Főoldal

Riley a nagyvilágban - Kamaszokból lesznek a legjobb tanárok

Az ifjúsági sorozatok egy olyan műfaj, melynek létezéséről mi magyarok képesek vagyunk nagyon csúnyán elfeledkezni mondván, hogy nincs bennük semmi különleges. Holott egykoron mi magunk is első osztályúak voltunk ebben a műfajban. Még emlékeszem milyen volt felnőni nézve a korábbi évtizedek kiskamaszainak életét, ám ez a műfaj szépen lassan mindenhonnan kihalt a magyar televíziózásból. Helyüket a tinédzser sorozatok vették át, ám mai szemmel már azt is kijelenthetjük, hogy ezekből sincsen igazából kiemelkedő produktum a porondon.
Girl Meets World - 

 

Talán éppen ezért juthatott a Disney eszébe az az egyszerű ötlet, hogy fel kellene éleszteniük a ’90-es évek egyik legmeghatározóbb sorozatát, azt, mely 7 éven át volt sikeres résztvevője az ABC péntek estéinek. Azóta felcseperedett egy egész új generáció, és talán ideje bemutatni mennyit is változott a világ az elmúlt 14 esztendőben. Nos, kijelenthetjük, hogy rengeteget. Cory Matthews-t kivéve.

A “Riley a nagyvilágban” azért napjaink egyik legkiemelkedőbb sorozata a műfajában, mert hihetetlenül bölcs, sokszor mindez átcsúszva már-már az intelligens mezőbe és kiegészülve a szórakoztatás magasiskolájával. Olyan produktum, melyet felnőttként is büszkén várok tűkön ülve, nézek és élvezek hétről-hétre. Már csak azért is, mert a legizgalmasabb karakterfejlődős történetek mindig a felnövéshez köthető kalandokból sülnek ki.  

Ha bármi negatívat kellene mondanom “A kis gézengúz” folytatásáról csupán azt tudnám mondani, hogy időnként már kicsit túl édes a Disney máz a tortán, de mégsem annyira, hogy elrontsa a fogakat vagy bármilyen más maradandó kárt okozhasson a pocakban. Ez egy olyan néha mégis nagyon pozitív mellékhatás, amellyel meg kell tanulni együttélni és lenyelni a békát, hogy az idealizmus becsusszan a fiatlok világába. A “Boy meets World”-t már úgyis generációk okolják a hamis szerelemkép kialakítása miatt, míg itt csupán túl intelligens kiskamaszok bölcselkednek össze-vissza. Feltételezhetőleg majd mind az ELTE bölcsészkarára fog jelentkezni kitűnő átlaggal.

 Ha mindez nem volna elég, akkor itt az alkotók nem is szúrták el a történet felépítését azzal, hogy túl korán hozták vissza régi barátokat a múltból. Végtelenül tudom tisztelni az írókat, hogy feláldozták az első 15 részt Riley oltárán. Hogy hagytak időt az új nézőknek, hogy kellő precizitással bemutassák Riley-t és Mayát, miközben barátságukban a régi rajongók egy az egyben az egykori Cory-t és Shawn-t voltak képesek felfedezni. Akadtak olyanok, akik azonban fanyalogtak amiatt, hogy a legendás barátok helyett bármi mást kapnak az idejükért cserébe. Ám a kezdeti siránkozások hamar elmúltak, miután mindenki rájött, nincs az ég világon semmi probléma azzal, hogy ez a sorozat nem róluk szól. Hiszen ez a történet már a gyermekeiké. 

Manapság rengeteg adaptációt és feldolgozást látunk mindenfelé, de én talán még soha nem találkoztam ennyire pazar tükörképpel és modernizációval egyszerre. Régi emlékek köszönnek vissza mindenhonnan, és minden mondatban valami rejtett utalást vélhetnek felfedezni a régi rajongók, akik pontosan emiatt végtelenül élvezik a produkciót. Elég csak Maya és Riley barátságára gondolni, ami mindig magában rejt valami klasszikus beállítást, vagy mondatot a ’90-es évek népszerű sorozatából. 

Az őszi felvonás is bővelkedett kiemelkedő és klasszikus epizódokban. Talán az egyik legfontosabb az írásáért több díjra is jelölt “Girl Meets 1961” című epizód volt, melyben megismerhetjük Riley nagyanyjának történetét. Sok szempontból volt meghatározó ez az epizód, mely egyszerre volt klasszikus és szórakoztató is. Majd a folytatásban igyekeztek árnyaltan bemutatni, hogy mennyire hajlamosak vagyunk manapság a borítója alapján megítélni a könyvet, illetve hogy mennyire előítéletesen skatulyázzuk be egymást. Ezek mellett talán a másik legfontosabb tanulság az volt, hogy felhívták a figyelmet arra is, hogy akadnak körülöttünk olyan emberek, akik nélkül sokkal nehezebb lehetne az életünk, ám mi hajlamosak vagyunk megfeledkezni róluk.

Ezek pedig mind olyan leckék, melyek elengedhetetlenek és sajnálatos mód hiányoznak a modern generációból, akiknek fogalmuk sincs arról mi fán terem a könyvtár. Persze akadtak könnyedebb epizódok is ebben a blokkban, mint például az Auggie centrikus, negyedik falat lebontó Halloween epizód vagy a szintén Auggie-ra és Riley-ra fókuszáló bébiszittelős történet. 

Igazából valahol minden epizód roppant mód fontos, ám a legtöbb epizód letudható csupán a tanulságra való emlékezéssel. Ám az utolsó 2014-es epizód volt a sorozat legjobb és talán legfontosabb epizódja. Az írók és minden “boyos” jutalomjátéka. Mindezt pedig egy olyan epizód “vezette fel”, mely a barátság fontosságáról szólt. Azt hiszem valahol kellett az a lecke - hiába tartom valahol a sorozat átlagos részei között számon-, hogy az új generáció is megértse az élet lényegét. És itt jön végre a képbe Shawn.

A “Girl Meets Hooliday” című epizód a sorozat eddigi csúcspontja még úgy is, hogy túl sokat akart mondani és ennek bizony meg is itta egy kicsit a levét miután limonádét csinált belőle. Ebben az epizódban találkozott az új generáció először Cory szüleivel, és kisöccsével, a ma tinédzser Joshuával. Míg a szülők érdemtelenül szorultak a háttérbe, amolyan díszítő elemként, addig az írók előkészítették a terepet arra, hogy Joshuát aktívabban vonják be a történet későbbi fejezetébe. Ám akadt még valaki akiért eme sorok írója és nála milliószor nagyobb fanok is megőrültek. Ez pedig egy régi barát szívmelengető visszatérése volt. 

Amit én a leginkább élveztem A kis gézengúzban az valahol Cory és Topanga kapcsolatának alakulása mellett -vagy talán még annál is sokkal inkább-, az nem volt más, mint Cory és Shawn legendás és világhírű, epikus barátsága, mely átkísért bennünket több, mint 150 epizódon és majdnem egy teljes évtizeden. Lélekben én is a srácokkal nőttem fel, miközben felidézték ifjúságom legszebb éveit. Nos, ebben a bizonyos “újra együtt” felállásban pedig rátettek erre még néhány lapáttal. Teljesen elvitték kettejük kapcsolatát az őrültség világába és ahogy Topanga mondta valóban ő Cory felesége, de ő mindig csak a második legfontosabb ember lehet Cory életében. 

Ugyanakkor ennek az epizódnak mély mondanivalója is volt, mellyel elindították Shawn következő évadba is átnyúló történetszálát. Riley felvetette a nagy kérdést, hogy Shawn miért nem szereti őt, és nem hagyta nyugodni mindaddíg, míg meg nem tudta az okát. Az ok pedig a régi hívők számára egyértelmű volt, ám az új nézőket valószínűleg meglepte a válasz. Ennek a témának a kibontása mellett természetesen vezérmotívum volt, hogy Mayát is minnél inkább összehasonlítsák Shawnnal, ha már úgyis egy kaptafáról érkeztek. Az új hívek pedig nem képesek másról beszélni az epizóddal kapcsolatban, mint ennek a bizonyos régi legjobb barátnak a felbukkanásáról, aki teljesen felforgatta a világukat. Shawn hamarosan visszatér még egy epizódra és mivel már készül a széria második évada biztosra vehető, hogy ott még több eredeti szereplő mellett ő is visszafog térni.

Fura kétszer annyi idősen két 13 éves kislány kalandjait várni olyan intenzitással, mint amilyennel a brand new Voice műsorvezetői teszik ezt. De nincs ezzel semmi gond, hiszen pontosan ennek köszönhetően beszélnek minden héten oly lelkesen a már Magyarországon is látható siker sorozatról. Nos, a Riley a nagyvilágban egy olyan sorozat, melyet kortól függetlenül bárki képes élvezni. Ám én még ennél is tovább mennék és mindenki számára kötelezővé tenném, hiszen olyan fajta szórakozást nyújt, mely könnyedén ráfér mindenkire és még mi magunk amolyan felnőttfélék is tanulhatunk belőle. Higgyétek el, bőven van mit.


Kapcsolódó dokumentumok:
GMW korábbi írások


Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék