Főoldal

iFecseg: Girl Meets World 1x06., Chasing life 1x09.

Eddig kellett várni, hogy mikor rendeli be a Disney Channel a Girl Meets World második évadát. A Chasing life pedig alaposan ráfordult a nyári fináléjához vezető egyenesre.
GIRL MEETS WORLD 1x06. "Girl Meets Popularity"
Premier: 2014. 08. 07.

Soha nem tagadnám, hogy Boy Meets World fan vagyok. Büszkén vállalom és azt is, hogy szerelmes vagyok a Girl Meets World-be. Ritkán látni olyan sorozatokat, melyek folytatások. Még ritkábban, mikor eredeti szereplőket hoznak vissza. És még talán el is ritkábban sülnek el olyan jól, mint teszi azt Michael Jacobs 2014-ben elindult és a héten már második évadra is bekért sorozata. A népszerűsége a fiatalok körében pedig felér az előd sorozatéval.

Mint Boy meets World-fan háttérbe kell szorítanom azon érzéseim, miszerint nem kaphatunk meg mindent, ami ott működött. Itt érezhetően tudatosabban és még pontosabban igyekeznek kristálytisztán lenyomni a torkunkon a mindig bölcs leckéket, amik miatt már az apasorozat is működött. Ugyanakkor ezek a leckék egy rendkívül habkönnyű módban vannak elmesélve, melyeket generációtól függetlenül mindenki egyaránt tud élvezni. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy ezt a részt a világon mindenki imádta, még az eddigi háborgó BMW fanok is, akik végre rengeteg utalást kaptak vissza a gyökerekhez.

Azzal is tisztában vagyok, hogy lesznek itt még bőven régi kedvencek és bárki felbukkanására van lehetőség, amíg a színészek nyitottak - nagyon remélem legalább egyszer mindenki tiszteletét teszi, még ha már rég fel is akasztotta a színészmesterséget. Az eheti egyik vendégszereplőt én egy amolyan easter eggként fogom fel, ugyanis szerepelt az eredeti széria négy epizódjában, három szerepben a hét évad alatt. Azóta Willie Garson befutott vendégszínész lett, aki minden jó sorozatban felbukkan poénkodni egy keveset, de soha nem fogja überelni karrierje eleji BMWs beugrását, ahol az volt a legendás mondata a duplázós szerepében, hogy "Leonard Spinelli vagyok, az apjukkal dolgozom", mire jött a válasz, hogy tudjuk, már járt nálunk. Most pedig ő játszotta Topanga főnökét. Gyönyörű ívnek érzem ezt a húzást és már csak ezzel is sikerült belopniuk maguk a szívembe az alkotóknak.

A másik zseniális casting húzás ezen a héten az az Maw Maw (Cloris Leachman) volt a Nevelésből elégségesből. Abszolút rá se ismertem. Itt egy kedves idős hölgyet alakított (Mrs. Svorski), aki Auggie kedvenc pékségét vezetette és Topanga nagyon rosszul érezte magát, mikor a nő mesélni kezdett arról, hogy egy undok joghurt hely elakarja venni a boltját és ő képviseli őket. Ezt az ellentétet kihangsúlyozva jutottunk el az epizód messze minden szempontjából csúcspontjához, melyet BMW fanként a sorozat eddigi csúcsmomentumaként éltem meg.

Nevezetesen ahhoz a bizonyos tükrös jelenethez. Legalább hatszor néztem vissza és a könnyeimmel küzködtem. Egyrészt az eredeti Topanga felidézése lélegzetelállító volt, ötletes és olyan gyönyörűnek ábrázolták végre, mint amilyennek a fejemben él. Ráadásul ugyanabban a ruhában volt, melyet az első felbukkanása során viselt, mikor átment Coryékhoz tanulni. Másrészt pedig felelevenítettek egy klasszikus BMW jelenetet, az egyik elsőt, amiben Topanga szerepelt. Az iskolapadban elkéri Cory kezét, hogy megtudja határozni milyen energiái vannak. A háttérben pedig Shawn csücsül lelkesen epekedve várva az eredményt. Szörnyen imádom azt a jelenetet meg az egész részt. És hogy még teljesebb legyen a kép a nosztalgia faktor felerősítésére, Willie Garson először az 1x03-ban szerepelt, míg Topanga legelső felbukkanására az 1x04-ig kellett várnunk.

Ha valami tipikusan "idegesítőt" kellene mondanom a sok istenítés mellett a Girl meets World-ről akkor az mindenképpen az a szörnyen nagy tanítási vágya. Sokszor lekötözik a nézőt, hogy a torkukon nyomják le a tanmesét és a díszlet miatt az egész kissé teátrálisan hat. De mindez kit érdekel, mikor Riley ilyen élményen megy át? Emlékszem még valamikor mintha a második évadban lett volna egy hasonló epizód a BMW-ben is, ahol Cory tudta, hogy ha nem hívják meg egy partira, akkor kész, vége a világnak és eljön értük a csúnya feledés. És mindent megtett azért, hogy eljuthasson a partira. Teljesen az őrületbe kergette Shawn-t, aki nem is értette mi a nagy hajcihő ezekkel a bulikkal kapcsolatban. Míg a Girl-ben Riley kap meghívást és Maya nem. Rileynak még egy eszméletlen tánca is van, mellyel teljesen elképeszt bennünket.

Cory-t bárkivel imádom. Ebben az epizódban a zárómomentumban fenomenális volt Topangával, a rész közben büntett Auggie-val, de valamiért a legjobban Maya-val működik, amikor Riley-t kell a helyes útra terelni. Nem tudom megmagyarázni, de néha tényleg úgy érzem, hogy Cory és Maya Riley szülei, akik igyekszik megmenti a lány lelkét. A kémia köztük olyan szinten félelmetes, hogy amikor kinyílik az ajtó és Riley belép a buliba akkora mosoly szökik Cory arcára, amekkorához foghatót még sosem látott. És Maya is legalább ennyire élvezi ezeket a momentumokat.

Az eheti lecke Damoklész és kardjának története volt, melyet leegyszerűsítettek arra a szintre, hogy légy önmagad, nem kell minden áron népszerüségért küzdened, jön az magától is. Illetve még ha meg is van, akkor sem ez a legfontosabb. Ezt pedig gyönyörűen értelmezték Farkle a történelmi szempontból, Maya pedig Riley életére leegyszerűsítve a képletet. Fenomenálisan működik a kémia minden szereplő között. Muszáj továbbá kiemelnem Riley királynő uralkodását, aki átment japánba (Harajuku lányba) és olyan szinten élvezte az üdvrivalgást, mint még soha. És jött a pillanat, mikor találkozott a hippi anyjával és mindketten elcsodálkoztak a másikon. Szörnyen emberi jelenet.

A Girl meets World ezen a héten is szállította a maximumot. Végre a BMW fanok is kaptak valami szívüknek kedveset, és a GMW fanok is kaptak egy szörnyen vicces ifjúsági epizódot, ahol a csúcspont az volt, mikor egymást rángatták le a kamera alá, mintha a földön bunyóznának. És ne felejtsük el Auggie-t sem, aki ezúttal nem a humort, hanem ismét a bölcseleteket szállította. Mindezek mellett pedig eltörpül egy számomra sokkal fontosabb tanulság, melyet Topanga mondott ebben az epizódban. Igenis szükség van olyan kis helyekre, ahová az emberek elmehetnek és beszélgethetnek. Merthogy a klasszikus értelembe véve ilyenből egyre kevesebb lesz. És hogy mi lett az epizód legemlékezetesebb mondása? Mikor beértek Mr. Feeney utolsó tanító szavai:

"Now, it's time to do good."
(Topanga)
 

Chasing life 1x09.
Premier:

Itt állunk a nyári finálé előtt és még mindig keresem a szavakat. Ők pedig egyszerűen nem akarnak jönni. Nehéz úgy beszélni erről a sorozatról, hogy akár minőségben bármilyen közelségbe is kerülhessek vele, hiszen a Parenthood mellett ez a legreálisabban ábrázolt sorozat jelenleg a televízióban. Nem tudom mi alapján dolgoznak az írók, de egy nap szeretnék tagja lenni egy ilyen klubnak, ahol magasan okítanak az életről, a kapcsolatokról és közben még arra is marad erejük, hogy a megfelelő humorral főszerezzék meg.

Két kedvenc jelenetet muszáj kiemelnem a sok favorit közül. Egészen mostanáig Beth-et egy szörnyen erős sidekicként ábrázolták, ám most fordult a kocka. Végre megmerték lépni, hogy megmutassák azt az oldalát, amit mind sejtettünk, de valamiért eddig soha sem láttuk. Ez pedig a megtört nő szerepe, aki bármennyire is úgy tűnik jól viseli és támogatja legjobb barátnőjét a rákkal való küzdelmében azért őt is alaposan megviseli. Én már nagyon rég vártam volna egy ilyen jelenetet, de ha teljesen őszinték akarunk lenni, akkor jobb is, hogy nem sütötték el korábban. Miután szirénát hall teljesen megijed, hogy Aprillel történt valami és éppen ez a félelem miatt volt zseniális a tálalása. Arról nem is beszélve, hogy a mosdóban összefut April főnökével és ismeretlenül kifecsegi neki a titkát klisé is rendkívül hatátos fordulatokhoz vezetett minket.  Nagyon tetszett a kontraszt, hogy mennyire változtak meg az emberek körülötte és csak a hárpia maradt vele olyan, mint korábban. Tetszett, hogy így eljutottunk annak a nőnek az emberei oldalának való ábrázolásához.

A másik hozzám közel álló jelenet sem fog különösebb meglepetéseket okozni azok számára, akik olvassák az iFecseget. Természetesen imádom Brenna szexuális felfedezőútját, hogy mely nemhez is vonzódik ő úgy igazából.  Hiszek benne, hogy mindez ebben a részben zseniálisan volt felépítve. Először is ugye az Anyuka áthívja Brenna új barátnőjét, aki nagyon jótékony hatással van a lányára. Mit sem sejtve a háttérben megbúvó okokról. Majd a vacsorán felbukkan Brenna legjobb barátnője is, aki teljesen kiakad arra, hogy mennyire megváltozott a kapcsolata Brennával. Egy szónak is millió a vége így jutunk el oda, amikor a lány szobájában hangosan szól zene és nem hallják Anyuka kopogását, aki rájuk nyit. Innentől kezdve szőkeségem nem alhat ugyanabban a szobában. Egyszerűen megvesztem azért az eleganciáért, ahogy az anyuka kezelte ezt a kínos szituációt. Nem vitték el egyik irányba sem a reakcióját, talán épp amiatt, hogy megbénult a sokktól. Viszont az öszhatás miatt és miután kiment Brenna reakciója miatt szörnyen élveztem. Menet közben valahogy elveszett a jelenetnek az éle, ami kiemelhette az átlagból.

De mit értünk átlag alatt. Olyan jeleneteket, mint amikor Brenna közli a hapsijával, hogy vonzódik egy lányhoz, de mindkettejüket szereti és szeretne egy kis időt, hogy eldöntse mégis kit jobban. Mindezt olyan könnyed eleganciával kezelték, amely előtt muszáj emelnem kalapom. Az epizód végén a szál elvarrássa már egy teljesen más kérdés. Van egy részem, mely hisz abban a legjobbféleképpen zárták le egy időre a történetet, ugyanakkor akad egy olyan részem is, mely még elnézte volna ezt a felfedezőutat egy ideig. Vagy azt a jelenetet is kiemelhetném, mikor April megharagszik Beth-re mert az kifecsegte a titkát egy random idegennek egy olyan helyen, ahol ő dolgozott. Ez azért volt maradandó számomra, mert nem számít, hogy milyen akadályokat görget eléjük az élet ők mindig számíthatnak egymásra és megjelennek, mikor a legnagyobb szükség van rájuk. A végén pedig mikor Aprilre próbálták a kopasz fejet... Na ott már majdnem elsírtam magam.

Amiről gondoskodott a végén az a dal és a montázs. Érzelmileg nagyon erősen megviselt most a csattanó is, melyet remélem abba az irányba fognak elvinni, amelybe szeretném. Ezen kívül muszáj kiemelnem két Leos jelenetet. Az egyik, mikor élő interjúban jön elő a betegsége és nem tudja mi történik. Scott Michael Foster élete legjobbját alakítja ebben a sorozatban, és ezúttal nem a coolabb énjét megvillogtatva. Iszonyatosan jó volt, hogy az emberi oldalát ragadták meg a jelenetnek és hogy az apja is eljutott egy olyan pontra, amikor megérzi, hogy ez csak egy választás, ami tized annyira sem fontos mint a fia élete és végre odamegy, ahol lennie kell. Ezután pedig dupláztak egy Leo-April jelenettel, ahol a páros újabb összeveszésére került sor az előző részben felvetett problémának köszönhetően. Leo ridegsége megrázó, de valahogy azt érzem benne valahogy így kell méltósággal eltávozni.

Végezetül pedig ebben a részben elcsattant egy csók, amit már múlt héten megjövendöltem. Hogy mennyire fogják kibontani ezt a szálat a fináléban - tippre semennyire, nagyon remélem-, nem hiszem hogy eröltetnék a fináléban. Van egy olyan érzésem, hogy a nyári szemeszter lezárása egy nagyon April centrikus epizód lesz, ezért is igyekeztek lezárni Brenna szálát. Bárhogy is legyen, tűkön ülve várom a finálét, de már előre félek tőle.


Girl meets WORLD 1x06. ""
Premier:

rrHozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék