Főoldal

Halloween (2007.)


Halloween
(Halloween, 105', 2007)

Mindig nehéz dolog mikor egy klasszikust modernizálnak. Manapság Rob Zombie legalább akkora sikereknek örvendhet ebben a műfajban, mint annak idején John Carpenter, akinek a filmjétől tényleg mindenkin feláll a szőr. Az eredetinek sikerült klasszikussá vállnia, és habár az újra gondolása a történetnek csepett sem annyira rossz, mégis kétségeim vannak afelől, hogy képes felnőni a nagy elődjéhez. Mondjuk az egyszer igaz, hogy szépen bántak a karakterrel, és a vagdalkozás sem volt teljesen öncélú, ennek köszönhetően a film az átlagnál jobb. De csak egy kicsivel!

Rob Zombie, akinek munkáját Carpenter 1978-as eredetije, és annak azon üzenete ihlette meg, mely szerint "a gonosz még a legkisebb városban is megjelenhet", Michael Myers korai éveire, és azokra az eseményekre helyezi a hangsúlyt, amelyek elvezettek a végzetes Halloween éjszaka-i gyilkosságsorozathoz a békés Illinois-i kisvárosban, Haddonfieldben. A brutális estét követően Michael a Smith's Grove Szanatórium szigorított őrizetű elmeosztályán tölti büntetését, ahol az ismert gyermeklélektan- szakértő, Dr. Samuel Loomis kezeli - az egyetlen ember, aki valóban megérti Michael ördögi természetének mozgatórugóit. Tizenhét év elteltével azonban Michael Halloween-kor megszökik az elmegyógyintézetből, és egy öldökléssel kísért útnak vág neki, hogy Haddonfieldbe visszatérve folytathassa azt, amit gyilkos ösztönei diktálnak, és, hogy múltjának titkaira megtalálja a választ. Haddonfieldbe érve Michael egy csinos főiskolás lányt, Laurie Strode-ot és annak barátnőit, Annie-t és Lynda-t cserkészi be, mialatt Dr. Loomis, aki korábban sikeres könyvet írt Michaelről, felajánlja segítségét a városka rendőrfőnökének, Brackett seriffnek, hogy együtt véget vethessenek Michael rémuralmának.

Én világ életemben Halloween-párti voltam szemben a többi nagy horror-franchiseokkal. Míg mindenki az Elm utcát istenítette addig nekem megmaradt Mike Myers, akivel nagyjából tíz éve találkoztam először - legalábbis én arra emlékszem. A Halloween filmek mindigis azért voltak nálam jobbak, mint a többi, mert ez egy pszichopata története. Ami már önmagában elég lenne egy jó horrorhoz. A nagy kérdés, amit mindig érdeklődve vártam, hogy vajon a film alkotói feltudnak-e nőni és úgy bánni a karakterrel, úgy alakítani az események sodrását, hogy az nem csak egy pszichopatát mutasson, hanem valami olyan "teremtményt", akinek rétegei vannak. Esetünkben ilyesmiről szó sincs, ugyanakkor kiemelném a film elejét, ahogy bemutatták a tíz éves Mike gyerekkorát és az első mészárlását. Talán a film leghatásosabb pontja is volt, hiszen utána leginkább pucér embereket és az útjába tévedő, éppen kábelt fektető emberekkel végzett. Leginkább. Ezzel sikerült valahol mélységet elénk tárni a karakter lelkivilágáról, de mivel Myers nem egy túl beszédes fajta így a jelenben nem lett több, mint az, aminek látszik.

Rob Zombie, hát hogy is mondjam. Ő egy furcsa alkat. Azt szoktam mondani, hogy egy horror maximum annyira lehet jó, mint amennyire a legborultabb elméjű alkotója. Ő teljes egészében ez a fajta fószer - eddigi munkái alapján-, és nekem az ég világon semmi olyan egetrengető bajom nem volt a filmmel. Teljesen egyszerű volt a történet, kellő időt fordított Myers hátterére, tisztelettel bánt a karaktereivel, kicsit felmodernizálta a dolgokat - ugyanakkor maximálisan hű maradt a régi időkhöz, elég csak a zenei világára gondolnunk-, és ez egy olyan igazi, régivágású céltalanul mészárlós horror lett a vége. Felnőtt fejjel nem igazán mondanám, hogy akadt benne félelmetes pont, de talán egy-két pillanata igen parásra sikerült. Manapság már másképp bánnak a feszültségekkel és a nézőt pokoli nehéz meglepni, mert annyi mindent látott már. Ebben a műfajban meg hatványozottan nehezebb dolga van az embernek.

Akkor nézzük a szinkront. Szeretném itt és most leszögezni, hogy nincs vele semmi gond. Szerintem a fiatalok között amúgyis csak két dögös vörös hang van és a főszerep most Vadász Beának jutott. De nem hagyta el Nemes-Takách Katát sem. Malcolm McDowellnek pazar volt Szersén Gyula, de mint mondtam már mindenki remek lett. A szinkron csak tovább javított a pozitív összképen, ahol még a játékidővel sem volt semmi bajom - pöppet talán hosszú?

Hiába lennék szigorú, teljesen nem tudnék. Az eredetinek nyílván max bottal ütheti a nyomát, de a mai "csak mészárlós", és az annál csak unalmasabb horrorok világában Mike Myersnek még mindig van keresnivalója. Ez egy korrekt film volt, többé-kevésbé, a műfaj korlátai közé szorítva. Láttunk ennél jobbat és rosszabbat egyaránt. Ami miatt ez mégis jobb, mint az átlag az a film első nagyjából húsz perce (a múlt), majd pedig McDowell jelenetei. Azon kívül minden más a hagyományos szabályok szerint történik. Kicsit uncsi csak. 70%

Magyarhangok
: Vadász Bea, Szersén Gyula
További magyarhangok: Nemes Takách Kata, Kilényi Márk, Németh Kriszta, Bogdányi Titanilla, Czető Ádám, Talmács Márta, Vári Attila, Juhász György, Sörös Sándor, Menszátor Magdolna, Varga Tamás, Czető Zsanett, Joó Gábor, Baráth István, Kajtár Róbert, Bartók László
Msz: Szojka László
Sz.R.: Földi Tamás
Bufi - Aktív Kommunikációs Kft., Kardos Gábor műtermében készült, 2008-ban.


Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék