Főoldal

SUPERNATURAL 200 - Fan fikció

Tíz évet az úton tölteni nem mindennapi élmény. De megéri. Már csak azért is, mert egy ilyen kaland nem adatik meg minden nap. Minden egyes percéért hálás vagyok ennek a kalandnak, még azokért is, amik után olyan hangosan sírtam, hogy már fájt. Kevés olyan jó döntést hoztam sorozatnézős korszakom hajnalán, mint beülni a Supernatural mind a mai napig kitartóan hömpölygő Impalajára, ahol már a legelső nap óta csücsülök a hátsó ülésen. Van valami a Winchester testvérekben, amiért nem tudok elszakadni tőlük és minderre az érzésre csak ráerősítettek az alkotók ebben a rajongóknak címzet szerelmes levélben. Kötelező mindenkinek, aki valaha is nézte a Supernatural-t.
Csak nagyon kevesek képesek feltámadni a cápaugrást követően. De a Winchester tesók számára semmi sem lehetetlen. Ők maguk is hányszor tértek már vissza a halálból. Hiába kiszámíthatóak a finálék sok esetben, az az egyik legjobb tulajdonsága, hogy az alkotók nem mernek meglepő fordulatokkal előállni, hogy eloszlassák a kételyeink: Nem minden az, aminek elsőre látszik. Imádom, ahogy kihangsúlyozták, hogy nem minden fekete vagy fehér, hanem mindennek két oldala van és hogy épp melyikre hallgatnak azt nagyban befolyásolja az éppen aktuális megérzésük. Dean és Sam olyan karakterek, akiket bátran mernék nevezni követendő példának, hiszen olyan esetlen figurák, akikkel hibáiknak köszönhetően tudunk könnyedén azonosulni. A vagány külső mögött pedig két érzékeny belső lélek lapul meg, mely olyan epizód végi csattanókkal szokta felkavarni az állóvizet, amely után köpni-nyelni nem tud a néző. Arról nem is beszélve, hogy mindannyiunkban lakozik egy démon, aki időről-időre nagyon erősen akar felszínre kerülni.

Kétszázadig epizódjához érkezett az a tinihorrornak szánt, heti szörnyes produkció, melyről soha senki nem hitte volna, hogy el fog jutni egyáltalán az eredetileg tervezett ötödik évadának a végére. Emlékszem még a második évadban mennyire kérdéses volt, hát még amikor a WB és a UPN összeolvadtak, majd a CW kezdő lépéseinek megtételekor is akkora kérdőjel volt a sorozat... Aztán valahogy az ötödik évadot követően egyenletes talajra tévedtek a nézettségi adatok és a rajongóknak hála nem ez lesz az utolsó évad. Elnézve, hogy egy a tizedik szezonjában járó széria első öt epizódjából négy kiemelkedő volt és a töltelék pedig a műfajának megfelelő kötelezőt tudta csak nyújtani ez aligha lehet megszokott dolog. Egy biztos, még talán soha nem voltam ennyire büszke arra, hogy már a kezdetektől ebben a tragacsban döcögök.

Most már egyre nyugodtabban merem kijelenteni két megtekintés után, hogy talán a Supernatural valaha volt legjobb epizódjával volt dolgunk, már ami a könnyedebb epizódokat illeti. Itt nem annyira a mélység és a sztori volt a hangsúlyos, hanem a rivaldafénybe a szériában található értékeket, humort és a rajongás két fő okát állították. Igen, ez a sorozat nem lenne ugyanaz Jensen Ackles és Jared Padalecki játéka nélkül, akik hihetetlenül igyekeztek bizonyítani és túl azon, hogy övék a világ legjobb munkája valahogy sikerült hűek maradniuk a karaktereikhez. Azok után amiket megcsináltak ebben az évtizedben emelem a kalapom, hogy egy-egy jutalomjátékukkal tovább tudják növelni a színvonalat. Egyáltalán nem unják a szerepük és ez nagyon átjön a képernyőn is. Többek között ebben is rejlik a sorozat nagy varázsa, amely miatt oly sok mindent képesek vagyunk elnézni.

Számomra azért ez minden idők legjobb epizódja, mert teljesen hű volt önmagához, mégis egy teljesen új oldalát mutatta meg. Már maga a nyitó jelenet is. Az "Akkor" szegmensbe ahelyett, hogy megpróbálták volna összefoglalni az eddig velük töltött időt, inkább csak annyit mondtak, hogy "Supernatural "Pilot", készítette: Erick Kripke". Kell ennél több? Aligha. Tisztelettel adóznak "teremtőjüknek", majd ezt követően kezdetét veszi az újabb töltelék epizód, melyben Carver Edlund regényfolyamát - mely a Winchester testvérek kalandjainak kvázi krónikája- igyekeztek színpadra állítani, méghozzá musicales köntösbe bújtatva. Ugye, hogy mennyire egy bizarr ötlet? Ehhez képest engem már a nyitójelenettel megvettek maguknak, melyben először csendülnek fel a történetet összefoglalni kívánó dallamok, melyeket azóta dúdolok. Igen, a dalok beszerezhetőek így soha nem kell elfelejtenünk az eddig megtett utat.

Majd jöhetett az összes főcím egymás utáni sorrendben, ami ismét csak a kreativitás netovábbja volt és szívmelengető ajándék az ősrajongóknak. Már eleve azzal, hogy felidézték a történet elejét, nem csak az ősnézőknek csaltak könnyet a szemükbe, hanem az új nézők számára is egy tökéletes bekapcsolódási pontot nyújtottak, hiszen tökéletesen összefoglalták, hogy miként indult a sorozat, mivé vált és még egy ötödik évadban elfelejtett szálat is tovább folytattak gondolatban - csak nem készülnek valamire vele? Arról nem is beszélve, hogy bőven akadt lehetőség a fiúk humorának és személyiségének bemutatására, mely annyi magasan röpködő egysorost vonultatott fel, amennyit még a Supernatural talán soha sem látott. Kíváncsi lennék, hogy lesznek-e új nézők, akik ezzel az epizóddal kapcsolódnak be a történetbe és elkezdik pótolni a sorozatot.Ebben az örömódában egy nagyon hülye szörnyet fogtak ki a srácok, de azt hiszem sokkal inkább a könnyedség volt a fontosabb és ennek köszönhetően vált az epizód oly szórakoztatóvá is. Annyi mindent idéztek fel benne, hogy hirtelen felsorolni se tudnám mindet, de talán nem is kell. Az epizód felépítésében csikarnyit sem tért el bármelyik másiktól, és valahol hihetetlen, hogy ugyanazok a panelek kétszázadik alkalomra is ugyanúgy működnek, mint elsőre. Talán csalódottabbak lennénk, ha mindez nem így lenne. És ahogy elnéztem a rajongók első reakcióit ezzel mindenki maximálisan egyet ért. Ritka, hogy ennyire pozitív visszajelzéseket kapjon egy sorozat, amely már igencsak benne van a korban. A különféle kikacsintásokról, negyedik fal lebontásáról már nem is beszélve.

Számomra a legkiemelkedőbb indok, amiért mindenki számára kötelezővé tenném akár csak ezt az egy epizódot is a sorozatból az az, hogy a Supernaturalnál önirónikusabb irók nem léteznek. Nincs még egy olyan sorozat a világon, amelyik ennyire őszintén képes lenne beszólni saját magának, képes lenne felhívni a figyelmet hibáira - melyeket el is ismer amúgy-, és még a rajongók legbizarabb elméleteire is olyan frappásan képes reagálni, mint a Supernatural. Ez pedig olyan erény, amivel csakis csínyével lehet bánni, de egy ekkora mérföldkőtől nem is várna el kevesebbet az ember. Itt rengeteg régi szereplőt vonultattak fel, mégha csak képletesen is, elfeledtetve, hogy mennyire hiányoltam a Pokol királyát az epizódból. Visszaidézve neveket, helyeket, jellegzetességeket és kapcsolatokat, a klasszikusnak számító mondatokról már nem is beszélve. Talán az lenne a legjobb szó, hogy ez az epizód az előző 199 rész tökéletes összefoglalása volt, kihangsúlyozván a széria erényeit és az összes indokot arra, hogy mitől is olyan kiemelkedő, mint amilyen.Kétszáz epizód. Nem kevesebb, mint 12.000 perc, mely bő egy hét, egy teljes nap és minimum 8 órát jelent - nem számítva az újrenézéseket. Megérte? Bármi is lesz a vége - ha egyáltalán valaha is véget vethető a történet-, én úgy érzem nem fogom megbánni. Túl sok jó pillanatot adott, velem volt a bajban és ott volt életem legjobb perceiben. Elkísért a gimi utolsó évétől napjainkig, és mindig fel tudott dobni. Éppen ezért talán nem is zárhatnám jobban a sorozat ajánlását, mint az írók szavaival, hogy miért is tartunk ki és követjük a fiúkat a pokoltól a mennyig bárhova is: "Az Odaátnak mindene megvan. Élet, halál, feltámadás, kiszabadulás. De mindenekelőtt... Család." Tartsatok a Winchester tesókkal erre az epikus kalandra, mely vége még ott lóg a levegőben egy-két évnyire a fejük felett.

IDÉZETEK

"Where is the truth from Supernatural?" (tanárnő)
"The show must go on." (Mary)
"We've got work to do." (Dean)
D: What in the holly...
S: There is a case. Probably something to do with all of this?
D: You think?

"THERE IS NO SINGING IN SUPERNATURAL." (Dean)
D: IF THERE WAS SINGING YOU KNOW - AND THAT'S A BIG IF- IF THERE WAS SINGING IT WOULD BE CLASSIC ROCK. NOT THIS ANDREW FLOYD WEBBER CRAP.
S: Andre Lloyd Webber.

D: Why are they standing so close together?
Marie: Uh... Reasons.
D: You know they're brothers, right?
M: Well, duh. But...subtext.
D: Why don't you take a substep back there, ladies?

D: There's no space in "Supernatural""
M: Well, not canonically, no, but this is transformative fiction.
D: You mean Fan fiction.
M:  Call it whatever you like, okay? It's inspired by Carver Edlund's books... with a few embellishments.
D: Well, as you know, Chuck stopped writing after "Swan Song."
M: I just  I couldn't leave it the way that it was. I mean, Dean not hunting anymore, Living with Lisa, S-Sam somehow back from Hell but not with Dean? So, um, I wrote my own ending.
D: You wrote your own ending ... with... Spaceships?
M: And robots and some ninjas. And then Dean becomes a woman. It... it's just for a few scenes.
D: All right, Shakespeare.


D: What are they doing?
M: Um... Kids these days call it "hugging."
D: Is that in the show?
M: Oh. No. Siobhan and Kristen are a couple in real life. Although, we do explore the nature of Destiel in act 2.
D: Sorry ... what?
M: Oh, it's just subtext. But, then again, you know, you can't spell "subtex",
without... s-e-x.D: Okay, all right, little miss sunshine. We are what the books call hunters.
Japócsaj: FBI hunters?
S: Yeah.
Japócsaj: You guys are "X-Files."
S: Sure. Yeah. You could say that.


S: Well, it's not like the "Supernatural" books are tearing up the New York Times best-seller list, and I seriously doubt this play is even sold out.
D: Hope not.

D: We came, we saw, we kicked ...
S: It's not a Tulpa.
D: What?
S: It's not a Tulpa.
D: Say it one more time, but just a little bit more Arnold, you know, like... "It's not a Tulpa."

"Oh, that need to burn." (Dean)

"I used this for my one-woman "Orphan Black" show last year. But it's gonna have to work for Sam. Writer. Director. Actor. I'm gonna Barbra Streisand this bitch." (Mary)

"You know, if you cut your hair a little, you'd make a pretty good Dean." (japócsaj Sammynek)

D: You keep writing, Shakespeare.
Mary: Even if it doesn't match how you see it?
D: I have my version, and you have yours.

M: Just take it... Jerk.
D: Bitch.

- Out on the road... just the two of us. The two of us against the world.
S: What she said.


SUPERNATURAL LYRICS
* John and Mary,
husband and wife *
* bringing home a brand-new life *
* his name is Sammy *
* I'm big brother Dean *
* the perfect family *
* or so it seemed *

* the demon's visits had begun *
* it believed Sam was *
* the chosen one *
* it burned my mother *
* And it cursed my brother *
* leaving us in tears *
* on the road so far *
* yeah, the road so far *

* we are in dad's car *
* on the road so far *
* dad was driven,
no turning back *
* he wouldn't stop
without the payback *
* He trained us both to *
* track and hunt and kill *
* he took away
our own free will *
* so that's where we are *

* on the road so far *
* saving people *
* hunting things *
* family business *

* back in swing *
* driving down the road so far *

 


 


 

LIVEtweet
(Joey élőben követte az epizódot, melyről kitartóan tweetelt is. Ez következik most):

Okézsoké fiúk, lányok, mindjárt kezdünk. Mi már itt vagyunk és arra várunk, hogy Flash barátunk körbe fussa a tavat!
Oké ez a "Then"part minden idők legütősebb indítása volt.És ez a színháziindítás se semmi.Imádom mikor önmagukparodizálják #TheShowMustGoOn (3:02)
Aztaku!!! Ezt nevezem én ünneplésnek! Az összes főcím összevágva, majd Dean a kocsiját bütyköli. #SPN200
Áááááá ez a musical part brutális :D #SPN200 #ontheroadsofar remélem ezek a dalok kijönnek majd... #whattheholly (3:07)
"There is no singing in Supernatural. If there was singing it would be classic rock not this andrew floyd webber crap..." #SPN200
"...and Dean become a woman." #SPN200 (3:13)
Wow Dean elmeséli mi volt az ötödik évadot követően. És ahogy leszarozzák... Egyszerűen tseniális ahogy önmagukat kezelik. És Dean kinéz :O (3:14)
Azok az arcok amiket a fiúk vágnak amikor nem hiszik el a tinik hogy kicsodák xd #SPN200 (3:22)
"This is scarry, right?" Aaaaaaaa nem Dean szájából de azért ütött. "Its not a tulpa." #SPN200 (3:25)
"That thing need to burn." (dean) #SPN200(3:26)
Túl a második reklámon újabb 6almas kikacsintós poén xd #SPN200 (3:35)
Dean ösztönző beszéde használt. (3:37 AM - 12 Nov 2014)
Wow még a Kazos rendszám is előkerült a reklám előtt :D dean is mennyire élvezi! A kis sunyi! #SPN200 (3:40 am)
Sammyt elkapták, de legalább megtudta hogy a Supernatural epic story. #SPN200 (3:46)
"You keep writing, Shakespeare." / "You have your own version and i have mine. #SPN200 (3:53)
"Carry on my wayward son" musical verzióban is üt 8) #SPN200 (3:55)
Részemről állva tapsolós epizód. Szórakoztató, önirónikus és tökéletesen hű önmagához. Aki kaszálta nyomja le ezt. #SPN200 (3:59)
Ha bármi negatívat kellene mondanom az epizódról az az lenne hogy nagyon hiányoltam Bobbyt és örültem volna John felbukkanásának is. De annyi kikacsintást ide-oda utalgatást kaptunk, hogy minden ilyen irányú bánatom elnyomták :D (6:15)Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék