Főoldal

VÉSZHELYZET 15x01.

Megpróbálnék visszaemlékezni, hogy mikor láttam utoljára Vészhelyzetet... Talán akkor, amikor még gimibe jártam és épp valamilyen szünetnek köszönhetően levették a műsorról - pedig már majdnem visszaszoktam rá. Tisztán emlékszem, hogy még téma is volt másnap reggel az előző esti rész kibeszélése, amit én is hallgattam valamennyire. Lényeg a lényeg, hogy mindez már nagyon régen történt. Ez pedig az utolsó évad. A legutolsó, a tizenötödik a sorban. Ez pedig már egy olyan dicső kor, ahol muszáj visszatérnie az embernek, nem?


Számomra mindigis a Vészhelyzet volt a kórházas sorozatok Impalája. És érzésem szerint nem is sok minden változott mostanra sem, talán csak a komplett szereplőgárda lecserélődött. Szerencsémre azért akadt egy-két ismertebb arc is a dokik között. Elég csak Mekhi Phiferre, Maura Tierney-re, és John stamosra gondolni. Visszatérőként Sam Jones III. erősített, vendégszereplőnek pedig ott volt Tony Haley. Elnézést, ha valaki kifelejtettem volna a felsorolásból. Részben miattuk -a tizenöt év mégiscsak 15 év-, részben pedig maga a sodró lendülete miatt olyan jó nézni ezt a sorozatot. Nem tagadom, a legkevésbé sem bántam meg, hogy visszatértem. Talán csak a tragikus végkifejlet miatt.

Nem könnyű beszélni erről a szezonnyitóról. Sok mindent éreztem benne, amik megnehezítik a dolgom. Előszöris, mintha a saját temetésére készülne az egész stáb. Én ezt éreztem és valószínüleg ennek a "vég szelének" a jegyében írták ki 6 év és 140 epizód után az egyik legrégibb karaktert is. Bár őt nem ismertem annyira jól, hiszen már akkor sem igen néztem, de annyira jól bántak az elemekkel az alkotók, hogy sikerült megsiratnom a figura elvesztését. Ez jellemző egyébként az egész részre, hogy hatásos volt minden egyes pillanata, és mivel erre a társuk halálára hegyezték ki az egész részt a várva várt drámai és könnyfakasztó pillanatok nem tudták elkerülni a nézőt. Azáltal, hogy ezt meglépték maguk is közelebb kerültek a halálhoz. Ha nagyon beleakarnék magyarázni dolgokat, akkor azt mondanám, hogy az alkotók így készítik fel a nézőket és a rajongókat arra, hogy hamarosan már nem pillanthatunk be többet a Chicago-i sürgősségi életébe. Elkezdhetjük feldolgozni.

Néha keressük a szavakat, mert egyszerűen nem tudjuk mit kellene, mit illene mondanunk. Egyértelmű, hogy még sok van vissza a végéig, és hogy a Vészhelyzet fabatkát sem vesztett erejéből, de azért mégiscsak érezni rajta, hogy hamarosan az örök vadászmezők felé veszi az irányt. Tony Hale szálával próbálták mindezt kissé egyensúlyozni, ami ugyan jó lett, de az ilyen kaliberű drámát nem lehet humorral oldani. A szereplőgárdája miatt is jó volt nézni ezt a 41 percet, és én csodálom magát a sorozatot azért, mert 15 év után sem volt képes belefáradni a dolgokba. Hányan mondhatják el mindezt magukról? Felteszem nagyon kevesen. A Vészhelyzet viszont még mindig korunk egyik legjobb -és soha el nem feledhető- kórházas sorozata, amin generációk tucatjai nőttek fel. De szép is volt... Ja, hogy mégcsak most kezdtük a szezont? Ide a következő résszel!


Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék