Főoldal

The Good Guy

(The Good Guy, 91', 2010)


Alexis Bledel, Scott Porter és Brian Greenberg. Több se kellett nekem, ide vele! Eredeti nyelven, angol felirattal fellelhető csupán ez a film, de ez sem tarthatott vissza minket attól, hogy Bledel varázslatos kék szemei rabul ejtsenek másfél órára egy "friss" romantikus háromszöges történetben. Legalábbis nagyon sok jót olvastam róla, hogy mennyire friss és milyen jó, noha már első ránézésre sem tűnt túl különlegesnek. A véleményem nem sokat változott a játékideje alatt (csak 180 fokot), mégis hamar berántott, mertek sok olyan jelentős pillanata van, amivel a mai fiatalok könnyedén tudnak azonosulni. Azt hiszem számomra ettől vált különlegessé, noha nem lett belőle egy újabb Waiting for Forever.
Daniel: Yeah, but you know you'd end up going. I mean, you know what they say. If you forget your dreams, it's like they never existed. [Igen, de sosem tudhatod mi jön. Úgy értem, tudod mit mondanak. Ha elfelejtesz egy álmot, olyan, mintha soha nem is létezett volna.]
Beth: Who says that? [Mégis ki mondja ezt?]
Daniel: Nobody. I just made that up. But it's true. [Valószínűleg senki. Most találtam ki. De attól még igaz.]

Nagyon bejött, hogy a figuráknak voltak mélységeik. Hiába tűnt egy teljesen klisés Hollywood-i sztorinak, az én szememben sztárszereposztással. Azt hiszem ha igazán jó filmet akarsz látni, amely nem elvont, mégis jobb, mint a nagy átlag, akkor a független filmek sorából kell vadászni rá. Bár már az első pár percből le lehetett szűrni, hogy mi lesz a vége, de volt néhány visszatérő elem, ami szerintem nagyszerűen egészítette ki a hibáit, és tette emlékezetessé. Számomra a figurák voltak érdekesek a filmben és a tetteik. A film a jelenben kezdődik, vagyis egy esős napon, amikor Tommy élete darabjaira hullik. Nem tudjuk mi történt vele, csak azt, hogy Beth-szel szétmentek. Ez a legjobb benne, hogy nem is ámít azzal, hogy más lesz a vége. Aztán bemutatja hogyan jutottunk el odáig hat hét alatt. És közben mélységei vannak a filmnek, minden szálon akad némi érdekes csemege. Kezdjük akkor Tommyval, aki a Wall Streeten dolgozik, van egy csapat, akiből kiszáll valaki és kell a helyére egy új arc. Ez a túlzott őszinteséggel megáldott kockagyerek Daniel lesz az, aki felkelti a srác érdeklődését. Beveszi a csapatba, majd elkezdi őt "férfivá képezni". Megtanítják a barátaikkal arra, hogyan kell csajozni, hogyan kell bánni az ügyfelekkel és át is alakítják egy kicsit, hogy hasonlítson valami férfiszerű lényre. Egészen eddig a folyamatig én reménykedtem benne, hogy Tommy nem olyan, mint a többiek, aki fűvel-fával lefekszik, ha az dögösebb, mint az előző. Erre utalt nekem az a randijuk is, amelyiknek a végén végül 2 hónap után lefeküdt Beth-szel. Majd itt, hogy megmutassa az újoncnak, hogyan is kell élni mintha maga is a hullámok alá került volna. Ezzel vált a figura érdekessé, és ennek értelmében azonnal meg is utálta a néző. Mégis Scott Porter játékában volt valami, ami miatt én csak addig jutottam, hogy utálni akartam a fickót, de nem tudtam. Teljesen. Mindig.Aztán itt van Daniel, aki ahhoz képest, hogy 3 évet lehúzott a katonaságnál valahogy úgy néz ki, mint Chuck és totál egy tinédzserre hasonlít. Az önbizalma talán még annál is kevesebb. Majd jött egy könyves boltos jelenet - a fentebbi idézettel-, ahol először találkozott olyan "csalfakarmásan" Daniel és Beth. Totál béna volt. Majd a fiúk elvitték csajozni egy klubba. Akkora szintű lebőgésben volt része, amelyhez foghatót nem sűrűn látni a vásznon. Majd jött a céges buli, ahol ismét összefutott Beth-szel, aki meghívta a könyvklubjukba. És azt hiszem, ahogy mondani szokás, innentől már minden történelem. Még Beth is megjegyezte, hogy mennyire megváltozott külsőre a két találkozásuk között, holott belsőre talán egy kicsit magabiztosabb lett. Ami jó. 

Itt van Beth is, akinek remek állása van, de jön egy jobb ajánlat: Ám vele egy csavar is, hogy San Franciscoba kellene költöznie hozzá. Két jelenetet szeretnék kiemelni ebből a sztoriszálból, illetve előtte még egy fontos momentumot. Heteken át, egy szóval sem említi Tommynak a dolgot, mintha még nem is tudná merre tart a kapcsolatuk, vagy mintha még maga sem tudná, hogy mit is akar kezdeni a lehetőséggel. Aztán jön egy történet az egyik rokonáról, akik ügyvéd házaspár voltak, sosem látták egymást, és egy nap úgy döntöttek elegük van ebből és elköltöznek és más szakmába vágnak. Ezt az egyik éjszaka elmesélte Tommynak, aki jóformán kinevette. Persze egy nap majd lehet ő is elakar majd menni NY-ból, de az a nap még nagyon odébb van. A másik jelenet pedig az étteremben, a dupla randin. Mikor Daniel feldobja a pénzérmét, és mielőtt megnéznék, hogy mi az eredmény, megkérdezi Beth-et, hogy mire tippel. A lány pedig mondja az egyiket. És sosem tudjuk meg mit dobott, hisz amit mondott, valójában azt akarta. Annyira különleges volt ez a jelenet. Legalábbis számomra. A második találkozásuktól egyébként izzott körülöttük a levegő, és ez még a barátnőinek is feltűnt.

Nekem ez tetszett, hogy árnyalt volt, és mindenkihez talált az ember meghatározó pillanatot. Bevallom nem igazán értettem Tommy miért csalja meg Beth-t, és nem azért, mert annyira fantasztikus lány, hanem egyszerűen tündéri és imádnivaló. Aztán rájöttem. Ilyen a természete. Az emberből a Wall Street és a pénz világa úgy unplugged ezt hozza ki az emberből. Ezért kell kerülni - ésszel, persze. Beth és Daniel viszont tökéletesen összeillenek, így a film során rengeteget változott róluk is a véleményem, de örülök, hogy kaptunk egy fajta happy endet. Tommy szálának lezárása nem kevésbé sikeredett jóra.

Igen, mivel független filmről van szó, muszáj kiemelnem a zenei világát. Ha nem is éppen fantasztikus, mégis nagyon jó, helyenként pedig egyszerűen pazar muzsikák csendültek fel a majd másfél órás film alatt. Végezetül pedig annál többet aligha mondhatok a filmről, hogy különleges. A cím Beth keresésére, választására utal, a narrátor mégis Tommy lesz, a címszereplő pedig Daniel. Azt hiszem ez az, ami legjobban jellemzi a filmet. Mindenkiből egy kicsi, és ettől lesz olyan csodás. 87%Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék