Főoldal

Halloween 2.


Halloween 2.
(Halloween 2., 91', 1981)

A rémület éjszakája folytatódik! Tetszik tudni hót szorosan kapcsolódik az első részhez. Ahol az véget ért, ott kezdődik ez. Fedi is ennek az eleje annak a végét egymással. Ilyenkor furcsa az új magyarhangokkal hallani és még a fordítás is kicsit másmilyen lett. De ez van mikor... igazából lövésem sincs mi lehet a jó kifogás ilyen esetben. Ha az előző résznél azt mondtam, hogy a remake-kel együtt alkot igazán ütős filmet, akkor azt kell mondanom, hogy a kettő minden tekintetben hazavágta és az első két rész egyben olyan óriási. Mintha egy óriási sztorit akarna elmesélni, pedig csupán néhány óra alatt játszódik minden.

Haddonfield városában egy este váratlanul több brutális gyilkosságot követ el egy álarcos. Hamarosan kiderül, hogy a tettes egy elmegyógyintézetből szökött meg. Az egyik gyilkosságot volt kezelőorvosa, aki hatszor is belelő, meghiúsítja, ám a betegén nem fognak a golyók. A látszólag találomra gyilkoló tettesről senki sem sejti, hogy nagyon is konkrét célja van. Tudja, hogy kiszemelt áldozatát a kórházban ápolják, úgyhogy a nyomába ered és a felkutatása közben a kórház éjszaka üresen kongó, kihalt folyosóin mindenkit könyörtelenül lemészárol, aki az útjába kerül.

Azért furcsa önálló filmként beszélni a Halloween 2-ről mert bár történetileg elmarad az első résztől, de valahogy mégis jobban összeállt az egész. Itt már van funkciója a dokinak, aki domináns szereplővé lépett elő Laurie mellé. Egy némelyik másik karakter is mintha, de aztán kiderül, hogy csak jópofák, mégsem az az egyszerű "feláldozható" kategória. Szappanoperás fordulatnak tartom azt, ami kiderült ebben a részben, de egyszerűen annyira jó és annyira értelmet ad az egész ész nélküli gyilkolásnak, hogy az valami félelmetes. Bár szerintem ember nincs a földön, aki az első két részt ne egyben szeretné megnézni. Úgy egyszerűen nagyon üt.

Sok szempontból jobb, mint az első része. Ebből a filmből például több jelenet marad meg az emberben, noha egyáltalán nincsen tele olyan nagy jelenetekkel. A végjátéka egyszerűen pazar, a karakterei pedig minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy lefoglaljanak két gyilkosság között. Myerst egyébként brutális gyilkosként emlegetik, de a módszereiben én semmilyen brutálisat nem látok - ami persze nem feltétlenül jelent gondot. Ugyanúgy, mint az első résznél itt is szeretném leszögezni, hogy ez nem attól jó horror, hogy tele van hullákkal, hanem attól jó, hogy rengeteget sejtet és a végére még a története is értelmet nyer. Nálam pont ezért a Halloween első két része a favorit.

Nem érdemes szét választani az első résztől és akkor büntet. Továbbra is tartom magam ehhez. A kettő mintha egy kicsivel jobb lenne, pedig sem a játékideje, sem az események miatt nem volt több idejük jobban belemélyedni a dolgokba. Valami miatt mégis nagyon összeállt ez a film és most már nem csak John Carpenter hátborzongató zenéjét tudom megemlíteni, amitől sikítófrászt tudok kapni olyan hatásos. Mindezek alkotják a horror franchise-ok egyik legütősebb darabját. Az év ezen szakában különösképp ajánlott. 80%

Magyarhangok
: Kiss Virág, Barbinek Péter
További magyarhangok: F. Nagy Erika, Pálmai Szabolcs, Gyurik István, Csőre Gábor, Imre István, Papp Kati, Solecki Janka, Varga Tamás, Kerekes Andrea
Msz: Szebes Péter
Sz.R.: Somló Andrea
Oliza-Laborfilm


Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék