Főoldal

iFecseg: Girl Meets World - Joey Rileytownban

Általában a gyerekek tanulnak a felnőttektől, de néha mi felnőttek is rengeteget tanulhatunk a gyerekektől. Egyre inkább ezt érzem hétről hétre a Riley a nagyvilágban (Girl meets World) legújabb részeit nézve. Persze a sorozat értékeit felnőtt fejjel csak akkor láthatjuk meg, ha képesek vagyunk átlátni a Disney mázon és megértjük, amikor valamit konkrétan kimondanak. Ez sajnos már csak azért is igaz, mert annyira hozzászoktunk az élet apró játszmáihoz, hogy néha nem látjuk a fától az erdőt.
Rengeteget változott a sorozat a kezdeti ökörködései óta. Levedlette magáról a gyerekcipellőt - akár elismerik, akár nem-, és elkezdett olyan témákat boncolgatni, amihez még túl fiatal volna. Ám ne felejtsük el, hogy Rileyról van szó, ő mindig is érettebbnek és zakkantabbnak volt teremtve a koránál. És ez így is van rendjén. Semmi sem tudja bearanyozni jobban a napjaim, mint mikor szembe kerül egy problémával és meg kell azt oldania. Furcsa ezt mondani, de valamiért büszkeséggel tölt el a dolog. Olyan érzés, mintha Riley az én gyerekem is volna. És egy kicsit talán az is.

Az elmúlt hetekben előkerült két olyan téma is, amelyek mellett nem tudok elmenni szó nélkül. Nem csak azok komolysága miatt, hanem mert a széria két legkiválóbb epizódját láttuk. Jó, igazából az elmúlt három epizód tartozik bele ebbe a tökéletes sorozatba. A "mínusz egyedik" epizód Farkle és az asperger témakörét járta körbe. Ezt csak azért említem meg, mert ennek az epizódnak a tanulsága szorosan kapcsolódik a "második" rész tartalmi mondanivalójához, mégis más szögből megvilágítva a kérdést. Míg az "első" epizód sokkal inkább egy mindennapos kérdést vet fel, ami előbb-utóbb megfogalmazódik minden gyermekben.

Bevallom én már a Farkles epizódot is imádtam és nem csak azért, mert újra előkerült Minkus, vagy mert végre megismertük Minkus nejét még általánosból, aki régi BMW-és, de azért is, ahogy a várakozás alatti kétségeket kezelték. Ritka okosan, mégis rendkívüli átadással nyújt a betegség témájához, megpendítve annak a lehetőségét, hogy az igaz barátok nem törődnek azzal, hogy mit mond egy teszt, számukra akkor is az maradsz, akinek ők ismernek. Ezt még felnőtt fejjel is nehéz megérteni és elfogadni, de valahogy amikor gyerekek előadásában látod, hogy a szellemileg vagy testileg sérült ember is ember mindjárt jobban a szívügyeddé válik a téma. Valahol pedig pontosan itt van elrejtve a sorozat lényege is. Színes papírba csomagolja az ajándékot, de jól tudjuk, nem szabad bedőlni a látszatnak. Az a fontos, hogy gondoltak ránk.

A következő epizód is bővelkedett BMW-s emlékekben, méghozzá elég szépekben. Általában nem rajongok a digitális világért, de amikor új hőseinket visszahelyeznek szüleik gyermekkorába általa és klasszikus jeleneteket mutatnak meg azért ott már a könnyem is kicsordult. Ráadásul két nagyon fontos jelenetet láthattunk Cory és Topanga gyerekkorából, amikor Cory igazi kisfiú volt, nem csak egy vicceskedő kiskamasz és Topanga tök komolyan gondolta a hippiséget is. Tetszett a kontraszt és a módja ahogy elmesélték, hogy egyszer még a tökéletes szüleink is voltak gyerekek. És talán nem is különböztek annyira tőlünk, mint azt mi hittük. Ugyanis az epizód témája is ez volt. Riley egyik este kilopódzik hideg spagettit enni, ám a konyhában belebotlik az éjszakát átdolgozó szüleibe, akik vagy a környékért küzdenek, vagy az oktatásuk minőségért tesznek dolgokat. Ettől pedig Riley teljesen megijed, hogy ő éjszakánként csak alszik és felmerül benne a kérdés: Mi lesz akkor, ha ő nem lesz képes felnőni Cory és Topanga hagyatékához?

Mindezt első osztályú poénok közé csomagolva, nyakon öntve naiv Riley momentumokkal és végre minimálisabbnál kicsit komolyabb szereppel Cory és Topanga részéről, akik meglepően háttérbe szorultak a második évadra. És bár fáj kimondanom, valahol ez így van rendjén. Riley elkezdte belakni a kis világát, amit vele együtt fedezhetünk fel hétről hétre.És ezzel elérkeztünk a legfrissebb epizódhoz, amiről a legnehezebb beszélni. Az epizód megtekintése után órákig nem tértem magamhoz. Annyi témát dolgoztak fel benne, annyi megközelítésből világítottak meg a kérdést, hogy idővel az ember azt is elfelejtette, hogy Riley milyen szörnyen gyerekesen viselkedett ebben az epizódban. Sőt, számomra volt egy érthetetlen momentum, amit a második megtekintés után sem kifejezetten tudok hova tenni, de még ezt is képes vagyok megbocsátani ennek a résznek, ugyanis a mondanivalója és az üzenete előtt emelem kalapom. Néha olyan érzésem van, mintha csak ez a sorozat foglalkozna ilyen fontos kérdéskörökkel.
 
Hogy miről is szólt ez az epizód? - kérdezed magadban bátran Nyájas Olvasó. Pattanj hát ide mellém és elviszlek Rileytownba. Az első témát azzal vezették fel az írók, hogy Riley megharagudott Mayára, amiért le Rileytownozta a világát. Persze ez csak a felszín, hiszen Riley szeret önmaga lenni és imádja Rileytownt. Még saját himnusza is van hozzá. Viszont ez kapóra jött, hogy körbe járja a zsarnok és elnyomó tinédzserek világát, és egy leckét biztosítson a számunkra abból, hogy mi is a különbség aközött, amikor valaki az erejét bevetve igyekszik fájdalmat okozni nekünk és amikor egy baráttal vannak nézeteltéréseink. Mert hogy a kettő szinte minden esetben eltér egymástól. De mindkettőre van megoldás. Az egyik lehet békés, míg a másik vérszemet kíván. Cory, mint beért tanár mondta ki az epizód egyik legfontosabb tanulságát a felnőttek részére - akik persze még véletlenül se fogadnák azt meg: "Az ember fegyvertárának legveszedelmesebb eszköze, hogy képes szavakkal megoldani konfliktusokat".
 Azért is jó érzés már majd 40 résznyire bent lenni a történetben, mert így már lehetőségük van visszanyúlni a saját történetükhöz. Farklet keményen hanyagolni kezdték a második évadban, de az elmúlt háromból két epizódban is szörnyen maradandóakat alkotott. A csúcsjelenete pedig ebben az epizódban következett be, amikor a Topanga's-ban ültek és a garbójáról kezdett mesélni. Pontosabban az ezt követő Mayával történő párbeszéde volt Farkle karakterének eddigi csúcspontja. Ekkor éreztem először azt, hogy ő igazi barát, aki mindig mellettük lesz és nem fognak elsodródni egymástól. Sőt, ez volt az első alkalom, amikor azt mertem feltételezni róla, hogy Farkle nem is csak egy mindent tudó gép (kivéve, a Belgium-i fiaskó, 1837-ből). A módja, ahogy rávezette Mayát a probléma gyökerére minimum egy érett felnőttre vallott. Minden tiszteletem kivívta vele. És csak fokozta, mikor törlőkendőkkel lekötözte Lucast, mielőtt elmondta volna neki, hogy mi történik Riley-val.
 
Egyetlen GMW epizód sem rendelkezik annyi csúcsponttal, mint ez. Egymást váltják a jobbnál jobb jelenetek. Újabb csúcspontként emelném ki Maya és Riley beszélgetését az ablakban. Az, amit Maya mondott, hogy nem számít mivel állnak szemben, ők barátok és mindig ott lesznek egymásnak még az én szemembe is könnyet csalt, pedig én csak a Parenthoodon tudtam sírni eddig. Talán a sorozat legőszintébb párbeszédét hallhattuk ebben a jelenetben, amely megmutatja milyen is az igaz barátság. Mert ez az epizód a legkevésbé szól arról, hogy egyedül kell szembe szállnunk a saját problémáinkkal. Valahol, mélyen arról is szól, hogy néhány segítőkész baráttal, akik mindig ott vannak a számunkra nincs leküzdhetetlen akadály. Ugyanakkor az életnek vannak olyan momentumai, amikor olyan csatákkal szembesülünk, amelyeket egyedül kell megvívniuk. Bárhogy is legyen, sosem vagy egyedül és ha szükséged van rá, sosem késő segítséget kérni.

És jutott még egy remek jelenet Corynak, ahol ötvözte az előbb említett gondolatokat is. Mély volt, talán tanári pályájának eddigi csúcspontjával szembesültünk. Majd jött Riley nagy vallomása, az imádnivalóan cuki rémes francia akcentusával, ahol lerántotta a leplet szörnyű titkáról. És a csúcspont. Mindazok, amiken keresztül ment Riley megértette, hogy sosem szabad szégyellnie azt, hogy kicsoda is ő. Mindig büszkén kell felvállalnia a személyiségünk minden oldalát, mert akár tetszik, akár nem, ez vagyunk mi. Akadnak köztünk bohókásak és szenillisek, ütődöttek és bugyuták, okosak és eszesebbek, de amitől mi mi vagyunk az mélyebbről fakad. Személyiségünk kulcsa a szívünkben van elrejtve és csak ki kell tárnunk a világ számára, hogy szabadok lehessünk. Pont, mint ahogy Riley tett az utolsó jelenetben.

Kétszer néztem meg ezt az epizódot alig pár órán belül, de biztosra veszem, hogy még elő fog kerülni az eddigi legtöbb tanulságot magába gyűjtő, legkomplexebb témát feldolgozó Girl Meets World epizód. Az a nyíltság, amivel ezeket a kérdéseket kezelték lenyűgöző volt és simán ott a helye 2015 legjobb sorozatepizódjainak listáján. Rileytown egy olyan hely, ahol bármelyikünk boldog tudna lenni. Rileytown nem egy hely. Hanem lelkiállapot.


IDÉZETgyűjtemény

Maya: Fogalmam sincs, hogy kell csinálni ezt a létezés dolgot egyedül.
(I don't know how to do this life thing alone.)

Maya: Rákeresek a kamu betegségedre a kamu interneten.
(So im looking up your fake disases on the fake internet.)


Maya
: Gyere ki RileyTown-ból. Beléd meg mi ütött? Ez csak egy szó, amit kitaláltam. (Get out to RileyTown. What's the matter with you? Its just a word I made up.)
Riley: Tudom hogy érted. Azt jelenti, hogy zakkant vagyok, bolondos és fura. (I know what does it mean. It means Im goofy, silly and weird.)
Maya: Azt jelenti különleges vagy. (It means you're unique.)
Riley: Nem akarok különleges lenni. (I dont want to be unique.)

Cory: Miért is mesélem el nektek, hogy mi történik amikor nem sikerül egy konfliktust békésen megoldani?
(So, why im telling you guys a story, about what happens when you fail to resolve a conflict peacefully?)
Lucas: Emberek sérülnek meg. (People get hurt.)

Cory: A zsarnok nem az, aki olyat mond, ami nem tetszik nektek. A zsarnok olyasvalaki, aki visszaél a hatalmával és azzal fenyeget, hogy másokat bánt. Hatalmas a különbség aközött, hogy vitába keveredtek egy baráttal és hogy valaki zsarnokoskodik felettetek.
(A bully isnt someone who says something you don't like. A bully is someone who uses power and intimidation to hurt others. Theres a big difference between having a conflict with a friend and having a bully.)
 
Cory: The most powerful tool in the human being arsenal is the ability to solve conflict with words.

Zay: Lépsz hármat, megfordulsz és tüzelsz. (You'll take 3 paces, turn, and fire.)
Farkle: Honnan tudod ilyen jól a szabályokat Zay? (How do you know how to this so well, Zay?)
Zay: Nos, nálunk odahaza Texas-ban ilyen egy tipikus szerda. (Well, back in texas, we call this a wednesday.)
 
Maya: Te egy édes, fura bolondgomba vagy és én így szeretlek.
(You're a sweet, weird little goofball and I love you just the way you are.)

Maya
: Én vagyok a legjobb barátja, miért ordít velem? (Im her best friend, why shes yelling at me?)
Farkle: Talán mert így akar üzenni valamit. (Because i think shes trying to get you to hear her.)

Maya
: A barátod leszek életed végéig. Biztosan lesznek még zökkenőink az úton.
(I'm going to be your friend for the rest of your life. We're gonna have some conflicts along the way.)
Riley: Hogyan jutunk túl rajtuk? (What do we do?)
Maya: Befoltozzuk. Mindent befoltozunk, mert barátok vagyunk. És ha nagyon döcögős is lesz, legfeljebb fagyit dobálunk egymásra, de akkor is barátok maradunk. Mert ilyenek a racionális emberek.
(We will work them out.We'll always work them out because we're friends. And if things get rough, maybe we'll throw some ice cream to each other, but we'll still be friends. Because that's what reasonable people do.)

Riley: Sajnálom, hogy rajtad csattant minden. (I'm sorry I took everything out on you.)
Maya: Ne aggódj emiatt. Valakin csattannia kellett. Örülök, hogy bízol bennem annyira, hogy rajtam vezesd le.
(Its okay. You had to take it out on somebody. I'm glad you felt safe enough to take it out on me.)

Riley: Az embereknek nem kellene tréfát űzniük egymásból.
(People shouldn't make fun of other people.)

Riley: Azt hittem az a leckém, hogy megtanuljam hogyan oldjak meg egy konfliktust. (I thought I was supposed to learn how to solve a conflict.)
Maya: Neked zaklatód van! (You have a bully!)
Riley: És most már problémám is? (And I have a conflict?)
Maya: Nincs nálad elcseszettebb. (You are incredibly screwy.)
Riley: Elcseszett vagyok és problémám is van és még egy zaklatóm is? Micsoda lehetetlen nap Rileytownban.
(And I'm screwy, and I have a bully and I have a conflict? What a though day in Rileytown.)
 
Zay: Tapasztalatból tudom, hogy amikor a barátai megvédésére kerül a sor, semmi sem képes visszafogni őt.
It's been my experience that when it comes to protecting his friends, nothing can hold him back.

Zay: Na és? Ti csak bemásztok az ablakon és szerintetek ez rendjén van? Nem csípem. Tiszteletlen. Oh, vettem egy kis gabonapelyhet. És kifogytatok a tejből. Most már.
(So what? You guys just come through the window and thats okay? I dont like it. Impolite. Oh, and I took some cereal. You're out of milk... Now.)

Cory: Semmi sem értékesebb, mint a barátaid, amikor keresztül mész az életen. De még akkor is, ha a barátaid nem elérhetőek, ha egyedül is érzed magad, mindig van valaki, akihez fordulhatsz. Ne féljetek segítséget kérni.
Támaszkodhattok egymásra. Együtt nőhettek. De néha egyedül kell megbírkóznotok vele. De bármivel is találjátok szemben magatok, azok nem egyebek, mint egy rémült világ árnyékai. Ne éljetek az árnyékban. A felnövés segít, hogy megtaláljátok az utatok vissza a fényre. Tanuljatok egymástól. Folyamatosan nőjjetek. És sose felejtsétek, rám mindig számíthattok.

(There's nothing more valuable than friends when you have to go through life. But even if your friends are not around, even if you're all alone, there's always someone to turn to. Its okay to ask fro help.
That's because there's so much out there that makes its way to you guys so much easier now.
Growth - Rely on each other. Grow together. But sometimes you have to grow by yourself But whatever that makes its way to you, its just shadows from your intimidating world. Dont live in the shadow. Your growth can help you get back into the sun. Learn from each other. Continue to grow. And always know, Im here for you.)

Lucas: Van, aki nem imádja ezt? (Somebody doesn't love this? (Riley's french akcentusára)


KÉPEK

2x16.

2x17.

 Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék