Főoldal

Girl Meets World - Gézengúzok

Az elmúlt hónapban hatalmas A kis gézengúz fanná nőttem ki magam, és mivel alapból a Girl Meets World miatt kezdtem el nézni a '90-es évek legendás péntek estéinek nagy kedvencét adta magát, hogy nem fogom kibírni a június 27-én kezdődő sequel sorozatig. A Disney feltolta az internetre bő egy hónappal korábban a bevezető epizódot, én pedig jó kisiskolásként megnéztem. Bár a pilot önmagában a generációváltásról szólt, mégis az utóbbi évek egyik legjobb nyitó 22 percének lehettünk tanúi. Egy olyan szórakoztató új sorozat érkezik a tévébe, melyhez foghatóval nem találkozhattunk az elmúlt évtizedben. A Girl meets World egy modern, mégis realitáson alapuló szituációs komédia.
Bevált formulán nem érdemes változtatni - jövet-menet ezt hallod az íróktól. Marc Jacobson illetve az eredeti alkotócsoport is osztozik ezen véleményen, hiszen az alaphelyzet ugyanaz, mint A kis gézengúz esetében. Adott egy tökéletesen jó gyermek, aki boldog családi körülmények között cseperedik és előtte áll a fényes jövő. Ő lenne Riley, a Girl, akiről ez a széria szól. Neki pedig adott a legjobb barátnője, Maya, aki Shawn megfelelője. Bajkeverő, rossz családi háttérrel rendelkezik, szóval kettejük barátsága valahol érthetetlen, de valahogy mégis elválaszthatatlan. Muszáj leszögeznünk, hogy a 12-13 éves lányok manapság már nem egészen ugyanolyanok, mint anno, illetve ha valaki olyan szórakoztató csínytevésekre készül, mint amit Coryék műveltek bő két évtizeddel ezelőtt őket is ki kell ábrándítani. A lányok nem fiúk és a legkevésbé sem gézengúzok. Vagy mégis? Akárhogy is legyen itt már egy kicsit "érettebb", de még mindig a gyermeki ártatlanság mezején lépünk be az életükbe. Bár az tény, hogy alaposan megtudják nehezíteni az ember életét.

A bevezető rész leginkább a generációváltásról szólt. Kicsit szájbarágósan, már majdnem eröltetve próbálta Cory átadni a stafétát az új nemzedéknek. "Ez még nem a Te világod, ez még mindig az Én világom! ", mire jön Riley kérdése, hogy "meddig kell még apám világában élnem?", majd Cory őszinte válasza a nyitójelenetben gyönyörűen megérteti a nézőkkel, hogy miért nem lesz tele tömve Boy meets World figurákkal a széria és miért kell hiányolnunk Shawn-t. "Tedd a sajátoddá" - feleli Cory. És ezzel tulajdonképpen félre is lép... pontosabban lépne, ha nem Cory Matthews-ról beszélnénk, az egyik legönzőbb kissrácról a televiziózás történetében. Ugyanis ő Riley és Maya történelem tanára hetedikben.

Ebben a részben Topanga és Riley öcsikéje egyaránt csak dekorációs elemek a háttérben, viszont amikor Topanga feltűnik a szeren abszolút lehetetlen nem beleszeretni - már ha valaha is képes voltál kiszeretni belőle. Csodás figurának tűnik, aki bámulatos édesanya és hű felesége Cory-nak. Volt egy jelenet, ahol még sikerült kegyetlenül el is nevetnie magát - ami visszaidézet néhány BMW jelenetet, illetve ez is egy amolyan BMW utalásos poén volt. Azt rebesgetik különben, hogy hamarosan mindez megfog változni és nagyobb szeletet fognak ezek a parkolópályára tett figurák kiharapni maguknak a tortából. Hála az égnek. Nem mintha nem élvezhetnénk az alaphelyzet nyújtotta előnyöket, melyeket magában rejt a széria.

Farkle Minkus. Ez egy olyan név, amit érdemes lesz megjegyezni, ugyanis bár ő is épp olyan búzgómócsing, mint az apja volt egykoron, mégis a pilot egyik legszórakoztatóbb karaktere - főleg, ahogy örlődik Maya és Riley között, miközben egyik csaj sem akarja őt, vagy ahogy Cory névtáblájának az alján ott van a neve és mikor prezentál valamit, akkor csak megfordítja azt és máris átveszi az uralmat a világ (esetünkben a tanterem) felett. A pilotban az idő arra megy el, hogy bemutassák Riley és Maya barátságát, meg egy kicsit Cory-ra. Mindenki más csak asszisztál ebben az epizódban, de valahol ez így is van rendjén, hiszen ezen a két karakteren áll vagy bukik majd a sorozat sikere. A pilot tanulságos volt, hiszen Cory-nak át kell vennie Mr. Feeny szerepét, de közben meg is kell őriznie saját magát. És ennek a két elemnek köszönhetően volt képes arra, hogy "kiengedje" a lányát a világba. Így jutottunk el az alapszituációig, és még ha ezt követően kissé szájbarágósra is sikeredett egy-egy mondanivaló én még mindig azt mondom, hogy az utóbbi évek egyik legjobb pilotjával van dolgunk. Pláne azzal a beugrással a végén.

Girl meets World. Ez a címe napjaink (egyik) legjobb családi/ifjúsági komédiájának a Disney Channelön. Régen nem sikerült már ennyit nevetnem egy új sorozaton sem, ami a felnőtt generációnál fiatalabbaknak szól. És bár a GMW-ben minden adott ahhoz, hogy méltó utódja legyen a Boy Meets World-nek, valahol mégis egy modernebb verziója annak. Ez tisztán látszik a díszleten, a ruhákon, a hajakon és mindenen, amiken a BMW-del kapcsolatban manapság már inkább csak jó emlékű nosztalgiával emlékszünk vissza, mert olyan kínos volt. Külön öröm, hogy a főcím is hű maradt régi önmagához és egy ahhoz hasonló jellemvilágú nyitó szekvenciával lopja be magát az emberek szívébe. A Girl meets World, akárcsak A kis gézengúz egy magasan ajánlott ifjúsági sorozat, amit minden mai tinédzser kor előtt álló kiskamasznak látnia kell.

 


Idézetek

Cory: Hy, honey!
Riley: Hy, daddy!
Cory:You late your father's class.
Maya: Don't worry Mr. Matthews, you wrote her a note.
Cory: I did?
Maya: You did.
Riley: You did.
Cory: Riley is late. Deal with it. Oh, you've got my signature pretty good this time.
Maya: Oh, it's easy. You wrote like a girl.

Cory: The civil war!
Maya: The civil war!
Cory: Thank you future Mini-Markt Employee of the Month.
Maya: I'll making more money than you.

Farkle: The night always been a mystery to me. Because I'm going to bed at 7:30.

Riley: My teacher followed me home. Can we keep him? Can we keep him? Please say NO!

Let's get married. Let's have a kid. Let's have another kid!
You listened to me, you big stupid.

Lucas: Hey, this isn't different from Texas. Look, there is a pony.
Fakle: That's a rat.Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék