Főoldal

Honnan tudod?

(How Do You Know, 120', 2010)

Paul Rudd filmjeiben az a jó, hogy ő mindig, minden körülmények között ugyanazt a szeretnivaló lúzert játssza, aki mellett végül a nők kikötnek. Ezzel is remény nyújtva azoknak a hétköznapi pasasoknak, mint amilyeneket ő csak eljátszik. Én ezt szeretem a filmjeiben. Mindig tudsz azonosulni vele, és ez sokszor megkönnyíti a dolgot. Az viszont nem olyan jó, hogy nem választékosan választ szerepeket, mert így minden filmje max egyszer nézős. Egyébként most fut a mozikban, de remélem inkább mindenki ezelől fut el. Hiába a jó nevű író-rendező, vagy a szereplők, senki sem képes megmenteni. Egy romantikus mozi romantika nélkül. Ez pedig olyan, mint a jó koktél szívószál és napernyő nélkül: Nem embernek való, pedig... És tegyük hozzá, hogy a film általam hallucinált mélységei igencsak csábítóak és reménnyel teliek. Ám ki tudja, hogy mi került ebben 120 millióba... Vigasztaljon, hogy izmos bukta volt még Amerikában is, pedig karácsonyra szánták. Hiába, kellenek a jó nagy pofára esések Hollywoodnak is.
A szerelem bonyolult. Van úgy, hogy egy nő beleszeret egy férfiba, azután esetleg egy másikba, azután újra az egyikbe. De honnan tudja, ha rátalált az igazira? Lisa (Reese Witherspoon) élete tele van bonyodalmakkal és egy kis szünetre, kikapcsolódásra lenne szüksége. Ekkor jön a képbe Matty (Owen Wilson), a nagydumájú sztársportoló, akivel kapcsolata épp kezd komolyabbra fordulni, mikor bemutatják George-nak (Paul Rudd).
George nem túl szerencsés passzban van: a barátnője épp elhagyta, anyagilag a csőd szélén áll, és még egy szövetségi nyomozás célpontjává is válik, amit apja (Jack Nicholson) cége ellen indítottak. A bajok ellenére neki mégis folyton Lisa jár a fejében, csak rá tud gondolni, és arra amire már az első randijukon rájöttek: annak ellenére, hogy úgy tűnik minden kezd körülöttük széthullani mégis tudják, valami igazán jó történhet velük.

Ott ültem a film után és egyszerűen nem tudtam eldönteni, hogy mit mondjak róla. Csak bámultam ki a fejemből és figyeltem a kurzor villogását. Majd azon kezdtem el tűnődni, hogy milyen is volt ez a két óra. Egy felől teljesen életszagú, átlagos és unalmas, mely egy cseppet sem romantikus, mégis kedvelhető. Azt hiszem a sorok között bújik meg a film igazi titka, ami ugyan nem emeli ki az átlagból és nem is teszi végül jobb emlékké a mozit, mégis úgy érzem, hogy van valami különleges benne. Persze nem a felszínen, mert ott ez egy rémesen unalmas, sablon film. A büdzséjét külön nem is értem.

De a felszín alatt értékeket véltem felfedezni. Különös, mert amikor elkezdtem nézni és letelt az első fél óra még mindig nem éreztem azt, hogy ez tetszeni fog. Majd a film során még néhányszor előbújt ez az érzés, végül pedig mégis átcsapott minden a másik végletbe. Azt hiszem azon a ponton kezdett el tetszeni, amit én csúcspontnak tartok. Nevezetesen az a jelenet, ahol Lisa George lakása alatt áll és egy találkozót akar megbeszélni vele. Ritka különleges pillanat volt, de nem az egyetlen, csupán az első. Nem, nem, mégsem. Inkább a harmadik. Az elsőnek - szigorúan időrendi értelemben- a legelső telefonos beszélgetésüket tartom, majd pedig a néma randijukat, ami simán minden idők legjobb randizós jelenetei között szerepel.

Továbbá az is a film mellett szól, hogy hétköznapi karakterekre épít, akiknek szét hulló félben lévő  hétköznapi életükbe nyerünk bepillantást. Van valami tiszteletre méltó mindkét főkarakterben. Leginkább George-ban úgy hiszem, hiszen az ő élete esett teljesen szét, ellene folytattak eljárást, vesztette el mindenét. Míg Lisa csupán a furcsaságokat kedveli. Azért ugrott bele a Matty-vel való kapcsolatába, mert ott és azon a ponton szüksége volt valakire, akár érzelem mentesen is. Majd jött a klisé a "Honnan tudod, hogy szerelmes vagy" kérdésre a csapattársától ("más csajokkal gumival dug"). Ezzel pedig alaposan felpörgette a dolgokat, megint csak nem hagyva időt Lisának, hogy feldolgozza a dolgokat. Míg a másik oldalon George csak egyszer találkozott a lánnyal, de azóta folyamatosan rágondol. Bár nem beszélnek, mégis ő az, aki reménnyel tölti meg a férfi szívét még ezen nehéz időkben is. Tisztelem George-ot, mert legalább magánéleti szinten képes volt fityiszt mutatni a világnak és talpra állt. Minden nő megérdemelne egy ilyen fickót.

Sok bajom van a szinkronjával. Persze nem a két Szélessel, akik a szokásos színészüknek kölcsönzik a hangjukat - bár szeretném megjegyezni, hogy Tamáson nagyon éreztem, hogy nem tetszik neki. A főbajom - ami tulajdonképpen az egyetlen Majoros Eszter szinkronjával-, hogy Reese Witherspoon ebben a filmben különösen bájos volt, de Kisfalvy Kriszta - bármennyire is imádom- ezt nem tudta áthozni. Nem illenek össze, mert túl átlagossá válik a kettős és valamiért elvész benne a "Reeseség". A többiek jók voltak.

Nem tudom, hogy bárki is megfigyelte-e Reese Whiterspoon hajviseletét. Volt egy jelenet, amikor George-dzsal töltötte az estét az elköltözését követően. Kontyban volt a haja, majd mikor Matty hívta kiengedte. Ez csak azért érdekes, mert szerintem feltűzve sokkal szebb volt. Bájosabb. Úgy éreztem, hogy le tud venni a lábamról, hogy ő egy igazi személyiség. Talán a Lisa & George románcszerűség mentette meg a filmet a totális unalomtól. Talán ennek köszönheti azt is, hogy ennyi mondanivalóm volt vele kapcsolatban. Úgy érzem szükségem volt erre a filmre. Persze ettől még nem lesz se szórakoztató, se jó, romantikus aztán meg főleg nem. Csupán a Honnan tudod? az a film, ami szembesít önmagunkkal, az életünkkel és a döntéseinkkel. Nem jó film, de az biztos, hogy beindítja az elménket. A film végül, mégha gyengén is, de célba talált. 70%

Lisa: Mihez értesz azon kívül, hogy úgy bámulsz rám, mint Bambi? Na azt a filmet láttad?
George: Láttam. Nagyszerű film. Meg is van.

 
Magyarhangok: Kisfalvy Krisztina, Széles Tamás, Széles László, valamint Reviczky Gábor
További magyarhangok: Pálfi Kata, Fesztbaum Béla, Söptei Andrea, Hannus Zoltán, Rosta Sándor, Kardos Róbert, Végner Judit, Orosz Ákos
Msz: Liszkai Szilvia
Sz.R.: Majoros Eszter
IC - Mafilm Audio Kft.Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék