Főoldal

Event
(2010-2011)

Eric Kripke egyszerűen csapnivaló író. Mit gondoltok miért vette magához J.J. Abramset? Mégha csak producerként is, de ő is tisztában van azzal, hogy nem véletlenül nem ismerjük egyéb projectjeit a Supernaturalon kívül. Íróként jegyezi a 2003-as Tarzan tévére adaptálását, aztán a Boogeyman című mozit - mely két borzalmas folytatást is megélt, természetesen nélküle-, aztán ő próbálkozott meg Neil Gaiman nagysikerű Sandman történetének tévére adoptálásával is, ám már ott is elbukott. A Revolution pedig olyan, amiben van bőven potenciál, csak épp annyi sebből vérzik, hogy a végén inkább gondolunk egy kihagyott ziccerként és még a folytatás követésén is elgondolkozunk. Holott lehet csak idő kell neki, mire kinövi magát.


Az istenért sem akarja a Revolution megkönnyíteni az életem... Charlie teljesen ellehetetleníti a sorozattal kapcsolatos terveim. Az első 8 percben csak háromszor tett vagy mondott olyan idegesítőt, ami majdnem kaszához vezetett, az egyik ezek közül pedig még visszafelé is sült el. A többi szereplő pedig durván súlytalan, néha nem is értem miért vannak. Ráadásul, ha minden rész vándorlásról és valakinek a megmentéséről szól, akkor már nyugodtan nevezhetnénk egy kaland-fantasy sorozatnak is, bár ez lehet nagyobb sértés lenne arra a műfajra nézve.


Elfogult vagyok. Négy hónappal ezelőtt. Ez jobb az elején tisztázni. Néhány éve még a Travelerre tekintettem megváltóként, idén pedig már az Eventben van minden bizadalmam. A példát csakis azért hoztam fel mert nagyjából akkor kötött le ennyire pilot, pedig abban emlékeim szerint nem volt megközelítőleg sem annyi időugrás, mint esetünkben. Viszont pontosan ettől tűnik az egész egy átgondolt dolognak. A fejemben átfutott a Flash Forward, majd egy kicsit a Lost, végül pedig még a V-hez hasonló kaliberű tematika. Két órával korábban. Bárhogyis legyen az Event attól olyan jó, hogy szemét, mint egy hálátlan szerető.

Hogy is szól a mondás? Válaszra kérdéssel felelj? Bárhogyis, itt kaptunk válaszokat, flashbackeket és időugrásokat úgy, ahogy azt megérdemeltük. Szépen mélyítik el a történetet, és kérem szépen egy egyszerű kormány-összeesküvéselméletes sorozatból sci-fi lett. Igen, ezen kár is szépíteni. Az viszont biztos, hogy még számtalan meglepetést tartogatnak számunkra az írók. A V-t tartjátok izgalmasnak? Felejtsétek el és kattanjatok inkább az Eventre!

Hol is kezdjem, hol is kezdjem? Talán ott, hogy kevesebb lett az időugrás, sokkal több idő megy el a jelennel és a legfeszültebb pillanatokban képesek befejezni egy jelenetet. Oké, ez még nem jelent semmit, de tudatosan vannak felépítve a dolgok, legalábbis én ezt érzem a sorozatos csavarokon. Mintha jobban átgondolt történettel álltak volna elő az alkotók, mint a tavalyi high concept bukás. Ez pedig bíztató. Ugyanis ehhez kell hozzáaadni, hogy Sean figurája és Jason Ritter eszméletlen fantasztikusak. Végig csak arra tudtam gondolni, hogy hol járt eddig ez a színész?

Hmm... Hmmm... Hmmmm... És még mindig hmmm... Kevés volt az ugrálás az időben - igazából nem is értem miért van szükség a kapcsolatuk elejére való ugrálásra függetlenül attól, hogy tetszenek azok a jelenetek. Aztán a jelenben sem történt igazából semmi különleges, mert minden ami történt viszonylag érdekes csavaroknak volt köszönhető. Egyértelmű, hogy a Leila szál az ami leköti az embereket és az elnök szenvedése érdekli legkevésbé a nézőket.

Ennyi volt az első blokk. Igen kérem szépen, itt le is zárhatták az írók az eddig feltett kérdések jelentős részét. Ezt úgy tessék érteni, hogy azok közül jelentőseket, amik engem érdekeltek. Persze itt sem kaptunk még választ - hosszú is még az évad!-, de azért valahol meg tud nyugtatni, hogy ez lett a szál befejezése. A helyére rögtön kaptunk néhány kulcsfontosságú motívumot, amelyre az egész sorozat épül és amelyik irányba a történet ezen szakaszában értelmesebbnek látom, ha elindulnának. Engem speciel csak közepesen érdekel ez a szál, de megpendítettek olyan húrokat, amelyek érdekes szinezetet adnak a dolgoknak.

Miért van az, hogy valahányszor egy szál felpörgeti a nézőt és tényleg leköti jön egy hülye reklámblokk és utána mintha tempójából kiesve a legunalmasabb szállal folytatódna a történet. A legjobb szál továbbra is Seanék története, ahol kezdik leegyszerűsíteni a képletet, bár még mindig sok féle megoldása lehet a történetnek. A másik szál amin futott a történet az pedig Simon-é volt, engem speciel a legkevésbé sem volt képes meghatni. A rész flashbackjeinek meg az ég világon semmi értelmét nem találtam.

Event 1x10.

Nem is tudom hol kezdjem... Talán mondjuk ott, hogy ez meg mégis mi a jó büdös fene volt? Láttátok? Végig izgalmas volt és érdekes. Kivételesen minden szála működött, fokozta a feszültséget és már nem csak Seanékért izgultam. Jó volt, mert most nem Jason Ritternek kellett megmentenie az egész produkciót, hanem az írók mintha alájuk toltak volna valami sztoriféleséget. Egészen hihetetlen élmény volt. Ha van eszetek kihagyjátok a pilot és ez a rész közöttieket. Garantálom, hogy a tizedik rész mindenért kárpótol. És nem vesztetek el 8 órát az életetekből.


1x11.

Kezd tetszeni? Igazából a sztorija az mindg is bejött és ha nem lenne ennyire unalmas és lassú, akkor még azt is mondanám, hogy jól van felépítve. De így valahogy minden rész láttán megingok egy kicsit. Tetszettek szálak. Örülök, hogy Leila családja újra összeállt, de annak már kevésbé, hogy tulajdonképpen csak az a kocsis cucc volt az egyetlen izgalom a sztorijukba. Innen ráadásul tőlük nem is várok sokat, hiszen teljesítették a dolgok - bár a kávézós pilóta fordulata Sophiáéknál bejött.


1x12.

Na most az Event vagy a világ legalábcsültebb sorozata, vagy övé a legpocsékabb írógárda. A kérdést mindenki vitassa meg magával halkan, majd mondja be az eredményt. Bevallom nekem nehezemre esik a helyén kezelni a dolgokat, mivel az epizód főmotívumát izgalmasabbnak éreztem, mint amit kihoztak belőle. Ugyanakkor átgondolva talán tényleg nem volt benne több. Csak az a baj, hogy olyan szinten kiszámítható volt minden eseménye, hogy még azokat a pontokat is megbántam, ahol izgulni mertem.


THE EVENT 1x13.

Most már egyre nyugodtabban és magabiztosabban jelenthetem ki, hogy az Event fejlődik valahova. Hogy hova és miért pont oda még nem tudni. Ez volt a jellemző most az elnökre is. Thomas manipulálása és tervei eddig mindig sikerhez vezettek, ez pedig mindenkit megoszt. Tetszik Sophia szála, ahogy átverték és küzdött az életéért. Azt hiszem a körülményekhez képest még Seannal is jól bántak, bár nekem nagyon furcsa volt a húga tanácsa. Nem vagyok benne biztos, hogy jó húzás volt, de abban igen, hogy ezt kellett hallania. Ami még nagyon furcsa, hogy Leila így egyedül nem a szívem csücske, mert túldramatizálja a helyzetet - hiába logikusak az érzelmei. A rész végére pedig úgy felpörögtek az események, hogy a csattanó elmaradásáért is megtudok bocsátani. 80%


THE EVENT 

1x14.

Adrenalin és pörgés. Ezért tetszett olyan mocskosul ez a rész. Meg mert Sean régi "ellensége" azzal a szőke parókával kicsapta a biztosítékot a szexy-skálán. De persze ez mellékes volt. A vége mondjuk kiszámítható, de addigra sikerült annyira felpörögnie, hogy igazából már csak a felfokozott nézői állapot miatt is ütni tudott a befejezés. Persze ez a "nesze semmi fogd meg jól" tipikus csattanója, de az Event már csak azért is jobb, mint tavaly a flashForward, mert itt legalább nem csak játszák az eszük az írók, hanem adogatják a válaszokat is szép számmal.


1x15.

Egyik oldalról ott van az, hogy tetszik az a karakterváltozás, amin az elnök keresztülment. A másik részről viszont nem tetszik az, akivé vált. Hiába a közte és Sophia szála közti feszültségek hozzák a történetbe a legtöbb izgalmat és az elnök hiába olyan, amilyennek ilyen helyzetben lennie kell nekem egyszerűen nem tetszik. Pedig eszméletlen jó. És hosszan beszélhetünk arról is, hogy mindez milyen következményekkel fog járni, mert Sophia hiába békés teremtés, ezt még ő sem fogja szó nélkül hagyni.


1x16.

Csak azért is kezdjük előlről. Szerepcserék, de ugyanazok a körök. Karakter változások és cselekedetek utóhatásai. Árulások és hátba támadások, miközben az öreg ember rejtélye még mindig nem mutat újat, de legalább így tizenhat rész után megpendíti a lehetőségét, hogy lehet érdekelni fog. Nagyon úgy néz ki, hogy egy szereplőt elvesztettünk, aminek én rohadtul nem örülök, mert ebben a részben csak vele szúrtak ki. Meg ott van még Vicky is, aki szintén nincsen éppen a tűzforró helyzet magaslatán. Mit tesz mindeközben Sean? A legizgalmasabb szálat nyújtja.


1x17.

Most konkrétan megtudom mondani, hogy mi a legnagyobb bajom ezzel az egyre jobb sorozattal. Bár leszögezném, hogy onnnan, ahonnan indult ez nem valami nagy kunszt. Na szóval röviden annyi a sztori, hogy túl keveset foglalkoznak a legjobb szálukkal. Ez lenne Sean. Igazából nem tudom miért parázok, hisz van még vissza 4-5 rész, és tulajdonképpen az egész Leila-szál csak őt segítette. Legalábbis olyan értelemben, hogy Dempsey dumája értelmet nyerjen. Ha már szóba hoztam a vén fószert nem is igazán értem az ő funkcióját, mert tök szépen felépítették, és az is nagyon jó volt, mikor kiderült róla, hogy nem ő a gonosz a történetben, de ezt az utolsó cselekedetét nem is értem igazán. Átadta a stafétát Seannak, vagy mi?


1x18.

Ha az előző részt úgy emlegetjük, mint egy mozgalmas epizódot, ahol minden itt történttet előkészítenek, akkor igen, ez a rész papírforma. Feszült volt, de nem túl mozgalmas. Inkább izgalmasnak nevezném, holott nem túl sok cselekményszálban történt előremozdulás. Amit az elnökkel tettek meglepett, mert bevallom egyáltalán nem számítottam rá, hogy képesek lesznek ilyen drasztikus húzásra is. Pedig de. A spanyolnátha fegyverként való használata nem kevésbé meglepő, sőt igazából az egész sorozatban ez a dolog okozta eddig a legnagyobb meglepetést.


1x19.

A kérdés adott: Mit tennél meg, hogy megmentsd a néped? Nagyjából így tudnám röviden és lényegretörően összefoglalni néhány szál legfontosabb történéseit. Most már talán előrelátunk egy kicsit, de én még mindig nem értem Sterling kirúgását... Na de majd miután az elnök magához tér - nettó két rész múlva. Vicky egyre jobban kezd beleesni Seanba, ami tök jó, lévén, hogy Leila egyre inkább tűnik nekem halott lánynak. Viszont annyiból nem jó, hogy az érzelmei miatt kevésbé tud fókuszálni a feladatára. Ez még okozhat néhány gondot. Jobban belegondolva igazából semerre sem haladtunk, de most nem is zavar, mert az idő nagyon hamar elrepült. 70%


1x20.

Nem tudom, hogy minek köszönheti, de nagyon felpörget ez a sorozat. Kétségtelen, hogy sokkal izgalmasabb, mint az elején volt, állandóan mozgásban tart és teljesen elszédít. Annyira is, hogy elnézem neki a bakikat, amik itt a Sean-szálban voltak. És mint ahogy az előző részben megjövendöltem Leila halálát... Úgy tűnik nem is tévedek olyan hűdenagyot. Mindenesetre durva lesz őt fegyverként használni. Sterling szála nekem túl kiszámítható volt, más meg nem is igazán volt. Tehát igen, nem tudom miért jön be az Event, de az kétségtelen, hogy még ha semmi sem történik benne (szinte), akkor is képes arra, hogy beszippantson. Biztos az operatőri munkája lehet a ludas meg a vágás. 75%


1x21.

Nem mondhatnám, hogy bármi különösebb dolog is történt volna ebben a részben, de mégis elrepült a 40 perc. Repült, mert szálak találkoztak és szereplők tértek vissza. Óriási meglepetések és fordulatok helyett inkább mi csak a lépéshátrányban küzdő csapatot követtük figyelemmel. És hadd ne mondjam mennyivel érdekesebb volt mindkét szál.


1x22.

Beszéljünk a fináléról. Úgy ültem le ez a rész elé, hogy tudtam, nem fogok komplett lezárást kapni, mert az NBC hiába hozta az alkotók tudomására, hogy a kutya se nézi, ez meg a dolgok rendje, ők elakarják vinni kábelre. Vagy valamilyen módon folytatni szeretnék. Ezt árasztotta magából az egész rész. Folyamatosan ezt készítették elő. Hogy szerintem működne az Event egy második évadban? A válaszom az, hogy a csontok érdekesnek ígérkeznek, de ha lenne is folytatása, maximum 13 részben tudnám elképzelni. Igen, eljutott ez a sorozat a végére oda, hogy kíváncsi vagyok, hogyan folytatnák innen.


Érthetetlen, hiszen nem is arról szólt a sorozat első évada, amire a végén az alkotók kanyarították a történetet. Úgy tűnik tényleg több évadban gondolkoztak, ami jó, mert azt jelenti vannak ötleteik. Bár ennek kicsit ellentmond az első tíz epizód, mert azok ponthogy a fantáziátlanságról tanúskodtak. A bizalmam a hat részt bírt ki a sorozat mellett. Igen, ennyire pocsék volt. Viszont ott volt ez a tényező, akit úgy hívnak ezen a bolygón, hogy "Jason Ritter". Ő pedig az a tényező, aki miatt a világ legpocsékabb sorozatát is képes lennék végig nézni. Így folytattam. A sorozat huszonkét része alatt tapasztaltakról fog szólni ez a kritika, vagy mi.


Nagyon aggódom az Event miatt. Ez lesz az NBC (és számomra az egész szezon) legjobban várt sorozata, amelytől a legtöbbet várom. Csak attól rettegek, hogy az az őrületes hype, amit én is produkálok itt a JNA-ban akkor elvárásokat eredményez a sorozat iránt, amelyeket az nem lesz képes átugrani. De remélem azért olyan szenzációs lesz, és izgalmas, mint amilyennek mindenki látni akarja és a siker is jön vele. Most mindenesetre a legfrissebb image képekkel tesszük oda magunkat.

Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék