Főoldal

13-as raktár

A 13-as raktár tipikusan az a sorozat, amiről nem értem anno miért is nem fogott meg. Ha jól emlékszem először csak húztam, halogattam, majd valamikor passzoltam, még a véleményem publikálására se méltattam. Bezzeg ma... Nem tudom, hogy mindez a kedvenc hangjaimnak köszönhető, vagy a széria humora egyszerűen megfogott, de nagyon bejött a bevezető rész, úgyhogy mindenképpen maradok a sorozat mellett.
A sorozat a "Csodák házába" áthelyezett két ügynökről szól, akik ki nem állhatják egymást. Az áthelyezésük előtti éjjelen például a nő megmenti az elnököt, aki a "mennybe megy", míg a faszi "a wécébe", hogy kiderüljön nem volt-e drog befolyása alatt, mikor egy vérző szobrot látott, majd egy embert, aki hirtelen a semmibe tűnt fel. Ezt követően kapják meg a behívójukat Dél-Dakotába, a raktárhoz, ahol a különleges eszközöket kell begyűjteniük és "vigyázniuk" rájuk.

A főszereplő fickó abszolút jó fazon. Olyan, aki elsőre belopja magát a néző szívébe. Kissé vagány, ultra laza, nőzős típus. Míg a csaj egy sokkal inkább a munkájára fókuszáló, maximalista személy, aki tulajdonképpen a szöges ellentétje. Ezen nincs is nagyon mit ragozni. Kettejük között, ha nem is a kémia, de valami egészen biztosan működik, hiszen ahogy lenni szokott, a különleges világ mellett ők a széria húzóerejei, akiknek működniük kell a sikerhez. Egymás ellentétei, mégis kiegészítik egymást. És szerintem rendben is vannak.
Van két másik figura is. Az egyiküket én mindig úgy képzeltem el, mint egy kissé kimértebb, de humoros Walter-klón, míg a csaj... Nos, ő leginkább magáért beszél. Különc, de nem volt akkora tere (még), ami alapján eltudnám dönteni, hogy kedvelem-e. Egyenlőre viszont minden szereplő hasonlóképp különc, mint maga a sorozat is.

Azt hiszem ez a jó szó rá. Kissé különc szájens-fiksön a 13-as raktár, akárcsak az Euréka. Könnyed és humoros, laza, mégis még kissé kiforratlan. Talán a legjobb megközelítése a széria meghatározásának az a steampunk műfajának bedobása. Persze nem a hagyományos értelemben, hanem a stílusának és technikai eszközeinek megfelelően jó meghatározása. Tesla és hasonló múlt századbeli eszközöket használnak, és mivel ezek ugye nem terjedtek el, így nálam kimerítik a steampunk jelentését, hiszen régiek, mégis újként vannak beállítva és használva. Ez mindenesetre egy nagyon jó pont a széria mellett.

És ha lenne még valaki kerek-e világon, akit nem tudtam meggyőzni eddig, annak elárulom még azt is, hogy a sorozat a létező legpofátlanabb módon ért véget. A "főnök" kiadja a megbizatást, oszt csókolom. Ez két okból volt zseniális befejezés. Egyrészt, mert egy szimpla pilotban felvezették nekünk a történetet, és mivel itt csak a bevezetéssel kellett foglalkozniuk az íróknak volt elég időnk eldönteni, hogy akarjuk-e ezt a sorozatot, vagy sem. Mint ahogy a nőnek is volt lehetősége mérlegelnie. Másfelől viszont hiányérzetet hagy a nézőben, ami egyfelől dühítő, máshonnan nézve viszont tökéletes, hisz ha az érdeklődés már megvan, akkor garantáltan vissza fog térni a folytatása. Mint ahogy teszem ezt én is jövő héten.

Pár szót szólnék a szinkronjáról is. A férfi és a női főszereplők tökéletesek. Király Attilát hol nem lehet imádni, igaz? Bár ránézésre nem a legtökéletesebb hang a színészhez, én mégis nagyon örülök neki, mert pokolian jól hozza a figurát. Kéri Kitty pedig "végre ismét" főszerepben, és nagyon jól végzi a dolgát. A párosuk is frissítően hatott rám. Harmath Imrét viszont sokáig nem tudtam hova tenni, de végső soron arra jutottam a pilot végére, hogy oké, tetszik. Elsőre se éreztem rossz választásnak, sokkal inkább kissé furának, valami hasonlóan "ritka" hangot szerettem volna, csak esetleg kicsit nagyobb nevet. De ne panaszkodjunk, mert ez így klappol.

Minden érvet felsorakoztattam, ami csak eszembe jut. A pilot megnyerő volt, mert tényleg csak beavatást nyújtott a világba, megismertük a karaktereket - bár egy még hátra, mert csak a negyedik részben jön csak Claudia...-, és volt elegendő időnk eldönteni, hogy ez most kelleni fog-e nekünk, vagy sem. Mégegyszer, sci-fi szüzek számára is abszolút bepróbálható, mert nem a sci-fi dominál, hanem a tudományos fantasztikum része, akarom mondani a tudományos megközelítése, napjainkban, Amerika szerte. Azt hiszem én ebben is látom a sorozat egyik zsenijét, amivel megvett magának.Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék