Főoldal

BATMAN: Kezdődik!

BATMAN: KEZDŐDIK!
- Miért zuhanunk a mélybe?
- Hogy megtanuljunk kimászni belőle.


BATMAN: Kezdődik!
(2005)

Az ember ha már DC párti, akkor Batman és Superman között örlődik. Én utóbbi osztagot erősítem, de azt el kell ismernem, hogy ******** rendező nagyon oda tette magát, mert ez bizony cseppet sem unalmas. Az igaz, hogy inkább bevezető jellegű, de az utalás a végén Joker-re zseniális.
Az első negyven perc úgy ahogy van kicsit uncsi, nevelő szándékú beütésű, de kétségtelenül kihagyhatatlan. Nélküle a film, nem lenne ugyanaz. Mivel a címe is az, hogy kezdődik, teljesen logikus, hogy a kiképzésével, az idelyukadásának miértjeivel indul a film.

Aztán úgy az első háromnegyed óra megtétele után Bruce úrfi hazatér, a jóöreg Gotham városába, és a rosszfiúk nyomába ered. Az talán egy kicsit meglepő húzás volt, hogy nem mind a '90-es évek eleji Batman-saga rajtjában, Jokerrel indítani, hanem a kiképzővel, aki egyébként jó, csak most éppen olyanja van, hogy el akarja pusztítani a tovább már romolhatatlan állapotú Gothamet. Mi nézők persze, már a dilis agyfurkász első homályos utalása után sejthetjük, hogy ha nagyobb tag, mint a helyi maffia guru áll a szálak hátterében, akkor csakis egy jó régi ismerős lehet -mert más különben már az elején megismertük volna.

Izgalmas, lendületes egy film. A jelmez nagyon állatul néz ki -nekem is kéne egy ilyen, aztán a lakótelepeken eljátszhatnám Pókembert a bőrszerkóban-, de az a nyüves autó, az valami...kimondhatatlanul undorító. Az oké, hogy praktikus meg minden, de annyira nem... Ha ez a hiba nem lenne, én itt helyben kimondanám, a legjobb Batman feldolgozás -najó, ezt talán még akkor sem-, vagy legalábbis 2005 legjobb filmje. Tele akcióval, szenvedéllyel és képregényi elemekkel.

Morgan Freeman állati. A karaktere kell, ez tény, de akkor miért nem mondja el már neki is Bruce úrfi a titkát? Csak azt nem értem, hogy miért kellett bele fekete fazont is tenni. Oké, hogy a kisebbség ne ugatshasson? Mert kábé ezért van itt az egykori Joey is. Ha már Katie Holmes-ra tereltem a szót, akkor el kell hogy mondjam, hogy őt bitang egy nagy mázlistának tartom. Nem csak, mert Tom Cruise a gyermekének az apja, de ő már '98 és '02 között tévétörténelem is írt (Dawson és a Haverok -nem röhögünk, tiniKULT!), most pedig már a neve örökre beívódott a mozitörténelembe is.
Christian Bale. Bőregér. Még remélem jó sokáig.
Michael Caine, az eredeti Arthurt jobban csíptem, de Arthurt igazából szerintem tök mindegy ki alakítja, ő mindig cool marad.

Ami pedig a magyarhangokat illeti... Fekete Ernő Tibor, Bruce Wayne hangformálója. Jól csinálja, nem véletlenül őt választották -gondolom én. A mélyítések (aka bőregeres beszéd - a szerk.) is hatásosak, és tisztán érthetőek. Olyan igazi Batmanes.
Végre egy szinkronrendező, aki nem hülye -vagy csak nézte a Dawsont. Zsigmond Tamara, az örök Katie Holmes, vagyis a nem tudom én milyen kiscsajból nagycsajjá avanzsált csaj hangja.
A további szerepekben, Everwood doktora, azaz Szakácsi Sándor, Fülöp Zsigmond, Kaszás Atilla -a gonosz szerepeket nem tudja megúszni, a dilis dilidoki Széles Tamás, Kristóf Tibor, Besenczi Árpád a korrupt zsaru szerepében, Szilágyi Tibor, mint nagy maffiózó, Csankó Zoltán mint korán elpatkoló góré, Selmeczi Roland vagyis Mr. Wayne, Vass Gábor, Barbinek Péter, Reviczki Gábor.

Csak egy valamit nem értek. Batman olyan kicseszett népszerű, akkor miért nem csinálnak már belőle egy tiniéveket feldolgozó szériát? Clark Kentnek bejött. És úgyis 10-12 év múlva megint kifullad a saga (-az még hány rész lehet? Három-négy?), és akkor újabb 20 év pihi következik. Az akkori generációt meg ki tudja, hogy érdekelni fogja-e egy Batmanisztikus sztori. Én azt mondom, nyomás a tévé, oszt irány a halhatatlanság -ja, bocsi, ez már rég meg van-...
Kiváncsian várjuk a folytatást, mely 2008 egyik legjobban várt filmje...

Rachel/Batman: Mindegy mi van elrejtve, csak az számít amit teszek.Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék