Főoldal

SUPERGIRL: Szuper szinkron?

Remény. Számomra ez a legfontosabb mondanivalója a DC legújabb nálunk bemutatkozó sorozatának, mely 2015 őszétől futott a CBS műsorán. Ám ott nem élte túl az évadot, végül a kistesó, a CW - akinek először pitchelték az ötletet- rájött mekkora hibát is követett el, amikor egy éve passzolta. Most pedig az Arroverse legfiatalabb tagjával felvértezve őrületes crossover hullám veszi majd kezdetét. Végre. Mert amit a nyugger adón láttunk az minden volt csak jó nem.
A Supergirl ugyanakkor nem teljesen reménytelen. Nagyon sok jó dolog van benne kezdve azzal, hogy Supergirl figurája mennyire hű nevéhez és a logójához. Egy inspiráló figura, aki reménnyel tölti meg néző szívét. Bár míg a Smallville-ben és a többi Arroverse sztoriban a címszereplő az igazi sztár, addig itt Cat Grant úgy lopja el a showt, mint én a chipset, ha valaki felügyelet nélkül hagyja. A kettejük közti dinamika pedig képes volt átlóbálni engem az egész évadon és ez az egy dolog miatt még akkor sem voltam képes kiszállni, amikor már éreztem, hogy nem tudják befoltozni a lyukakat ezen a repülőn. Néha pedig az effektek és a színészi játékok is csak rontottak a végjátékon, amit az sem tudott oldani, hogy végre repülni láttuk Supergirl-t.

Azt a Supergirl-t, akit legutóbb a Smallville-ben még Laura Vandervoort formált meg és vált rögtön közönség kedvenccé a szerepben. Szerencsére Laurát is hozták magukkal az alkotók, miután befejezte a Falka forgatásait. És nem csak ő érkezett, akinek Super családos múltja van, hanem Dean Cain és Helen Slater is. Előbbi Clark Kentet alakította a '90-es évek népszerű sorozatában, míg utóbbi maga Supergirl volt egykoron. Mellettük még az az Italia Ricci is érkezett pár részre vendégeskedni, akinek a vőlegénye nem más, mint Arrowöcsi - akit mellesleg még a Flash-ben láthattunk, mint az eredeti Firestorm fiatalabb fele. És mellettük olyan legendás képregényes figurák is felbukkannak, mint a Marsi és Maxwell Lord, aki bár fele annyira sem félelmetes, mint a magazinok hasábjain, de azért kellemes ellenfélnek tűnik.

A helyenként kifejezetten pocsék játék pedig ajándék lehet a magyar változat készítőinek, ugyanis könnyedén le lehet pipálni az eredeti alakításokat anélkül, hogy a kisujjukat is mozdítanák. Ebből pedig már rögtön a dupla epizódos rajt alatt - amikor még csak ismerkednek a szerepeikkel- hallhatunk egy kis ízelítőt.

Persze mindez nem mindig mondható el a fordítás minőségéről. A legszembetűnőbb "hiba" az a szituáció, amelyre talán nincs is jó megoldás - még akkor sem, ha ezzel nálam jóval tapasztaltabb fordítók nem értenek egyet. Ez pedig, amikor Kara és Cat Grant vitatja meg az új hősnő nevét. A girl és a women magyarul nagyon furán hangzik, és nem biztos, hogy a Supergirl a mi nyelvünkön jobb, mint a Szuperlány. Persze ízlések és pofonok, csak épp a szövegkörnyezetben utána amikor csak simán "görlöznek" meg "vumeneznek" a "nő" és "lány" helyett eléggé csalóka. Több fordító is egyetért abban, hogy amikor nem a név részeként emlegítik akkor nyugodtan belefértek volna a szavak magyar jelentései. Értékelem a fordító elköteleződését az egységesség mellett, de talán jobb lett volna valami kreatívabb megoldást keresni erre a "problémára", ahelyett, hogy meg se próbál megoldást találni rá. Tudom, ilyesmikre nincs idő... Roham tempóban kell haladniuk, hiszen a fordítóknak kilóra mérik a teljesítményüket és ha nem teljesítenek akkor újabb melóktól eshetnek el. Épp ezért kellene minden sorozathoz egy szakértő, akinek az a feladata, hogy odafigyeljen ezekre a bakikra és segítő kezet nyújtson az elfáradt magyarosítóknak. Ez meg plussz pénzbe kerülne, amire senkinek sincs kerete és persze több időt is venne igénybe, ami pedig az egyetlen luxus cikkünk. Ezen kívül pedig becsúszott még néhány értelmetlen(ebb) mondat is. Számomra a legzavaróbb fordítás talán Fort Rozz magyarítás, mint Rozz erőd, ami állati bénán hangzik. Ha jól emlékszem ezt a nevet nem szokás lefordítani, de ha mégis lehet nem kellene. Bár CatCo is világmédia, de Supergirl nem Szuperlány.

Gáspár Kata lubickol a szerepben, egyszerűen élvezet őt hallgatni és még úgyis sikerül elfogadnom őt, hogy nem igazán illik Melissa Benoist-hoz. Ez pedig rendkívüli színészi teljesítményről tesz tanubizonyságot. Ugyanakkor ennek egyik "hátulütője", hogy le is főzi Benoist játékát, amivel ismét csak a szinkron kedvelők nyernek egy hatalmasat. Karaként varázslatos, könnyedén lopja be magát a szívünkbe, egyedi és végtelenül bájos. Árad belőle az elszántság, a lelkesedés és a bizonyítási vágy. Csak miatta megéri magyarul nézni a Supergirl-t. Sőt, én nem tartozom az első évad nagy kedvelői közé, de miatta még én is elgondolkodom az újranézésen.

Molnár Áron Winnje elsőre fura volt, viszont a lelkesedése és a törekvése teljesen átjött, ami élvezetessé tette a játékát. Akár csak a többi szereplőnél ő sem feltétlenül passzol a színészhez, ugyanakkor a játékával ezt ellensúlyozza. Megvan benne a könnyedség és a humor, amitől Winn figurája működhet. Kár hogy ugyanaz nem mindig mondható el az eredeti színészről. Fura volt Nagy Dániel Viktor-t James Olsenként hallani, de azt kell, hogy mondjam sokkal szerethetőbb az orgánuma, mint az eredeti színészé. Így kicsit könnyebb helyzetbe kerül - kár, hogy utálom a figurát. Lágyabb hang, kevésbé olyan mély, viszont pontosan ezzel tesz fel plusz rétegeket Olsenre.

És utánuk mutatkozott be Alex szerepében Varga Gabriella. Bumm, szívtál! Kenterbe verte az eredeti hangot. Mélyebb is, hiányzik is talán belőle a nőiesség, ugyanakkor sokkal több réteg van benne, mint amit mi valaha is az eredeti színésznő arcán látni fogunk. Lelóg a színésznőről, de mérföldekkel jobb. Kíváló választásnak tűnik.

Kisfalvi Kriszta az egyetlen, aki tökéletesen passzol a színésznőjéhez és remekül is hozza a figuráját. Noha az első mondatai alatt elég nyafkának tűnt, klasszikus rinyálós Cat Grantnek, utána viszont alaposan bekeményített. Olyan rétegekkel ruházza fel Calista Flockhartot, amelyek Catet az egekbe emelik. Mármint magasabbra, mint ahol eddig volt.

Helen Slater félelmetesen jó hangot kapott, Csere Ágnes tökéletes illik hozzá. Ilyenkor kár, hogy nem szerepel többet. Nála egy kicsit fontosabb szereplő Astra. Horváth Lili pedig idén már bebizonyította, hogy miért is ő Csodanő, de amit Kara szülőanyajként művel azelőtt végképp emelem kalapom.

Persze mindenki nem sülhet el jól. A baki ezúttal Háda János, aki annyira lelóg Hank Henshaw figurájáról, hogy teljesen kinyírja. Kicsit keményebb hangot választottam volna, akit ha meghallasz, vigyázzba vágod magad. Hádában én mindig valahogy a kedves hangot vélem felfedezni, amitől a Monk óta végképp nem tudok elvonatkoztatni. Tény, van ilyen réteg is Hank figurájában, de nem elég domináns - pláne nem a szezon elején. Viszont amikor Hank kedves, akkor nagyon jó kombó.

Összességében elmondható, hogy a színész teljesítményekkel nincs itt semmi gond és ez igen is egy nagyon szerethető szinkron. A fiatalok elsőre úgy tűnik remekül megtanultak úszni és nincs olyan lehetetlen feladat, amivel ne bírkóznának meg. Aprics László szinkronjában szinte senki sem passzol az eredeti színész kisugárzásához, de talán épp emiatt lesz majd a végére kiemelkedő. Egy biztos, érdemes a Supergirl-t szinkronnal követni kedd esténként a Viasat3-on.


Videóink:
Ismerd meg Supergirl-t
Mellette és Ellene
Supergirl szinkron és Supergirl Rebirth elemzésHozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék