Főoldal

Jonah Hex

Ebből kurva jó filmet is lehetett volna csinálni. Sőt, tudjátok mit? Kellett is volna. Mind a figurába, mind a történetében ennél sokkal jobb lehetőségek voltak, pedig még a megvalósítása is tetszetős volt, ráadásul a vadnyugaton játszódik, igazi régivágású, modern történet. Igazából nem volt ez túl rossz, csak épp kicsit súlytalan. Ott lebegett óriási potenciállal, zseniális karakterrel a középpontjában és mindebből csak egy tipikus bosszú-történetet tudott kisajtolni magából.


Jonah Hex
(Jonah Hex, 80', 2010)

Jonah Hex egy vadnyugati fejvadász, korábban konföderációs katona, akinek arca egyik felét borzalmas égési seb torzítja el. A DC Comics egyik figurája, aki nem szuperhős, hiszen csak coltokkal harcol, ráadásul ő egy antihős: goromba, cinikus természete hasonló Clint Eastwood vadnyugati alakjaihoz.

Ennél a filmről egy valamiről érdemes beszélnünk - miután leszögeztük, hogy képregényadaptáció. A mozi egyedül Jonah Hex figuráján állt vagy bukott. Engem kilóra megvett. Kellően hatásos figura, bosszúszomj vezérli - mint a legjobb nem egyértelmű hősöket-, nem egyértelműen nevezhető jófiúnak, inkább a saját törvényeit követi. Ugyanakkor van szive, és egy ritka különleges képessége: Amíg érinti feltámadnak a holtak. Így tud velük kommunikálni, és mintha az állatokkal is jobban kijönne a szokásosnál, legalábbis nekem nem egy jelenet utalt erre. Különleges figura, aki legalább annyira érdekes, mint maga a vadnyugat. Szerintem ebben a filmben kellően lefektették az alapjait a karakternek és mindennek a tükrében fájó, hogy bukó volt a film és nem túl valószínű, hogy lesz folytatása. Ellenben a képregényhez meghozta a kedvem. Örülnek is neki a DC-nél.

Az alapvető problémám nekem az volt a filmmel, hogy túl rövid volt - francokat, pont kellő hosszúságú!-, és nem feküdt rá annyira a figura jellemére, mint tehette volna. Végig rá építették fel a filmet, ezért is hangozhat hülyeségnek, hogy követelhetnék belőle többet. Igazából jó volt a főszál maga, bár ez eléggé leegyszerűsítette a figurát. Sokkal több olyan szál kellett volna, ahol "fejvadászkodik", vagy csak csavarosabbra megírni a főcselekményszálat. Maga a világ is tetszett, amiben játszódik és ha a western műfaja ma nem lenne hulla, akkor bizony inkább néznék manapság Jonah Hex-filmeket, mint bármi mást.

Báthory Orsinak egyetlen rossz választása volt az egész szinkronban. Ezt abszolút kevesen mondhatják el magukról, de hát Orsit pontosan ezért imádjuk. Amikor először megszólalt, sejtettem, de nem hittem volna, hogy Kamarás Iván a főszereplő. Aztán egyre erősödött ez az álláspontom és a végén kiderült, hogy eltaláltam. Hihetetlen, hogy mennyire pazarul illet a figurához, számomra sokkal több pluszt is adott hozzá a figurához. Kozma Attila és Csörögi István után Orsi is úgy érezte, hogy senki más nem lehet olyan jó Fox hang, mint Zsigmond Tamara és nem is tévedett. Még mindig őrülten szexy a kettős - de még Fox-ot sem láttam a Transformers legendás jelenete óta soha ennyire dögösnek. Kulka János Malkovich-nak meg abszolút nocomment még mindig. A hiba pedig Will Artnett magyarhangjában keresendő, ugyanis Welker Gábor szerintem baromira nem illik a színészhez.

Ha beszélhetnénk a XXI. században vadnyugati filmekről, akkor egészen biztosan az összesbe benyomnám John Malkovich-ot, mert egyszerűen még soha nem illet bele egyetlen világba sem annyira, mint ide. Ugyanakkor szögezzük le gyorsan, hogy a vadnyugat érzése, vagy az a komor belső világ, ami Hex-et jellemzi a legkevésbé sem jött át. Bár próbálták sötétre megcsinálni a filmet, és gondolom tisztelettel bánni a karakterrel is, de egyszerűen nem volt olyan, mint amilyennek az ilyen sztoriktól elvárná az ember - lsd. Dexter. Jó volt, de nem kiemelkedően, valami még hiányzott a gépezetből. Talán épp az olaj. Talán csak Fox-on volt túl sok ruha. Már magam sem tudom. Két dolog biztos: Ez kevés volt és elnéznék még egy Hex-filmet, amikor már nem kell bemutatni az eredetét, hanem a karakter mélységeit fedezhetjük fel. 60%

Magyarhangok
: Kamarás Iván, Kulka János, Zsigmond Tamara
További magyarhangok Csankó Zoltán, Anger Zsolt, Welker Gábor, Király Attila, Koncz István, Mészáros Tamás, Kálloy-Molnár Péter, Jakab Csaba, Makranczi Zalán, Elek Ferenc, Bánfalvi Eszter
Msz: Kiss Odett
Sz.R.: Báthory Orsi
ProVideo-Mafilm Audio Kft.


Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék