Főoldal

Vasember 2


Vasember 2
(Iron Man 2, 124', 2010)

A Vasember egy hihetetlen cool képregényadaptáció volt. Megkockáztatom, hogy az eddigi legjobb Marvel karakter megjelenések a nagy vásznon, ami az egekbe repítették a világ egyik legcoolabb színészét, Robert Downey Jr.-t. És ha valakinek ennyire bejön egy film, ami minden elvárást felülmúlóan szerepelt, akkor jön a nagy kérdés, hogy hogyan lehet folytatni? A választ nem ebből a filmből fogjuk megtudni. Bár a Vasember 2 szórakoztató és akciódús, kiköpött nyári mozi valahogy mégsem éreztem azt a varázst, mint az első részénél. Szerintem nem sikerült túlszárnyalnia elődjét, ellenben még mindig a képregényadaptációk elit egységébe tartozik.

A kezdése valami elképesztően szörnyű. Felesleges, unalmas és abszolút nem érte el a kívánt hatást. Véleményem szerint -ahogy az ügyvédek szokták mondani- ott kellett volna az antihős, a főellenség motivációjának megfognia, ellenben csak egy zseniális színészi alakítást kaptunk Rourke-tól és ennyi. Egy szinte semmilyen főellenség volt, akit a bosszúhajtott, és akinél talán csak a "béna fegyverkészítő fazon" volt szerencsétlenebb a vásznon. Noha a másik gaz fiún lehetett röhögni, mert poénforrásnak épp megfelelt. Mindez az állapot megmaradt a cím kiírásáig. Aztán jött az AC/DC.

Onnantól minden megváltozott. Tony Stark visszatért a vászonra, és sikerült túlszárnyalnia első filmes lazaságát is. Már a bevonulása is olyan volt. Az egyik első kedvenc jelenetem az volt, mikor az elejéb győzködte a "górékat", hogy a Vasember maskara nem egy fegyver és nem adja át senkinek. Utána jöttek azok a kötelező vagánykodások, majd a következő feelgood pillanatra egészen a születésnapjáig kellett várni. Ott aztán kő kövön nem maradt.

Ha már a főkarakter, akkor beszéljünk a többiekről is. Visszatért Pepper is, aki annyira imádnivaló, hogy a végén a tetőjelenet alatt már-már a könnyeimmel kellett küzködnöm. Gwyneth Paltrow szépségétől leírhatatlanul édessé válik az amúgyis jó karakter, akinek ebben a részben a Stark Vállalat elnöki posztjában kell megküzdenie a mindennapokkal. Én Rhodey karakterével nem igazán tudtam mit kezdeni. Az addig oké, hogy belbújt egy maskarába és együtt harcoltak a gonoszok ellen, de ebben a filmben abszolút unszimpatikus volt - és nem a színészcsere miatt. Nála sokkal értetlenebb volt a riporter csaj karakterének visszahozása. Tekintve, hogy sem a figura, sem a történet szempontjából nem lendült semerre a szerepeltetése abszolút felesleges volt. Ellenben a szemnek ugye kielégítő látványt nyújt.

Az előző rész csattanójában felvezették, most pedig egy bolhafasznyit elmélyítik a S.H.I.E.L.D. szerepét a képregényekből. Nekem bejött az egész motívuma, függetlenül attól, hogy az előző rész "épp jókor felbukkanó" karakterének szerepe itt végig felesleges volt - kivéve a csattanót. Ellenben mondjuk kaptunk egy kicsit többet Nick Fury figurájából. Persze a rejtélyes köpönyegtől nem szabadultunk meg, szóval még mindig nem tudunk szinte semmit sem a szervezetről -azt kivéve, hogy Tony apjának köze volt a megalapításához-, sem a karakterről. Ezt lehetne kicsit nehezményezni, ha nem hozták volna be Fekete Özvegy karakterét Scarlett Johansson alakításában. Komolyan mondom, ha valaki felveheti a verseny Paltrow-val, akkor az csakis ő lehet. És ezt mind alakításilag, mind pedig karakterileg értem. De azért halkan megjegyezném, hogy a két figura szöges ellentéte egymásnak, hiszen míg Fekete Özvegy elintézett pár tucat katonát, addig a sofőrnek csak egyet sikerült. Éppenhogy.

Beszéljünk kicsit rögtön a gonoszokról. Egynek itt volt Ivan, vagy a filmben nem használt nevén Whiplash. Mickey Rourke hiába alakított nagyot, a karaktere abszolút klisés és csak úgy tocsogott a jellegtelen dolgokban. Tehát míg Nolan igyekszik elkerülni az egy dimenziós karaktereket, addig Jon Favreau helyette is beleszalad rögtön kettőbe. Ivan-t ugye a bosszú élteti, és tulajdonképpen tőle semmiben sem különbözik Justin Hammer. Ez kicsit aggasztó volt, mert az ember egy egyszerű "apád bűneiért megbűnhödsz" kaliberű indítéknál azért többet várna, de nem... Ellenben most sokkal több robotot és akciót kaptunk, mint az első részben. Ebben viszont abszolút a Bay-féle Transformersekre hajaz. Úgyhogy akinek egyik másik bejött vagy nem, az nagyjából eltudja helyezni a ranglétrán őket.

És ha már akció, akkor beszéljünk is róla. Van aki a végén lévő "kereszttűz" és két Vasember a gonosz ellenre szava, míg én a Monaco-i versenypályás jelenetet emelném ki. Látványos volt és kissé értetlen. Ezen kívül volt egy olyan jelenet is, amiben Rhodey és Tony küzdöttek meg egymással a születésnapján. Szintén látványos volt. A keresztüzes jelenetnél én csak egy poént hiányoltam. Mikor bekerítették őket ott elfért volna még egy cool mondat.

Humor. Szerintem a film legfőbb forrása. Ami azt jelenti, hogy Tony. Itt többé kevésbé ki is merülne a történet, hiszen köztudomású, hogy minden humor forrása Tony lazaságában leledzik. Ebben a részben is kaptunk belőle szép számmal -lásd belépője. De emeljük ki az érme másik oldalát is, hiszen Tony a film nagyrészét végig "haldokolta". Aztán hirtelen a semmiből -némi S.H.I.E.L.D.S-es közbenjárás után- feltalál egy új anyagot. Abszolút értetlen az egész, de lehet nevetni rajta. Bár a legviccesebb akkoris Pepper irodájában volt az örökmozgóval. És a beszólásai. Meg a részeges jelenete. Tudtam én, hogy van valami köze a humorhoz.

Eddig úgy tűnik, hogy sokat beszéltem, bár a filmről vajmi keveset mondtam. Nem is szeretném lelőni az összes poént - rengeteg van még belőlük nyugi. Mindenki maga döntse el, hogy mi tetszik neki ebben a filmben. Nekem speciel az nem igazán jött be, hogy ebbe már próbáltak mondanivalót csempészni némi politikai ráhatással és nagy szeletet adva apucinak. Bár az kétségtelen, hogy a történet kontinuitását így elnyújtották szépen, ami talán jót tett neki. Én kevésbé látom ennek a jó oldalát. Furcsa a viszonyom ehhez a részhez, mert nekem nem jött be jobban, mint az első. Sőt! Már a főcím utáni nyitójelenetnél éreztem, hogy ezt a filmet elszúrják. Elviszik a monumentalitás világába, az pedig tönkre fogja tenni. És valahol igazam lett. Ugyanakkor még mind egy átlag feletti szórakoztató filmmel van dolgunk.

Rólam köztudott tény, hogy imádom a szinkront. Jár a reszkept Zsigmond Tamarának, mint az újságírónak és Dolmány Attilának. Persze a valódi érdem itt is Fekete Ernőt illeti meg, aki félelmetes Downey Jr. hang. Csakis hasonlókat tudok elmondani a gyönyörű Major Melindáról. Csondor Katát nem szeretem, és nem is örülök neki, hogy ő lett Fekete Özvegy hangja, de legalább jó volt -a maga módján. Vass Gábor megint odatette Nick Furyként magát, és Dörner György orosz akcentusára szavakat sem találni. Rajkai Zoltán volt a "másik fegyverkereskedő", Takátsy Péter pedig az "új feka"hangja lett.

És nem tudom, hogy ez más mozikban is így volt-e, vagy csak azon az előadáson, amelyiken én néztem meg... de itt nem a vége főcím után jöttek a "pörölyös" csattanóval, morzsával, hanem megszakították az AC/DC búcsú dalt és bevágták a jelenetet. Nálam itt kapott a vetítés feketepontot, ugyanis ilyet nem lehet csinálni. Nem szakíthatják meg a világ legjobb rockbandájának nótáját, hogy levetítsenek egy olyan 30 másodperces jelenetet, amíg a hülye közönségnek kikéne bírnia még 5 percet... Felháborító volt.

Szórakoztató és akciódús. Mégis mi mást várhatna el egy ember egy képregényadaptációtól? A Vasember még mindig átlag feletti, és a végén az a Bosszúállókos jelenet horzsolt. A Vasembert mindenki elfogadja a csapatban, de Tony Starkból nem kérnek. Én pedig pont fordítva vagyok. Többet Tony-ból, kevesebbet Vasemberből - és több Pepper-Tony jelenetet. Sőt én meg mernék esküdni, hogy Amerika Kapitány pajzsára hasonlító kelléket is bevetettek ebben a moziban. Bejött, de nem veri az első részt. 90%


Magyarhangok: Fekete Ernő
További magyarhangok: Dörner György, Csondor Kata, Vass Gábor, Major Melinda, Dolmány Attila, Takátsy Péter, Rajkai Zoltán, Zsigmond Tamara


Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék