Főoldal

iFecseg: Girl Meets World, Chasing Life,

Ezen a héten mindössze két sorozatról fogunk csevegni, ugyanis besikerült kaparintanom némi lemaradást. Viszont ebben a cikkben két olyan epizódról fogunk beszélni, amelyről nagyon nehezemre esik, ugyanis tökéletes munkát tettek le az írók asztalra. És ez csupán csak néhány a legkomolyabb témák közül, amit megpendítettek.
Chasing life 1x07. ""
Premier: 2014. 07. 21.

"Happy byline, Superstar"

Fogalmam sincs mit szednek a Chasing life írói, de én is kérek belőle! Nagyon ritkán látni ennyire feelgood sorozatot, pláne olyat, ami ennyire komoly témával foglalkozik. Amit itt művelnek az pedig már a szórakoztatás és az életszerűség magasiskolája. Rendkívül humoros, a románcai is képesek arra, hogy elvarázsolják a nézőt, amikor pedig dühös, akkor még a fal is képes beleremegni tőle. Az üzenete sem egészen hétköznapi, mégis teljesen felszabadító.

Az előző részben SMF azt mondta, hogy "A jövő miatt aggódni nem élet". Igaza van. Pedig a többségünk így tesz. Gondosan és céltudatosan, ha kell apránként tákolja össze a jövőjére szolgáló biztonságos várat, amit nem fújhat el egy kis szellő. De mi van akkor, ha egy hurrikán üti fel a fejét a környéken? Nincs olyan stabil vár, ami ne dőlne össze tőle vagy legalább válna teljesen lakhatatlanná. Ezt a nagy igazságot emelte újabb szintekre a figura, amikor azt találta mondani, hogy "Remélem legalább annyira fog boldoggá tenni, mint reméled, mert másképp... Mi értelme?". Hasonló gondolat, mely minden élőre és haldoklóra rátör: Élj a mának. Mi van akkor, ha az a dolog, amire mindennél jobban vágyunk valójában nem is tesz bennünket boldoggá? Nyílván ezt előre nem tudhatjuk, éppen ezért akarva, akaratlanul is érte megyünk. Hogy pofára esés lesz-e a vége vagy az életünk sikersztorija az majd menet közben elválik. Leginkább tőlünk függ, de azért a környezetnek is van némi beleszólása a történet alakulásába. De az alaptézise, hogy amire vágyunk, miután megkaparintjuk, boldogabbá fog tenni. Színtiszta tény, de nyílván ezt szituációja bonyolítja tovább, mert sok csupán csak pillanatnyi örömmel, néhányuk komolyabb boldogásggal, parányian pedig a hosszabbtávú kielégüléssel fognak megmaradni emlékezetünkben. Míg nem jön valami más, hogy átvegye helyét.

Ezen a héten úgy döntöttem holtversenyt hirdetek a legjobb karakterek között. Egyszerűen képtelen vagyok választani SMF és Beth között. Előbbi lazaságához, életfelfogásához és puszta jelenlétéhez fogható nincs máshol. Antihősnek készült, de valójában számomra ő az igazi hőse April életének. Benne valahogy remekül keverednek a dolgok és ha nem is mindig, de túlnyomó részt a megfelelő arányban kerülnek a felszínre. Mély karakterek, akit filozofikus dumája képes olyan magasságokba repíteni, ahonnan... Míg utóbbi karakter, maga a megtestesült könnyűvérű, imádnivaló és teljesen elbűvölő, kiszámíthatatlan és nagybetűs Nő. Beth is hasonlóan tökéletes keverék lény, akiben a létező legjobb és legrosszabb tulajdonságok küzdenek meg egymással a felszínre kerülésért. Tőle szörnyen imádtam az ivós játéknál az "Elmondod Te vagy majd én?" momentumát, ami annyira játékos, mégis könnyed volt. Hasonlóan zseniális jelenet volt a nyitójelenet, amikor Aprillel párnak adták ki magukat, vagy amikor elkezdte árulni a cuccait és kábé le se tojtja a vevőjét, mert éppen benne volt egy fontos beszélgetésben Aprillel. Azt hiszem az ilyen karakterek emelik csak igazán feelgooddá a sorozatot.

Az elején még kicsit féltem ennek a biszexuális szálnak az alakítgatásakor, de az alkotók szépen rám cáfoltak - ebben is. Gyönyörű, amit művelnek Brennával, ahogy terelgetik egyiktől a másikig, miközben folyamatosan ébred rá saját szexualitására. Egyszerűen élvezem azt az utat, ahogy egy 16 éves lány felfedezi a saját szexualitását. Na várjunk csak, ez nem is kicsit hangzott perverzen, nem igaz? Na akkor újra fogalmazom. Élvezem azt az utazást, ahol egy fiatal női karakter küzd a magában tomboló érzelmekkel és próbál ellenszegülni saját vonzódási törvényeinek. Már maga a tény, ahogy "bevallotta" a nővérének az ivós játék közepén, hogy talán akad egy-két vágya egy azonos nemű lény iránt sokkoló volt. De persze mind maga a szituáció, mind pedig April mérhetetlen boldogságának köszönhetően szörnyen jól fogadta a hírt. Utána pedig felkereste a hölgyet és finoman a tudtára adta, hogy amit hisz hogy van köztük, az valóban ott volt, és még mindig mozgásban tartja az érzelmeit.

Bevallom ez a rész annyira tökéletesen lett összerakva, hogy ha akarnék se biztos, hogy kitudnék emelni néhány kedvenc jelenetet. Én szörnyen élveztem April és Dominic utolsó beszélgetését a dokkoknál a napfelkeltében. Újabb bizonyítékot kaptunk arra, hogy Boston az, ahová a szívem úgy isten igazából húz. Ezen kívül az a pillanat amúgy is mély és meghitt volt. Hogy csalódtam-e Aprilben, mert nem akarta bevallani Dominicnek, hogy rákos? Erre a kérdésre úgy próbáltam választ keresni, hogy beleéltem magam a szituációba. Nem. Nem vagyok mérges Aprilre, mert bár SMF szerint a rossz dolgot cselekedett, de érzésem szerint mindkettejüknek így a könnyebb. És ahogy Beth is mondta, April számára mindig a mások voltak a fontosabbak és mindent megtesz azért, hogy ők boldogak legyenek, még akkor is, ha ezáltal az ő szituációja lesz tőle rosszabb. Ezt szörnyen becsülöm benne. Még akkor is, ha Beth-szel is egyetértek, aki szerint ez egy olyan szituáció, amikor Aprilnek életében először saját magát kellene előtérbe helyeznie.

Most biztos fogok kapni hideget és meleget egyaránt, de számomra az epizód kedvenc jelenete az Anyukához köthető. Már rég vártam egy ilyesmi jelenetre, és ez olyan zseniálisan volt felépítve, már maga az oda vezető út teljesen meggyőzött és ami elhangzott benne pedig egyszerűen felszabadító volt. Szörnyen jó volt látni, ahogy végre ő is kiengedi magából a fáradt gőzt. Mélységet kapott a jelenet, részben annak köszönhetően amilyen úton eljutottunk idáig, részben pedig a megromlott kapcsolata miatt a lányával. Végre volt értelme használni a figurát, és végre nem olyan szerepkörben tűnt fel, ahol végig az motoszkál a fejemben, hogy miért is kell foglalkozni vele. Ha nem támogatja a lányát, akkor el vele. És ezért működött szörnyen zseniálisan a jelenet. Ha még maradt volna egy cseppnyi könny is a szememben az itt egészen biztosan kicsordult volna.

A Chasing life messze napjaink legszórakoztatóbb sorozatai között van számon tartva. Nem olyan véresen komoly, mint időnként a Parenthood, sokkal könnyedebb, de valahol mégis merném egy lapon emlegetni a két produkciót. Remekül megírt karakterek vezetnek át bennünket a leukémia rögös útján, melyet rossz döntések, tévedések és késlekedések köveznek ki. De közben legalább megismertünk olyan életvidám karaktereket, akik inspirációt nyújthatnak a számunkra is. Határozottan életigenlő sorozat, mely a küzdésről szól és arról, hogy még akkor sem szabad feladni, amikor már nagyon szeretnéd. No meg persze arról is, hogy időnként jó ha másokat helyezel magad elé, de vannak alkalmak, amikor egyszerűen muszáj önzőnek lenni és beinteni egyet a világnak. A Chasing life egy olyan sorozat, mely felszabadítja a lelket és megtanít arra, hogyan legyél Carpe Diem.

Az epizód csúcsjelenetei
1. Anya kiakadása a kórházban
2. SMF és Beth összes
3. Dominic és SMF jelenete / Nyitójelenet / Brenna comming-outja


 GIRL MEETS WORLD 1x04. "Girl meets Father"
Premier: 2014. 07. 25.

Vannak olyan sorozatok, amiket azért nézünk, hogy jobban érezzük magunk tőlük. Nos, alapjaiban véve hazudnék, ha nem azt mondanám, hogy a Girl meets Worldöt hasonló indíttatással kezdtem el nézni. Az már egy teljesen más kérdés, hogy minden epizódból sokkal rosszabbul jövök ki, mint vetem bele magam. De ezt nem szabad félreérteni, hiszen pontosan amiatt működik, ami miatt anno A kis gézengúz is a toppon volt. Család, összetartás és fenomenális humor.

A kedvenc karaktereim mindenképpen a fiatal fiúk, Auggie és Farkle. Előbbi ugye még csak alig pár éve, de már szuperkém és fenomenális könnyedséggel szállítja a tipikus kisfiús poénokat. Olyan édes volt az epizód elején, amikor Riley akart beszélni Topangával és ő meg közbe szólt, hogy vele is megdumálhatja a nővére a dolgokat, csak éppen nem érdekli. Majd jött a kémes jelenete és az apával való közös elhalálozás, hogy aztán a végén egy új hagyomány megteremtésében vegyen részt. Farkle pedig egész egyszerűen a legzseniálisabb pontja a sorozatnak. A humora egészen lehatol a mélységedig. Nekem már szó szerint fáj a fejem a megjelenéseitől, mert már lassan kezdek átmenni Stiffler mamájába a 2 Broke Girls-ből, vagyis amikor megjelenik már szakadok le a székről és valahogy a padló mindig megállítja a fejem a tovább való zuhanástól. Na és az a tánc...

Ők ketten idézik számomra vissza az első évados A kis gézengúzt, ahol még minden könnyed volt és mulatságos. Mert a Girl Meets World a legkevésbé sem ilyen. Ez az epizód pedig egyenesen szívfacsaró volt. Olvastam egy tweetet Michael Jacobs-tól, aki azt mondta, hogy ezzel az epizóddal fektetik le a sorozat jövőjét. Kétségbeejtő? Vagy inkább izgalmas? Egy biztos, nagyon közel voltam ahhoz, hogy eltörjön a mécses. Ismét nagyon ráfeküdtek arra, hogy Maya mennyire egyedül van és hiányzik egy jó apa figura az életéből, meg úgy különbenis teljesen ostobának érzi magát. Viszont támogatja az egész Matthews család mindenki a legkisebbektől a legnagyobbakig. Ott vannak körülötte, bármit megtennének érte, mert nincs fontosabb, mint egy igaz barát - Cory tudja ezt nagyon jól. Amikor pedig beugrik az apaszerepbe ott aztán egyetlen könnycsatorna sem marad szárazon.

Számomra kétség nélkül ez volt az epizód legkomolyabb témája, holott azért a másik főszál is kellően drámai volt. Riley az első sulis tánca miatt szakítana az apjával közös hagyományaival, és ez bizony alaposan megviseli Cory-t, aki szerint ez az együtt töltött idejük végét is jelenti. És bár Topanga igyekszik győzködni őt, hogy ez nem igaz, hisz Cory mindig ott lesz az életükben, és az egyik legfontosabb elemként segíti őket, azért az már nem ugyanaz. Talán mélyen legbelül tudja ezt ő is nagyon jól. Érzésem szerint ezt a szálat is zseniális humorral igyekeztek oldani - gondolok itt a jó sok "Oh, boy"-ra vagy a szívroham szinlelésére.

A Girl meets World nem gyereksorozat. Nem arról szól, hogy milyen jó is gyereknek lenni, mennyi őrültséget csinál az ember fiatalon. Nem, a legkevésbé sem. A Girl meets World egy sorozat, ami bemutatja egy kislány felcseperedését kiskamasszá és azt, hogyan bírkózik meg ezzel a folyamattal a szülő. Ez a sorozat (is) a felnövésről szól, roppant óvatosan, tisztelettudóan és végtelenül aranyosan. Szívbemarkoló momentumokkal és pézsét tekergető kezekkel találjuk szemben magunk, miközben felidézzük saját emlékeink ebből a korból. Az első négy rész a stafétaváltásról és a generációváltásról szólt és mivel ez a történet lezárult, a Girl meets World elkezdhet nőni és innentől kezdve már soha többet nem lesz érdemes összehasonlítgatnunk az előzménysorozatával. Megcsinálták, önálló egészként nyújt kikapcsolódást az egész család számára. Kötelező néznivaló.


Chasing life 1x07. - UP
Girl meets World 1x04. - UPHozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék