Főoldal

A kis gézengúz - Kis kamaszból férfi

"Lose one friend,
Lose all friends.
Lose Yourself."


"Akár csupán egy barátot vesztesz,
akár mindet,
Magad is elveszel."
(Eric, plays with squirrels)


Néha az ember olyan gyöngyszemekre bukkan a múltból, melyek úgy képesek megváltoztatni az egész életét, hogy közben rengeteget tanul belőle. Számomra valami ilyesmi volt az 1993 és 2000 között az ABC-n a TGIF blokkjában (Hál istennek péntek van!) futó A kis gézengúz (Boy meets world). Igazából valószínűleg teljesen elkerült volna ez a széria, ha a Disney Channel nem készítene egy Girl meets world című szériát, mely egyenes ági folytatása a '90-es évek népszerű családi sitcomjának, méghozzá az eredeti szereplőkkel. Így alig egy hónapja adottá vált a küldetés: Meg kell néznem, mind a 158 epizódot még mielőtt az új sorozat elindul. A feladatot alig 35 nap alatt teljesítettem több, mint 200 óra munka mellett.
"I'm gonna be miserable anyhow. At least this way, I'm taking him with me." (Cory)

Számomra A kis gézengúz a felnövésről szól első sorban, nem csupán Cory és Topanga szerelméről, mint a srácnak. Arról hogyan küzdik le az eléjük kerülő akadályokat, hogyan "valósítják meg önmaguk" és közben milyen fontos kérdéseket tanulnak meg, s tanítanak a nézők számára. Bár sokszor éreztem, hogy a Boy meets World nem több, mint egy egyszerű sitcom, ha képes vagy belátni a felszín alá, akkor képes vagy látni a rétegeit. Csak úgy, mint Eric-nél. Jobban belegondolva, Eric a tökéletes metaforája a sorozatnak, hiszen szörnyen egyszerű jellemnek tűnik, aki nem több, mint "annyi, amennyit beleraksz" figura, aki humorral lett megtöltve, de ha kell képes mély is lenni. Egy kicsit olyan szószátyár, mint Jay, Néma Bob gondolatinak mélységével.

Évadokra lebontva is bőven van mit elemezgetnünk. Az első évadnak szörnyen nagy rajongója vagyok. Valószínűleg pontosan azért, mert könnyen tudok azonosulni egy 11 éves kis sráccal a '90-es évekből, ahol én is felnőttem. Coryban és bennem már a kezdetektől rengeteg a közös, de amiért az első évad olyan szörnyen nagy kedvenc lett nálam az nem más, mint hogy ez a szezon arról szól milyen is kisfiúnak lenni, mennyi hülyeséget követ el az ember, és hogyan próbálják meg okítani miközben semmi más sem érdekli, mint az hogy a legjobb cimborájával szórakozhasson. Egy hihetetlenül könnyed és szórakoztató bevezetést kaptunk Cory Matthews életébe, ahonnan érdemes felvenni a fonalat. Látni honnan hova jutunk el az azért nem egy mindennapi élmény. Végig követni ahogy az ártatlan fiú felhagy a gyerekléttel és férfivá válik az évek során - vagy valami hasonlóvá-, mindig rendkívüli élmény. De neki legalább nem kell átmennie ezen egyedül.

"Tears are the thank you notes of the soul" (Topanga)

Ha már megemlítettük Shawn-t, akkor muszáj leszögezni, hogy Cory két különálló csomagban érkezik. Egy felől ott van neki Shawn, a legjobb barát, akit csak kívánhat az ember. Hűséges és soha nem hagyná cserben Cory-t, hiszen ő jelenti a családot a számára. Tekintve, hogy lakókocsi parkban él, és a szülei sem nevezhetőek minta szülőknek. Az évek során rengeteg poént és tanulságos történetet ráhúztak erre a nem mindennapi barátságra, mely túlélte az osztályok közti "átjárhatatlanság" minden próbatételét. Néha már úgy éreztem, hogy kettejük kapcsolata erősebb és mélyebb, mint Cory és Topanga szerelme. De valahányszor elkezdtem ebben hinni, Cory mindig rám cáfolt, hiszen számára az élet semmi másról nem szólt soha, csakis Topangáról - kivéve abban a pár évben, amikor még Cory utálta a lányokat és Topanga valami hippiutánzat volt. A románc pedig átkísért minket a sorozaton, méghozzá valami hihetetlen gyönyörűen. Ritka látni két olyan karaktert, akik együtt nőnek fel, és együtt néznek szembe a világgal, majd biztosan tudják, hogy örökre együtt lesznek. A felnövés mellett zseniális volt látni hogyan érnek meg a házasságra és hogyan oldják meg az első igazi életből akadó problémáikat. Hogyan küzdik át magukat a pillanatra felmerülő bizonytalanságaikon és hogyan nyújtanak védelmet, egy biztos pontot egymás számára. Ahogy az egyik epizódban az egyik karakter ki is fejtette, ez az, amire mindenki vágyik. Lehetetlen nem imádni a romantikus szálat mégha olykor túl sok is volt.

A széria a második évadtól elkezd változni egy kicsit. Cory és Shawn elkezdik a gimit, ahol Shawn után döglenek a csajok. Számomra elég érthetetlen volt, hogy az első évadban még főszereplőnek számító Minkus hova tűnt a második szezonra, hiszen egészen az érettségéig nem is láttuk őt. Végig hibának éreztem őt kihagyni a sorozatból, de a helyére érkezett néhány új arc. Többek között Mr. Turner, az irodalomtanár, akinek meggyűlik a baja Mr. Feeney-vel, a John Adams Gimi új igazgatójával - aki nem mellesleg Coryék hatodikos tanára volt. Aztán bejött a képbe Harley és két lókötő cimborája, Frankie és Joey the Rat, akik a folyosón "terrorizálták" a jónépet. Amolyan kellemes levezetői voltak Turner óráinak, aki szerintem fantasztikus tanára volt a szériának, hiszen a módszerei megkérdőjelezhetetlenek, mégha időnként rossznak is tűnik - például a videó, mely vágásakor Cory és Topanga véletlenül elaludtak és az egész éjszakát a suliban töltötték.

Majd ez így megy tovább a következő négy évben, ahol a fiataloknak szembe kell nézniük néhány elég komoly problémával. A szezon premier arról szól, hogy Cory elhívja randizni Topangát, először az életükben. Minden remekül is megy egy darabig, de fél év után Cory és Topanga szakítanak, nem akarnak, de úgy érzik beragadtak egy szintre és nem képesek tovább fejlődni párként. Persze mindez előtt ott volt az első "Szeretlek" is, mely szörnyen romantikus módokon lett kimondva mindkét fél részéről, persze nem ugyanakkor. De persze ez a négy év nem csak kettejük szerelméről szól, hanem rengeteg morális kérdés felvetéséről is. Többek között, mikor Shawn eltölt néhány napot nőnek öltözve (Veronica) egy cikk kedvéért csak hogy megtudja milyen a nők léte amikor a pasik rájuk nyomulnak, vagy amikor Cory leleplezi Janitor Budot, hogy túl korán lép le a munkából és az emiatt elveszti az állását, az első szex kérdése, de még az első nem közelálló ismerős halálával is meg kell birkózniuk, hogy a negyedik évadban, mikor Topanga szülei elhagyják Philliet, hogy az Acélvárosba költözhessenek dolgot ne is említsem... Persze a fiatal szerelmeseket lehetetlen elszakítani egymástól. Ez pedig hitet biztosíthat mindenki számára.

Akárcsak Minkus kiírása a sorozatból számomra hasonlóan érthetetlen volt, hogy hogyan feledkezhettek meg így Mr. Turnerről, aki Shawn életének egyik legfontosabb személye volt miután az apja lelépett, hogy megtalálja a feleségét. Cory és Shawn között az évek során nem láttunk mást, csak a különbségeket. Amiből annyi van, mint égen a csillag. Igazából érthetetlen is ez a kettő hogyan is lehet barát - kivéve persze ha igazak az első találkozásukról szóló megható flashbackek. De ők vállvetve küzdenek meg minden eléjük férkőző gonddal. Számukra nem akadály az osztálykülönbség vagy a családok közti különbség sem. Utóbbira szerintem szörnyen zseniális példa Shawn és Mr. Turner példája a harmadik szezonban, amikor együtt laknak. Ugyanis a Matthews szülők valóban szülők fiúk számára, míg Mr. Turner sokkal inkább funkcionál barátként Shawn számára. A két nevelési módszer keveréke lehet a tökéletes kulcsa a szülői létnek. Jó ha gyermekeid barátja vagy, de néha meg kell ráznod magad és erősnek kell lenned.

Jack: Hey, this guy behind me looks like Mr. Feeney?
Eric: Oh, don't even! Feeney moaved to Wyoming, I had close that chapter in my life and opened up a new open. And You know how i call that chapter, Jack? Chapter 5.

Az én kedvenc karakterem Eric volt. A sorozat elején nagyon keveset kaptunk belőle, amolyan szobatárs volt, aki minden este más csajjal randizott, néha pedig ellátta az öcsikét egy-egy jó tanáccsal. Aztán ahogy haladtunk előre az időben mindez megváltozott, de ők ketten sosem kerültek túl közel egymáshoz, nem is igen emlékszem olyan részre, ahol ők ketten együtt lettek volna - valószínűleg ezért is gondolja Cory, hogy nekik csak megvédeniük kell egymást és semmi több. Eric a negyedik évadban szörnyű dolgokon ment át. Nem vették fel főiskolára, majd munkanélküliként először otthon tengődött, majd igyekezett minden tőle telhetőt megtenni, hogy fejlődhessen és kikerülhessen a kátyúból. Persze mindehhez noszogatni kellett és addig rugdosni míg ki nem kötött móka-mikiként. Két dolog van vele kapcsolatban, amit soha nem értettem. Az egyik az a Coryval való kapcsolata, a másik pedig hogyan lett abból a csávóból a sorozat legviccesebb karaktere, akit valódi címeres idiótának állítanak be azután, hogy bejutott a fősulira...

Az ötödik évad Coryék végzős évéről a gimiben és Eric első évéről szól az egyetemen. Ennek a szezonnak kellett (volna) Coryék életének legemlékezetesebb szezonjának lennie és valahol sikerült is teljesíteniük ezt. Számomra azonban mégis itt lépett a sorozat a harmadik fázisba, amikor is a legtöbb változáson esett át. Corynak le kell küzdenie, hogy mennyire különböznek Topangától és meg kell értenie, hogy mindez csak erősebbé teszi őket, valamint azzal is, hogy mennyivel másabb a kapcsolata az apjával, mint Ericnek. Ők inkább beszélgetnek, míg Alan és Eric sokkal inkább csak haverkodnak. De persze mindez semmi sem volt. Az egyik kedvenc leckém Mr. Feeney-től az volt, mikor úgy igyekezett Shawnt rávenni az egyetemre, hogy Topanga és Cory legidegesítőbb tulajdonságait kivette az egyenletből, hiszen neki kell akarnia, a barátai nem lökdöshetik be az egyetemre és azon túl. Shawn élete sosem volt egyszerű, de amit ebben az évadban letett az asztalra az mindenki számára bizonyította, hogy sosem érdemes feladni a reményt és a végsőkig kell küzdeni. Az évad közepén a sítúrán Cory találkozik Laurennel, akivel átbeszélgetik az éjszakát, majd elcsattan egy csók is. Mikor ezt Topanga megtudja úgy érzik talán még túl érettek ahhoz, hogy tudják, együtt kell leélniük az életük. Persze Cory sosem képes felhagyni a reménnyel és addig rohan a lány után... Viszont ez olyan dolog, amit nem erőltethet halálra, mert Topangának kell rájönnie, hogy mit is akar. És akkor bejön a képbe az egyetem kérdése. Topangát felveszik a Yale-re, de vajon mit választ?

Bár akadtak szörnyen jó szezonfinálék a sorozatban - például a harmadik évados Disneylandes, amikor Cory Topanga után megy, mert nem képes nélküle létezni-, de azt hiszem az ötödik évad vége mind közül kiemelkedik. Leérettségiztek. Viszontlátjuk Minkust, aki eddig a gimi másik felén járkált - a nézőkre mutogatva, lebontva a negyedik falat, amit többször is megtettek a sorozatban, időnként illúziókat rombolva és más sorozatokkal való crossoverek miatt azokat és azokban felmerülő más produkciókat magukkal húzva-, rengeteg érzelmet felkavart az epizód, mely minden idők legnagyszerűbb kérdésével ér véget. És ezt a történetet folytatta a hatodik évad nyitórésze, mert hogy a fiatalok emiatt olyan kalamajkákba kerültek, amiből talán nincs kiút. De persze ekkor már egészen biztosak és semmi kétségük sincs abban, hogy együtt akarják leélni az életük.

"You're not children anymore." (Mr. Feeney)

Az ötödik évadban Eric elköltözött otthonról és megismerkedett Jackkel, aki Shawn féltestvére. Kettejük barátsága jól indult - az ötödik évadban mellesleg Shawn is velük lakott-, ám akkor csúcsosodott ki igazán, mikor a hatodik szezonban Rachel beköltözött melléjük. Nos, Rachel...Amikor az ötödik évadban behozták Angelát a képbe, mint Shawn élete szerelmét nehéz volt befogadnom, hiszen ezen a köteléken túl nem igazán tudott túl sokat nyújtani és túl nagy teret sem kaphatott a mozgolódásra. Rachelnek pedig igazából még ennyi sem jutott. Valahogy megtartották a figurát az utolsó két évadra és okozott néhány nagyon szórakoztató momentumot, de számomra mindg is egy amolyan felejthető karakter volt.

Azt mondják, a gimi nem fontos, de az életed legjobb éveit jelentheti. És ez igaz is. Az utolsó lehetőség a szórakozásra, hogy kiadd magadból a gőzt, mert az egyetemmel egy teljesen más világot ismerhet meg az ember. És én hiszek abban, hogy ezt igyekezett alátámasztani az utolsó másfél évad. Soha nem tűnt el belőle a humor hála az égnek, de időnként be-becsúszott egy-egy olyan epizód, mely drámaisága megmutatta a karakterek valódi személyiségét. Például a hatodik évad közepe volt a drámaiság csúcspontja a számomra, amikor minden összejött Shawnnak és egyszerűen nem tudod hogyan fog a dolgokra reagálni, emiatt pedig elkezdesz aggódni érte. Volt ott legalább négy olyan epizód, mely nagyon megviselt érzelmileg. Ehhez képest semmi sem volt a hattyúdalban az esküvő, vagy a nászutat követő epizódok, ahogy Mr. & Mrs. Matthews először szembesül a valódi élettel.

Ha az ember ennyi évet tölt el a figurákkal egy idő után már nem is várja el egy sitcomtól, hogy vicces legyen, elég csak követni a karakterek életének alakulását - lásd Így jártam anyátokkal. Számomra sokkal inkább ilyen jellegű volt az utolsó két évad függetlenül attól, hogy Eric miket nem művelt benne. Talán volt is bennem egy fajta olyan elvárás a sorozattal szemben, hogy szeretnék "valódi" életleckéket is kapni a felcseperedésen kívüli okosságok mellé, amelyekkel gazdagított ez a kiváló széria. Mert hogy ha van olyan sorozat, amit bátran merek ajánlani bárki számára 0-99 éves korig, akkor egészen biztosak lehettek benne, hogy az A kis gézengúz lesz. Nyílván ez egy sorozat - mint már utaltam is rá, éreztetik is ők ezt eléggé velünk-, de talán pontosan emiatt és az egész Mr. Feeney jelenség miatt olyan hatásos a módszer, amit alkalmaz.

Anya: Cory, when you open the shutters in your bedroom does the sunlight go through?
Cory: Well, you got me. I'm an idiot.
Apa: No, you're not an idiot. You're a kid.
Cory: I'm a KIDiot.

Szeretnék mélyen szántó lenni, de valami meggátol benne. Nehéz néhány mondattal körülírni egy 7 évados produkciót, mely belopta magát a szívedbe. Tanulságos, szórakoztató, valami olyasmi, amit öröm nézni. Egy kis könnyedséget visz az ember életébe, miközben fejleszt is bennünket. Számomra sokszor szól inkább a barátságról, annak fontosságáról és a szerelemről, mint bármi másról. Talán ez a legfontosabb üzenete a sorozatnak is, hogy a kapcsolatokat mindig ápolni kell és velük együtt nőni, kiteljesedni. Ott lenni egymásnak, nem számít mibe kerül. Végül is ez az élet értelme is, nem?

Cory tipikus főhős a számomra abból a szempontból, hogy az első évadot kivéve sosem kedveltem őt túlzottan. Hogy miért? Nos, azt se tudom hol kezdjem. Ő egy rendkívül jó srác, ezt sosem vitatnám. A helyén van a szíve és a barátaiért akár tűzbe is menne - vagy találna olyat, aki megtenné helyette-, de van ez a szörnyen rossz tulajdonsága, ami miatt nem tudtam akkora nagy rajongójává válni az évek során. Mélyen tisztelem a hitét, szenvedélyét és kitartását a Topangával való kapcsolatában, de számomra az önzősége nagyon sokszor élményromboló. Nyílván mindünknek kell egy kicsit önzőnek is lennie, de nem ilyen mértékben, amikor semmi sem számít, és nem is igazán tartjuk már szem előtt mi a jobb az adott személynek. Ehhez képest semmi volt a változástól való félelme.

Az én egyik kedvencem Shawn volt. A másik pedig Eric. Érdekes tény, hogy mindketten magukon viselték a '90-es évek hajőrületének jegyeit. Sok-sok éven át másról sem szólt és mikor az utolsó évadra levágatták, merthogy a pasiknál elkezdett hódítani a rövid haj szörnyen furcsa volt úgy látni őket. Shawn számomra mindig is a realitás talaját jelentette. Az ő sorsa sosem volt egyszerű, mindenki csak elhagyta - Cory-t kivéve-, és ezen a bromancen kívül tényleg semmije sem volt. Talán csak Angela az ötödik évadtól. És valahányszor azt érezted végre sínre került az élete, mindig jött valami, ami bemosott neki egyet. De Shawn hihetetlenül erős és vagány karakter, aki minden csata után képes felkelni és folytatni a harcot. Ezt szörnyen tisztelem benne.

Topanga sokáig az egyetlen nő volt a sorozatban. Amikor megismerjük őt a negyedik epizódban ő egy szörnyen egyedi teremtés képében jelenik meg. Talán ő változott a legtöbbet az összes szereplő közül az évek során. Egyedi volt, aki érdekes és furcsaságai miatt olyan különleges lány, akibe lehetetlen nem beleszeretni. És szerintem valahol minden fiú, aki valaha is nézte ezt a sorozatot meg is tette. Hármajuk kapcsolatát mindig is élveztem, főleg látni, hogyan férkőzött be Topanga a két fiú barátsága közé és változtatott meg mindent. Tulajdonképpen talán az egyik legérdekesebb dolog a kapcsolatában Cory-val, hogy mindketten félnek a külső világtól és sosem akarják elhagyni azt. Viszont a sorozat utolsó epizódjában realizálják, hogy nem számít mi vár rájuk, együtt, képesek szembe szállni bármivel és a végén az erős csapatuk miatt úgyis győznek.

Talán ők hárman fognak hiányozni a legjobban. A karakterek között vannak az életreszóló barátok és mindenki más. Ebbe a kategóriába sorolnám a Matthews család minden tagját is. Amy és Alan fantasztikus szülők, akik rendkívüli gyermekeket neveltek és akiktől Amerika szerte millió kis kamasz kapott fontos leckéket. Kettejük kapcsolatának szilárdsága sosem volt megkérdőjelezhető és talán emiatt az ember képes időnként hinni a házasság erejében. Aztán ott van a kicsi Morgan, akit imádtam az első két-három évadban, mert még ha csak egy-egy mondata is akadt az epizódban, azt sikerült teljesen ellopnia. Ez pedig ritka adottság. De miután lecserélték már kevésbé lett ennyire kedvelhető a figura és szerintem sokkal kevesebbet is szerepelt, mint előtte.

"Yes, that's it! Feeny and Eric back together again, just like at the old days! I make you look so good!"(Eric)

Azt hiszem nyugodtan kijelenthetem, hogy most minden BMW fan nevében beszélek: Eric és Mr. Feeney a sorozat legjobb, legmaradandóbb figurái. Amikor először találkozunk Eric-kel ő nem több, mint az idősebb bátty, aki a csajok után rohangál, mert hogy épp abban a korban van, mikor már semmi más sem érdekli. Az idő múlásával, ahogy Cory kezd egyre inkább ebbe a korba kerülni Eric is kicsit nagyobb teret kap, majd mikor az írók rájönnek, hogy mekkora aranybánya is a karakter kénytelenek saját sztori szálakkal is ellátni. Ezek pedig a sorozat legjobb pontjaihoz vezetnek. Többek között ennek köszönhetően született meg Eric és Mr. Feeney legendás barátsága. A tanító okította Ericet, csak úgy, mint ahogy teszi ezt most Cory-val is. Ja, és nem mellesleg a szomszéduk is, így iskolán kívül is képes ellátni jó tanácsokkal az élet minden területén a Matthews fiúkat és minket. Eric mindig is úgy tekintett Feeney-re, mint egy mentorra, aki előkaphat bármikor, bármilyen körülmények között. Ezt hívják úgy, hogy a "Fenney Call" (Finney hívás). Olyan dologra tessék gondolni, amit majd ha egyszer valaha is sikerül elfelejteni a sorozatot, abban egészen biztosak lehettek, hogy ezt még akkor sem lehet. A Feeney call az egyik kedvenc motívumom a sorozatban, kettejük kapcsolata még ha abszurdabb is, mint a Cory-Shawn dolog, valódi kötelék. És tökéletes kifejezőeszköze a nézők és a sorozat létezésének.

Az ötödik évadtól érkeznek új szereplők. Először Angela lép be a képbe, majd jön Jack. Mindkettő Shawn szálán. Előbbi lesz élete szerelme, utóbbi pedig a féltestvére. A Shawn-Angela szálban azt szerettem, hogy mennyire hasonló családi háttérből keveredtek össze és hogy "nyomorultságuk" ezen az érzelmi téren mennyire tökéletessé varázsolja őket. Míg Jack... "Ehhh", ezen a hangon kívül nem is igazán tudok mit mondani. Eleinte még csak egy amolyan okos tinónak tűnt, majd Joe Lawrence kisöcsikéje elkezdett gyúrni és onnantól kezdve minden megváltozott. A hatodik évad pedig magával hozta Rachelt is, akit ahogy már említettem sosem sikerült igazán sehova sem besorolnom. Valahogy ő mindig kilógott innen és van egy olyan érzésem, hogy ez volt az ő szerepe. A kívülálló, aki keresi a helyét a társaságban.

A szériában mellesleg minden megvan, ami '90-es évek: haj, csókcsaták, bőrkabát, 7 perc mennyország satöbbi. És ha már az időt említettem, akkor muszáj leszögezni, hogy az utolsó évaddal nagyon csúnyán elbántak. Bár sokszor kijelentettem, hogy éreztetik a nézővel, hogy ez csak egy sorozat és ezt mi is megtapasztalhatjuk mikor egyik epizódról a másikra megváltozik a díszlet, amiben hőseink élik az életük. Vagy például az utolsó évadban, amikor Rachel-Angela-Shawn laknak együtt, ám a következő epizódra Angela és Rachel már a koleszban laknak, és a fiúk vették át az uralmat a lakás felett. Mindezt persze mindenféle magyarázat nélkül. Szereplők is tűntek el hasonló módon az évek során. Arról nem is beszélve, hogy érzésem szerint Eric is mintha idő előtt diplomázna le vagy ez az egész "Brave New World" című történet túl korán történne és minden szereplő fogja a cókmókját és áthelyezik a kirendeltségüket egy másik városba. Mellesleg szerintem a sorozatfinálé minden idők egyik legjobbja volt. Telis tele rengeteg emlékkel, búcsúzással egymástól és a nézőktől, valamint egy utolsó leckével Mr. Feeney-től. Imádtam az ötletet, hogy rengeteg mindennel szembesültünk az évek során, de nem kísérhetjük el hőseink az új világok felfedezésére. Szívszorító, de egyben tökéletes lezárása egy rendkívüli sorozatnak.

Cory: Hey, little bro. Come here. Come here, I want to tell you something. You know what's out there? The world. You're gonna be part of it someday. You're gonna learn something from it every day. You're gonna make mistakes. You're gonna make good friends. Mr. Feeny will probably teach you, every grade you're ever in. And maybe... You'll meet a woman
as wonderful as Topanga. How'd you like that?
Joshua: Good.
Cory: Yeah? And maybe you'll make a friend like Shawn. But when you're not a little boy anymore, when the world taught you how to be this man, you know, you're still gonna make mistakes. But your family and your friends that you made along the way are gonna help you, okay? Yeah. Even though it'll seem like the world's going out of its way to teach you these hard lessons, you're gonna realize that... You know, it's the same world that's given you your family and your friends. You know? And you're gonna come to believe that the world's gonna protect you, too. Boy meets world. Now I get it. Yeah. Give me five.

A kis gézengúz egy határozottan ajánlott sorozat, amelyet én szivem szerint kötelezővé is tennék mindenki számára. Eszes, szórakoztató, időnként viszont tényleg nem több, mint egy multikamerás szituációs komédia sorozat, mely rengeteg valódi életre jellemző történettel van tele. Ha egyszer elkezded nézni garantáltan a rabjává válsz, és nem csak akkor ha imádod a '90-es éveket. Elfogod nézni az összes hibáját - és hidd el rengeteg van neki-, mert annyira közel kerülnek hozzád a figurák, hogy mikor elérsz a végére egy láva fog kitörni a szemedből. Tessék felkészülni, hogy az utolsó jelenet alatt rengeteg zsepit fogtok elhasználni. Sokkal boldogabb vagyok most, hogy A kis gézengúz, mely 1998 elején érkezett be Magyarországra - talán csupán az első évadával vagy még kevesebbel-, nem maradt ki az életemből. Ez mindenképpen egy olyan sorozat, amit érdemes megtekinteni. Látni kell. Engedjetek a '90-es évek csábításának!

 


Idézetek

Cory: A no hitter! A piece of Phillies history. You know when the last one was? May 23., 1991. Tommy Greene. And you want to know what happened june 21, 1964? A perfect game! Jim Dunning.
Mr.Feeney :And what year did Magellan circumnavigate the globe?
Cory: Why would I fill my head with that junk?
(1x03.)

Morgan: Mommy, if my dolly is cold, can i put her the toaster oven?
Anyu: No, honey, that would be a mistake.
Morgan: Mommy?
Anyu: What?
Morgan: I made a mistake.
(1x04.)

Apa: Cory, you grounded for 2 weeks.
Cory: What I did?
Apa: I don't know, but the way you behaving its need to be at least 2 weeks.
(1x17.)

"Tears are the thank you notes of the soul" (Topanga - 1x21.)

"I don't understand why we need to learn anything about geographic. Why we have to learn where everything is? I just be like my dad and drive until i find it." (Cory - 1x22.)

2x01.
Cory (meglepődve, mikor meghallja az igazgató hangját): Mr Feeney?
Mr. Feeney: The Legend continues. 

2x04.
Mr. Turner: You turn around and he's gonna be there. Thats scary. You know a principal living next door?

2x06.
Cory: No, I'm not a vampire, I'm a werewolf.
Jövendőmondnéni: Tomatoe, Tomatoes. as long as you're not my son.


Apa: I'll take care of this. It's kind of a guy stuff.
Anya: The crazy ones always are.

Apa: ... but if there is only chance that turn into a man and not a werewolf
just the beginning of adulthood.
Cory: Dad, I'm not becoming a man, I'm becoming man's best friend.

2x08.
Cory: Shawn, look who's they got play to the dance?
Shawn: The exits? They're great.
Cory: They Us!
Shawn: Oh...

Alan combine #1: Kids learn fas todayt, Alan!
Alan: Not mine.
...
Alan combine #2: Break your leg!
Shawn: That's our back upl plan.

4x15.
Debby: Hey, what's going on in your head?
Cory: Topanga. 24 hours a day, it"s the Topanga Channel in here.

4x17.
Matthews mama: Okay, Cory, you educate me. You tell me what love means to you.
Cory:  Mom, listen, I haven't been together with Topanga for 22 years, but we have been together for 16, okay? That's a lot longer than most couples have been together.  I mean, when we were born, you told me that we used to take walks in our strollers together around the block. When we were two, we were best friends. I knew everything about this girl. I knew her favorite color. I knew her favorite food. Then we got to be six, and Eric made fun of me because it wasn't cool to have a best friend that's a girl or to even know a girl.
Eric: (CHUCKLES) Yeah, and you listened to me. Idiot.
Cory: So for the next seven years, I threw dirt at her. I like to call those the lost years.
Topanga: You were the one who made him  throw dirt at me?
Eric: You were a girl, noogiehead.
Cory: Then when I was 13, Mom, she put me up against my locker, and she kissed me. I mean, she gave me my first kiss. She taught me how to dance. She always was talking about these crazy things, and I never understood a word she said. All I understood was that she was the girl I sat up every night thinking about. And when I'm with her, I feel happy to be alive, like I can do anything. Even talk to you like this. So that's what I think is love, Mom. When I'm better because she's here. And now she won't be. So I'm finished.
Topanga: I think it's a good thing that Cory's the only boy I've ever loved.  I was looking forward to doing all the things that people do who are in love with Cory. And not with just some guy in Pittsburgh because I'm there.
Eric: Well, should I call the caterers?
 (DOORBELL RINGS)
 Never mind. They're here.

5x05.
Jack: I'm not really good with clubs.
Eric: Jack, one world: You with me.

5x21.
Mr. Feeney: If I may, 5 worlds: Topanga is correct.
Corry: That's only 3.
Mr. Feeney: You morron!

6x14.
Topanga: Now all we need is somebody to read the questions.
Eric: Mmm, no problemo. Hang on. Feeny? I said, F-F-F-F-Feeny! Come on, George Feeny, don't act like you don't know me. Come on, we need you over here. Hang on. Get to stepping. Hey, guys, this is gonna be great.This dude can totally read.
Mr. Feeney: Eric, I've told you a thousand times, Leave me alone!
Afternoon, all. How can I help?
Topanga: We're playing a game and we want you to be the moderator.
Feeney: You interrupted my quiet cup of coffee for... Ooh! <i>The Fiancee Game.
Goody! Okay, couples, take your seats and let's play The Fiancee Game. This is gonna be so much fun.

6x17.
Topanga: Cory, I feel like we're really distant.
Cory: Why would you say that?
Topanga: Because for the first time in my life, I feel like I don't know how to give you what you need.
Cory: Why not?
Topanga: Because we can't go through life together if you expect me to be able to change what's real for you.
Cory: Well, you used to be able to.
Topanga: We were kids! Nothing bad ever happened! The worst thing that happened was that your Pop-Tart fell on the ground.
Cory: Mmm-hmm.And you held it up to the sky, and you said, "God made dirt. Dirt won't hurt." Right?
Topanga: But it was still dirty.
Cory: Yeah, but I ate it anyway. I didn't have to, but I did because you said to.Now, I want you to make everything better, Topanga.
Topanga: We can't have that relationship anymore.
Cory: Why?
Topanga: I'm not like that anymore.
Cory: Why not?
Topanga: I don't know how to be like that anymore.


"There comes a time in every mans life, when... Let them find their on way." (Cory)
"Sometimes plans changin'." (Topanga)

Topanga: Cory?
Cory: Yes, darling?
Topanga: You still want to be my Valentine?
Cory: Yes, darling.
Topanga: Would you rather I was like the old, strange Topanga?
Cory: Well, no. It's not like I don't like the new, strange Topanga. I mean, it's important for us to grow, but I just... I don't want to lose what's so special about you.
Topanga: You never will. Because I'm in your memories. And you will always be here to remind me.
Shawn: Use a mirror, babe.
Cory: Remind me of what?
Topanga: That no matter how difficult life gets, the important thing is to live it with hope.
Cory: Now, that sounds like you.

7x16.
Cory: What if we can' fix things?
Mr. Feeney: Then you will go through life without each other.

Mr. Feeney: Eric, I would be happy to assist you in any project regarding these people if it stood a chance of succeeding. This one don't.
Eric: You're giving up on us?
Mr. Feeney: Yep.
Eric: Did you guys hear that? Mr. Feeny's giving up on us. He's never done that before.
Cory: You are making way too much out of this.It's just stupid little fights that no one's gonna remember after next week.
Mr. Feeney: That may be, Mr. Matthews, but it's been my experience that stupid little fights have a way of escalating into stupid big fights which can change the course of your future.
Cory: We just wanna get out of here now. The future will take care of itself.
Mr. Feeney: All right. If that's the way you feel about it, you're all dismissed.

7x17.
Cory: Topanga, I gotta tell you, when I first found out that you were pregnant,
I panicked a little, you know? I mean, the whole idea
is just so overwhelming.
But then I realized how much we love each other and how much this baby is
gonna just enrich our lives.
Topanga: Oh, boy.
Cory: Or girl, as long as it's healthy.
Topanga: Oh, boy.
Cory: Topanga, we made a baby together. We took a little bit of me and a little bit of you, and we made a baby. And it's gonna be someone that we're gonna take care of for the rest of our lives.

Topanga: I have something to say.
I don't know exactly how this whole rumor got started, but I'm not having a baby.
Cory: You know, Shawn was the one that...
Shawn: You were the one that said she couldn't fit into her pants!
Topanga: Because I'm fat! That's why I went on a diet. Eric and I went on a diet.
Eric: I'm not fat. I'm pregnant.
Nana Boo Boo: Oh, yeah, I'm pregnant, too.
Topanga: I started to feel bad about myself, so I decided to lose a little weight. I mean, it's embarrassing to not be the tall one, or the skinny one, or the one with the eight percent body fat.
Jack: That's six.
Topanga: The funny thing is that, when all of you guys started treating me differently, I thought it was because I was skinnier.

Cory: You're the most stunningly beautiful woman I've ever seen. That's why I married you.
Topanga: Really?
Cory: Yeah. I mean, I love everything about you, and that's never gonna change.

Topanga: Are you disappointed about the baby?
Cory: A little. I mean, once I got past the overwhelming
desire to jump off a bridge, I was kind of looking
forward to it, you know?
Topanga: I know what you mean.
Cory: It's gonna be great, though, someday, you know? Me and you walking arm in arm, pushing our baby through the park.
Topanga: You are gonna be a great father.
Cory: You wanna go for the DVD player?
Topanga: Not yet.
Cory: Me neither.
Topanga: That doesn't mean we can't keep practicing.

7x18.
"We can tape it." (Topanga egy tv műsorról)

7x19.
Topanga: You are incapable of throwing out anything.
Cory: No, I am incapable of throwing out memories from my life. I mean,
look around you. This is my childhood here.


7x20.
"Let's watch some cartoons." (Cory)

"Shangri-la, heaven on earth. Utopia. Is it hidden somewhere far away? Or just tucked behind the shoe rack in your closet? The choice is yours." (Eric)

7x21.
"I'm graduate. I'm smart" (Eric)

7x22.
Mr. Feeney: I love the Feeny call.
Eric: I had a feeling you'd feel that way, so I had this made for you. "Feeny! Feeny! Feeny!"
Feeney: Bone-chilling, Mr. Matthews.
Eric: Hey, Feeny, look. It's Eric doing Mission: Impossible.

 

 

 

 

 
Feeney tanai

"There is no greater aspiration than to have love in our lives, Mr. Matthews. Romeo knew it and died for it." (1x01.)
"You see Mr. Matthews, education is not about obscure facts and little test scores. Education is about the overall affects of years of slow absorption. Concepts, philosophies, approaches to problem solving. The whole process is so grand and all-encompassing that it really can't be threatened by the occasional late-night no-hitter. It is important that a boy spend time with his father." (1x03.)
"It's the time of year that you can think back and appreciate the real gifts you received. Friendship, for example, is a real gift. And it's given with no expectation and no gratitude is necessary. Not between real friends. You think about that." (1x10.)
"There is no model household. There are no model parents. A family is a living breathing thing that requires constant adjustment and change." (1x15.)
"On the husband highway, there's very little forward traffic. Just a million men backing up furiously." (2x13.)
"If you let people's perception of you dictate your behavior, you will never grow as a person." (2x16.)
"Ah the old nature vs. nurture conundrum. Personally I believe that a man, no matter where he comes from, chooses his own path." (2x19.)
"Different things to different people, I suppose. A firefighter can be a hero. I knew a man who worked in a factory for 30 years at a job that he hated. It was the only way he could support his family. I felt that he was a hero. But to me, a real hero is someone who does the right thing when the right thing isn’t the easy thing to do." (3x05.)
"You don't have to be blood to be family." (3x17.)
"I believe that when you find love you hold onto it and cherish it because there is nothing finer and it may never come again. And that, my dears, is the most important thing I could teach you." (4x17.)
"Guttenburg's generation thirsted for a new book every six months. Your generation gets a new webpage every six seconds. And how do you use this technology? To beat King Koopa and save the princess. Shame on you. You deserve what you get." (4x19.)
"We live in a random and chaotic universe" (4x19.)
"Believe in yourselves. Dream. Try. Do good." (7x23.)

 

Cory: We're leaving.
Mr. Feeney: I know.
Topanga: We wanted to know if you had anything else left to teach us.
Mr. Feeney: No. My work with you is done.
Shawn: I don't know. It's pretty scary. Going into a whole new world.
Mr. Feeney: And you're ready to go into that world.
Eric: Even me?
Mr. Feeney: Even you. Believe in yourselves. Dream. Try. Do good.
Topanga: Don't you mean "do well"?
Mr. Feeney: No, I mean "do good."
Eric: Well. I guess there's just one thing left, then. Tell us you love us.
Mr. Feeney: Now, look... If there's one thing I've taught you is that there is a line between teacher and student that must never be crossed.
Eric: Tell us you love us.
Mr. Feeney: I regard all my students equally.
Shawn: Oh, you know we're your favorites.
Cory: Come on, Feeny, you haven't even talked to another student for seven years. I mean, you might...
Eric: Tell us you love us!
Mr. Feeney: I surely will not.
Eric: Okay for you, then.
Topanga: I will never forget you. You were more of a father to me than my own dad.
Shawn: You, uh... You never gave up on me.
Never once. I'm, uh... I'm not gonna forget you. You're the best person
I know.
Eric: I don't know what's gonna happen to me. But I do know that I'm gonna be a good person who cares about people. And I blame you for that.
Mr. Feeney: So, Mr. Matthews...
Cory: You think we know each other long enough for you to call me Cory?
Mr. Feeney: I think we know each other long enough for me to call you Cornelius.
Cory: Mr. Feeny! Come... Not even Topanga knows that!
Mr. Feeney: Your secret is safe with me.
Cory: Well... I got Topanga to go to New York.
Mr. Feeney: Good for you.
Cory: She's not even scared anymore.
Mr. Feeney: Nor should she be.
Cory: I am.
Mr. Feeney: Well, you have a right to be.
Cory: You coming with us, Mr. Feeny? You gonna sneak up on us in Central Park or something?
Mr. Feeney: No, I shall remain here.
Cory: No, you'll always be with us. As long as we live, okay?
Mr. Feeney (miután mindenki elhagyta a termer): I love you all. Class dismissed.

 Hozzászólások:
Oldalanként
Anikó 2015.09.06 18:22:57
Szia! Te hol nézted meg a boy meets world részeit? mert kerestem angol és magyar címén is, de sehol sem találom neten :)

Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék