Főoldal

THE WALKING DEAD

2010 minden kétséget kizáróan legjobban várt sorozata végre bemutatkozott azon az amerikai kábeladón, amely a legnagyobb kritikai sikerek gyűjtőhelye - és most nem a Showtimera, vagy az FXre gondolok. Az AMC Halloweenkor mutatta be A remény rabjai rendezőjének legújabb projectjét, a képregényekre épülő WALKING DEAD-et az idei év legjobb kábeles debütálásának adataival. Kérem szépen, akár elhiszik, akár nem, de a zombik nem csak visszatértek az életünkben, hanem azonnal All Time listákra kerültek és befoglalták az "Évad legjobb sorozata" címet is.


A pilot több, mint 60 perces. Keveset beszélnek benne, de mégis olyan, ami végig a kanapéhoz szegez. Nem mersz még félre nézni se, nehogy lemaradj feszültségkeltő pillanatról. Ennek a pilotnak ugyan akadtak félelmetesnek nevezhető pillanatai, de érzésem szerint sokkal inkább bevezető jellegű volt a történet. Számomra az utolsó kép sor volt az, amitől összecsináltam magam. Pedig halál egyszerű volt, csak konkrétban meg kellett mutatni milyen világban is vagyunk.

Egyetlen dologra nem kaptam választ a pilotból, ami érdekelt volna. Az pedig az, hogy Grimes-ot miért nem kapták el még a kórházban? Talán a kómás a számukra halott? Grimes egyébként számomra nem volt az a "hűdenagy" karakter az első rész alapján, sokkal inkább ő az a fajta fazon, akinek a néző azért szurkol, mert ő a főszereplő. Érezhető volt ez, hiszen miután magához tért kapott egy partnert az afro apával és a fiával, majd mikor kivonták őket is a történet ezen szakaszából rágyújtottak a kiszámítható szálra a társával és a nejével, és mikor ismét egyedül hagytuk, és megemésztette a dolgokat jött is rögtön a következő részbeli társa, hogy azért mégse egyedül kelljen végig sodródnia az eseményeken. Ezzel semmi gond sincs, hiszen a one man show mindig unalmas, pláne drámáknál. Kell valaki, aki segíti hősünk munkáját, aki által jobban megismerjük őt. Az azonosulást most nem említem, mert azzal nem lehet gond. Grimes pontosan olyan, amilyennek lennie kell az efféle figuráknak.

Szögezzük le, hogy Darabont baromi jó rendező. Itt is gyönyörű képi világgal operált, ami számomra hozzájárult ahhoz, hogy végig lelegyek nyűgözve. Valahogy sodorta magával a nézőt az egész pilot, és bár nagyon lassú folyásúnak ígérkezik a dolog, ezt mégsem lehetett érezni rajta. Nekem nagyon sok minden tetszett ebben a pilotban, de az kétségtelen, hogy a látványért és a megvalósítás minőségért még akkor is nézős lenne, ha alapból utálnám, vagy egyáltalán nem is érdekelne a témája. Iszonyat mennyiségű élőhalottat vonultatott fel a sztori, és jó néhány agyvelőt durrantottak is szét a pofánkba, amik elérték a céljukat. Láttunk kint úszó beleket, valamint lovakat zabáló zombikat is. Szerintem ebben a műfajban már ez is bőven elég lenne. Napjaink zombis filmjeihez képest a Walking Dead maga a megváltás.

Ez az a sorozat, amit elkezdesz nézni és egyszercsak azon kapod magad, hogy már vége is - pedig nagyon lassan halad előre. Ideje az úgyis bőven van. Nekem ez így egybe, összhatásilag minden biztosítékot kivert. Nem mondom, hogy ebben van a "legjobb sorozat"-hoz szükséges potenciál, de abban biztos vagyok, hogy az évad... nem is, inkább az év... bár könnyen lehet, hogy az utóbbi évek legjobb pilotjával állunk szemben. Ha tartani tudja ezt a minőséget, akkor kétség sem férhet hozzá, hogy végig nézős lesz. A vége érdekes lehetőségeket vetett fel, amiket kíváncsi vagyok hogyan oldanak meg, illetve a másik két behozott szál is hogyan lesz tovább mesélve. Egy biztos, roppant érdekes sorozattal állunk szemben, amit nem nézni nagyobb bűn, mint Halloweenkor jelmez nélkül elmenni egy buliba. A Walking Dead-ben minden megvan, amiért az ember kábelessorozatokhoz fordul, nem fél semmitől és mindent a képünkbe mer tölteni. Már úgy szó szerint. Tudjátok mit? Szőrös szívű leszek, mert szerintem baromi nagy a potenciál ebben a sorozatban és kelleni fog egy kis mozgástér az osztályozásnál: 80%


1. rész Véget érő szép idők (Days gone Bye)
Írta és Rendezte: Frank Darabont

Rick Grimes sheriff-helyettest meglövik és kórházba kerül. Mikor felébred már egy teljesen más világ várja. Sehol egy lélek sem, csak különös, agyatlan lények mászkálnak és vadásznak a még élőkre. Egy fickó befogadja és elmeséli neki, hogy mik ezek, és hogy létezik egy biztonságos hely Atlantában...

Amerikai premier: 2010. 10. 31.
Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék