Főoldal

Wynonna Earp - Télies western (kibeszélő + évadnyitó vélemény)

Vagány mód tér vissza 2016 legkedveltebb rajongói portékája, az igazi PeakTv-korszak gyöngyszem, a Wynonna Earp. A Wyatt Earp leszármazottjának démonvadász küldetését elmesélő széria erős női karakterekkel, könnyed hangulattal, édes románcokkal, és legendás egy sorosok társaságában kezdte meg második évadát a hétvégén. A jeles alkalomból következzék egy értékelő a premierről, valamint hallgassátok meg a Békítőt, mely újra felveszi a fonalat a sorozattal kapcsolatban.
BÉKÍTŐ 2x01. "Acélrácsok és kőfalak"
Premier: 2017. 06. 11.

A tartalomból:

00:00-11:41
Felvezető percek: Bevezetés Wynonna Earp világába, és felkészítés az epizódra
11:42-54:46
2x01. "Acélrácsok és kőfalak" megtekintése
54:47-1:03:59
Az epizód kibeszélése

Wynonna Earp - Célra tarts


A Wynonna Earp 2016 legnagyobb meglepetés sorozata volt. Egy kis költségvetésű, misztikus sorozat, melyet Kanadában forgattak, és amelyről egészen a bemutatójáig semmit se lehetett hallani. Viszont mikor néhány héttel a bemutató előtt megérkezett az első előzetes mindenki elkezdett odafigyelni rá. Egy vagány női hősnőt vetített előre a rövid bepillantás, izgalmas körítéssel. Ám a Wynonna Earp ennél sokkal több lett. A Buffy óta a legjobb műfaj centrikus sorozat, női főszereplővel.
 
Számomra a Wynonna Earp mintaként szolgál a testvéri jelenetekben is, hiszen míg a Supergirl az első évada során végig elvérzett bennük - majd dobta is a formulát -, addig ebben a sorozatban minden olajozottan működött. Hiába volt az egész klasszikus érzetet kiváltó, izgalmas cselekményű produkció szívvel-lélekkel ellátva, ami a legnagyobb rajongói faktorrá vált az első tizenhárom történet alatt, az a testvéri jelenetek őszinteségében, összetartásában, és szeretetében rejlett. Ehhez jöttek hozzá a természetfeletti elemek bevetése, a vagányság, némi románc, és az elengedhetetlenül imádnivaló rosszfiúk. Magyar utalásokkal átszőtt, eseménydús első évad után pedig mindenki izgatottan várta mi fog ránk várni a képregényadaptáció második szezonjában.


Már az elején bemutatkozott a Wynonna Earp második évada. A nyitójelenete egyszerre volt vagány, és vakmerő. Érződött rajta, hogy csapatként dolgoznak együtt, hogy törődnek egymással, és a dinamikájuk még tovább fokozta a jelenetben forró kémiát. Amikor elindultak leszámolni a bajjal pedig egész röviden a Buffy legendás képsorai elevenedtek meg a szemem előtt modern köntösben. Olyan szinten lázba hozott ez a pár pillanat, ahogy egyetlen sorozat sem képes. Van valami nagyon különleges, és megfoghatatlan Emily Andras sorozatában, amiért könnyedén bekebelez. És ez túlmutat a karakterek zsenialitásán, a köztük lévő dinamikán, és az eléjük görgetendő akadályokon. Tény, ott lappang a bizalmatlanság is, a titkokról nem is beszélve, de amikor cselekedni kell képesek félretenni a problémáikat, és csak a feladatra fókuszálnak. Ez egy igazi hős valódi ismérve.

A Wynonna Earp erős hangulattal megáldott sorozat, melyet alaposan meghatároz az őt körülvevő környezet. Purgatórium télies tájai nem csak élettel, és szenvedéllyel képesek megtölteni a képernyőt, de a baljós kisugárzást könnyedtséggel egyenlíti ki, ami mellé olyan szerelmet is szállítanak, amelyre nem sok sorozat képes. A hangulatot Waverly és Haught közt izzó parázs forrósítja fel, akik nem csak a televízió legcukibb párja, de egyben nagyon fontos mondanivalóval rendelkeznek napjaink leszbikus közössége felé is. Az a tapintat, amivel felépítik kettejük szálát egy percig sem érződik erőltettettnek, sokkal inkább végig természetesnek hat. Már-már az ártatlanság határait súrolja, miközben izzik benne a szenvedély parázsa. Valami hasonló, de mégis sokkal összetettebb Wynonna és Doc Holiday kapcsolata, mely sosem lesz ilyen egyszerű, viszont ezért működik olyan remekül. Mindezek mellett rengeteg popkulturális utalás keresztezi a szereplők útját a 43 perces nyitórész során is.


Ám a második évad tisztán látszik, hogy emelni fogja a tétet. Dolls kivonásával Wynonnának kell vezető szerepbe lépnie, és mind nagyon jól tudjuk, hogy ő nem szeret a szabályok szerint játszani. Wynonna az a típus, aki megszegi őket, hiszen egy örök lázadó. Éppen ezért ígérkezik frissnek és megnyerőnek ez az új szerepkör, amiben a második évad elején találjuk. Mint ahogy érdekes volt ezt az erős, whiskeyt vedelő hősnőt megtörten is látni a zárójelenetben, mely újabb rétegeit fedte fel a karakternek, melyek mindig is ott voltak, mégsem domináltak túl sűrűn. De legalább soha, egy pillanatig sem vesztette el a humorát, és ez nagyon fontos, hiszen bár remek támogatói vannak, mégis csak ő a mozgatórugója a cselekményeknek. Ahogy az "ellenfelük" mondta, mindenki más feláldozható. Ezért is kulcsfontosságú, hogy Wynonna mindig hű legyen önmagához és a karakter minden körülmények között működni tudjon.

Ez a szezon behozott néhány új figurát. Kezdetnek ott volt Elisa, akivel Wynonna nem mindennapi körülmények között találkozott. A nő épp a fürdőből jött ki, mikor egymásnak estek Dolls hotelszobájában, azonban hamar kiderült, hogy nem csak egyenlő ellenfelek, de mindketten nagyon törődnek Dollsszal is. Ezért úgy döntöttek összefognak erre a küldetésre. A dinamikájuk lenyűgöző volt, mint ahogy egy új állandó szereplő bevonása is. Kicsit értetlenül állok a dolgok mellett, hiszen eredetileg Waverly csak leakarta ütni a fickót, majd miután megmentette az életét, anélkül, hogy bármit is felfogott volna a körülötte zajló eseményekből, ismeretlenül csatlakozott Wynonna csapatához. Nagyon randomnak, és kicsit kapkodósnak tűnt az ő behozása, ami tulajdonképpen az egyetlen negatívuma volt a premiernek. Biztosra veszem azt is, hogy ezért majd fogunk kárpótlást kapni.

Nagy pozitívum volt még az is, ahogy Dominique Provost-Chalkley egy nagyon komoly britt akcentust szállított - ami egyben főhajtás amellett, hogy a színésznő eredetileg angol-, mikor felvette a szemüveget, amivel elrejtette valódi kilétét és másnak adta ki magát. Ez nem csak minden ízében pikáns, és szórakoztató jelenetek sorát hozta magával, de egyben gyönyörű kikacsintás minden képregényre, ahol a szuperhős egy szemüveg mögé rejti el valódi kilétét. Ráadásul bebizonyította, hogy Waverly mennyire rátermett, és terepre való. Azt hiszem túlzás nélkül állíthatom, hogy Waverly az a figura, aki ebben a sorozatban rabul ejti a nézők szívét, hiszen nincs még egy hozzáfogható figura a kisképernyők terebélyes világában. Legyünk őszinték, ez abszolút érthető egy olyan karakterrel szemben, aki a Wynonna Earp szíve.

Najó, talán túloztam, mikor azt mondtam csak Jeremy(?) figurájának a behozatala az egyetlen negatívuma az epizódnak. A másik kétségtelenül az, hogy Doc Holliday elvesztette a kalapját, amely nélkül nagyon meztelennek érződött - mint ahogy el is morzsoltak néhány poént a témában. Tényleg furcsának érződött nélküle, de mindezt sikerült ellensúlyozni remek humorral, és a bajszára irányuló csattanókkal. Azonban szerencsére a figurára az esemény semmilyen hatással nem volt, ugyanis Doc még mindig a legvagányabb pasi a tévében, akit lehetetlen nem imádni. Lehet, hogy eszközei nem mindig erkölcsösek, de szándékai mindig nemesek, így bár teljesen megbízni nem szabad, könnyen rábíznánk az életünk is.

A Wynonna Earp nem csak történetmesélési szempontokból zseniális produkció, hanem azért is, mert igazi PeakTv gyöngyszem. Nincs még egy ilyen szórakoztató, okos, és bolondos sorozat, mint ez, ahol ennyi kidolgozott karakter látható, szenvedélyes kapcsolatrendszerben, mégsem szappanoperásan tálalva. A Buffy hatása teljesen egyértelmű a sorozatra nézve, miközben mégis a saját útját járja. Vagány, és mindenre elszánt főhősnővel, imádnivaló hugicájával, és a vadnyugat legendás hősével felvértezve tökéletes kiszabadulási pontja az egyre romlóbb valóságunknak. Energikusan ötvözi a horror, és a western elemeit, létrehozva egy olyan elegyet, ami túlmutat a heti szörny alapon, és amely már az első évad közepére kiérdemelte a női Supernatural szintet. Örülök, hogy létezik ez a műsor.
 Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék