy manipuláció? Sarah sötét oldalát is láttuk, meg azt is, amikor a Tábornok parancsára fittyet hány, hogy megmentse szerelmét. Nincs is annál rosszabb, mint mikor két ennyire összeillő ember nem lehet együtt. Ha itt lett volna a vége, és a finálé nem ebbe az irányba ment volna, akkor összejöttek volna. Abban, hogy szeretik egymást senki sem kételkedhet. Látszik. Tudják. Érzik. És itt van a nagy trió nagy humora forrása, az aranybánya, merev, kimért, nagyon céltudatos és látszólag semmit sem változott. Azt leszámítva, hogy kezdi megkedvelni Chuckot. Ő Casey, akit Adam Baldwin alakít olyan hitelesen, hogy csak imádni lehet.
Főszereplővé tették meg a Buy More-os arcokat, akik közül Jeffster emelkedik ki. Ők ketten külön-külön is elég hülyék ahhoz, hogy röhögésre adjanak okot, de amikor együtt vannak, még a legbénább sztoriszálakat is feldobják. Szerencsére Fedakék még időben rájöttek erre, és igyekeztek ki használni minden részben, Morgannel kiegészülve -meg a visszatérő Emmett birodalmával. És pontosan ez a Dinamikus Trió miatt ütöttek annyira az epizódonkénti másodlagos szálak.

De senkit se tévesszen meg a túlon túli idiotizmus, mert nem ez dominál. Bár, amikor Chuck "gyilkolt" a néző inkább a röhögéstől szakadt meg, vagy amikor pisztolyt kapott a kezébe és szinte minden részből kiragadhatnánk valamit, ami különlegessé teszi. Van, akinek a zene jön be jobban, akad aki a románcra hivatkozva isteníti, és van olyan is, aki csupán a humor miatt nézi. Ami engem illet a stílusával nyűgözött le. Rendkívüli mód összetett, és pont ezért sikerül mindenkinek adnia valamit, amivel belopja magát a szívekbe.

Átívelő szálnak pedig itt volt a Fulcrum és a másik Elosztó, amit ők fejlesztenek ki. Nagyjából az évad közepén kapták elő ezt a gondolat menetet, mikor Chuck és Sarah a Kertvárosban voltak. Kiderült mire hajt a Fulcrum és egyszerű visszatérő főellenségből előléptek komoly ellenféllé. Az a sztori szál olyan összetett volt, hogy egészen Chevy Chase-ig vezetett. Bár nála sokkal nagyobb rejtély volt Orion személye. Az i-re a pontot a kettő keveréke tette fel, mely olyan élvezetes finálét szállított, ami idén az egyik legerősebb lett.

Mire ehhez a bekezdéshez értem sokat tűnődtem azon, hogy vajon mi a legkülönlegesebb eleme a Chuck-nak. Néztük már innen, néztük már onnan, kiemeltünk belőle szinte mindent, de valahogy mégsem mondtam róla eddig semmit. Igazából nem könnyű bármit is írni róla. A Chuck tipikusan az a sorozat, amit látni kell. Egy rész alapján ellehet dönteni, hogy bejön-e vagy sem. Tudom, hogy fejlődik, de az sokkal inkább csak egy fajta változás. Gyönyörű operatőri munka, kellemes díszlet és varázslatos színvilág jellemzi, B-kategóriás akció jelenetek és olyan első osztályú zenék, amiket utoljára a Narancsvidékben hallhattunk. De mindezek sokkal inkább bővítő funkcióval bírnak a Chuck összetettségében, és a sztori mellett még akár el is törpülhetnének.

Vannak olyan sorozatok, amiknek egész egyszerűen nem vagyunk képesek észrevenni a zsenialitását. Garantálhatom mindenkinek, hogy a Chuck nem ilyen. Mint ahogy azt is sikerült kinőnie, hogy ne vegyük komolyan. A Chuck egy olyan ritka kincs, ami 10-20 évente egyszer tűnik fel a televízióz kék egén. Összettett, mégis szórakoztató. Komolytalan, mégis halálosan komoly. Szemet gyönyörködtető és üde. Csupa-csupa olyan jelzővel illethetném most ezt a szériát, amelyeket kiérdemelt magának az elmúlt 35 részben.

Nehéz kiragadni belőle egy valamit. Ha eltekinthetünk az általános sorozat "kritikától", akkor megpróbálok kicsit tömörebben összefoglalni a sorozat lényegét.

A TOVÁBBIAKBAN SPOILERESEN, NAGY VONALAKBAN BESZÉLÜNK AZ ÉVADBAN DOMINÁLÓ SZÁLAKRÓL. HA MÉG NEM LÁTTAD, ÉS NEM AKAROD TUDNI MI TÖRTÉNIK A SZEZON SORÁN NE OLVASD TOVÁBB!!!

Chuck elhatározza, hogy megtalálja a módját, hogy kivegye az Adatbázist a fejéből. Ő csak egy srác, aki normálisé életre vágyik, ám hamar a FULCRUM célkeresztjébe kerül. Innentől kezdve már csak a vak szerencsének, és társai profizmusának köszönheti, hogy életben marad. Egy idő után nyomra bukkan. Útba igazítást kap, hogy egy Orion nevű ember építette az Elosztót, és ha valaki, akkor ő képes arra, hogy ki is vegye Chuck fejéből azt. Így hát apránként kezdetét veszi a keresés Orion után...

Ám a nővére kezét megkérték. Ellie csodálatos esküvőt szeretne, Chuck pedig megígéri, hogy megkeresi az évekkel ezelőtt eltűnt apjukat, és elhozza a nagy napra. Ám Chuck hiába keresi földön, vizen, levegőben, semmi nyoma. Sarah viszont úgy érzi ideje tenni valamit a fiúért. Az apja nyomára bukkan...

... Orion felkeresi Chuck-ot. Nem személyesen ugyan, de nem sokkal később Chuckot elfogják, hogy csapdába csalják Orion-t. Chuck szeme láttára robban fel az a helikopter, amelyikbe Orion-t tették...

... Sarah és Chuck megkeresik az öreg Bartowskit, aki magányosan él a semmi közepén. Hamar világossá válik a számára, hogy az apja az a bizonyos Orion, aki za adabázist építette. Ezután Ted Roark tervét akarják szabotálni, ám Roak elfogja Bartowskit. Így Chucknak nincs más választása, mint az apja segítségére sietni. Ám a Bartowski-programot az admirális lezárja. Chuck-ot pedig üres falak közé akarják dugni. Ám Sarah még idejében elszökteti a férfit, hogy az apja nyomára bukkanjanak. Meg is találják, ám Roark hatalmát nem szabad alábecsülni...

...Ellie esküvőjén ismét felbukkan a legyőzött Roark. Ezután Casey egyik embere végez Roakkal és a saját társaival. Bryce-t pedig egy nem CIA-s viszi be, hogy a fejébe tegyék az új adabázist. Chucknak egyetlen dolga maradt: Elpusztítani az Elosztót, még mielőtt rossz kezekbe kerülne. Ám ehelyett ő előbb letölti a fejébe és csak aztán pusztítja el. Ami ezután történik...

ELMÚLT A SPOILER VESZÉLY, NYUGODTAN OLVASHATOD TOVÁBB!!!


Remélem sikerült élvezhetően összefoglalnom a lényeget. Ha mindezek után van még valaki a vacilál azon, hogy Chuck-rajongóvá váljon, nagyon sűrgősen ajánlom neki, hogy nézzen meg minél előbb egy részt. Ígérem, hogy nem fog csalódni. Sokak szerint voltak gyenge pontjai az évadnak, szerintem azonban az egyik legkiegyensúlyozottabb szezon volt idén. A gyengébb részeket feldobták a vendégsztárok, és a Buy More-os agymenések.

Mi is az a Chuck? Egy szórakoztató esti kikapcsolódás, mely ellazítja az embert, hosszan tartó élvezetet biztosít a számára és utána teljesen másképp állunk a világ dolgaihoz. A Chuck maga mindaz, amire a legtöbb átlagember vágyik. Ez egy olyan sorozat, amit nem ismerni szégyen, nem nézni pedig bűn. A Chuck már jóideje az élre tört, mint a legjobb dramedy sorozat. Nem véletlenül választottuk meg tavaly az Év Újoncának, idén pedig a Dramedy kategóriában sikerült diadalmaskodnia a Halhatatlanok-díjas szériának. Ütős a cucc. Ennyi. 97,63%


Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék