Főoldal

Perzsia hercege: Az idő homokja

PERZSIA HERCEGE - Ne verjetek meg nagyon, de ez nekem tetszett. Szórakoztató "kalandfilm" volt. Bruckheimer bácsi ehhez még mindig ért. 10/8Perzsia hercege: Az idő homokja
(Prince of Persia: The Sands of Time, 116', 2010)

Régimódi kalandfilm. Az ilyenben Bruckheimer bácsi meg maga az isten, és ebben a filmben sincs kivetnivaló, hacsak filmként tekintjük. Játékadaptációként nem tudom mennyire állja meg a helyét, de ez így nagyon élvezetes volt. Gyerekként imádtam azt az egyszerű, kezdetleges játékot. Mivel sosem voltam egy különösebben nagy "gamer" így persze nem is tudott túl hosszú távra lekötni, de egyszerűen imádtam a kis fehér ruhás csákót, aki alól leszakadhat a talaj, akinek ugrálnia kell és néha megvívnia néhány őrrel. Vagy épp kikerülni őket. Ahogy tetszik. A modernebb verzióit a játéknak nem ismertem, így kíváncsian vártam a mozifilmet, amelyhez Bruckheimer bácsinak és a Disneynek volt köze. Érdekelt a sztori és a karakterek a játék mögött, na és persze mindaz, amit elakartak mondani vele.

A portyázó herceg összefog egy titokzatos hercegnővel, hogy együtt szálljanak szembe a sötét erőkkel. A cél nem más, mint az ősi tőr megszerzése, mely képes visszafordítani az időt, birtoklóját felruházva világhatalommal.

Megmondom őszintén, hogy én csak egy egyszerű, könnyed kikapcsolódást vártam a mozitól. Olyat, aminek nincs története, viszont végig pörög és vannak benne olyan elemek, amik miatt elnézem azt, hogy ez az egész próbálkozás suta. Pozitív csalódás. Nagyjából a film első felénél már ezt kezdtem érezni, aztán ezt csak megerősítették a későbbiekben. Bár tudom, hogy sokan úgy vannak vele, mint Dastan herceg a végén, hogy legszívesebben nem nézetté tenné a filmet, nem hiszem, hogy olyan rémes majd két órának lehettünk tanúi. Nem fogok hazudni és azt mondani, hogy ez a világ legfordulatosabb filmje, de abban mindannyian egyetérthetünk, hogy az év legjobb kalandfilmje, amely elvégzi a dolgát és nem akar többnek tűnni, mint ami. Időnként persze előkúszott bennem az a gondolat, hogy milyen szépen ötvözték a sablonokat a yamakassisok koreográfiájával, mint egy ártérelmezve ezáltal a műfajt is.

Részben a színészi játékok miatt, részben mert valóban működtek a karakterek, de nekem nagyon szimpatikus volt szinte az összes szereplő. A valódi ellenfél kilétében persze megint nem volt nagy meglepetés, de ha vagyunk annyira naívak még, hogy nem gyanakszunk senkire - pláne az ilyen külsejű manuszokra-, akkor szép csavart kaphattunk félidőben. A romantikus szál volt valami olyasmi, amit nem igazán tudtam hovatenni. A vonzódás egyértelmű volt, küzdöttek is ellene, aztán egyszercsak mintha a megkedvelés folyamatát kihagyva már már egymásba habarodva folytatták volna a közös kalandot. Másfelől viszont örülök, hogy nem adtak ennél is nagyobb teret ennek a szálnak, mert így minden erejüket a kalandra, a menekülésre, az árulásra és a csavarok hiányára öszpontosíthatták.

Mit is mondhatnék Faragó József szinkronjáról túl azon, hogy egyszerűen mennyei volt? Hadd kezdjem rögtön azzal, hogy Végvári Tamás egyik legutolsó szerepében szólaltatta meg Ben Kingsley-t, és nagyon örültem, hogy mégegyszer hallhatom a hangját. Amolyan jutalomjáték volt a nézőnek, noha nem a legkomplikáltabb szerepről van szó. Csőre Gáborban nehéz lenne csalódni, és már csak miatta is szeretném, ha lenne folytatása a filmnek. Pikali Gerda szintén mennyeien hozta az "ártatlan" hercegnőt. Élvezetes szinkron volt, és nem tagadom, nálam pluszt adott hozzá a történethez.

Furcsa belegondolni, hogy én az elmúlt majd 110 percet úgy élveztem, mint egy kisgyerek, amikor először lát kalandfilmet, vagy játszik ezzel a játékkal. Az is furcsa, hogy ennyire rendben volt benne minden. Lehet csak azért érzem így, mert jó passzban kapott el és kimaradtam az őrületesen nagy hype-ból. Jók voltak a színészek, a karakterek szimpatikusak és a történet is legalább annyira élvezetes, mint egy vasárnap délutáni Disney-film. A jobbik fajtából. 80%


Magyarhangok
: Csőre Gábor
További magyarhangok: Pikali Gerda, Gesztesi Károly, Galambos Péter, Nagy Ervin, Hujber Ferenc, Kőszegi Ákos, Csernák János és Végvári Tamás
Msz: Pallinger Emőke
Sz.R.: Faragó József


Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék