Főoldal

És pont ő kap saját sorozatot? (Cleveland Show)


És pont ő kap saját sorozatot?

Nagy Family Guy rajongó vagyok. Pont. Ugyanakkor nagy kérdőjel volt a sorozat. Minden egyetlen ember döntésein múlott. Majd a Comedy Central július 7.-én bemutatta és láss csodát bebizonyosodott: Dóczi Orsolya arra született, hogy Seth McFarlane animációs sorozatait szinkronrendezze. Igen, a Family Guy brilliáns szinkronrendezője tovább folytatja emelekdését, mert akárcsak annak idején a családos csókánál, ugyanúgy itt is sikerült a bravúr: Kő kövön nem marad a Cleveland magyarhangjaitól.

Minden valahol ott kezdődik, hogy én nem különösebben bíztam benne. Mármint nem a szinkronrendezőben, hanem magában a szériában. Cleveland-et én a Family Guy messze leggyengébb, legsemilyenebb figurájának tartom. Bárkivel szívesebben néznék el egy spin-off-ot, mint vele. De Dóczi Orsinak sikerült meggyőznie, hogy ez hülye hozzáállás. Ha másért nem is, az ő munkájáért mindenképp megéri nézni a show-t. Van néhány elméletem arra, hogy miért pont belőle lett új animációs "csoda" (pölö, mert a FOX-on nincs fekete sitcom, és gondolták így kiküszöbölhetik ezt a problémát), de a lényeget ők maguk is kimondták az első részben. Amivel én nem értek egyet, mert szerintem nem ez a fekete Rém rendes család.

A sztori végtelen egyszerű. Cleveland elakar költözni Quahog-ból a fiával, és kaliforniába menet megállnak pihenni egyet a beszédes nevű Szarfészekben. Itt Cleveland találkozik gimis éveinek szerelmével, újra beleszeret, és miután megküzdött érte máris az esküvő végén találjuk magunkat. Ennyi lenne a kiindulási pont, innentől kezdve pedig sorra követik majd egymást a poénokat gerjesztő szitucáiók. Remélem. Bizakodásra adhat okot az, hogy megmutatták a szomszédokat, akik mind fura fazonok. Leginkább a beszédükre épülő poénok jöttek be nekem, amikről nem tudom, hogy magyar találmány-e, vagy csak ennyire zseniális fazonok szólaltatják meg őket.

Azért sem könnyű megítélnem ezt a sorozatot, mert McFarlane ugyanarra a sémára építette fel, mint az előző két sorozatát. Ott érdekes mód nekem az Amerikai fater nemre, de egy haveromnak meg igenre vizsgázott. Persze itt a "rajongási faktorról" beszélünk, nem arról, hogy nézzük-e. Viszont én bíztam benne, hogy valamennyire azért majd követni fogja a Family Guy-ban bevált sémákat és olyan poénokra fog hajazni. Ezt pedig azért szerettem volna, mert amikor nincs FamGuy, akkor kell valami, amivel pótolni lehet a hiányát. Nem is tévedtem, hiszen itt megtalálhatjuk a komplett Griffin családot és szomszédaikat, akik márvagy 8 éve csalnak mosolyt az arcunkra. Az első részben ráadásul a nyitójelentben még ők is feltűnnek, majd csak a "szerepük", funkciójuk marad meg. A legfájóbb pont eddigi két részes ismertségünk során a második felvonásban következett be, amikor olyan velőt rázó részletességgel mesélte a kutya véletlen elcsapását, hogy a morbiditásától egyszerűen köpni-nyelni nem tudtam. Szeritnem ez volt a "legütösebb" és legmegbotránkoztatottabb poén. Eddig.

Hamár egyszer az égbe magasztaltam, akkor térjünk is rá a BalogMix-ben készült szinkron részletezésére, és arra, hogy Dóczi Orsi mivel érdemelte ki az "erre született" címet. Előszöris, mert Kapácsy Miklós vélhetően legjobb szerepét folytathatja, illetve építheti fel önálló kis birodalmát kedd esténként. A színész pazarul hozza azt a monoton, kissé unalmas stílust, amitől Cleveland engem is az őrületbe tud kergetni. Új neje pedig az a színésznő, akiért én ugyan nem vagyok oda, de rajzfilmben eddig csak zseniális volt. Igen, Agócs Judit-ra gondolok. A páros összhatása amúgy mesteri.

Aztán lássuk csak kik is vannak még itt. Rallo-ként Scherer Péter osztja az észt, de olyan kegyetlenül, hogy hozzá képest a figura egy gyengébb napjain lévő Al Capone-val érhet fel. És zárójelben megjegyzem, hogy bár isteni, de sehol sincs Dolmány Attila Stewie-ához képest. De a figura sincs, szóval ez nem a színész hibája. A csaj lánya pedig Závodszky Noémi, akit az isten is animációs sorozatokba teremtett, tessék már többször használni. Itt a bizonyíték, hogy az egykori Kelly milyen penge.

Muszáj kiemelnem Gyabronka József-et, akinek orosz akcentusos medvéjével gyilkolni lehet. Komolyan mondom, hogy nem is tudom hallottam-e valaha ennyire jól összehozott medve figurát, brutális akcentussal. Egyszerűen leírhatatlan.

Aztán a biztonság kedvéért én inkább csak sorolnám a további kulcsfontosságú magyarhangokat, mert medve mamán (Kocsis Mariann) kívül nem vagyok egyikükben sem biztos: Varga Gábor, Schneider Zoltán,Barabás Kiss Zoltán. Egyetlen negatívumot tudok csak kiemelni -de az sem fikázós negatívum, hanem inkább olyan, hogy "Áhá, most megfogtalak!"- az pedig Seder Gábor. Hogy mi volt vele a bajom? Az, hogy egyszer Quagmire, máskor meg már egy golfozó, félőrült szomszédként tetszeleg. És a rossz oldal jó része, hogy teljesen más hangon teszi mindezt.

Ha nem tetszene, akkor csak a szinkronja miatt nézős maradna. De tetszik, legalábbis azt hiszem. Majd elválik. Mindenesetre két rész nekem nem volt elég ahhoz, hogy kiábránduljak belőle, de ahhoz sem, hogy megimádjam. Egy biztos, nem sokkal rosszabb, mint a Family Guy, és meglepően jó szereplőket hoztak itt össze, akik vélhetően akkoris elviszik hátukon a show-t, ha Clevelandet egy csiga is lehagyja. Bízom benne, hogy jó kis évadunk lesz. Végig nézem, és majd jelentkezem valamikor ősszel. 75%
Szinkron: 10/9

Magyarhangok: Kapácsy Miklós, Agócs Judit, Scherer Péter, Varga Gábor, Gyabronka József, Kocsis Mariann, Schneider Zoltán
Závodszky Noémi,
További magyarhangok: Seder Gábor, Barabás Kiss Zoltán


Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék