Főoldal

Supernatural X. - Dean és Crowley városról városra

2005 szeptemberében, mikor tűkön ülve vártuk a legújabb "tinihorrorként" aposztrofált, legújabb "hét-szörnye" sablonra felhúzott sorozatot Deannel a Gilmore girlsből és CJ-vel a Dawsonból még nem is sejtettük, hogy a fiúk 9 évvel később is velünk lesznek és a kétszázadig közös kalandjukra készülnek. Igazából senki sem hitte volna, hogy a maximum öt évadosra tervezett, a második évadját is alig túlélő idehaza csak egyszerűen Odaátként aposztrofált sorozat ilyen sokáig képes lesz műsoron maradni. Ám abban mindenki, aki ezen a sorozaton dolgozik maximálisan egyetért, hogy ennél jobb melójuk soha az életben nem lesz. A Supernatural tizedik szezonjának kezdete pedig rengeteg mókától és kacagástól volt hangos, hogy az alkotók is biztosra menjenek ez még sokáig így is marad.
Jeremy Carver és csapata rendkívül jól alapozta meg az idei szezont. A tavalyi csattanóval ráléptek egy olyan útra, mely alapjaiban forgatja fel a Supernatural világát. Egy új kezdetet is jelent a testvérek számára, ám a múlt nincs elfelejtve, sőt! Idén találóan a "Heartbreak" című számmal kezdtük meg a menetelést a "The Road so far" szegmensben Pat Benatartól 1979-ből, ahol csak az elmúlt pár év legfontosabb történéseiből villanak be képek. Viszont ez a dal épp elég ahhoz, hogy feltüzelje az ártatlan rajongókat, akik majd megőrülnek Démon Deanért. Igen, Dean-ből Démon lett, lépj tovább!

A Winchester tesók visszatértek, ám szinte semmi sem maradt a régiben. Azt leszámítva, hogy Dean most Crowley-val nyomja a szórakozást. A kettős már tavaly bebizonyította, hogy eszméletlenek együtt, mind humorilag, mind pedig összhang tekintetében. Viszont kétségtelen, hogy főként a humor miatt működik olyan olajozottan a dolog köztük. Minden az apró nüanszokba van elrejtve. Van köztük egy fajta őrületesen jól működő kémia, amely olyan tökéletes, hogy még Walter White is simán megirigyelné. A színészek az előző nap adásba került retrospektívban pedig elmondták, hogy azért imádják ezeket a figurákat játszani, mert változatosak, sosem egyformák.

Dean és Crowley egy kisváros kocsmájában mulatják az időt, ahol Dean csapzódik az alkoholban és minden este az "I'm too sexy" dalt énekli és valami random spinét cipel Crowley ágyába, aki egy idő után bepipul rá emiatt. A Pokol királya -aki eredetileg nem lett volna több, mint egy egyszerű kereszteződési démon- úgy érzi eljött az idő, hogy ők ketten megteremtsék a tökéletes Poklok poklát a pokolban, ám Dean még fél év után sem képes beleunni a sör és a komolyabb italok negédes illatába, no meg persze a pajzánkodás örömeibe. Bűnből esik ő bűnbe, és jobban élvezi, mint egy kisgyerek, amikor végre befejezi a tanulást és a szülei játszani engedik végre. A kérdés számomra leginkább az, hogy Dean vajon tényleg démon lett vagy csak felszabadult? Hiszen már többször is elhangzott a két szezon között, hogy Dean démon, ám nem démoni értelemben, hanem ő még mindig Dean, csak önmaga gonoszabb alteregója.

Ám ahol felvesszük a fonalat minden jel arra utal, hogy a valódi gonosz ebben a történetben nem ő lesz, hanem Sam. Beza, a kicsi ártatlan Sammy épp egy démont kínoz és próbálja megtudni merre is van a bátyja. Bevallom nekem nagyon tetszett ez az alapötlet, hiszen azáltal, hogy Dean nem reagál az öccse hívásaira és Samnek fogalma sincs hol van, ezek által visszaidézik az első évad vezérfonalát. Akadt néhány viccesebb jelenete is, amikor nyomozott, de leginkábv a kétségbeesés és az elszántság maradtak meg belőle. Imádom, hogy a fiúk soha, még akkor sem mondanának le egymásról, amikor már nincs remény a számukra, hogy megmentsék a másikat. Ez az erő nélkül azt hiszem a Supernatural elvesztené a mojoját.

Míg Sam a bátyja hollétét igyekszik kideríteni, addig Casnek is megvan a maga gondja. Történetesen, hogy haldoklik, ám míg a Mennyek nincsenek újra megerősítve, addig folytatnia kell a harcot. Valahogy így jutunk el a legérdekesebb beszélgetéshez amiben részünk van a szezonnyitóban. Anna úgy véli, hogy szabályok nélkül csupán káosz létezik (és olyan angyalok, mint Naomi és Bartolomeo), ám Cas szerint a káoszból is születhetnek jó dolgok, mint például a remény, szerelem és álmok, ám ezek mind emberi dolgok, amelyek a gyengeség jelei. Ugyanakkor Castiel nem bánja ezeket, sőt tiszteli is az embereket emiatt. Ez a beszélgetés alatt és a Dean szál tükrében én azon kezdtem el gondolkodni, hogy vajon melyik is a jobb: Démonnak lenni vagy Angyalnak?

Nagyon optimista vagyok az idei szezont illetően. Amíg Démon Dean a szinen van kétség sem férhet hozzá, hogy pokoli jó időben lesz részünk. Sok mulatság fog fakadni az érzéketlenségéből, abból, hogy végre elengedi önmagát és nem próbál valaki egészen más lenni. Nem tettet, csupán cselekszik, ám valahogy mindig viszajutunk a sorozat egyik legfontosabb alapvetéséhez, miszerint Dean valójában cseppet sem gonosz, ám Sam az...

Jensen Ackles pedig úgy lubickol a romlott Deanben mint még soha korábban. A megannyi mókás pillanat mellé azonban jár egy megrázó zárójelenet is. Történetesen, hogy már nem érdekli, hogy az öccse életben van-e, vagy sem. Ez főleg egy Winchestertől igen megrázó élményként tud hatni. Viszont ne feledjük, hogy a szezon premier leginkább Jensen Ackles és Mark Shepard játékától maradt igazán emlékezetes. A több idő, amit a két színész együtt tölt a képernyőn, a nagyobb élmény a rajongóknak. Crowley-nak volt egy telefonbeszélgetése Sammel, ahol elmondja, hogy Sam csak féltékeny rá, amiért most ő van Deannel, és a legjobb barátjának hívja. Beszédes, nem igaz?

A Supernatural mindig képes volt megújulni és azzal az iránnyal, amellyel gatyába rázták a nyolcadik évadban a sorozatot új lehetőségek tárházát nyitotta meg az alkotók előtt. Most hogy végre eltakarították a mocskot a történetből egy teljesen új fejezetet nyithatnak a Winchester tesók életében, amely minden rajongó szívét képes lesz megdobogtatni. Na és Ti készen álltok erre az utazásra?Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék