Főoldal

Amerikai pite: A találkozó

A pitebaszó és díszes társasága tizenévek után visszatérnek a régi tettek színhelyére, hogy Speier Dávid rímeivel nevettessék meg a nagyérdeműt. A kesztyűt ezúttal Dóczi Orsi vehette fel, aki le is kevert néhány remek párost. A végeredményt az egész világ tűkön ülve zabálja. Akarom mondani, várja.
Az 1999-es gárdából visszatér Hevér Gábor, Gáspár András, Minárovits Péter, Vadász Bea, Molnár Ilona, Rosta Sándor és Orosz Anna. Szerepek szerint Jim, Stiffler, Finch, Vicky, Heather, Jim faterja és Stiffler mamája. Új hangot kapott (bár esetünkben az első áldozat értelmezés kérdése) Alyson Hannigan (Michelle), akit ebben a moziban már -az Így jártam anyátokkal után szabadon- Závodszky Noémi szólaltat meg. Lecserélődött még Oz és Kevin hangja is. Széles Tamás és Rajkai Zoltán próbálnak meg ezúttal életet lehelni a figurákba. Új szereplőnek pedig itt lesz nekünk Czető Zsani és Zsigmond Tamara.

 

Most pedig lássuk a sajtó könyvet, amiből rengeteg érdekesség kiderül.

 


A Universal Pictures bemutatja

AMERIKAI PITE: A TALÁLKOZÓ

 


Érettségi találkozóra gyűlik össze az East Great Falls gimi 1999-es végzős osztálya. Az Amerikai pite – A találkozóban valamivel több mint egy évtized után az eredeti Amerikai pite valamennyi főszereplője visszatér. Egy hosszú hétvégén kiderül, mi változott, ki nem fejlődött egy kicsit sem, és arról is bizonyságot szereznek, hogy az idő meg a távolság nem kezdheti ki a barátság kötelékeit.

1999 forró nyarán egy michigani kisvárosban négy gimnazista mindent meg akart tenni azért, hogy elveszítse szüzességét. Azóta sok év telt el, és Jim (Jason Biggs) és Michelle (Alyson Hannigan) összeházasodott, miközben Kevin (Thomas Ian Nicholas) és Vicky (Tara Reid) szakítottak. Oz (Chris Klein) és Heather (Mena Suvari) elhidegültek egymástól, de Finch (Eddie Kay Thomas) még mindig odavan Stifler anyjáért (Jennifer Coolidge). Stifler pedig (Seann William Scott) ugyanaz maradt, aki volt. Ezek a régi barátok most felnőttként ismét összejönnek, hogy a régi szép időkre emlékezve megint átadják magukat hormonjaik tombolásának.

A nagy csapat mellől nem hiányozhat a Jim apja sem, akit a legendás komikus, Eugene Levy alakít, ahogyan a fékezhetetlen szexualitású Jessica (Natasha Lyonne) is visszatér. Természetesen részt vesz a buliban Nadia (Shannon Elizabeth), Jim első randija is.

 

 

Süljön az a pite: alakul a produkció

 

„Az Amerikai pite-sorozatban az a jó, hogy mindenkinek voltak az életében olyan pillanatok, mint a sztorik hőseinek – világítja meg a széria sikerének egyik okát Craig Perry producer. – Persze csak kevesen kerültek végül olyan durva helyzetekbe, mint a szereplők. Ezért gondoltuk, hogy 13 év után érdemes ismét összehozni őket egy harmadik folytatásban.”

Harmadik folytatásban, ami a nyolcadik produkció Amerikai pite néven. Hogyan lehetséges ez? A kalandos utat megjárt süteményről elnevezett első film után két „eredeti” folytatás készült, azaz olyan film, amelyet az első produkció alkotói készítettek a régi szereplőkkel. Ezek – Az amerikai pite 2. és az Amerikai pite – Az esküvő – rendes mozi forgalmazásba kerültek világszerte, és szépen jövedelmeztek a mozikasszáknál, nem sokkal maradva el a frenetikus sikerű első rész mögött. A három Pite-mozifilm összesen 95 millió dollárba került, és összesen 755 millió dolláros bevételt értek el. A Pite-láz ezután sem múlt el, ám a következő négy (!) produkció úgy lett a házibulik kedvence, hogy egyenesen a tékákban, illetve a hipermarketek polcain landolt. Az eredeti szereplők közül jobbára csak Jim apja és Stifler tért vissza ezekben a filmekben, amelyek cselekménye nem meglepő módon leginkább a szüzesség elvesztése körül forgott (Amerikai pite – A zenetáborban, Amerikai pite – Pucér maraton, Amerikai pite – Béta-ház, Amerikai pite – A szerelem könyve).

Tizenhárom évvel az első rész után azonban ismét a mozivásznon találkozunk hőseinkkel. „Hat éven át nagyjából hat-kilenchavonta bekopogtattam a Universalhoz egy-egy újabb filmkezdeménnyel – meséli Chris Moore producer. – Aztán az osztálytalálkozó ötlete termékeny talajra hullott, és elindulhatott a produkció.”

Az eredeti szereplők természetesen lelkesen szerződtek a harmadik folytatásra, a gond csak az volt, hogy nem tolongtak a feladatra alkalmas forgatókönyvírók. „Ha már készen vannak a karakterek és a sztori közege is adott, sokan túl kötöttnek találják a feladatot” – magyarázza Moore.

Az alkotók nagy szerencséjére azonban a Kalandférgek (Harold & Kumar) trilógia készítői, Jon Hurvitz és Hayden Schlossberg nagy örömmel vállalták a pitézést. A két forgatókönyvíró, akik a második Kalandférgek-filmet rendezőként is jegyzik, az Amerikai pite-sorozat régi rajongói, maguk sem tudják, hányszor látták az első részt.

„Akkoriban rengeteg tinivígjáték volt forgalomban, de az Amerikai pite volt az első, amiben a kamaszok tényleg úgy viszonyultak a szexhez, mint a valóságban – magyarázza Schlossberg. – A mi nemzedékünk ekkor végre viszontláthatta magát a vásznon, ezért a Pite meghatározó élmény volt.”

Schlossberg és Hurwitz a középiskola óta a legjobb barátok, és a humoruk is ugyanolyan. „Mi is akkor voltunk gimisek, amikor a Pite szereplői – mondja Hurvitz. – Ugyanolyanok voltak a barátaink, mint a filmbeli karakterek, ezért bele tudtuk élni magunkat a történetbe. A Pite sikere szerintünk abban rejlik, hogy a durván vicces poénok teljesen életszerű helyzetekbe ágyazódnak.”

„Egy csomó mocskos dolog történik az első filmben, de közben Chris és Mena karaktere love storyt él át, és Tara figurája is teljesen átadja magát az első romantikus szerelemnek – veszi át a szót Schlossberg. – Erről szól a gimi, ugyebár. Minden srác iszonyú szexfantáziák rabja, recskázik egész nap, aztán normális kapcsolatban köt ki, és dúl a szerelem.”

„Jont és Haydent gimis koruk óta ismerem – teszi hozzá Craig Perry producer. – Az első forgatókönyv-kezdeményüket úgy kaptam meg, hogy csak úgy az utcáról felhívták az Amerikai pite rendezőasszisztensét, és megkérték, passzolja tovább nekem. Pár évvel később, amikor már Hollywoodban dolgoztak, újraírattam velük az egyik projektemet. Szóval a sors akarta úgy, hogy ezt a Pite-filmet ők csinálják.”

„Imádjuk a Kalandférgeket, Jon és Hayden pedig nagy Pite-rajongók – mondja Moore. – Szóval két út keresztezte egymást. Vérfrissítésre volt szükségünk, ők pedig új generációt képviselnek, lételemük a helyzetkomikum, és félszavakból megértik egymást. Ugyanakkor önjárók is, tehát gyorsabban halad a forgatás, mert párhuzamosan is képesek dolgozni.”

„Tíz év után nem szokás folytatással előrukkolni – mondja Schlossberg. – Tévésorozatoknál még csak-csak előfordul, hogy összehoznak egy nagy találkozót, de a mozifilmek esetében nagyon ritka. Inkább új szereplőkkel próbálják eladni a régi sztorit. Az elég meredek, ha a régi szereplőkkel folytatódik a történet, olyan, mint egy igazi osztálytalálkozó.”

A rendezők számára szürreális élmény volt, amikor az összes szereplővel újra találkoztak az első olvasópróbán. Bár a színészek többsége tartotta a kapcsolatot az évek során, nem gyűltek így össze az Amerikai pite 2. óta.

„Ez lett az ő tizenharmadik osztálytalálkozójuk – nevet Schlossberg. – Ha három évvel korábban jut eszünkbe, szép, kerek szám lett volna. A régi gimisek mostanra harmincasok lettek, a kamaszkori problémák helyett már felnőtt gondokkal küzdenek.”

A forgatókönyv kidolgozása során ki kellett találni, melyik karakter merre fejlődött az eltelt évtized alatt, és milyen irányt vett a története. „Amikor utoljára találkoztunk Jimmel és Michelle-lel, éppen összeházasodtak – magyarázza Hurwitz. – Azóta gyerekük lett, és az ilyenkor szokásos problémákkal küzdenek – az intimitás hiányával, pontosabban a szex hiányával. Stifler nagymenő volt a gimiben, ő rendezett minden házibulit. Mostanra lecsúszott, alig talál munkát, és az is ugráltatja, akibe a gimiben még beletörölte volna a cipőjét. Elmaradozott a baráti társaságból, magányos ember lett.”

„Oz viszont megcsinálta a szerencséjét – folytatja Hurwitz. – Nagyarcú sportriporter lett, még egy celebtáncoltató show-ban is szerepelt. Szép és divatosan lökött barátnője van, de hiányzik neki az otthon melege. Kevin látszólag boldog házasságban él, de kiüresedett az élete. Úgy érzi magát, mint egy háziasszony, aki egy rossz valóságshow-ba csöppent. Izgalmakra van szükségre, és erre pont jó az osztálytalálkozó. Finch meg teljesen eltűnt, az sem biztos, eljön-e majd a hétvégére. Mindenkinek van ilyen osztálytársa. Finch az egyik kedvencünk volt, különleges ember, aki bármilyen utat bejárhatott azóta.”

„Ugyanúgy válhatott belőle terrorista, mint internetmilliomos – nevet Schlossberg. – Jó ötletnek találtuk, hogy titok övezi Finch sorsát, mivelhogy világutazó lett, aki régóta nem járt itthon. Vagy legalábbis ezt gondolják róla a többiek, ő pedig nem tiltakozik...”

 

Az igazi találkozó: a szereplőválogatás

 

Mivel az eredeti Pite-film valamennyi főszereplője alig várta a folytatást, a színészek kiválasztása nem volt nehéz. Az örökké kanos Jimet ismét Jason Biggs játssza, aki egyben executive produceri feladatot is vállalt. „Abszolút gátlástalan – mondja Hurwitz. – A forgatókönyv csiszolgatása közben úgy találtuk, érdemes növelni a jelenetei számát. Küldtem neki egy e-mailt: van kedved megmutatni a farkad? Ezt válaszolta: bármit, ha vicces. És így is lett.”

„Most jóval tovább mentem, mint bármikor a pályafutásom során – mondja Biggs. – Lehetőségünk volt arra, hogy olyasmiket csináljunk, amikre a színészek többsége nem vállalkozik, de arra vigyáztunk, hogy ne legyen öncélú. Ebben a sorozatban soha nem önmagukért fordulnak elő gusztustalanságok, mindig valamilyen célból sokkolunk. A meredek dolgoknak helyük van, mert hozzátartoznak a karakterekhez, akiket a nézők szeretnek. Ezek a poénok azért működnek, mert szívvel-lélekkel csináljuk.”

Biggs hisz abban, a sorozatot azért szeretik, mert a durva poénokat őszinte érzelmekkel ellensúlyozzák. Igaz, ezúttal nem csak a lelkét teszi ki. „Remélem, a közönségnek tetszik majd, hogy őszintén feltárulkozom. Most sokkal többet mutatok magamból, mint eddig bármikor, és ez nem érzelmileg értendő. Ennél messzebbre talán már nem is mehettem volna ebben a tekintetben – vagy lehet, hogy a következő lépés a pornó lesz?”

Alyson Hannigan ismét a szexi Michelle-t alakítja, akinek azóta lett egy kisfia. Jim feleségeként igyekszik megfelelni anyai és hitvesi feladatainak, de közben nagyon szeretné, ha a libidója sem múlna el. „Stiflerhez hasonlóan Michelle afféle egy srófra járó szereplő volt az első filmben – magyarázza Hurwitz. – Szerencsére ahogy a sorozat fejlődött, belőle is egyre inkább háromdimenziós karakter lett.”

Az utóbbi 13 évben jól ment a színésznő sora, sikeres sorozatának (Így jártam anyátokkal – How I Met your Mother) köszönhetően az egyik legnépszerűbb tévésztár lett. „Természetesen Michelle is felnőtt már, ezért sokat agyaltam azon, hogyan lehetne a rengeteg dilijét úgy áthangszerelni, hogy ne nézzen ki úgy, mintha még mindig gimis csaj lenne – meséli Hannigan. – Szerencsére Jon és Hayden erre is gondoltak, amikor a karaktert újragondolták. Szóval Michelle felnőtt nő lett, de még mindig tisztára dilis.”

Seann William Scott ismét Stiflert, a nagymenőt alakítja, egyben executive producere is a filmnek. „Seann alapjáraton is jó fej, de amikor Stifler üzemmódba kapcsol, meg kell szakadni a röhögéstől – mondja Schlossberg. – Az arca önálló életet él, a szeme beszél, a mosolyával és az állával külön történeteket tud előadni, és minden eszközt teljesen ösztönösen használ.”

A színészt megrohanták az emlékek, amint ismét egy Pite-film forgatásán találta magát. Amikor az első Amerikai pite forgatókönyvét megkapta, már három éve élt Los Angelesben, egyik meghallgatásról a másikra járt, és egy barkács áruházban dolgozva kereste meg a betevőt. „A karakter nem volt valami szimpatikus – emlékszik vissza Scott. – Összesen három jelenetben szerepelt, és irtózatosan nagy gyökér volt. Arra gondoltam, tulajdonképpen nincs is túl sok kedvem eljátszani ezt a szerepet. De aztán mégis elvállaltam, szeretek veszélyesen élni.” A színész úgy építette fel a karaktert, hogy öt régi iskolatársa tulajdonságait gyúrta bele. A forgatáson kicsit improvizált is, és megszületett Stifler. „Azt akartam, olyan legyen, akiért nem rajong a közönség.”

Scott szerint Stifler „mostanra sokkal viccesebb figura lett. A humorom a kezdetek óta abszurd irányba fejlődött, és el merek menni a falig, sőt néha direkt be is verem a fejem. Fantasztikus, hogy olyan karaktert játszhatok, aki a harmincas éveiben van, és olyan meredek dolgokat csinál, amikről a többi harmincas csak fantáziálni mer. Stifler semmit nem változott, és nem akarja tudomásul venni, hogy a világ körülötte igen. Még mindig gimis srácnak érzi magát.”

Chris Klein Oz szerepében tér vissza. Hősünkből sportriporter lett, aki azért is benne van a tévében, mert szerepel egy celebtáncoltató műsorban, ami olyan, mint a Szombat esti láz. „Chris hónapokig gyakorolt emiatt – mondja Hurvitz. – Nagyon élveztük a forgatásnak azt a részét, amikor egy stúdióközönségnyi statisztával dolgoztunk, akik előtt Chris előadta a tánctudományát.”

„Gyorsan kiderült számomra, hogy a hip-hop kemény meló – nevet Klein. – Ilyesmibe nem 32 évesen szokás belevágni. Komolyan megszenvedtem vele, mert sajnos maximalista vagyok.”

Stephen Jones koreográfus egy hónapig segítette a színész felkészülését. „Chris elég nagydarab srác – mondja Jones. – A táncosok általában kicsik, ő pedig kezdetben nem nagyon tudta, hová rakja kezét-lábát. Sportosak voltak a mozdulatai, de ahogy lassan ellazult, elkezdte érezni a ritmust.”

Oz nem csupán a táncparkettet lobbantja lángra, de szikrák pattognak akkor is, amikor újra találkozik régi szívszerelmével, a kórista Heatherrel. „Heather nem vette a nyakába a világot, hanem otthon maradt, és a karrierjére koncentrált – mondja karakteréről Mena Suvari. – Az egészségügyben dolgozik, és egy orvossal jár. Heather és Oz kapcsolata megszakadt, mert a srác Kaliforniába ment szerencsét próbálni. Heather annak idején szeretett volna családot alapítani vele, de Oz közben sikeres tévériporter lett. Elváltak hát útjaik, bármennyire is fájt mindkettejüknek.”

Amikor Heather és Oz találkozik, fellángolnak a régi érzelmek. „Azt mondtam Menának, bár nem hiszem, hogy elhitte, hogy ő mentette meg a közös jeleneteinket – mondja Klein. – Olyan rajongva nézett rám, hogy teljesen önmagam adtam, mintha eljött volna az igazság pillanata.”

Az Amerikai pite Mena Suvarinak is megváltoztatta az életét, akárcsak a film többi főszereplőjének. „Emlékszem, ’99 nyarán jött ki a film – meséli a színésznő. – Sajnos a díszbemutatóra nem tudtam elmenni, mert már a Bankrabló csajokat (Sugar & Spice) forgattam. Pompomlányt játszottam benne, és egyik nap egy meccses jelenetet forgattunk, a stadionban több ezer statiszta volt. Egyszer csak elkezdték teli tüdőből skandálni, hogy ’kórista Heather, kórista Heather’. Teljesen ledermedtem, aztán mindenki megrohant autogramért, ami végképp sokkolt.”

A pités filmek másik nagy kedvence a bájos Vicky, akit természetesen ismét Tara Reid alakít. „Az első filmben Vicky volt a rendes csaj, akinek minden lány drukkolt a nézőtéren, mert élete első szexuális élményére készült, és alig várta, hogy azt mondják neki: szeretlek – mondja Schlossberg. – Ezt az érzést akartuk ismét megragadni.”

„Vickyvel szinte összenőttünk az évek során – árulja el Reid. – Ráadásul mindenki imádja. Az első film után odajöttek hozzám ismeretlen lányok, hogy elmeséljék, hogyan vesztették el a szüzességüket. Rengeteg sztorit hallgattam meg. A mostani filmben is nagyon klassz dolgokat kell csinálnom. Vicky már harmincas nő, New York Cityben él. Szingli, de nem azért, mert fényes karriert csinált. Elmegy az osztálytalálkozóra, és azt látja, hogy egy csomóan megházasodtak és gyerekeik vannak. Erre neki is elkezd ketyegni a biológiai órája, és azt kérdezi magától: ’Nekem is férjhez kellett volna menni, és itt kellene élnem? Lesz nekem egyáltalán férjem és gyerekem?’ Azok a lányok, akik tomboltak az első Pitén, most Vickyvel egykorúak. Vicky elérkezett valahová, és vele együtt én is.”

Thomas Ian Nicholas játssza Kevint, Vicky középiskolai szívszerelmét. Mostanra építész lett, akinek a munka mellett az a legfőbb szórakozása, hogy valóságshow-kat néz a feleségével. A film alkotói megkérték Nicholast, növesszen szakállt. „A felesége ki nem állhatta! – nevet Schlossberg, aki szerint egyébként nem akarták, hogy a szereplők túl sokat változzanak külsőleg. Azt szerették volna, hogy az Amerikai pite rajongói olyannak lássák viszont kedvenceiket, amilyennek megszerették őket – legfeljebb egy kicsit idősebbnek.

Eddie Kaye Thomas, aki mindhárom Kalandférgek-filmben szerepelt, ismét a szerelmi bánattól sújtott Finch szerepében látható. „Bármit csináltunk, Eddie is benne volt – meséli Schlossberg. – Amikor az első pités film kijött, Eddie volt a legfiatalabb szereplő, de valahogy mégis érettnek tűnt. Bölcs öregfiú egy fiatal testben. Mindig ékesszólóan beszél, ő a történet narrátora.”

A sors tréfája, hogy Thomas a szalagavatóról és az érettségi bankettről is lemaradt az Amerikai pite forgatása miatt, ezért A találkozó afféle kései elégtétel számára. Szerinte olyan volt együtt dolgozni a két rendezővel, „mintha két eszelős Amerikai pite-rajongóval buliztam volna. Próbáltak nagyon kúlnak látszani, de közben majd megőrültek örömükben, hogy rájuk bízták ezt a munkát. Én is boldog voltam, hogy széthülyüljük az agyunkat, és közben még fizetnek is érte.”

„Ha lesz a filmhez bakiparádé, marha ciki lesz újranézni, hogy egyetlen snittet se bírtam ki röhögés nélkül – teszi hozzá a színész. – Szerintem Jason a legviccesebb csávó a világon. Akármi buggyan ki az ocsmány burájából, mindenki fetreng a röhögéstől.”

Hihetetlen, de már 13 év telt el azóta, hogy Finch fizetett 200 dollárt Vicky legjobb barátnőjének, Jessicának (Natasha Lyonne), hogy terjessze el, ő a legnagyobb kan a világon, hátha ettől beindulnak rá a lányok. Lyonne úgy fogalmaz, „tiszta ideg lett”, amikor felkérték a szerepre, úgy érezte magát, mint aki igazi osztálytalálkozóra készül. „Ugyanakkor azt is tapasztaltam, hogy idővel elmúlik az a sok rossz érzés, ami annak idején nyomasztott, és alig várom már, hogy viszontláthassam a régi haverokat. Ami Jessicát illeti, nem fogta vissza magát az évek során. Szerintem dominaként töltötte az érettségi óta eltelt időt, vagy legalábbis telefonszexet vállalt mellékállásban.”

Shannon Elizabeth ismét Nadiát, a cseh cserediákot játssza, aki 13 évvel ezelőtt Jimmel együtt tudtán kívül félmeztelenül került fel az internetre, és az egész iskola látta. „Attól tartok, Nadia imádja a szexet – nevet a színésznő. – Hiányzik neki Jim, mert végül nem sikerült befejezniük, amit elkezdtek. Erről leginkább Jim tehet, mert még nem volt felkészülve a nagy pillanatra. Ha készül egy olyan film is, amiben Jim és Michelle elválnak, Nadia biztosan ráveti magát a fiúra.”

Nem Nadia volt az egyetlen, aki nagy hatást gyakorolt Jimre. Annak idején Jim apja osztotta az észt, most viszont fordul a kocka: a fiú lesz az öreg tanára, és segít neki becsajozni. „Jim apjában ott szunnyad a vadállat, csak nagyon mélyen – mondja Eugene Levy, az egyetlen színész, aki az összes pités filmben szerepel. – A vasalt inge alapján ezt senki nem gondolná, de az öreg titkon vad oroszlán, tessék nekem elhinni.”

 

 

A film szereplői

 

JASON BIGGS (Jim/executive producer) az első három Amerikai pite sztárja volt, aminek köszönhetően Hollywood egyik leghíresebb fiatal színésze lett. A filmek csak az Egyesült Államokban 360 millió dollárt hoztak, ami tovább növelte Biggs renoméját.

Biggs ötéves korától modellkedett, illetve szerepelt reklámokban. Az As the World Turns című tévésorozatban figyeltek fel rá, ezután jöttek a filmszerepek.

Fontosabb filmjei: Pasik és csajok (Boys and Girls), Lúzer (Loser), Nő a baj (Saving Silverman), Prozac Nation, Csak az a szex (Anything Else), Apja lánya (Jersey Girl), Kutyahideg (Eight Below), Csak a testeden át (Over Her Dead Body), A spanom csaja (My Best Friend’s Girl), Mad Love (tévésorozat).

 

ALYSON HANNIGAN (Michelle) jelenleg az Így jártam anyátokkal (How I Met Your Mother) című tévésorozat sztárja. Alakításáért Emmyre jelölték. A színésznő a Buffy, a vámpírok réme (Buffy) hét évadjában is szerepelt.

Szintén nagy sikert aratott a Csajozós filmben (Date Movie), amely a romantikus vígjátékok paródiája.

Első jelentős szerepét 13 évesen kapta a Marslakó a mostohám (My Stepmother Is an Alien) című vígjátékban.

 

CHRIS KLEIN (Oz) pályafutása eleve jól kezdődött: gimnazistaként bekerült Alexander Payne rendező Gimiboszi (Election) című kultikus filmjébe. Kimagasló alakításának köszönhetően kapta meg Oz szerepét az Amerikai pitében.     

Az Itt a Földön (Here on Earth) című filmjéért megkapta a Holnap Szupersztárja díjat. További alakításaival bebizonyította, hogy a legkülönbözőbb műfajokban is otthonosan mozog: Katonák voltunk (We Were Soldiers), Húgom, nem húgom (Say It Isn’t So), Rollerball –Könyörtelen játék, Hosszú hétvége (The Long Weekend), Csak barátok (Just Friends).

Filmjei összesen több mint 900 millió dolláros bevételt értek el.

 

THOMAS IAN NICHOLAS (Kevin) úgy került a szórakoztatóiparba, ahogy a kisgyerekeket úszni tanítják: bedobták a mélyvízbe. Hatévesen költözött édesanyjával Los Angelesbe, aki színésznő szeretett volna lenni, de végül szereplőválogató lett. Ezt az ellentmondást úgy próbálta feloldani, hogy igyekezett saját magának minél több feladatot adni, előfordult, hogy egyetlen filmben négy statisztaszerepet játszott. A nagy fordulat akkor következett be, amikor hirtelen jött egy telefon, hogy ministránsfiúra van szükség – a szerepet a kisfia kapta.

Nicholas az első munkanapon rájött, hogy megtalálta élethivatását. Otthon közölte, hogy színész akar lenni, szereztek neki ügynököt, megtanult egy hosszú monológot, elment a meghallgatásra, és azonnal szerződtették.

Egy évvel később a Ki a főnök? (Who’s The Boss?) című sorozat forgatásán találta magát, majd számos szériában volt vendégszereplő. Tizenhét éves volt, amikor felhívták az Amerikai pite készítői.

Fontosabb filmjei: Halloween: Feltámadás (Halloween: Resurrection), A vonzás szabályai (Rules of Attraction), Raboljuk el Sinatrát! (Stealing Sinatra), Csajozók társasága (Cattle Call), The Hitman, Adni jó (Please Give).

 

TARA REID (Vicky) az Amerikai pitének köszönheti hírnevét, amelyben a tipikus „szőke szukát” formálta meg.

Első fontos szerepét A nagy Lebowskiban (The Big Lebowski) kapta 1998-ban, és még ugyanebben az évben szerepelt a Rémségek könyve (Urban Legends) című horrorban.

Reid ötévesen kezdett színészkedni, számos reklámban volt látható, majd szerepet kapott a Days of Our Lives című szappanoperában.

1999-ben a Kegyetlen játékokban (Cruel Intentions) bukkant fel, majd ugyanebben az évben az Amerikai pitével végleg befutott.

További fontosabb filmjei: Reszkess, Amerika! (Just Visiting), Holtodiglan (Devil’s Pond), Gubancok (Knots), Egyedül a sötétben (Alone in the Dark), Incubus, A bowling-bajnok (7-10 Split).

 

MENA SUVARI (Heather) talán legismertebb filmje az Oscar®-díjas Amerikai szépség (American Beauty), amelyben Kevin Spacey vágyainak tárgyát alakította. Teljesítményéért több díjat kapott, és BAFTA-ra is jelölték.

Az apai részről észt származású színésznő 12 évesen kezdett modellkedni, kisebb tévés feladatok után az Út a pokolba (Nowhere) című filmben kapta első fontos szerepét.
További fontosabb filmjei: Vigyázz, kész, szűz! (Live Virgin), Lúzer (Loser), Bankrabló csajok (Sugar and Spice), A por (Spun), Trauma, Azt beszélik (Rumor Has It), A muskétás (The Musketeer), Domino, Szép még lehetsz (Beauty Shop), Hullócsillag (Factory Girl), Brooklyn törvényei (Brookly Rules), Rejtélyes nyár (The Mysteries of Pittsburgh), Szex és hazugság a Bűn Városában (Sex and Lies in Sin City).

 

 

A film alkotói

 

JON HURWITZ & HAYDEN SCHLOSSBERG (forgatókönyvírók / rendezők) a Kalandférgek (Harold & Kumar) trilógiával vívtak ki maguknak megbecsülést Hollywoodban. Barátságuk a középiskolában kezdődött, első közös forgatókönyvüket (Filthy) még egyetemista korukban adták el. Hurwitz közgazdásznak tanult, Schlossberg pedig történelem szakot végzett, és azt tervezte, hogy beiratkozik a jogra. Első sikerük után azonban mindketten Hollywoodba költöztek.

A forgatókönyvükből készült Kalandférgek (Harold & Kumar Go to White Castle – 2004) óriási közönség- és kritikai sikert aratott. A The New York Times méltatása szerint „azon ritka kortárs vígjátékok egyike, amelyek meggyőzően és intelligensen képesek ábrázolni a mai multikulturális Amerika társadalmi valóságát”.

A folytatás sem aratott kisebb sikert. A Kalandférgek 2. – Öbölből vödörbe (Harold & Kumar Escape from Guantanamo Bay) főcímében Hurwitz és Schlossberg már rendezőként is szerepel, és a Variety kritikusa úgy vélte, „hosszú évek óta az első igazán tökös vígjáték”.

2011-ben Hurwitz és Schlossberg forgatókönyvíróként és társproducerként jegyezte az A Very Harold & Kumar 3D Christmas-t, amelyet az Entertainment Weekly lelkesen elsőosztályú vígjátéknak nevezett.

 

CHRIS MOORE (producer) az első három Pite-film producere volt. Legutóbb a Sorsügynökség (The Adjustment Bureau) produceri teendőit látta el.

Fontosabb filmjei: Hulla, hó, telizsák (Reindeer Games), A dög 1-3. (Feast – executive producer), Háborúzni mentem, Kelly! (The Battle of Shaker Heights), Kéjutazás (Joyride), Ember tervez (Best Laid Plans), Good Will Hunting (társproducer).

 


 

A Universal Pictures bemutatja

a Working Title Films, a Relativity Media és a Blueeyes Productions produkciójában

Baltasar Kormákur filmjét

 

CSEMPÉSZEK

CONTRABAND_TITLE_small

 

Executive producerek

Liza Chasin, Evan Hayes, Bill Johnson

 

Producerek

Tim Bevan, Eric Fellner, Baltasar Kormákur,

Stephen Levinson, Mark Wahlberg

 

Forgatókönyv

Aaron Guzikowski

Arnaldur Indriðason és Óskar Jónasson

Reykjavik-Roterdam című eredeti forgatókönyve alapján

 

Rendezte

Baltasar Kórmákur

 

 

 

CHRIS FARRADAY................................................MARK WAHLBERG

KATE FARRADAY.................................................KATE BECKINSALE

SEBASTIAN ABNEY...........................................................BEN FOSTER

TIM BRIGGS...............................................................GIOVANNI RIBISI

DANNY RAYMER..............................................................LUKAS HAAS

ANDY................................................................CALEB LANDRY JONES

 

 

 

 

Forgalmazza az UIP-Duna Film

 (www.uipduna.hu)

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Érettségi találkozóra gyűlik össze az East Great Falls gimi 1999-es végzős osztálya. Az Amerikai pite – A találkozóban valamivel több mint egy évtized után az eredeti Amerikai pite valamennyi főszereplője visszatér. Egy hosszú hétvégén kiderül, mi változott, ki nem fejlődött egy kicsit sem, és arról is bizonyságot szereznek, hogy az idő meg a távolság nem kezdheti ki a barátság kötelékeit.

1999 forró nyarán egy michigani kisvárosban négy gimnazista mindent meg akart tenni azért, hogy elveszítse szüzességét. Azóta sok év telt el, és Jim (Jason Biggs) és Michelle (Alyson Hannigan) összeházasodott, miközben Kevin (Thomas Ian Nicholas) és Vicky (Tara Reid) szakítottak. Oz (Chris Klein) és Heather (Mena Suvari) elhidegültek egymástól, de Finch (Eddie Kay Thomas) még mindig odavan Stifler anyjáért (Jennifer Coolidge). Stifler pedig (Seann William Scott) ugyanaz maradt, aki volt. Ezek a régi barátok most felnőttként ismét összejönnek, hogy a régi szép időkre emlékezve megint átadják magukat hormonjaik tombolásának.

A nagy csapat mellől nem hiányozhat a Jim apja sem, akit a legendás komikus, Eugene Levy alakít, ahogyan a fékezhetetlen szexualitású Jessica (Natasha Lyonne) is visszatér. Természetesen részt vesz a buliban Nadia (Shannon Elizabeth), Jim első randija is.

 

 

Süljön az a pite: alakul a produkció

 

„Az Amerikai pite-sorozatban az a jó, hogy mindenkinek voltak az életében olyan pillanatok, mint a sztorik hőseinek – világítja meg a széria sikerének egyik okát Craig Perry producer. – Persze csak kevesen kerültek végül olyan durva helyzetekbe, mint a szereplők. Ezért gondoltuk, hogy 13 év után érdemes ismét összehozni őket egy harmadik folytatásban.”

Harmadik folytatásban, ami a nyolcadik produkció Amerikai pite néven. Hogyan lehetséges ez? A kalandos utat megjárt süteményről elnevezett első film után két „eredeti” folytatás készült, azaz olyan film, amelyet az első produkció alkotói készítettek a régi szereplőkkel. Ezek – Az amerikai pite 2. és az Amerikai pite – Az esküvő – rendes mozi forgalmazásba kerültek világszerte, és szépen jövedelmeztek a mozikasszáknál, nem sokkal maradva el a frenetikus sikerű első rész mögött. A három Pite-mozifilm összesen 95 millió dollárba került, és összesen 755 millió dolláros bevételt értek el. A Pite-láz ezután sem múlt el, ám a következő négy (!) produkció úgy lett a házibulik kedvence, hogy egyenesen a tékákban, illetve a hipermarketek polcain landolt. Az eredeti szereplők közül jobbára csak Jim apja és Stifler tért vissza ezekben a filmekben, amelyek cselekménye nem meglepő módon leginkább a szüzesség elvesztése körül forgott (Amerikai pite – A zenetáborban, Amerikai pite – Pucér maraton, Amerikai pite – Béta-ház, Amerikai pite – A szerelem könyve).

Tizenhárom évvel az első rész után azonban ismét a mozivásznon találkozunk hőseinkkel. „Hat éven át nagyjából hat-kilenchavonta bekopogtattam a Universalhoz egy-egy újabb filmkezdeménnyel – meséli Chris Moore producer. – Aztán az osztálytalálkozó ötlete termékeny talajra hullott, és elindulhatott a produkció.”

Az eredeti szereplők természetesen lelkesen szerződtek a harmadik folytatásra, a gond csak az volt, hogy nem tolongtak a feladatra alkalmas forgatókönyvírók. „Ha már készen vannak a karakterek és a sztori közege is adott, sokan túl kötöttnek találják a feladatot” – magyarázza Moore.

Az alkotók nagy szerencséjére azonban a Kalandférgek (Harold & Kumar) trilógia készítői, Jon Hurvitz és Hayden Schlossberg nagy örömmel vállalták a pitézést. A két forgatókönyvíró, akik a második Kalandférgek-filmet rendezőként is jegyzik, az Amerikai pite-sorozat régi rajongói, maguk sem tudják, hányszor látták az első részt.

„Akkoriban rengeteg tinivígjáték volt forgalomban, de az Amerikai pite volt az első, amiben a kamaszok tényleg úgy viszonyultak a szexhez, mint a valóságban – magyarázza Schlossberg. – A mi nemzedékünk ekkor végre viszontláthatta magát a vásznon, ezért a Pite meghatározó élmény volt.”

Schlossberg és Hurwitz a középiskola óta a legjobb barátok, és a humoruk is ugyanolyan. „Mi is akkor voltunk gimisek, amikor a Pite szereplői – mondja Hurvitz. – Ugyanolyanok voltak a barátaink, mint a filmbeli karakterek, ezért bele tudtuk élni magunkat a történetbe. A Pite sikere szerintünk abban rejlik, hogy a durván vicces poénok teljesen életszerű helyzetekbe ágyazódnak.”

„Egy csomó mocskos dolog történik az első filmben, de közben Chris és Mena karaktere love storyt él át, és Tara figurája is teljesen átadja magát az első romantikus szerelemnek – veszi át a szót Schlossberg. – Erről szól a gimi, ugyebár. Minden srác iszonyú szexfantáziák rabja, recskázik egész nap, aztán normális kapcsolatban köt ki, és dúl a szerelem.”

„Jont és Haydent gimis koruk óta ismerem – teszi hozzá Craig Perry producer. – Az első forgatókönyv-kezdeményüket úgy kaptam meg, hogy csak úgy az utcáról felhívták az Amerikai pite rendezőasszisztensét, és megkérték, passzolja tovább nekem. Pár évvel később, amikor már Hollywoodban dolgoztak, újraírattam velük az egyik projektemet. Szóval a sors akarta úgy, hogy ezt a Pite-filmet ők csinálják.”

„Imádjuk a Kalandférgeket, Jon és Hayden pedig nagy Pite-rajongók – mondja Moore. – Szóval két út keresztezte egymást. Vérfrissítésre volt szükségünk, ők pedig új generációt képviselnek, lételemük a helyzetkomikum, és félszavakból megértik egymást. Ugyanakkor önjárók is, tehát gyorsabban halad a forgatás, mert párhuzamosan is képesek dolgozni.”

„Tíz év után nem szokás folytatással előrukkolni – mondja Schlossberg. – Tévésorozatoknál még csak-csak előfordul, hogy összehoznak egy nagy találkozót, de a mozifilmek esetében nagyon ritka. Inkább új szereplőkkel próbálják eladni a régi sztorit. Az elég meredek, ha a régi szereplőkkel folytatódik a történet, olyan, mint egy igazi osztálytalálkozó.”

A rendezők számára szürreális élmény volt, amikor az összes szereplővel újra találkoztak az első olvasópróbán. Bár a színészek többsége tartotta a kapcsolatot az évek során, nem gyűltek így össze az Amerikai pite 2. óta.

„Ez lett az ő tizenharmadik osztálytalálkozójuk – nevet Schlossberg. – Ha három évvel korábban jut eszünkbe, szép, kerek szám lett volna. A régi gimisek mostanra harmincasok lettek, a kamaszkori problémák helyett már felnőtt gondokkal küzdenek.”

A forgatókönyv kidolgozása során ki kellett találni, melyik karakter merre fejlődött az eltelt évtized alatt, és milyen irányt vett a története. „Amikor utoljára találkoztunk Jimmel és Michelle-lel, éppen összeházasodtak – magyarázza Hurwitz. – Azóta gyerekük lett, és az ilyenkor szokásos problémákkal küzdenek – az intimitás hiányával, pontosabban a szex hiányával. Stifler nagymenő volt a gimiben, ő rendezett minden házibulit. Mostanra lecsúszott, alig talál munkát, és az is ugráltatja, akibe a gimiben még beletörölte volna a cipőjét. Elmaradozott a baráti társaságból, magányos ember lett.”

„Oz viszont megcsinálta a szerencséjét – folytatja Hurwitz. – Nagyarcú sportriporter lett, még egy celebtáncoltató show-ban is szerepelt. Szép és divatosan lökött barátnője van, de hiányzik neki az otthon melege. Kevin látszólag boldog házasságban él, de kiüresedett az élete. Úgy érzi magát, mint egy háziasszony, aki egy rossz valóságshow-ba csöppent. Izgalmakra van szükségre, és erre pont jó az osztálytalálkozó. Finch meg teljesen eltűnt, az sem biztos, eljön-e majd a hétvégére. Mindenkinek van ilyen osztálytársa. Finch az egyik kedvencünk volt, különleges ember, aki bármilyen utat bejárhatott azóta.”

„Ugyanúgy válhatott belőle terrorista, mint internetmilliomos – nevet Schlossberg. – Jó ötletnek találtuk, hogy titok övezi Finch sorsát, mivelhogy világutazó lett, aki régóta nem járt itthon. Vagy legalábbis ezt gondolják róla a többiek, ő pedig nem tiltakozik...”

 

Az igazi találkozó: a szereplőválogatás

 

Mivel az eredeti Pite-film valamennyi főszereplője alig várta a folytatást, a színészek kiválasztása nem volt nehéz. Az örökké kanos Jimet ismét Jason Biggs játssza, aki egyben executive produceri feladatot is vállalt. „Abszolút gátlástalan – mondja Hurwitz. – A forgatókönyv csiszolgatása közben úgy találtuk, érdemes növelni a jelenetei számát. Küldtem neki egy e-mailt: van kedved megmutatni a farkad? Ezt válaszolta: bármit, ha vicces. És így is lett.”

„Most jóval tovább mentem, mint bármikor a pályafutásom során – mondja Biggs. – Lehetőségünk volt arra, hogy olyasmiket csináljunk, amikre a színészek többsége nem vállalkozik, de arra vigyáztunk, hogy ne legyen öncélú. Ebben a sorozatban soha nem önmagukért fordulnak elő gusztustalanságok, mindig valamilyen célból sokkolunk. A meredek dolgoknak helyük van, mert hozzátartoznak a karakterekhez, akiket a nézők szeretnek. Ezek a poénok azért működnek, mert szívvel-lélekkel csináljuk.”

Biggs hisz abban, a sorozatot azért szeretik, mert a durva poénokat őszinte érzelmekkel ellensúlyozzák. Igaz, ezúttal nem csak a lelkét teszi ki. „Remélem, a közönségnek tetszik majd, hogy őszintén feltárulkozom. Most sokkal többet mutatok magamból, mint eddig bármikor, és ez nem érzelmileg értendő. Ennél messzebbre talán már nem is mehettem volna ebben a tekintetben – vagy lehet, hogy a következő lépés a pornó lesz?”

Alyson Hannigan ismét a szexi Michelle-t alakítja, akinek azóta lett egy kisfia. Jim feleségeként igyekszik megfelelni anyai és hitvesi feladatainak, de közben nagyon szeretné, ha a libidója sem múlna el. „Stiflerhez hasonlóan Michelle afféle egy srófra járó szereplő volt az első filmben – magyarázza Hurwitz. – Szerencsére ahogy a sorozat fejlődött, belőle is egyre inkább háromdimenziós karakter lett.”

Az utóbbi 13 évben jól ment a színésznő sora, sikeres sorozatának (Így jártam anyátokkal – How I Met your Mother) köszönhetően az egyik legnépszerűbb tévésztár lett. „Természetesen Michelle is felnőtt már, ezért sokat agyaltam azon, hogyan lehetne a rengeteg dilijét úgy áthangszerelni, hogy ne nézzen ki úgy, mintha még mindig gimis csaj lenne – meséli Hannigan. – Szerencsére Jon és Hayden erre is gondoltak, amikor a karaktert újragondolták. Szóval Michelle felnőtt nő lett, de még mindig tisztára dilis.”

Seann William Scott ismét Stiflert, a nagymenőt alakítja, egyben executive producere is a filmnek. „Seann alapjáraton is jó fej, de amikor Stifler üzemmódba kapcsol, meg kell szakadni a röhögéstől – mondja Schlossberg. – Az arca önálló életet él, a szeme beszél, a mosolyával és az állával külön történeteket tud előadni, és minden eszközt teljesen ösztönösen használ.”

A színészt megrohanták az emlékek, amint ismét egy Pite-film forgatásán találta magát. Amikor az első Amerikai pite forgatókönyvét megkapta, már három éve élt Los Angelesben, egyik meghallgatásról a másikra járt, és egy barkács áruházban dolgozva kereste meg a betevőt. „A karakter nem volt valami szimpatikus – emlékszik vissza Scott. – Összesen három jelenetben szerepelt, és irtózatosan nagy gyökér volt. Arra gondoltam, tulajdonképpen nincs is túl sok kedvem eljátszani ezt a szerepet. De aztán mégis elvállaltam, szeretek veszélyesen élni.” A színész úgy építette fel a karaktert, hogy öt régi iskolatársa tulajdonságait gyúrta bele. A forgatáson kicsit improvizált is, és megszületett Stifler. „Azt akartam, olyan legyen, akiért nem rajong a közönség.”

Scott szerint Stifler „mostanra sokkal viccesebb figura lett. A humorom a kezdetek óta abszurd irányba fejlődött, és el merek menni a falig, sőt néha direkt be is verem a fejem. Fantasztikus, hogy olyan karaktert játszhatok, aki a harmincas éveiben van, és olyan meredek dolgokat csinál, amikről a többi harmincas csak fantáziálni mer. Stifler semmit nem változott, és nem akarja tudomásul venni, hogy a világ körülötte igen. Még mindig gimis srácnak érzi magát.”

Chris Klein Oz szerepében tér vissza. Hősünkből sportriporter lett, aki azért is benne van a tévében, mert szerepel egy celebtáncoltató műsorban, ami olyan, mint a Szombat esti láz. „Chris hónapokig gyakorolt emiatt – mondja Hurvitz. – Nagyon élveztük a forgatásnak azt a részét, amikor egy stúdióközönségnyi statisztával dolgoztunk, akik előtt Chris előadta a tánctudományát.”

„Gyorsan kiderült számomra, hogy a hip-hop kemény meló – nevet Klein. – Ilyesmibe nem 32 évesen szokás belevágni. Komolyan megszenvedtem vele, mert sajnos maximalista vagyok.”

Stephen Jones koreográfus egy hónapig segítette a színész felkészülését. „Chris elég nagydarab srác – mondja Jones. – A táncosok általában kicsik, ő pedig kezdetben nem nagyon tudta, hová rakja kezét-lábát. Sportosak voltak a mozdulatai, de ahogy lassan ellazult, elkezdte érezni a ritmust.”

Oz nem csupán a táncparkettet lobbantja lángra, de szikrák pattognak akkor is, amikor újra találkozik régi szívszerelmével, a kórista Heatherrel. „Heather nem vette a nyakába a világot, hanem otthon maradt, és a karrierjére koncentrált – mondja karakteréről Mena Suvari. – Az egészségügyben dolgozik, és egy orvossal jár. Heather és Oz kapcsolata megszakadt, mert a srác Kaliforniába ment szerencsét próbálni. Heather annak idején szeretett volna családot alapítani vele, de Oz közben sikeres tévériporter lett. Elváltak hát útjaik, bármennyire is fájt mindkettejüknek.”

Amikor Heather és Oz találkozik, fellángolnak a régi érzelmek. „Azt mondtam Menának, bár nem hiszem, hogy elhitte, hogy ő mentette meg a közös jeleneteinket – mondja Klein. – Olyan rajongva nézett rám, hogy teljesen önmagam adtam, mintha eljött volna az igazság pillanata.”

Az Amerikai pite Mena Suvarinak is megváltoztatta az életét, akárcsak a film többi főszereplőjének. „Emlékszem, ’99 nyarán jött ki a film – meséli a színésznő. – Sajnos a díszbemutatóra nem tudtam elmenni, mert már a Bankrabló csajokat (Sugar & Spice) forgattam. Pompomlányt játszottam benne, és egyik nap egy meccses jelenetet forgattunk, a stadionban több ezer statiszta volt. Egyszer csak elkezdték teli tüdőből skandálni, hogy ’kórista Heather, kórista Heather’. Teljesen ledermedtem, aztán mindenki megrohant autogramért, ami végképp sokkolt.”

A pités filmek másik nagy kedvence a bájos Vicky, akit természetesen ismét Tara Reid alakít. „Az első filmben Vicky volt a rendes csaj, akinek minden lány drukkolt a nézőtéren, mert élete első szexuális élményére készült, és alig várta, hogy azt mondják neki: szeretlek – mondja Schlossberg. – Ezt az érzést akartuk ismét megragadni.”

„Vickyvel szinte összenőttünk az évek során – árulja el Reid. – Ráadásul mindenki imádja. Az első film után odajöttek hozzám ismeretlen lányok, hogy elmeséljék, hogyan vesztették el a szüzességüket. Rengeteg sztorit hallgattam meg. A mostani filmben is nagyon klassz dolgokat kell csinálnom. Vicky már harmincas nő, New York Cityben él. Szingli, de nem azért, mert fényes karriert csinált. Elmegy az osztálytalálkozóra, és azt látja, hogy egy csomóan megházasodtak és gyerekeik vannak. Erre neki is elkezd ketyegni a biológiai órája, és azt kérdezi magától: ’Nekem is férjhez kellett volna menni, és itt kellene élnem? Lesz nekem egyáltalán férjem és gyerekem?’ Azok a lányok, akik tomboltak az első Pitén, most Vickyvel egykorúak. Vicky elérkezett valahová, és vele együtt én is.”

Thomas Ian Nicholas játssza Kevint, Vicky középiskolai szívszerelmét. Mostanra építész lett, akinek a munka mellett az a legfőbb szórakozása, hogy valóságshow-kat néz a feleségével. A film alkotói megkérték Nicholast, növesszen szakállt. „A felesége ki nem állhatta! – nevet Schlossberg, aki szerint egyébként nem akarták, hogy a szereplők túl sokat változzanak külsőleg. Azt szerették volna, hogy az Amerikai pite rajongói olyannak lássák viszont kedvenceiket, amilyennek megszerették őket – legfeljebb egy kicsit idősebbnek.

Eddie Kaye Thomas, aki mindhárom Kalandférgek-filmben szerepelt, ismét a szerelmi bánattól sújtott Finch szerepében látható. „Bármit csináltunk, Eddie is benne volt – meséli Schlossberg. – Amikor az első pités film kijött, Eddie volt a legfiatalabb szereplő, de valahogy mégis érettnek tűnt. Bölcs öregfiú egy fiatal testben. Mindig ékesszólóan beszél, ő a történet narrátora.”

A sors tréfája, hogy Thomas a szalagavatóról és az érettségi bankettről is lemaradt az Amerikai pite forgatása miatt, ezért A találkozó afféle kései elégtétel számára. Szerinte olyan volt együtt dolgozni a két rendezővel, „mintha két eszelős Amerikai pite-rajongóval buliztam volna. Próbáltak nagyon kúlnak látszani, de közben majd megőrültek örömükben, hogy rájuk bízták ezt a munkát. Én is boldog voltam, hogy széthülyüljük az agyunkat, és közben még fizetnek is érte.”

„Ha lesz a filmhez bakiparádé, marha ciki lesz újranézni, hogy egyetlen snittet se bírtam ki röhögés nélkül – teszi hozzá a színész. – Szerintem Jason a legviccesebb csávó a világon. Akármi buggyan ki az ocsmány burájából, mindenki fetreng a röhögéstől.”

Hihetetlen, de már 13 év telt el azóta, hogy Finch fizetett 200 dollárt Vicky legjobb barátnőjének, Jessicának (Natasha Lyonne), hogy terjessze el, ő a legnagyobb kan a világon, hátha ettől beindulnak rá a lányok. Lyonne úgy fogalmaz, „tiszta ideg lett”, amikor felkérték a szerepre, úgy érezte magát, mint aki igazi osztálytalálkozóra készül. „Ugyanakkor azt is tapasztaltam, hogy idővel elmúlik az a sok rossz érzés, ami annak idején nyomasztott, és alig várom már, hogy viszontláthassam a régi haverokat. Ami Jessicát illeti, nem fogta vissza magát az évek során. Szerintem dominaként töltötte az érettségi óta eltelt időt, vagy legalábbis telefonszexet vállalt mellékállásban.”

Shannon Elizabeth ismét Nadiát, a cseh cserediákot játssza, aki 13 évvel ezelőtt Jimmel együtt tudtán kívül félmeztelenül került fel az internetre, és az egész iskola látta. „Attól tartok, Nadia imádja a szexet – nevet a színésznő. – Hiányzik neki Jim, mert végül nem sikerült befejezniük, amit elkezdtek. Erről leginkább Jim tehet, mert még nem volt felkészülve a nagy pillanatra. Ha készül egy olyan film is, amiben Jim és Michelle elválnak, Nadia biztosan ráveti magát a fiúra.”

Nem Nadia volt az egyetlen, aki nagy hatást gyakorolt Jimre. Annak idején Jim apja osztotta az észt, most viszont fordul a kocka: a fiú lesz az öreg tanára, és segít neki becsajozni. „Jim apjában ott szunnyad a vadállat, csak nagyon mélyen – mondja Eugene Levy, az egyetlen színész, aki az összes pités filmben szerepel. – A vasalt inge alapján ezt senki nem gondolná, de az öreg titkon vad oroszlán, tessék nekem elhinni.”

 

 

A film szereplői

 

JASON BIGGS (Jim/executive producer) az első három Amerikai pite sztárja volt, aminek köszönhetően Hollywood egyik leghíresebb fiatal színésze lett. A filmek csak az Egyesült Államokban 360 millió dollárt hoztak, ami tovább növelte Biggs renoméját.

Biggs ötéves korától modellkedett, illetve szerepelt reklámokban. Az As the World Turns című tévésorozatban figyeltek fel rá, ezután jöttek a filmszerepek.

Fontosabb filmjei: Pasik és csajok (Boys and Girls), Lúzer (Loser), Nő a baj (Saving Silverman), Prozac Nation, Csak az a szex (Anything Else), Apja lánya (Jersey Girl), Kutyahideg (Eight Below), Csak a testeden át (Over Her Dead Body), A spanom csaja (My Best Friend’s Girl), Mad Love (tévésorozat).

 

ALYSON HANNIGAN (Michelle) jelenleg az Így jártam anyátokkal (How I Met Your Mother) című tévésorozat sztárja. Alakításáért Emmyre jelölték. A színésznő a Buffy, a vámpírok réme (Buffy) hét évadjában is szerepelt.

Szintén nagy sikert aratott a Csajozós filmben (Date Movie), amely a romantikus vígjátékok paródiája.

Első jelentős szerepét 13 évesen kapta a Marslakó a mostohám (My Stepmother Is an Alien) című vígjátékban.

 

CHRIS KLEIN (Oz) pályafutása eleve jól kezdődött: gimnazistaként bekerült Alexander Payne rendező Gimiboszi (Election) című kultikus filmjébe. Kimagasló alakításának köszönhetően kapta meg Oz szerepét az Amerikai pitében.     

Az Itt a Földön (Here on Earth) című filmjéért megkapta a Holnap Szupersztárja díjat. További alakításaival bebizonyította, hogy a legkülönbözőbb műfajokban is otthonosan mozog: Katonák voltunk (We Were Soldiers), Húgom, nem húgom (Say It Isn’t So), Rollerball –Könyörtelen játék, Hosszú hétvége (The Long Weekend), Csak barátok (Just Friends).

Filmjei összesen több mint 900 millió dolláros bevételt értek el.

 

THOMAS IAN NICHOLAS (Kevin) úgy került a szórakoztatóiparba, ahogy a kisgyerekeket úszni tanítják: bedobták a mélyvízbe. Hatévesen költözött édesanyjával Los Angelesbe, aki színésznő szeretett volna lenni, de végül szereplőválogató lett. Ezt az ellentmondást úgy próbálta feloldani, hogy igyekezett saját magának minél több feladatot adni, előfordult, hogy egyetlen filmben négy statisztaszerepet játszott. A nagy fordulat akkor következett be, amikor hirtelen jött egy telefon, hogy ministránsfiúra van szükség – a szerepet a kisfia kapta.

Nicholas az első munkanapon rájött, hogy megtalálta élethivatását. Otthon közölte, hogy színész akar lenni, szereztek neki ügynököt, megtanult egy hosszú monológot, elment a meghallgatásra, és azonnal szerződtették.

Egy évvel később a Ki a főnök? (Who’s The Boss?) című sorozat forgatásán találta magát, majd számos szériában volt vendégszereplő. Tizenhét éves volt, amikor felhívták az Amerikai pite készítői.

Fontosabb filmjei: Halloween: Feltámadás (Halloween: Resurrection), A vonzás szabályai (Rules of Attraction), Raboljuk el Sinatrát! (Stealing Sinatra), Csajozók társasága (Cattle Call), The Hitman, Adni jó (Please Give).

 

TARA REID (Vicky) az Amerikai pitének köszönheti hírnevét, amelyben a tipikus „szőke szukát” formálta meg.

Első fontos szerepét A nagy Lebowskiban (The Big Lebowski) kapta 1998-ban, és még ugyanebben az évben szerepelt a Rémségek könyve (Urban Legends) című horrorban.

Reid ötévesen kezdett színészkedni, számos reklámban volt látható, majd szerepet kapott a Days of Our Lives című szappanoperában.

1999-ben a Kegyetlen játékokban (Cruel Intentions) bukkant fel, majd ugyanebben az évben az Amerikai pitével végleg befutott.

További fontosabb filmjei: Reszkess, Amerika! (Just Visiting), Holtodiglan (Devil’s Pond), Gubancok (Knots), Egyedül a sötétben (Alone in the Dark), Incubus, A bowling-bajnok (7-10 Split).

 

MENA SUVARI (Heather) talán legismertebb filmje az Oscar®-díjas Amerikai szépség (American Beauty), amelyben Kevin Spacey vágyainak tárgyát alakította. Teljesítményéért több díjat kapott, és BAFTA-ra is jelölték.

Az apai részről észt származású színésznő 12 évesen kezdett modellkedni, kisebb tévés feladatok után az Út a pokolba (Nowhere) című filmben kapta első fontos szerepét.
További fontosabb filmjei: Vigyázz, kész, szűz! (Live Virgin), Lúzer (Loser), Bankrabló csajok (Sugar and Spice), A por (Spun), Trauma, Azt beszélik (Rumor Has It), A muskétás (The Musketeer), Domino, Szép még lehetsz (Beauty Shop), Hullócsillag (Factory Girl), Brooklyn törvényei (Brookly Rules), Rejtélyes nyár (The Mysteries of Pittsburgh), Szex és hazugság a Bűn Városában (Sex and Lies in Sin City).

 

 

A film alkotói

 

JON HURWITZ & HAYDEN SCHLOSSBERG (forgatókönyvírók / rendezők) a Kalandférgek (Harold & Kumar) trilógiával vívtak ki maguknak megbecsülést Hollywoodban. Barátságuk a középiskolában kezdődött, első közös forgatókönyvüket (Filthy) még egyetemista korukban adták el. Hurwitz közgazdásznak tanult, Schlossberg pedig történelem szakot végzett, és azt tervezte, hogy beiratkozik a jogra. Első sikerük után azonban mindketten Hollywoodba költöztek.

A forgatókönyvükből készült Kalandférgek (Harold & Kumar Go to White Castle – 2004) óriási közönség- és kritikai sikert aratott. A The New York Times méltatása szerint „azon ritka kortárs vígjátékok egyike, amelyek meggyőzően és intelligensen képesek ábrázolni a mai multikulturális Amerika társadalmi valóságát”.

A folytatás sem aratott kisebb sikert. A Kalandférgek 2. – Öbölből vödörbe (Harold & Kumar Escape from Guantanamo Bay) főcímében Hurwitz és Schlossberg már rendezőként is szerepel, és a Variety kritikusa úgy vélte, „hosszú évek óta az első igazán tökös vígjáték”.

2011-ben Hurwitz és Schlossberg forgatókönyvíróként és társproducerként jegyezte az A Very Harold & Kumar 3D Christmas-t, amelyet az Entertainment Weekly lelkesen elsőosztályú vígjátéknak nevezett.

 

CHRIS MOORE (producer) az első három Pite-film producere volt. Legutóbb a Sorsügynökség (The Adjustment Bureau) produceri teendőit látta el.

Fontosabb filmjei: Hulla, hó, telizsák (Reindeer Games), A dög 1-3. (Feast – executive producer), Háborúzni mentem, Kelly! (The Battle of Shaker Heights), Kéjutazás (Joyride), Ember tervez (Best Laid Plans), Good Will Hunting (társproducer).

 Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék