Főoldal

Varázslótanonc


Varázslótanonc
(The Sorcerer's Apprentice, 103', 2010)

Ez a film annyira tipikus, hogy már jó. Nem viccelek, tényleg az. Én egy teljesen unalmas, szintelen vacakra számítottam, ezzel szemben hétköznapi karaktereket kaptam, érdekes mítoszvilágú háttérrel megáldott varázslatos világba csomagolva, teljesen hihetű "lúzer" poénokkal. Nem is igazán tudom, hogy mit kívánhatnánk ennél többet. Ami a legfontosabb, hogy a film végig szórakoztató volt, és bár számomra a női "főszereplő" vitte el a hátán az egészet azért az összkép sem marad el sokkal.

Dave Stutler egy átlagos főiskolás srác, aki épp fizikavizsgájára készül, és szeretne randit kérni álmai nőjétől, Beckytől. Balthazar Blake pedig egy igazi varázslómester, aki a mai, modern Manhattanben tengeti napjait, és próbálja megvédeni a várost ősi ellenfelétől, Maxim Horvath-tól. Balthazar nem boldogul egyedül, így felfogadja tanoncának Dave-et, akiben rejtett mágikus képességeket vél felfedezni. Sajnos ezek az erők túl mélyen lappanganak Dave-ben, aki bár keményen próbálkozik, csak nehezen tudja elsajátítani Blake összetett varázsművészetét. A mágus és segédje azonban keményen dolgoznak azon, hogy visszaszorítsák a sötétség erőit. Az ifjú Stutlernek most minden bátorságára szüksége lesz, hogy túlélje a kiképzést, megmentse a várost, és még a kiszemelt lány szívét is meghódítsa, hogy végül joggal nevezhesse magát igazi varázslótanoncnak.

New York az álmok városa. Itt bármi megtörténhet, így érthető, hogy miért is esett a filmesek figyelme erre a városra. Arról nem is beszélve, hogy mennyi olyan hely van benne, ahová "ellehet bújni", vagy ahol jó autóüldözéseket lehet csinálni. Pontosan ugyanezen okok miatt volt szerintem fantörpikus dolog bevonni a történet gyökereibe Merlin-t is. Ugyanakkor ez a "legszánalmasabb" is, hiszen ez hozta magával a komplett varázslással kapcsolatos szálak tömkelegét, amit igyekeztek is kihasználni.

Bár a film központi témája a varázslás volt számomra mégsem ezért volt "szerethető". Sőt, igazából keveseltem is az ezzel foglalkozó időt, hiszen nem sokkal több jutott a filmbe belőle, mint a trailerekbe. Ezt persze embere válogatja, hogy jó-e vagy rossz-e. Nevessetek ki, de számomra valamiért a szerelmi szál sokkal jobban betalált. Pedig Dave hozta a tipikus lúzer figuráját, aki kocka - a fizikában. Erre "véletlenül" összefut az egyetemen élete nagy szerelmébe, amit már negyedik óta nem látott, és rögtön megoldja a felmerülő problémáit, csevegnek egy kicsit, kinyilik a csipája a világot illetőleg és persze szinte már-már láthatatlan mód egymásba habarodnak. Oké, tény, hogy ez volt az egész film motiváló tényezője, de mégsem kellett nekem ehhez a szálhoz ezesetben két ember. Egy is bőven elég volt. Becky szerintem lenyűgöző figura. Nem mintha olyan sokat kaptunk volna belőle, de engem megvett a zeneszeretetével.

Faragó Józseftől ismét remek szinkront kaptunk. A Cage-Józsa Imre páros szót sem érdemlően pazar még ennyi év után is, a főszereplőnek Markovics Tomi váltotta be a hozzáfűzött reményeket, de én mégis Földes Eszter hangját emelném ki az egész szinkronból, mint a legtökéletesebb varázslatot. Nem tudok jobb szót rá. Faragó látszólag nagyon szereti Molinának adni Gesztesi Karcsit, aminek én annyira nem örülök, mert túl azon, hogy adja magát elég unalmas az egész. Nagy Ervin viszont parádézott, Szvetlov Balázs pedig felidézte '70-es évekbeli karakterét hangilag.

A végével valahogy nem voltam elégedett. Túl gyors, túl hirtelen, "túl nyitott az esetleges folytatásra" -amiből persze nem lesz semmi, de mégis. Az tény, hogy azon a logikus ponton lett vége az egésznek, ahol véget kellett érnie, de valahogy mégis túl eröltettnek tűnt. Köben pedig pont olyan, mint maga a film. Nehéz konkrétba eldönteni, hogy ez most mennyire is jött be tulajdonképpen, de ahhoz nem férhet kétség, hogy betalált. Szinte minden kétbalkezes, béna poénjával együtt. Valami ilyesmiről szólnak manapság a Disney és Bruckheimer filmjei is: Semmi egetrengető, korrekt időtöltés. Igazából bárkinek ajánlom, aki vevő a varázslos témára.
60%


Magyarhangok
: Józsa Imre és Markovics Tamás
További magyarhangok: Földes Eszter, Nagy Ervin, Gesztesi Károly, Minárovits Péter, Németh Bori, Szvetlov Balázs, Perlaki István, Kútvölgyi Erzsébet és Makay Sándor
Msz: Boros Karina
Sz.R.: Faragó József
Forum - SDI


Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék