Főoldal

Chase 1x01.

Túl sok rendőrös sorozat van, és túl kevés a jó. De hogyan is mondhatnék nemet egy olyanra, amit Jerry Bruckheimer producerál és David "16/16" Nutter rendez? Najó előbbi indok valóban nevetséges, míg utóbbi már csak a nevével később kipróbálásra ösztönözni egy új sorozatnál. Nem tudom, hogy a rendezésnek köszönhető-e, vagy csupán olyan történettel álltak elő, de ez bizony szinkronnal kötelező szórakozás lesz. Olyan, mint bármelyik NCIS, vagy Esküdt ellenségek sorozat, csak épp karakterek nélkül.


"Ki kell találnunk, hogy ki milyen ember. A szökevények olyanok, mint mi. Szükségük van ételre, ágyra, társaságra. A szokásaink rabja vagyunk. Visszajárunk helyszínekre, barátokra, családtagokra támaszkodunk. Ha ezekre rájövünk és előre látjuk a lépéseit, mi leszünk ott előbb. Ez egy bújócska. Fegyverekkel. Két ember van, akikhez az ilyen alakok visszajárnak. Az anyjuk és a gyerekük anyja."

Féltem egy újabb krimisorozattól, főleg azért, mertha Bruckheimer és bepróbálom akkor nagyon ritkán csalódok. Általában már puszta megérzésből kerülni szoktam a "pocsék Bruckheimer produkciókat", de a Chase-ről egész egyszerűen nem tudtam eldönteni, hogy ez most jó lesz, vagy oltári szar. Mivel nem látok a jövőbe ezért azt sem tudom megállapítani, hogy milyen lesz a későbbiekben a széria, de a nyitása meggyőző volt. Annak a tipikus kriminek a benyomását keltette, amely egy unalmas, fáradt pillanatodban bármikor rátud venni, hogyha odakapcsolsz ott is maradj. Semmi különleges nincs benne és a legkevésbé sem szórakoztató, mégis ott van az a "DE" szócska, ami arra ösztönöz, hogy érdekelni kezdjen. És ha nem lenne ott a H5O valószínüleg még arra is lenne esélye, hogy nézős legyen.

A történet egyszerű. Szövetségi nyomozókról szól, akik a "köcsög listás" (top-15 legkeresettebb) bűnözőket üldözik. Legalábbis időnként ilyen nagy hal is akad a horgukra, máskor csak "sima" rosszfiúk nyomába fognak eredni. Annie fogalmazta meg legjobban az egység lényegét: "A különbség köztünk és a zsaruk között, hogy ők azzal törődnek, merre járt, mi meg azzal, hogy hová fog menni." És ezzel röviden el is mondták a sorozatlényegét, hiszen van benne profilalkotás a nyomozók által, egy kis kutatómunka, na meg 10% csapatmunka. Lehet én látom rosszul, de nekem ezért és a cseppett sem lassú tempója miatt jött be a Chase.

Nem várom lázasan a következő részt, hiszen nem adtak rá okot. Ha csattanónak szánták a végén azt a hívást, akkor a legeröltettebb, legkevésbé jó húzás volt, mert ezzel egy életre eláshatták magukat a nézőnél. Legalábbis én szörnyen gyengének találtam. Egyértelmű, hogy a sorozat az erős női karakterére fókuszál - nem meglepő mód nő a creator is-, aki anya és apa nélkül nőtt fel, de egy maga képes elkapni a legrosszabb gazfiút is, és megzavarni egy olyan rendezvényt, amelyet évtizedek óta senkinek sem sikerült. A társáról és a többiekről semmit sem tudunk, még annyit sem, mint az újfiúról, aki csoportelsőként végzett az akadémián vagy mi. Egyszóval ez a sorozat pont ugyanazért vérez el nálam, mint az összes Bruckheimeres krimi, hiányoznak belőle a karakterek.

Cserébe viszont kaptam egy cseppnyi Texas-feelinget, ami megjelent a zenében ("A leggyorsabb mód, hogy beleláss egy ember lelkébe"), a hangulatban és a stílusban is, hogy csak a legfontosabbakat említsem. Nem szórakoztató, de izgalmas, pergő cselekménnyel vette kezdetét az NBC hétfő estéjének közepesen nyitó újonca, ami talán idővel kinőheti magát. Egy biztos, ha egyszer a saját lábára állna még akár hosszú évekig bebiztosíthatná magát a képernyőn. De ez nem fog megtörténni. Élvezzük ki addig az időt. 65%


Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék