Főoldal

Jason Aldean: My Kinda Party

Jason, Jason, te vén kópé, hát ennyire nem szeretsz ülni a babérjaidon? 2009 tavaszán jelent meg legutóbbi albuma a Wide open, mely ha jól rémlik mind a mai napig nem tudott kikopni a country albumok listájáról és erről a korongról érkező dalai sorra hódították meg a slágerlistákat. A 33 éves énekes az elmúlt 5 évben 4 albumot termelt ki magából, és ezen korong mennyiségének hívószavaiból 11 ért el komolyabb helyezést a Billboard slágerlistáján. A legnagyobb sikereket a "Why"-jal, a "Big Green Tractor"-ral, a "The Truth"-tal és a személyes kedvencemmel (mely 2009-ben a második legnagyobb kedvencem, és az év country dala volt nálam) a "She's Country"-val érte el. Ebből következik az is, hogy óriási elvárásokkal ültem le meghallgatni a vadonatúj korongot, amely csak úgy izzik 15 dalától.


Jason Aldean: My Kinda Party
[2010]

Péntek reggel van. El sem tudnék képzelni ennél jobb alkalmat a zenehallgatásra. Főleg mivel korábban vert ki az ágy és előző éjszaka épp Bon Jovi-t hallgattam orrvérzésig. No de egy szó, mint száz legelőször lazításképp hallgattam meg, hogy felébredjek. Ez volt a célom vele. Nem igazán mondhatnám, hogy telt el hónap anélkül, hogy ne hallgattam volna meg Jason-nótát, de azért egy kicsit hiányzott a hangja. Ami ezt a korongot illeti - persze csakis magunk közt és szűkszavúan- egész jó, de négy csillagnál többet egyszerűen nem lennék képes adni rá.

Sok mindent meghatározz, hogyan indul egy album. Az első szám megpendít egy fajta alaphúrt, amire rátesz még egy lapáttal a mocskos utak himnusza. Nem mondom, hogy ez zökkenőmentest jelent, de reggel kómás fejjel, enyhe borult idő mellett teljesen betalálta a hangulatom. Majd jött a negyedik szám és valahogy elkezdtem ráérezni a lemez lüktetésére. Sokat segített ebben a "Just Passing Through" (3:20) című dal, melynek már a kezdő hangjainál éreztem, hogy szeretni fogom. Aztán a sor csak folytatódott a hasonló dalokkal úgy mint a "Fly over States" (3:38), "It ain't easy" (3:01), "If she could see me now" (3:30), és végül a "Don't You Wanna Stay"-t (4:16)  emelném ki, amely egy elemi erejű refrénnel rendelkező duett a csodaszép Kelly Clarksonnal. Ezekben a dalokban benne volt minden, amiért én a szabadban, vagy utazás közben szinte mindig csak country-t hallgatok.

Elérkezettnek látom az időt, hogy a kedvenceimről beszéljek. A "Country Boy's World" (4:06)-től valami olyasmit vártam, mint tavaly a She's country (minden idők legjobb Aldean dala), ezzel szemben a szöges ellentét kaptam. Csalódott voltam, ugyanakkor eszméletlenül tetszett és a szövegével teljesen magához édesgetett. A "Texas was You" (3:25) már a kezdő hangzásával megvett magának és nem is engedett el. Abszolút életérzéses nóta. Aldeanre időnként egyébként nagyon jellemző ez, hogy inkább a szövegeivel képes megfogni, és a mögötte rejlő dallamvilág csak később ejt rabul. Ezt viszont pokolian jól csinálja.

A cím adó dal a "My Kinda Party" (4:45) nem okozott csalódást. Semmilyen tekintetben. Megtartotta az eddig megismert hangzást és ritmust, de közben mégis teljesen más volt. Ebben a számban a fokozott felpörgést éreztem, ami eddig jellemezte is az albumot. Ebből a szempontból teljesen korrekt az album címe. Az utolsó dal viszont nekem túl jónak tűnt ahhoz képest, hogy ezzel ért véget az album. Csak egyet mondok: Remélem nem kell újabb másfél évet várnunk a következő nagylemezre...

Az album teljesen átlagos. Aminek a legtöbb előadó esetében örülnék, de Aldeantől ez felér egy csalódással. Mondom mindezt úgy, hogy a felénél több számban láttam meg a potenciált, amit mondjuk egy séta alatt, vagy a szabadban ki is fejthet hatásilag. Akadtak olyan dalok, amelyek ugyan elsőre nem lopták be magukat a szívembe, de mivel jó eséllyel ezt az albumot is fogom még évek múlva is hallgatni bőven van idejük. Mint ahogy nekem is, hogy még a következő korongig megszeressem ezeket a dalokat. Senki se értse félre tetszett az album, de a legkevésbé volt olyan, mint az eddigiek. Az ilyesmit pedig én mindig nehezen dolgozom fel - lsd. Bon Jovi napjainkban. Korábban mindigis a tempósabb, country alapokra építkező, időnként nagyon slágergyanús - és ebből kifolyólag pokolian jó- dalok jellemezték Jason lemezeit. Ezt vártam most is, és ez volt az egyetlen, amit nem kaptam meg. Amit viszont igen az több, mint 40 percnyi tömény jó country zene, amivel sikerült vernie a Band Perry-ék debütáló korongját - igaz ezen nincs olyan átütő erejű dal. 80%


MY KINDA PARTY TRACK LIST:
1. Tattoos On This Town
2. Dirt Road Anthem
3. Church Pew or Barstool
4. Just Passing Through
5. Fly Over States
6. My Kinda Party
7. I Ain’t Ready to Quit
8. It Ain’t Easy
9. Country Boy’s World
10. Heartache That Don’t Stop Hurting
11. Texas was You
12. Don’t You Wanna Stay
13. See You When I See You
14. If She Could See Me Now
15. Days Like These


Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék