Főoldal

A tetovált lány

Óriási sikerű regény, még szenzációsabb -és hosszabb- regényadaptáció. Na ebből csak jó sülhet ki! Az alapanyag fennséges, és az, hogy a film maga is svéd csak növeli értékét. Bár ez gondolom cseppet sem meglepő az európai filmeket kedvelük számára. Hamar a hatásába keríti az embert, ami így utólag belegondolva talán a legnagyobb erénye. Mindezt úgy mondom, hogy már a története sem mindennapi. Ha úgy vesszük.


A tetovált lány
(Män som hatar kvinnor/The Girl with the Dragon Tattoo, 152', 2009)

Negyven évvel ezelőtt Harriet Vanger eltűnt egy családi összejövetelről, melyet a gazdag Vanger-klán saját szigetén tartottak. Testét soha nem találták meg, de nagybátyja még mindig meg van győződve róla, hogy a lányt meggyilkolták, és a gyilkos a saját, egymáshoz erősen kötődő, de működésképtelen családjának tagja. Megbízza Mikael Blomkvistet, a bukott gazdasági újságírót, és a tetovált, problémás hacker lányt, Lisbeth Salandert, hogy nyomozzák ki, mi történt. Amikor a furcsa pár rábukkan a kapocsra Harriet eltűnése, és néhány negyven évvel ezelőtti, groteszk gyilkosság között, sötét és ijesztő családi történet kezd körvonalazódni. De a Vangerek titkolóznak, így a férfinak és a lánynak rá kell jönnie, meddig mehetnek el, hogy meg tudják védeni magukat.

Az elején nem igazán láttam miképp is fog összeérni a két szál, és így utólag kicsit olyan Bourne-filmesnek éreztem, de ez már csakis az én betegségem. Aztán összeér. Gabalyodnak a szálak, miközben az az érzése az embernek, hogy ez a "tetovált lány" csak egy baromi szerencsétlen, elcseszett múltú, érdekes csaj, de valahogy nem akar beilleszkedni a történetbe. Majd ugye találkozott a két szál, és amit addig a legdurvábbnak hittem - az is!-, nos rá tudtak tenni még egy lapáttal. Már úgy érzelemmentes vonalon. Nem mondom, hogy javított a csaj megítélésén, vagy akármi, de az kétségtelen, hogy nagyon hatásos volt. A találkozástól pedig megkezdődött  az igazi nyomozás, ami már eredményekkel is jár. Az érdekes volt legalább egy teljes órán keresztül, majd a végefelé, az utolsó húsz percnél - bármennyire is volt jó a csavar- átváltott a film kicsit unalmasba. Úgyhogy nehéz megítélni, de mivel hatásos és kicsit Bourne-ös, nekem bejött.

A főszereplő figua teljesen átlagos, az ég világon semmi sem volt benne, ami kicsit különlegessé tette. Hacsak az elszántsága nem. Amikor ez tudatosult bennem, akkor kezdtem azt érezni, hogy a tetovált lány sokkal inkább egy mentsvár szerepét tölthette be, és az egész történetet megváltoztatta - plusz azért valljuk csak be, mennyire érdekes már ez a cím! De persze az sem kizárt, hogy az író egy regényciklusban gondolkodott, és nem akart túl sokat adni a csajból, sokkal inkább a történetre és a csaj szenvedéseire helyezte a hangsúlyt. Nos, az kétségtelen, hogy a történetet megolajozta és utána már nem is volt vele jó sokáig gond.

Szerintem a két főszereplő túlzottan is adta magát. Bogdányi Titanillához kétség sem férhet. Remek tetovált lány. Epres Attila meg szimplán mindenben remek, még akkoris, ha ilyen unalmas fószert kell hoznia. Úgyhogy a szinkronról a legfontosabb, amit el kell mondanom, hogy nagyon jól sikerült.

Két és fél órás a film, ezt ne felejtsétek el. Szerintem túl hosszú, és ha rövidebb lett volna - mondjuk max. két órás-, akkor sokkal feszesebb lett volna, kevesebb az üresjárat és még kevesebb a felesleges pöcsölés az elején. Én úgy látom, hogy ami egy regényben elengedhetetlen, az egy filmnél nem biztos, hogy így van. Egyáltalán nem kedveltem meg jobban a felvezetéstől a figurákat, sőt a tetovált lányról még a film után sem tudom eldönteni, hogy mit is gondoljak. Innen nézve nagyon jó film, hiszen biztos, hogy az amerikai remake mellett a folytatásokra is vevő vagyok. 80%

Magyarhangok
: Bogdányi Titanilla, Epres Attila
További magyarhangok: Rosta Sándor, Perlaki István, Imre István, Várdai Zoltán, Molnár Ilona, Kajtár Róbert, Halász Aranka, Solecki Janka, Garai Róbert
Msz: Szojka László
Sz.R.: Földi Tamás
Bufi- Aktív Kommunikációs Kft., Végvári Tamás műtermében készült 2010-ben.


Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék