Főoldal

A Friday Night Lights története

A Grantland készített egy zseniális összeállítást a színészek, és a stábtagok közreműködésével a Friday Night Lights történetéről. Ennek rövidített kivonata következik most.
Tudtátok, hogy Berg eredetileg nem is akart hallani Kyle Chandlerről az FNL főszerepénél? Aztán találkoztak, és Chandler előző este a haverjaival lógott, piáztak, cigiztek, pókereztek, és motorosan érkezett meg. Berg ránézett: "Tisztázzuk, tiéd a szerep, de így kell kinézned, minden nap!"

Connie Britton is eredetileg passzolta a szerepét: "Nincs is rosszabb egy színész számára, mint egy semmilyen szerep egy filmben után ugyanazt csinálni 5-10 évig." Aztán Berg a szkript után leült vele és meggyőzte.
Chandlerrel az első forgatási nap 100%-ban egyetértettek milyennek ábrázolják a figuráikat és a házasságukat.

A Castingosok "nyers, megmunkálatlatan" színészeket kerestek és szívesen meghallgatták volna (az akkor még ismeretlen) Blake Livelyt, de ez nem jött össze. Aubrey szerint remek munkát végeztek, de ez nem csak az ő érdemük. Berg mindegyikükkel leüllt beszélgetni, felmérni kiben mennyi potenciál van és nem csak a szobai teljesítménye alapján döntött.

Scott Porter akkor például még csak beat-boxolt egy off-Broadway darabban, és a haverja kanapéján aludt. Egy Disney musical meghallgatásán is, járt ahol a castingos ezt mondta neki "Te nem akarsz tévézni. Amilyen jó képű vagy maximum egy WB-sorozat néhány epizódjában játszhatnál". Én kazettát küldtem csak a meghallgatásra. Peter nem szereti őket, de hallott olyasmit, hogy ez nem szokványos kazetta. Így hát megnézte. Ugyanez történ Gaius Chaerlsszal. És így megkaptuk az esélyünket. Mindkettőnknek esélyt adott."

"Én a szallagomon olyat mondtam, amit Smash mondana. - mondta Gaius.

Zach Gilfordnak az volt az első pilot-szezonja, és az ügynöke sorra dobálta elé a projecteket "Itt van ez, meg ez és ez a Friday Night Lightsos, de nem tudhatjuk hogy benne lennél-e." Mire Zach: "Várj, a Péntek esti fények film? A könyv, Péntek esti fények? Azt hiszed nem szeretnék benne lenni? Ismersz te egyáltalán?"

Aubrey emlékezett Taylor Kitsch meghallgatására, mert különlegesre sikeredett. Kanadából küldött egy kazettát, amin már egy az egyben olyan volt, mint Tim Riggins. "Az ügynököm vette fel. Lazára vettem a figurát. Találtam ezt a texasi sört - Lone Star sör-, és azt püffögtem, "

"Egyike volt a legjobb pilotoknak, amit valaha láttam egy tévé showban. Sőt, könnyen meglehet, hogy egyike volt a legjobbaknak!" - mondta Kyle Chandler.
"A Pacific Coast Highwayen tartottam hazafelé némi sörrel és kajával. A telefon megcsörrent, felvettem. Az ügynököm mondta, hogy berendelték a sorozatot. A levegőbe öklöztem örömömben."
A teszt közönség egyenesen megveszett a bevezető részért. De mikor John Miller a marketing osztály feje magához tért ezt mondta: "Ez egy zseniális pilot, de fogalmam sincs, hogyan lehetne eladni."

"Nem építettünk díszletet. Pete szerint nem kellett." - mondta Nevins. - "És mi lesz az edzőlakkal? Azt muszáj lesz felépíteni." "Nem, kibérelünk egy házat, és meggyőződünk arról, hogy bármikor visszakapjuk, mikor szükségünk van rá." Ezek elég meredek ötletek voltak".

"A Rigginslak maga volt a fertő, mindent a penész evett, a medence iszapos volt." - kezdte Kitsch. - "Egyikünk lebetegedett a forgatáson, kijött egy doki, és azt mondta "Maguknak nem kellene ebben a házban forgatniuk." Imádtam ott forgatni. Olyan volt, mint a Riggins testvérek dióhéjban" - tette hozzá.

Amikor először forgattak a templomban Reiner szeretett volna lennie a pásztor. De mikor meglátta a valódi pásztort azt mondta: "Oké, tutira benne kell lenned a műsorban!" - Liz Mikel (aki Corrina Williamst játszotta) nem játszott meg semmit, hiszen ő valódi hívő és semmi sem volt megírva.

Aaron Spivey (Spivey edző) elmondta a rendezőnek, hogy Texasban kicsit másképp mennek a dolgok. Itt nem csak x-ek és o-k vannak, hanem körök, terek és számok. És muszáj volt beletenni ezt, ha a hitelességre törekedett (táblák a játékosok számával a házak előtt - a szerk).
Berg szerint a sorozat igazán a sár foci részében (1x20.) találta meg igazi önmagát. Az a rész egy óriási pillanata volt Kyle Chandlernek és Connie Brittonnak, mikor csak egyedül voltak azon a pályán és elkezdtek sétálni rajta. "Ez az, amiért itt vagyunk. Ezért kell itt lennünk" - fejezte be Berg.

Ian Ellis operatőr azt mondta, hogy sosem vettek fel semmit újra. Ennek az okát Peter úgy magyarázta meg, hogy nincs is rosszabb dolog színészként, mint mikor azon agyal az ember, hogy miért is kell újra venni a jelenetet. Vajon mit ronthatott el? És hogy ezt elkerüljék inkább csak folyamatosan forgott a kamera. Ha elszúrta a színész, visszament a jelenet elejére és kezdődött minden előlről.

Michael Waxman rendező-producer elmondta, hogy tovább vitték a három kamerás megoldást, amit Berg alkalmazott a pilot forgatásánál. Waxman számára ez nagyon szimpatikus megoldás volt, mert így többször, különböző látásmódokkal lehetet forgatni egy-egy jelenetet.

"Valami egészen elképesztő volt, amit ezek a "kis kamerás ninják" műveltek a forgatásokon a rutinosságukkal, mert sosem láttad őket" - mondta Matt Lauria, aki Luke Caffertyt játszotta a sorozat utolsó két évadában.

A filmezésben az a bevett szokás, hogy nem térhetsz el a leírt forgatókönyvektől, de Pete és Jason Katims ennél sokkal nyitottabbak voltak, hiszen lehet hogy olyan történik a jelenetben, amit jó ha követnek. Ennek köszönhetően vált az egész Friday Night Lights világa természetessé.

Scott Porter a gimiben focizott, és három későbbi NFL játékos is a csapattársa volt. Waxman szerint Michael B. Jordan egy remek atléta, de Tim Crowley szerint (Crowley edző) Taylor Kitsch volt a legjobb, aki Kanadában hokit játszva nőtt fel.

"A kritikus NY-tól L.A.-ig imádták a műsort, már akkor tudtam, halálra vagyunk ítélve." - mondta Brad Leland. Majd Porter folytatta - "Mindenki várta a számokat. A családom épp a városban volt, mikor megkaptam az e-mail-t. Mindenki nagyon megrémült." Berg szerint az sem tett túl jót a nézettségnek, hogy az American Idol és a Dancing with the Stars ellen indult csatába.  "Sokat vitáztunk arról, mi legyen a sorozattal. Elmozdíthatjuk, de nincs rá garancia, hogy máshol jobb legyen." - mondta Reilly. Zinman szerint az volt a hiba az első évadban, hogy 3-ból két poszteren a foci szerepelt. Az emberek pedig letudták annyival, hogy "Ja igen, azaz a focis műsor". Ezzel Britton is egyetért, aki szerint ez nem a fociról szól, hanem a közösségről, a családról és az emberi kapcsolatokról. "Egyszer egy gépen összefutottam Brian Williamsszel, aki azt mondta nekem: "A tiétek a legjobb műsor a tévében. Ez az egyetlen, amit az egész családom együtt néz.", ezek után mondtam Jeff Zuckernek, hogy adásban kell tartania a műsort."

"Egy este Kyle Chandlerrel lógtam egy bárban, és odajött hozzánk ez a rakás fiatal lány "Oh, te jóságos" - mondogatták. Én azt hittem "Oh, igen, felismerték. Ő az edző!", majd megszólaltak: "Szerepelték a Grace klinikában!" Ugye csak szórakoztok? Övé a televíziózás történelmének legjobb férfi főszerepe és ti a Grace klinikás vendégeskedésével azonosítjátok?" - mondta Phillips.

Amikor Kevin Reilly távozott az NBC döntéshozói pozíciójábaól Ben Silverman került a helyére, hiszen a váltás majdnem rosszul érintette a műsort, mert ezt nem Silverman hozta ide. "Nem az ő gyermeke volt. Ez Kevin Reillyé. És nem törődsz más gyerekével, pláne, ha az pocsék nézettségnek örvend, nem igaz?" - mondta Aubrey. Reilly folytatta. - "Az összes vérző eredményű versenyzőt kiakarták golyózni, mert nem akarták, hogy még évekig versenyben maradjanak, mert az NBC műsorai kész katasztrófát produkáltak nézettségben."
Ben Silverman felkapta a saját pacijait az istállóba, de közben életben tartotta a FNL-ot. Innentől az alkotók még jobban elkezdtek küzdeni a túlélésükért.

Jesse Plemons sosem hitte volna, hogy az fog megtörténni a második évadban, ami történt a figurájával. Hudgins azzal indokolta a döntést, hogy valami nagyot, valami sokkolót kellett alakítaniuk, hogy növeljék a nézettségüket, mert a nyomás erősen érződött feléjük a csatorna részéről.
"Amikor véget ért az író sztrájk (2008. 02. 12.), és azt mondták, hogy utána nem készíthetünk több részt, tudtuk, hogy itt a vége. Beindultak a pletykák is, ez pedig megmozgatta az embereket, akik bombázták hívásaikkal a csatornát. És ekkor került a képbe a DirectTv és egy megegyezés, hogy folytathatjuk." - mondta Katims.

"A megállapodás a DirecTv-vel csupán a harmadik évadra szólt. Azt hittük ennyi volt. Az utolsó jelenetben Connie és Kyle vannak a Lions pályáján. És mindenki azt mondta, hogy ez egy csodás befejezés." - mondta Reiner. Majd kaptak egy hívást, hogy nincs újabb megállapodás a DirectTv és az NBC között, a kaszát hamarosan egy sajtóközleményben jelentik be. Akkor mindenki megrendült. Ekkor került sor egy újabb beszélgetésre Pete és az NBC között a pénzekről. Bergék kidolgoztak egy olcsóbb gyártási folyamatot, és a többi dráma gyártási költségének kábé a feléért tudták volna folytatni. Ez adott Bergnek magabiztosságot a tárgyalásokhoz. Nagyjából fél millióval került kevesebbe innentől a sorozat.

Katims és Chandler szerint a nézők megijedtek attól, hogy West Dillon-ból a sorozatnak át kell költöznie East Dillon-ba, de mindketten egyetértettek abban, hogy ez egy zseniális húzás volt. "Ez volt a legfélelmetesebb lépés, amit valaha megléptem. Mert senki sem szerette, hogy ezek a srácok pirosat hordanak, az edző sem fest jól pirosban. Azt hittem elbuktam." - nyilatkozta Katims. Peter Berg szintén aggódott a pirosra váltás közben, de mikor meglátta Kyle-t, ahogy azt a piros sapkát viselte tudta, nincs minden veszve. Katims attól is félt, hogy megannyi tehetséges, fiatal színésztől kellett megvállniuk.
"Pete közölte velünk: Ez nem olyan lesz, mint a 90210. Nem lesztek itt mindörökké. Ha bekérik a showt nem tudom meddig lesztek itt." - mondta Porter a sorozat indulásakor.
"Én rendeztem az első részt, és a szereplőket is jómagam választottam ki. Fogtam Taylor kitsch-t, aki messze a legtehetségesebb volt a mezőnyből, mindenki félt is tőle, és mindenkit leültettem improvizálni vele." - tette hozzá Berg. Mindenki imádta nézni, ahogy ez a kanadai srác beleéli magát a szerepébe és egy nehéz életű texasi tinédzser lesz.

Berg szerint az "új generációból" Michael B. Jordan volt a legjobb színés. Katims már akkor tudta, hogy ő kapja a szerepet, mikor besétált a terembe. "Ő Vince"- mondta.

"Amikor beszéltem Taylorral arról, hogyan képzelem el az utolsó jelenetet, ahogy építi a házat azt felelte: "Billy-vel akarok ott lenni." Timmel fejeztük be, aki a pilotban azt mondja "Texas mindörökké", és aki az álmait építi Dillonban, Texas államban. Ez a szépsége annak, amiről a sorozat szólt." - mondta Katims.

"Ez volt a sorozat utolsó forgatása. Különleges pillanat volt átélni, mint színész. "Öregem ember, ez a sorozat tovább tartott, mint a gimi vagy a főiskola. Elképesztő" - mondta Phillips.

"Az utolsó forgatás után kibontottunk egy sört. Ott voltunk Austin közepén, és Pete ennyit mondott: "Minden történetnek véget kell érnie egyszer, és mi valami egészen ritkát alkottunk. Úgy éreztük ideje búcsút vennünk a Friday Night Lights-tól. Különleges 5 év volt." Pete-t látni ott nagyon megható volt." - fejezte be Porter.

A sorozat forgatásának befejezésének estéjén az egész stáb - még az is, aki sosem dolgozott Austinban a sorozaton- egy Midnight Rodeo nevű helyen gyűlt össze. És valaki hajnali 2-kor azt találta mondani Katimsnak, hogy "Focizni akarok". Így hát a stáb kiment és focizott. Plemons szerint ez így volt tökéletes.

 Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék