Főoldal

X-men kezdetek: Farkas


Rólam köztudott, hogy DC-Univerzum párti vagyok, de a Marvel-től speciel szeretem az X-men szereplőket. Farkas meg az abszolút kedvencek között van ott. Bevallom minden ilyen eredettörténettől félni szoktam, de csak akkor, ha egy olyan történetnek az egyik szereplőjéről van szó, aki nem egyedül "teszi a dolgát". Ez az X-men bármely szereplőjére hatványozottan igaz, hiszen mindnek megvan a maga háttértörténete de ők pont azzal hódítják meg a nézőt, hogy csapatban dolgoznak. Valahogy igyekeztek olyanná kialakítani a filmet, de a Farkas nem emiatt lett egy jól sikerült "kezdő sztori".X-men kezdetek: Farkas
(X-Men Origins: Wolverine, 105', 2009)

Réges-régen, még X professzor színre lépése előtt, a mutánsok magányos, önpusztító és zabolátlan életet éltek: nem fogadtak el semmilyen hatalmat maguk fölött. Amikor a Farkas (Hugh Jackman) szerelme meghal, az első és egyetlen gondolata a bosszú, még akkor is, ha magánál sokkal erősebb és ravaszabb ellenféllel, Victor Creed-del kell megküzdenie. Nem érdeklik a következmények sem a kockázatok. A bosszú lehetőségét keresve eljut egy titkos katonai laboratóriumba, ahol rajta próbálják ki a mutáns X-kísérletet. Az eredmény azonban mindenkit meglep. Ahogy az is, hogy a kísérlet alanya többé nem hajlandó engedelmeskedni újjáteremtőinek, hiszen ő egy egészen más, titkos célból hagyta, hogy élő fegyverré változtassák.

A film elején mintha nem tudták volna, hogy mit is akarnak elmesélni és milyen műfajban. Ez azért volt nagyon egyszerű kérdés szerintem, mert az X-menek, pláne a mozivszánon egy akció-franchise, r-go ebben a műfajban kellett alkotni és erre ők is később rájöttek. A másik lehetőség, hogy nem volt annyi a sztoriban, vagy épp ellenkezőleg nagyon hosszasan akarták elültetni a magot, hogy az elérjen egy bizonyos hatást. Jelentem az nem jött össze. Legalábbis nálam nem, de nem panaszkodom, mert így is nagyon szórakoztatónak találtam. A film első fél órájában kaptunk egy kis akciódús indítást, egy kis "Rozsomák"-rajtot, majd átmentünk egy békés romantikus családregénybe, hogy végül elinduljon egy olyan történet, amelynek talán az "X-Bosszú: Farkas" találóbb cím lett volna. Lássuk be a film végig erről szól, nincs benne túl nagy meglepetés. Viszont abszolút pozitív volt a számomra Xavier professzor megjelenése, Scott Summers és még néhány későbbi X-men tag. Mindezt persze úgy, hogy még véletlenül se találkozzanak Logannel.

Most jön az a klisé, hogy mi tetszett és mi nem ebben a filmben. Oké, lássuk csak. Az első fél óra még az "útkeresése" miatt nem tetszett - plusz az állandó Farkasozás miatt, mert abba a mesébe a Rozsomák százszorta jobban passzolt volna. Majd jött az egy órás történet, ami egy szimpla bosszú kaliberű filmet idézett. Ciki, nem ciki, de engem teljesen lekötött és az akciójelenetei is teljesen rendben voltak. Szépen felépítették a gonoszok szálát és még ennél is szebben nyitva hagyták a lehetőségeket a jövőre nézve - ugye az a bizonyos fél perc a végefőcím után. Igazából nem tudom, biztos én vagyok "gyenge jellem", de számomra Rozsomák mindigis képes volt eladni egy történetet, noha nem bántam volna, ha Gambit kicsit nagyobb teret kap, főleg mivel nincs hír, hogy saját filmet kapna.

Érdemes megdicsérni Csörögi István-t a szinkronért, vagy az magától lett ilyen pazar? Sinkovits Vitai András számomra nemcsak Hugh Jackmen, hanem a Farkas is, így nem meglepő mód örültem, hogy "kedvenc párosomat" újra együtt hallhatom. Most már szimpatikusnak találom azt az utat, amit a magyar szinkronrendezők kijelölni látszanak Taylor Kitsch számára, mert Gacsal Ádámnak és Zöld Csabának viszonylag elég hasonló a haszíne is. Itt természetesen utóbbi volt, akit én egyébként nagyon csípek, de rádobott néhány évet a fiatal Gambitra. Barabás Kiss Zoltán teljes mértékben bevált Kardfog szerepében, mint ahogy Csankó Zoltán is jó gonosz volt. Lux Ádám is nagyon tetszett, és Schell Judittal sem volt semmi problémám a női főszerepben.

Hallottam a filmről már hideget és meleget egyaránt. De az az igazság, hogy ennél jobb eredettörténetet egyetlen képregényhősnek sem lehet rittyenteni. Hisz van benne szerelem, veszteség, csalódás és bosszú. A legtöbb esetben ezek azok, amik elindítanak egy "hőst" az útján, hogy aztán mindezen negatívumok kivesszenek belőle. Nem mondom azt, hogy tökéletes volt, de elvégezte a dolgát: Szórakoztató vasárnap esti film lett. Igen, jóval gyengébb, mint egy átlagos XXI. századi X-men film, de lássuk be, Logan teljesen egyedül hozta majdnem ugyanazt a szintet és erre vajon hány mai szuperhős lenne képes? Nem sok.
. 25%


Magyarhangok
: Sinkovits-Vitai András
További magyarhangok: Zöld Csaba, Kossuth Gábor, Barabás Kiss Zoltán, Csankó Zoltán, Schell judit, Vadász Bea, Ősi Ildikó, Czvetkó Sándor, Hamvas Dani, Lux Ádám, Damu Roland, Baranyi László, Gyimesi Pálma és Horányi László
Msz: Szabadfalvi András
Sz.R.: Csörögi István
IC - Mafilm audio Kft.


Hozzászólások:
Oldalanként
Joey 2010.12.06 17:59:48
Nekem úgy rémlik, hogy tudták, hogy Rozsomák a Rozsomák, csak az marketing szempontból nem hangzott olyan jól. Szerintük kábé senkinek sincs fogalma, hogy mi is az a Rozsomák, és könnyebb Farkasként eladni a filmet.

Flanker 2010.12.02 09:13:58
Kérlek: Rozsomák, csakis Rozsomák. és nem Farkas.. több mint 1 évtizede rozsomák, csak a forgalmazónál senki se vett kezébe egy X-men képregényt/könyvet. És a wolverine szó se jelent farkast simán. Sehol. Ha kell linkelem a félrefordítás blog vonatkozó posztját:)

Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék