Főoldal

Dexter: Családi példakép

Dexter Morgan. Férj, apa, példakép és sorozatgyilkos. Mindez jól álcázva egy átlagember boldog és kiegyensúlyozott életével. A szirup persze most is forrón fogyasztható, és a felszínén keverednek régi ismerősök, románcok, házasságok, titkok és egy olyan fószer is, aki már 30 éve gyilkol keresztül-kasul az országban úgy, hogy közben családja van. Igen, ez az, ami felkelti kedvenc sorozatgyilkosunk figyelmét. Tanulni szeretne tőle, hogyan hódolhatna a saját Sötét utasának úgy, hogy közben senki se gyanakszik rá, mert példás élete van. Vajon minden arany, ami fénylik?
A Dexterben azt szeretem, hogy sosem ugyanolyan, mindig változatos. Az első évadban megismertük a testvérét, a Hűtőkocsisgyilkost -idén szépen Deb fel is emlegette-, majd a másodikban a női "lelkitársát", a harmadikban egy olyan politikust, aki osztja Dexter nézeteit, idén pedig egy olyan ember a kiváltóok, mint amilyen Dexter maga is. Óriási rutinnal rendelkezik Arthur, és bizony eddig a több, mint 30 év alatt nem hibázott. Csakhogy azáltal, hogy szépen belekeverték a történetbe azt, aki lelőtte a rá felfigyelő Lundy különleges ügynököt máris megváltoztak a játékszabályok. Az események is felpörögtek, vérszemet kaptak és... engem még mindig csak az érdekel, hogy Dexter miért léphet le a nap kellős közepén anélkül, hogy bárki is gyanakodna rá?

Tetszik az irodai konfliktusa Quinnel, mert ő az egyetlen, aki előbb-utóbb vérszemet kaphat Dexter valódi énjét illetően. Addig pedig kell ez a folyamatos piszkálódás, mert az a szerelmiviszony Laguerta és Batista nyomozó között a legkevésbé érdekel, márpedig kell valami irodai zűr. Debra élete is egyenesbe jött, tehát logikus, hogy azt sem szabad annyiban hagyni. Hozzuk vissza neki Lundy-t, és kapjon újra lángra az a tűz. És hogy fedezzük egy szerettünket - aki le sem szar minket-, tegyük is el láb alól. Máris készen az újabb személyes ügy Debra Morgannek tálalva, átnyújtva, masnival a tetején. Ő pedig van olyan vagány csaj, hogy lecsapjon rá meg Dexter apartmanjára is.

Térjünk rá arra, ami mindenkit lázban tartott. Dexter és a kisbaba. Családi idilli? Időnként még az is belefér ebbe a különös játékba. Én nem éreztem azt, hogy annyira dominált volna a kisbaba szál, mint vártam volna, hiszen Rita mindenről gondoskodott, Dexter meg vígan élhette a világát. Az már más érdés, hogy volt egy szerencsétlen borulása ahol... Majd jött a fészeres incidens is. Valahogy mégsem tudom egyértelműen kijelenteni azt, hogy minden zökkenőmentesen ment idén. A legkevésbé sem. Apró figyelmetlenségek, hibák mindig becsúsztak, hogy megnehezítsék főhősünk életét. Verekedések, és olyan emberi szálak, amelyek bárki mástól normálisak lettek volna, de attól a Dexter Morgantól, akit a közvetlen közelsége ismer felháborító és vérlázító.

A főszál ennek az új helyzetnek a kezelése volt. De persze nem teljesen, hiszen ennél sokkal többről volt szó ebben a 12 részben. Az összeegyeztethetőségről. Dexter nem is gondolt arra, hogy egy ilyen kegyetlen sorozatgyilkosnak családja is lehet. Amikor megtudta semmi másra nem vágyott, minthogy tanulmányozza őt. Vajon hogyan csinálja, mi a titka? Ezek voltak a legfőbb kérdések, amelyekre a választ kereste. És Arthur hiába volt öreg, és hiába volt meg a ciklusa, hiába tűnt a felszínen egy sérthetetlen, sebezhetetlen embernek... gyenge volt. Ez volt a legfőbb hibája a karakterének. Az összetört embert eleinte csodálta, majd egyre inkább kívánta a halálát, amire sajnos nem volt soha megfelelő az időpont. Aztán amikor mégis, akkor elkezdtek kicsúszni a dolgok a keze közül...

Hosszas és mély vitákat tarthatunk arról, hogy melyik évad és miért a legjobb. Melyik a legérdekesebb szál a fővonulaton, vagy hogy miért képes még a negyedik évadában is a legjobbakkal említhetőnek maradni. Az a sztori, amit elakartak mesélni, az a jövőkép, amit elénk tártak elgondolkoztató. Tényleg ilyen élete lenne Dexternek? Bár a végjátékban volt egy sokkal érdekesebb kérdés, ami nem tudom másban is felmerült-e. Valahogy így hangzik: "Dexter letudja valaha is győzni a Sötét utasát?". A csattanóval valószínüleg meg is kaptuk a kérdésre a választ... 80%Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék