Főoldal

Viharsziget


Viharsziget
(Shutter Island, 128’, 2010)

A történet brilliáns. Na de a megvalósítás? Hát az elképesztően lassú. Úgy értem valahol ez az a lassúság, ami Martin Scorsese-t jellemzi úgy általánosságban idegesítő a XXI. század felgyorsult világában. Viszont ha az életem múlna rajta se tudnám megmondani, hogy volt-e felesleges jelenet a filmben, vagy mit kellett volna lenyesni belőle. Ugyanakkor az szerintem vitathatatlan, hogy 100 percben ez a film büntetett volna, míg így csak egy zseniális történetet kaptunk az 50-es évek lassúságában elmesélve.

Az Oscar-díjas rendező, Martin Scorsese legújabb filmje két amerikai rendőrbíró, Teddy Daniels és Chuck Aule története, akiket egy Massachusetts partjaitól távol fekvő, sivár szigetre rendelnek nyomozni. A szigeten egy erőd-szerű elmegyógyintézet áll beteg bűnözők számára, és innen szökik meg rejtélyes körülmények között egy gyilkosságért elítélt nő.

Nekem különösen tetszettek a filmben lévő csavarok, és egy-kettőnek még engem is sikerült meglepni. Ebből a szempontból a Viharsziget kiállta a próbát és az elképesztő hossza ellenére egy moziban nagyon is élvezetes thriller lett. Ugyanakkor az érmének van egy másik, kevésbé ennyire barátságos oldala is. Ez pedig az, hogy minden lassan történik, és én már az eltűnt nő megtalálása előtt tudtam, hogy ki a 67. beteg. Ettől függetlenül a néző agya még játszadozott azzal, hogy melyik teória lesz a befutó, vajon mi az igaz abból, amit eddig megtudtunk... és a végén szerintem még őt is sikerül meglepniük.

Nem számoltam mennyi, de tippem szerint legalább 20-30 percenként csusszant be egy-egy fordulat, vagy olyan beszélgetés, ami előrelendítette az egész történetet és mindent megváltoztatott. Amit ezek a "visszaemlékezesek a második vh-ra" kicsit visszavettek, és helyenként még a funkciójukat se értettem. Igazából ezt teljesen nyugodtan ki lehetett volna hagyni -noha értem én a funkcióját, csak épp kibírtam volna nélküle.

Nagyon bejött az alapötlet is, és az egész történet, az egész "játék" nagyon tetszett, de abban vitának helye nincs, hogy a filmben mindent vitt DiCaprio utolsó mondata. És ha már itt tartunk a kis Leoról már jó ideje tudjuk, hogy felnőtt, hisz ilyen mély és bonyolult és sokszor isteni filmekben szerepel manapság, de karrierjének egyik legkomolyabb állomása volt a Viharsziget. Ebben a moziban játszani kellett, de nem csak neki, hanem mindenki másnak is -beleértve a gyönyörű Michell William-t, akinek csupán pár jelenet jutott "szellemként", de azoktól hátasokat dobáltam. Az erőteljes színészi játék mindenki részéről nagyon sokat tett hozzá ahhoz, hogy a Viharsziget többé-kevésbé lekössön a moziszékhez.

Azon töprengek, hogy mi volt az, ami a tempóján kívül nem tetszett. Azt hiszem csak egy ilyen volt. A zenei világa. És akkor lehet támadni, hogy de a zenei világa igenis zseniális, meg kiráz tőle a hideg, és társaik, ami igaz is... de például sok olyan jelenet volt, ahol szerintem a zene túlzottan is rányomta a bélyegét erre a negatív, "depressziós" hangulatra, ami amúgy is jellemezte a filmet. Igen, értem miért, csak ez sem tetszett. Nem azt mondom, hogy nem kellett volna ennyire thrillerisztikusra venni a történetet, csak... néhol nem állt jól neki. Máskor pedig aláírom amit az éljenzők mondanak, hogy zseniális volt a dallama.

Összeségében kaptunk egy zseniális filmet. Kár ezen szépíteni. Vannak szépséghibái, mind mindennek, nem is feltétlenül lehetett/kellett annyira élvezni, mint egy nyári blockbustert, és lehet fikázni is, hogy mennyire szar, de egyet nem lehet. A történet csavaros zsenialitását alábecsülni. Én még másnap reggel is annak a hatása alatt voltam. Ugyanúgy, mint ahogy a film hangulata is rányomja a bélyeget a jóemberre, akinek sok-sok könnyed hangulatú szórakozásba kerül, hogy túllépjen rajta. 80%

 
Magyarhangok: Hevér Gábor
További magyarhangok: Rajkai Zoltán, Tordy Géza, Végvári Tamás, Kubik Anna, Gubás Gabi, Epres Attila, Haas Vander Péter, Tompos Kátya
Magyarszöveg: Zalatnai Márta
Szinkronrendező: Tabák Kata
IC-Mafilm


Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék