Főoldal

Terhes társaság

(Due Date, 93', 2010)

A mozifelé épp azon gondolkodtam, hogy miért nem láthatjuk sűrűbben napjaink legjobb komédiásait gyakrabban együtt. Pláne egy olyan ipse filmjében, mint mondjuk a Felkoppintvát jegyző, vagy a Másnaposokat rendező csóka. Erre betévedtem a moziba, és rájöttem, hogy minek csoportosítani, mikor berakhatjuk őket egy kocsiba is, és átutatzhatjuk őket egész Amerikán? Nos, ez a történet utóbbi felségterületén játszódik. Az eredmény nem más, mint egy szépen, alapjaitól az utolsó képkockájáig felépített szédületes road movie, mely legrosszabb esetben is az év második legjobb komédiája. Érdemes megnézni.


Peter Highman hamarosan apai örömök elé néz. A felesége öt nappal későbbre van kiírva, ő pedig mindenképpen mellette szeretne lenni, amikor megszületik az első babájuk. De a véletlen mást tartogat számára: a reptérre igyekezve legjobb szándéka ellenére sem sikerül Atlantából haza repülnie, ugyanis a sors összehozza egy nagyravágyó színésszel, Ethan Trembaly-vel, aki meggyőzi Petert, hogy autóval utazzanak keresztül a kontinensen. A szülészet felé tartó ámokfutásuk áldozatául esik jó néhány autó, legalább annyi barátság és Peter minden épen maradt idegszála.

Nekem nagyon tetszett a filmben, hogy két kellékre, és egy visszatérő poénra építették fel az egészet. Mind a három elem végig kísérte a játékidőt és mindegyikhez több nagy poén is társult - túl a két főszereplő között húzódó több világot átívelő ellentéteken. Nagyon hatalmas volt Sonny és minden hozzákapcsolódó poén - bár a kedvenc kétségtelenül a "zacsi-pacsi"-jelenet volt. A hamvakkal a kávésdobozban is szépen bántak, bár valószínüleg eltörpül a film utolsó jelenete mellett - ami akárki akármit mond hatalmas volt. Nem is tudnám igazán megindokolni, hogy a zárópoén mitől is ütött akkorát, csak azt tudom, hogy félelmetesen jól sikerült. De ez az egész filmre elmondható, gyönyörűen volt felépítve.

Érdekes a két főszereplő karakter. Az egyiket értem, a másikat, aki a sztori magva már nem annyira. Peter egy utálatos, kibírhatatlan fószer. A legkevésbé sem vicces, hirtelen haragú és semmi szimpatikus nincs benne - valódi kihívás volt ez Downey Jr. számára. Vele szemben meg ott van Ethan "akármiisavezetékneve", aki pillanatról pillanatra szálította nekünk a jobbnál jobb poénokat. Le sem tudná tagadni, hogy ez a film az ő figurája miatt él. Vele lélegzik és igen, ha kell egy sötét estén még a recskázástól sem riad vissza. Pontosan, annyira különböznek amennyire ez csak lehetséges és ez számtalan vicces szituációt szül. Mint az a wécés színészkedős, vagy a veteránnal való éjszakai bunyó, és persze a Mexicói őrült kiruccanás - utóbbit nem is értem hogyan úszták meg. Valódi ellentétek.

És már megint kinek kell megköszönni a szinkront? Báthory Orsi. Pazarul választott, bár igazából már minden adva volt. Robert-nek Fekete Ernő Tibor félelmetesen ütős hang - jó, ő kinek nem?-, míg Scherer Péter legalább annyira őrült, mint amilyen Galifianakis. Épp beszélgettünk is róla, hogy Scherernek csakis ilyen vadbarmokat lehetne szabad szinkronizálnia, mert egyszerűen ebben a kategóriában nincsen nála jobb. Az inteligens idióta, ahogy én hívom. NTK meglepő választás volt Monaghan számára, de baromira bejött abban az összesen négy jelenetben, ami kábé neki jutott. Kálid Artúr is pipa.

Elmarad a Másnaposoktól? Mi az hogy! Na de nem ennyire kiábrándító a szereplése a road moviek között. Igen, Todd Phillips visszatért első átütő sikereinek színhelyére, csak itt egyetemista őrült fiatalok helyett két felnőtt férfival - többé-kevésbé- mesélt el egy ahhoz hasonló sztorit. A poénok működnek, a szereplőit élvezet nézni, és még azt sem tudta kedvem szegni, hogy vetítés közben történt egy kis malőr. Tele van jobbnál jobb poénokkal. Érdemes megnézni. Komoly harc lesz itt még az "Év vígjátéka" címért, ahol a legnagyobb vetélytársa maximum a Pancser Police lehet. 85%


Magyarhangok
: Fekete Ernő Tibor, Scherer Péter
További magyarhangok: Nemes Takách Kata, Kálid Artúr, Für Anikó, Kálloy-Molnár Péter
Msz:
Sz.R.: Báthory Orsi
IC-Mafilm Audio Kft.


Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék