Főoldal

PARENTHOOD: A könyörtelen szinkronkritika

Életemben nem hallottam ennyire gyalázatos szinkron munkát, mint ez. Ezt komolyan mondom, és hozzá is teszem rögvest, hogy ehhez képest még a nálam eddig ezt a címet birtokló Veronica Mars is legalább egy Everwood szintű dolog. Vagy legalább valami közepesen elfogadható, vállalható minőségű munka. Őszintén remélem, hogy aki ezt a szinkron szereposztást megálmodta holnaptól munkanélküli lesz és jó messzire elkerüli az egész szakmát. Ilyen tehetségtelennek helye nincs az egyre mélyebb pocsolyákba süllyedő szakmában. És az nem kifogás, hogy "nyár lesz és más színészek nem értek rá", mert tudom jól, hogy akiknek van megszokott hangjuk ők imádják a színészeiket.
Szeretném itt és ezen a ponton még a legelső körben leszögezni, hogy nem minden esetben a hangjukat kölcsönző magyar színészek játékával van bajom, hanem a szereposztással, így minden negatív dolog, amit rájuk értve mondok el azt tessék úgy érteni, hogy azzal csak a szinkronrendezőt küldöm el melegebb éghajlatokra. Tegye mindenki a szívére a kezét: Nem jogosan? Mert azt az elvetemültet, aki egy Peter Krause kaliberű pasinak odanyom egy -amúgy kiváló- Hujber Ferencet, azt minimum diliházba kéne záratni. Már most elmondom, hogy szerintem Hujber mocskosul jó hang, szinte az összes szerepében imádom, de NEM való Peter Krausenak. Annak a Krausnak, akinek Galambos Péter volt a hangja, majd két-három produkcióban Lux Ádám bebizonyította, hogy csak neki lenne szabad hangolnia a színészt. Mégegyszer elmondom, hogy nem Hujber játékával van gondom, mert ő egy teljesen más kaliberű színész esetében remek Adam lenne, de itt a hangja nem passzol semmilyen szinten az eredeti színészhez. Teljesen más Krause, és Hujber játékába "ugyanaz" a tűz. Ezzel pedig ki is herélték a kedvenc figurám.

Nagyon örültem, hogy Pápai Erika ismét Lauren Graham bőrébe bújhat. Bevallom erre eddig nem sok esélyt láttam. De teljesült az egyik álmom a sok közül és amikor meghallottam egyszerűen sokkolt. Oké, tudjuk be annak, hogy még nem kedveli a Parenthoodot, na de hová tűnt a Lorelaios bájossága? Ez itt a legégetőbb kérdés kérem szépen, mert egy-két nagyon lájtos Lor-pillanatot kivéve végig a Katonafeleségekbeli merev, kimért feleségét hozta. Holott Sarah Lorelai természetesebb, bocsánat, hétköznapibb változata a két lázadó kamaszcsemetéjével együtt. Oké, róla többet nem mondok, mert tudom, hogy megfogja találni a "Graham-hangját". Bízom benne. Nagyon.

Crosby és a számomra totálisan ismeretlen Harcsik Róbert. Először tetszett, majd Cros többet beszélt és már nem. Majd megint volt egy-két pillanata, míg végül olyan szinten vegyes lett a képem, hogy egyszerűen nem tudom hova rakni. Majd talán a folytatásban a többedik évadra kiforr és akkor jobban fogok tudni nyilatkozni. Egyenlőre neki Dax Shepard csupán egy gyakorló terep. Nádasi Vera számára Julia viszont egy jó "kiugrási lehetőség" is lehet, ha nem szúrja el. Az első rész alapján nem tudom ráhúzni a kimondottan jó vagy rossz skatulyát, egyenlőre úgy látom, hogy a "tesztvetítéseken felemás visszajelzésekben részesítették". De ez azt is jelenti, hogy a Braverman testvérek közül ő még az, akit a legjobbnak lehet nevezni.

Számomra döbbenetes volt, hogy Craig T. Nelsonként Vass Gábor mennyire szar volt. Tudom, tudom, lesz ez még jobb is, de akkor kiakasztó érzés volt. Nálam is bent volt a kalapban, de álmomban sem gondoltam volna, hogy egy ennyire "álomszerepet" ilyen pocsékul fog elkezdeni játszani. Minden bizadalmam benne van, úgyhogy hajrá. A felesége viszont úgy pocsék, ahogy van. Incze Ildikó, ez komoly? Kábé annyi köze van neki (a hangjának) Camille-hoz, mint nekem egy afrikai kávéültetvényhez. Az egész szinkron legrosszabb pontja. Márha létezik ilyen.

Ezt se hittem volna, de a gyerekek közül került ki a szinkronverzió "legjobb hangja", aki történetesen nem más, mint "Sarah keveset beszélő fia, Drew", vagy Czető Ádám. Nem baszogatásból, de szerintem ezzel mindent elmondtam az egész szinkronról, főleg a Drews idézőjeles résszel. Glósz András Incze Ildikóval versenghet a "legrosszabb hang" címért, ugyanis olyan szinten pocsék, hogy az már fáj. Tudom jól, hogy gyerek hangba ne rúgjunk bele, de mikor adott egy ilyen színész, mint Max Burkholder, aki apait-anyait belead, hogy hitelesen formázza meg az aspergerben szenvedő Maxet, ő meg csak odaköpi a szöveget az mocskosul dühítő. Még Talmács Márti sem tetszett Haddieként, túl "lágy" hozzá - bár a karakter is ilyen, de csak ront rajta, mert Márti hangjából nekem hiányzik a vadság, a züllöttség és a lázadás. Ő még mindig az a tünemény. De az meg nem Haddie. Bár Sid nem beszélt sokat, de én azért megdicsérném Herman Lillát, akit már eddig is tehetségesnek tartottam, de ezek után meg pláne. Sid alapból imádnivaló, de ő valahogy képes volt még inkább azzá tenni. Bámulatos.

És akkor itt van még nekünk Monica Potter. Németh Kriszta kapta a megtisztelő feladatot. Rá ugyanazt tudom elmondani, mint amit fentebb írtam Hujberről. Baromi jó lenne a szerepében, de egy másik színésznél. Remélem mindenki tudja, hogy én mennyire imádom Németh Krisztát (ha másért nem, hát a Narancsvidék miatt), de Monica Pottert csak egyetlen magyar színésznőnek lenne szabad szinkronizálnia. És punktum. Jasmineból meg nem kevésbé hiányzik Pikali, és furcsa, de mintha ki is nyírták volna nélküle a karaktert. Én eredetiben mindig az ő hangját képzeltem oda.

Szóval hiába keresem, egyszerűen nem tudok szavakat találni rá. Mi állhat vajon a háttérben: Olcsóbb szinkron, vagy a szokásosnál jóval több színész ugyanarra a büdzsére? Bármelyik is a válasz a kérdésemre, ENGEM, MINT NÉZŐT KURVÁRA NEM ÉRDEKEL. És ez nem csak az én véleményem. Egyszerűen nem tudom felfogni, hogy hogy lehet ennyire elbaszni egy szinkront. Ehhez diploma is jár, vagy mi? Bődületesen idegessé tett a dolog. A szezon fináléra vissza nézek majd, mert kíváncsi vagyok, hogy Pápai Erika visszatalál-e Lorelaihoz, de a szinkronrendezőnek csak gratulálni tudok, mert sikerült elvennie a kedvem, hogy magyarul is újra nézzem. Ha most láttam volna először a Parenthoodot, és ezzel a szinkronnal egészen biztosan nem nézném. Ezzel pedig életem egyik legjobb sorozatélményétől lennék megfosztva.
Szinkron: Minősíthetetlen.
Sorozat: 10/10Hozzászólások:
Oldalanként
Joey 2011.05.16 17:01:01
Mellesleg a kutya ott van elásva, hogy ez neked csak egy "munka", nekünk viszont sokkal több annál. Amilyen bámulatos az amerikaiak szereposztása legalább olyan szar a magyar.

Joey 2011.05.15 23:43:15
Bocs Benjámin, de ami szar az szar. És ha tényleg ő csinálta akkor végképp nincs magyarázat. A Mauchner remek szinkronokat szokott összehozni, ez viszont minősíthetetlen trágya. Főleg, mivel ő képes lett volna mindenkinek megszerezni a szokott hangját...

Kovács Benjámin 2011.05.15 11:19:44
Miért kell leoltani a Mauchner József munkáját ? nem értelek, még én is kaptam benne szerepet teljesen jó munka é nagyon jó rendező, és a szinkronnal szakmailag semmi baj ... Mikor csinált a Masterfilm Digital rossz szinkront ? Ez tényleg

könyörtelen ;)

Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék