Főoldal

Vikingek (I. évados eszmefuttatás)

A Vikingek a History Channel legelső saját gyártású produktuma, ám mégsem ezzel sikerült az érdeklődésem középpontjába kerülnie. Hanem sokkal inkább Dezsőffy Rajz Katalin bámulatos szinkronjával. A kilenc epizódos első etapban megismerhettük Ragnar Lothbrokot és kompániáját, hogy miképp is indulnak el nyugatra megkezdeni hódításaikat és miképp tartják rettegésben Angolföldet és környékét. Mindezt rengeteg erőszak és áldozat árán teszik.
Egy dolgot érdemes már most leszögeznünk: a Vikingek nem épp délutáni matiné műsor. Lassan hömpölygő története telis tele van jobbnál jobb fordulatokkal, látványos csata jelenetekkel és rengeteg sok vérrel.

Az évadot tisztán két részre bonthatjuk. Az első felében Ragnar csak megpróbálja megszervezni útját a nyugat világai felé, miközben Haraldsonnal, a helytartóval gyűlik meg a baja. Kettejük viszálya adja meg az alaphangot a széria legerősebb konfliktusának kibontakozásához. Hiába volt ez a szál bitang erős nálam egyszerűen valahogy nem váltotta meg a világot. Valahogy jobban élveztem a Viking kultúra bemutatását, hogy hogyan harcolnak és tiszteltem bennük azt, hogy még akkor sem adták fel, amikor mindenki más már rég bedobta volna a törölközőt. Ők pedig képesek lettek volna az életüket is feláldozni érte. Miután eljutottunk odáig, hogy Ragnarból helytartó lett minden megváltozott. A sorozat egy kicsit leült. Onnantól kezdve a legtöbb feszültséggel már csak azok a jelenetek szolgáltak, ahol királyok vacsoraasztalánál ül és diskurzust folytat velük. Hogy miért? Nos, a figurában megvan az a tekintet, hogy soha nem tudod mikor megy át Jokerbe és pusztít el mindent maga körül és mikor válik jámbor báránnyá, akivel tárgyalni is lehet.

Szintén a szezon második feléből emelném ki azt az angol földön lévő csatajelenetet, amikor megegyezik a királlyal, ám azok mégis rajtuk ütnek. Persze mondanom sem kell, hogy a vikingeket nem olyan fából faragták, akik képesek lennének feladni minden harc nélkül és erre a lehetőségre is felkészültek. Ezen kívül gyönyörűen volt még koreografálva néhány egyéb harcjelenet is. A nyolcadik epizód a vallásról szólt, ami már korábban is meghatározó eleme volt a szériának, ám itt nem a kereszténységgel kerül párhuzamba, hanem sokkal inkább kiteljesedik a vikingek hite. Az utolsó néhány perce ennek az epizódnak pedig olyan volt, amelyet szavakba se tudok önteni. Hihetetlen hatásos felvezetése volt a finálénak.

Egy olyan finálénak, ami két szálon futott. Az egyikben megismertük Aslaug hercegnőt, a harcos kisasszonyt, aki egyetlen Ragnarral töltött éjszaka után biztos abban, hogy a férfi fiát hordja szíve alatt. A másik szálon pedig Rollo lépett szövetségre Borggal Horik király és tulajdon testvére ellen egy hatalmas darabnyi földtulajdonért. Érdekes lesz látni, hogy mindezen szálak hogyan teljesednek ki majd a következő évad(ok)ban, illetve hogy ez az utazás hova vezeti el hőseinket.

Dezsőffy-Rajz Katalin szinkronja szimplán bámulatos. Egységességet alkot és végre újra átlag feletti szinkron került ki az SDI-tól. A főszerepben Hujber Ferenc kapja elő őrült hangját, melyet oly könnyed eleganciával fűszerez meg, hogy minden gond nélkül képes lemosni a képernyőről színésze alakítását. Számomra a legnagyobb érdemes a szinkronnak mégis Haumann Petra, mert az ő hangját érdemtelenül ritkán hallhatjuk itt pedig ha kell oly jámbo, ha kell pedig valódi vérengző istennőként domborít hangjával. Rajtuk kívül Galambos Péter szűkszavúságával kapott nagyobb szerepet, no meg Karácsonyi Zoltán, aki ezúttal nagyot alakított őrült és beszámíthatatlan hangjával. Szabó Máté roppant visszafogott alakítása is mesébe illően hatásosra sikeredett, akárcsak Forgács Péter felbukkanása. Az egész szinkron annyira rendben van, hogy még a széria minőségénél is magasabbra tette a lécet. Tűkön ülve várjuk a folytatást.

A Vikings egy remek sorozat. Lassú ugyan, de mégis van benne valami extra, ami végig fenntartja a néző érdeklődését a történet alakulásával szemben. A karakterek között ugyan lehet, de nem könnyű találni olyat, akivel szimpatizálhatnánk, hiszen a "sötét középkorban minden érmének két teljesen eltérő oldala" volt. A kalandok, a kultúra és harcok miatt azonban a Vikingek a kötelezően nézendő sorozatok közé került fel mindenképp.Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék