Főoldal

TRANSFORMERS


TRANSFORMERS
(Transformers, 143', 2007)

Utáltam kivárni ezt a fél évet, míg végre megjelent DVD-n, de valamiért sosem vitt rá a lélek, hogy moziban nézzem meg. Sosem voltam Transformers rajongó, de kiskölökként emlékszem néztem a rajzfilmsorozatot -amiből mára természetesen már semmire sem emlékszem-, mégis nagyon érdekelt a film és legkevésbé Michael Bay jólcsengő akciódirektor neve miatt. Aztán amikor végre eljött a nagy nap, óriási elvárásokkal ültem le a film elé.

Persze ilyenkor illik végig gondolni, hogy mit vár az ember egy közel 130 perces monumentális, játék/képregény-adaptációtól és Michael Bay-től. Utóbbinak köszönhetően egy kellemes, látványos, baromi akciódús mozit vártam és azt kell mondjam, minden negatívuma ellenére ezt is kaptam. Igaz, hogy néhol giccses volt, némelyik jelenetnek meg a látványosságon kívül az égvilágon semmi értelme sem volt, de a látvány mindenért kárpótolt. A film megtekintése után sem éreztem elpazaroltnak azt a két órát, amit rászántam.

A szereplők kiválasztása jó volt. Shia LaBeouf-ról már a film bemutatója előtt azt mondták ő a jövő nagy sztárja. Nos, én nem kételkedem benne, engem megvett kilóra, de azért ezen karaktere alapján én ilyen magabiztosan nem merném állítani. Nem kellett túl nagy tehetség a szerep megformálásához, sokkal inkább fantázia kellett és a népegyszerű gyermekének ismerete. Ebből úgy hiszem nem volt hiány a srácnál. A női szereplők szerintem a legérdekesebb pontjai a mozinak. Az egyik kisfilmben a castingosok elmondták, hogy az volt az elsődleges irányelvük a női szereplők kiválasztásánál, hogy legyenek minél dögösebbek -és ha ismeretlen, az sem jelent hátrányt. Nos Megan Fox úgy hiszem ezeknek a feltételeknek tökéletesen megfelelt -ezt bizonyítja az is, hogy a Maxim 07-es 100as listáján a 21 éves színésznő a 18ik legdögösebb csaj lett. No bár ő nem volt teljesen kezdő -játszott például az Egy hisztérika feljegyzései című Lindsay Lohanes filmben is (én rohadtul nem emlékszem rá, de gáz:S)-, meg a Hope & Faith című tévésorozatban is. Maggie-t a 23 éves Rachel Taylor formázta meg. Az Ausztrál lány a Menekülj! című borzadványban is szerepelt, és egy McLeod lányai epizódban is. Rajtuk kívül öt ismert ember játszott még a moziban. Josh Duhamel, a Las Vegas sztárja, John Voight -Anjelina Jolie écsesapja-, Anthony Anderson, John Torturo és Tyrese Gibson -no meg Bernie Mac az autóeladó bőrében.
Ennyit elég a szereplőkről beszélnünk.

Évszázadok óta dúl a háború űrbéli robotok két faja, az Autobotok és az Álcák között, és a harc tétje az univerzum sorsa. Amikor a viszálykodó gépek a Földre érkeznek, csak egy fiatal fiú, Sam Witwicky (Shia LaBeouf), akadályozhatja meg, hogy a gonosz Álcák magukhoz ragadják a hatalmat. Sam átlagos tini, akit leginkább az iskola, a barátai, az autók és a lányok foglalkoztatnak. Addig nem veszi észre, hogy egyedül ő mentheti meg az emberiséget, amíg ő és barátnője, Mikaela (Megan Fox), bele nem csöppennek az Autobotok és az Álcák küzdelmébe. Sam rájön, hogy a világ jövője forog kockán, és megérti, mit jelent a Witwicky család jelszava: "Áldozatok nélkül nincs győzelem!"

Lényegében a film maga egy akcióorgia ha úgy tetszik. Sokszor a hatásos, ámulatba ejtő akciózás mellett nem marad más, mint hugyos humor és elképesztően giccses jelenetek kavalkádja. Pedig sokkal több van még a felszín alatt. Amit én nagyon hiányoltam -és persze lehet ezt a költségvetés számlájára is írni- sokkal többet kellett volna szerepeltetni az Autobotokat és az Álcákat. Némelyik karaktereket jobban kifejteni, mert higgyétek simán lehetne. Nem tudom, hogy ebben mennyire játszott közre az, hogy az alkotó brigád többségének Űrdongó a kedvence, Optimusz fővezérből is elég keveset mutattak meg és tulajdonképpen ennél a két a karakternél ki is fújt a Hasbro figurák alkalmazása. Megatron alig szerepelt, jóformán semmit, csak beugrott meghalni. Az Álcákból szerintem senkinek sem volt mondata, de ezt az Autobotok sem vitték túlzásba. Szóval én ezt hiányoltam, de nagyon.
Néhol a történet el van nyújtva, néhol pedig tényleg csak az a tipikusan Michael Bay-re jellemző "minél nagyobb, annál látványosabb"-elv érvényesül. A direktor látásmódjával semmi baj, mert minimum egy ilyen elme kell, hogy a Transformers megálljon a lábán, de ha talán kicsit visszább vett volna ebből az egészből... Kár is búslakodni a dolgon. Az emberi karakterek jók voltak. A srác kellően esetlen és lúzer típus, a csaj meg nem az a tündérvirág, szomszédcsaj karakter, hanem a vagány és nehéz bombázójú szexszimbólum. A védelmi miniszter meg azon a szálon mindenki szerepe elég kicsi, karaktereiknek csak a célja érvényesül és tisztázódik le a néző előtt. A film legnagyobb hibája, hogy túl sokat akar elmesélni, túl sok mindennel akar foglalkozni, de valahogy mégis túl keveset mutat meg.

Szinkron. Sokak számára biztos vagyok ez most fájó pont lesz. Nem néztem meg eredeti nyelven (pdig Hugo Weaving emberek meg eredeti Optimusz!), nem is érdekel. Megvártam a szinkront, mert megérdemli az esélyét. Amikor megtudtam kik vannak benne oltárian elkezdtem parázni, hogy mennyire pocsék lesz. Tévedtem? Talán. Kezdjük szépen sorjában. Először az emberek. Shiát Markovics Tomi szólaltatta meg. Én személy szerint tőle féltem a leginkább, mert tudtam, hogy mennyire tehetséges, de féltem, hogy általa kicsit félre értelmezik az egész színészt. Igazából nem éreztem rossznak a mozi közben, sőt, kifejezetten passzolt Shiahoz. Zsigmond Tamara a dögös, nőcis, szexy hang is megmutatta magát, ezúttal Megan Fox testében szólalt meg. Hát mit ne mondjak, nekem a kedvenc párosításom az egész filmben. A "másik nő" szintén egy gyönyörű, kiválóságunk, Németh Bori volt. Ugyancsak tökéletes választás. Duhamelnek Hujber Ferenc viszont a baki, az egyik legnagyobb. Lehet, hogy a színész hasonlít rá meg ilyenek, de kiköpött Bozsó Peti arca van a csávónak. Elképesztően nem illet hozzá, ez van. Epps őrmester Bede Fazekas Szabolcs
volt, panasz nélkül teljesített a Tűzvonalbeli csávó. John Voight ezúttal is Barbinek Pétert kapta, a legtuttibb páros, John Torturo pedig Kálid Artúrt. Sam szülei Csuja Imre és Kovács Nóra voltak, Andersont meg Sótonyi Gábor szólaltatta meg.

Jöhetnek az autók. Kezdjük Optimusz fővezérrel. Hiba volt Kristóf Tibor. Eleinte csak szimplán furcsa volt, aztán néha jónak tűnt, de a végén ismét végig gondolva mellényúlásként tekintettem rá. Bácskai Jánosnak Űrdongóként nem volt túl sok dumája, így róla csakúgymint Mihályi Győzőről (Acélfej), Bicskey Lukácsról (Jazz), Dézsi Szabó Gáborról (Racsni), Szokol Péterről (Tomboló), Láng Balázsról (Üstökös) nem is beszélve. Borbiczki Ferenc hangját pedig néha brutálisan sikerült eltorzítani, így róla inkább nem mondok semmit -nem csak azért, mert ő már számomra mindig csak a jó öreg Irv Harper marad.
A filmnek sok hibája van -és most meg sem említettem a Knight Rider Team utóérzést, mikor egymás után mentek a verdák-, de mindezek ellenére ez egy szerethető film, mely tökéletes popcorn mozi, kikapcsol, ellazít, néha még meg is mosolyogtat, pazar akciójelenetek hosszú sora, jó színészi alakítások és lehet, hogy egy kicsit hatásvadász, giccses, de mégis tökéletesen elvégzi a dolgát és ne feledjük el, hogy 130 perc Megan Fox van benne. Totálisan megéri a hűvős, téli estéken, remek kikapcsolódás a fáradt napokon, lazító gyógykúra a filmek szerelmeseinek.


Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék