Főoldal

Kisvárosi Rock 'n' Roll

Könnyű helyzetben vagy, ha angol vagy és Te vagy az egyetlen mindenki számára eladható és értékes portékának tekintett alkotó. Főleg, ha olyan dolgokat tettél már le eddigis, mint A hivatal, vagy a Futottak még. És mondjuk úgy hívnak, hogy Ricky Gervais. Ő az egyetlen angol, aki nekem bármit eltud adni. Ez önmagában nem lenne nagy szó, csak éppen hát hogy is mondjam nem tartozik a kedvenceim közé és azért ő is okozott már csalódást. Ez a film viszont kimerít mindent, amit szeretek a filmekben.


Kisvárosi Rock 'n' Roll
(Cemetery Junction, 90', 2010)

Megérkeztek a hetvenes évek. Változtak az idők. De egy város nem változott. Fergeteges, melegszívű komédia, melyben három barát próbál kitörni szülővárosa szürke hétköznapjaiból. Arra még rájönnek, hogy nem tölthetik egész életüket ivászattal, bunyóval és hülyéskedéssel, de arról fogalmuk sincs, mihez kezdjenek helyette. Aztán egyikük beleszeret a főnök lányába, aki valaki más menyasszonya. Hogy megszerezzék, amit akarnak, át kell hágniuk a szabályokat - bármi áron. A remek zenéket és komoly sztárokat (Ralph Fiennes, Emily Watson, Matthew Goode és Ricky Gervais) felvonultató film nem csak a kritikusok lelkesedését váltotta ki, de a közönség számára is kihagyhatatlan élmény.

Nagyon különleges alkotással van dolgunk ezúttal. Nem is érezni rajta annyira, hogy angol, ugyanakkor mégsem tudná letagadni, hogy ízig-vérig az. Könnyed, ugyanakkor magában hordozza azt a drámai felütést, amit sokan csak az "unalmas" szóval jellemeznek. Én inkább az átlagost használnám a hangulatára, vagy az életszerűt. A légkörére is inkább ez a megszokás a jellemző és egy olyan világban játszódik, ahol minden a presztízsről és a kitörésről szól - csak úgy, mint a legtöbb kisvárosi filmben. Közben mégis átjárja egy lázadó szellem. Akár a tetkó, akár a gálán történő szitokszó miatt, vagy a karakterek gondolkodásának köszönhetően.

Ami a figurákat illeti nagyon ritka, hogy mindkét főszereplő azonnal szimpatikus lesz. Elsőre beleszerettem Julie karakterében és az őt alakító Felicity Jones-ba. Kellemes, bájos teremtés és ő az, aki összeköti a két világot. Számomra pont az ő karaktere a legérdekesebb, miközben a legkevésbé érdekes is. Ő az, aki mer álmodozni, de nem mer semmit tenni érte. Okos és kedves, mégis egy olyan életet akar, mint amilyet neki szántak. És akkor jön Freddie, akivel már tíz éve nem látták egymást. Ő az a figura, aki álmodik és meri is tenni érte. Nagyon kevesen ilyenek. Öltönyösnek áll, és azt hiszi ettől lesz jó az élete. Így majd nem kell egy gyárban megöregedni. Olyan figura ő, akit azért tisztelsz, mert nem fél cselekedni és nem fél kimondani, amit érez. Számára Julie a tökéletes múzsa. Abszolút tökéletes párt alkotnak.

Bruce már egy fokkal nehezebb eset. Ő a tipikus '70-es évekbeli zűrős csávó, aki dühös a világra, egy James Dean kaliberű srác. Erre a vonására folyamatosan is ráerősít. Utálja az apját, mert azt hiszi nem tett meg mindent az anyjáért, de mind a legtöbb esetben fogalma sincs a történtekről. A legnagyobb és legérdekesebb ívet talán ő járja be a film alatt. És itt van nekünk a nagy igényű Ormány minden béna csajozós szöveg királya. Látszólag harmategyszerű figura olyan "toldalék" a két srácnak, akin lehet poénkodni. Ugyanakkor miután rájön, hogyan javíthatna az életén hirtelen mer cselekedni és felmeri venni a kesztyűt. És elég jó munkát is szerez.

És persze muszáj beszélnünk a mellékszereplőkről is. Úgy, mint Julie apja, aki Freddie főnöke is egyben. Persze nem a közvetlen, mert az Julie vőlegénye. A két figura teljesen ugyanolyan, mint minden maradi gondolkodású ember akkoriban - és napjainkban. Halálunalmasak, akik nem látják meg az élet apró örömeit. Nem úgy, mint Freddie. Ő felmerte kérni táncolni Julie anyját és ha csak egy pillanatig is, de eltudta hitetni vele, hogy nem láthatatlan. És az utóbbi tíz évben ez volt a legszebb dolog, amit férfitől kaphatott. És ott van még a kávézós faszi is, aki csak szimplán a film poén aduásza tipikus alpári bunkó, aki nélkül nincs kisvárosi élet. Pazar felhozatal.

Sokan vágynak el a kisvárosi idillből. Sokan szeretnének kitörni, a szüleik fölé emelkedni, hogy meghálálhassák mindazt a sok jót, amit az évek során tőlük kaptak. Sokan mernek álmodozni és megintcsak sokan mernek tenni is érte. De nem elegen mernek felülni egy vonatra, hogy dacolva mindennel, az elvárásokkal szembe nézzenek a világgal. Élményeket gyűjtsenek, hisz annyi minden van a világon amit megismerhetünk, de sosem fogunk, ha... Számomra ez a film a bátorságról szól. Arról, hogy csupán a pillanattal törődjünk, hogy elhiggyük bárhova eljuthatunk és nem kell aggódni a holnap miatt. A '70-es évek csodás időszak lehetett.

Tabák Kata kapta a szinkront. Gervaishoz nem nyúlt hozzá, maradt Kerekes - brilliáns, mint mindig. A négy főszereplőt és a két fontosabb mellékfigurát is pazarul eltalálta, úgyhogy nyugodtan kimerem jelenteni, hogy fantasztikus a szinkronja. Baromira bejött nekem Csifó Dorina Jones-nak, és Tóth Barna is belevitte a kisfiús báját a szerepébe, amitől olyan elevenné vált a karakter.

Lehet csak jókor láttam. Lehet tényleg ez a "Remény-filmje". De az biztos, hogy ez egy csodás történet nagyon jó karakterekkel, a lehető legjobb időkben és pazar szinkronnal átkötve tálalva. Sok mindenről szól, és mindenki másért fogja szeretni. Az tuti, hogy nem a legkikapcsolósabb film, inkább egy olyan, amit megnézel (aztán majd újra és újra), mert vágysz valamire, keresel valamit. És hidd el, ebben a filmben megfogod találni. Én is megtaláltam. 95%

Magyarhangok
: Tóth Barnabás, Csifó Dorina, Welker Gábor, Szvetlov Balázs
További magyarhangok: Csankó Zoltán, Hűvösvölgyi Ildikó, Dévai Balázs, Román Judit, Pásztor Erzsi, Faragó András, Schneider Zoltán, Stefanovics Angéla, Rosta Sándor, Cs. Németh Lajos, Illyés Mari, Korbuly Péter, Bodrogi Attila, Kardos Róbert, Szatmári Attila
és Kerekes József
Msz: Faludi Katalin
Sz.R.: Tabák Kata
Mafilm Audio Kft.


Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék