Főoldal

Reszkessetek betörők!

(Home Alone, 100', 1990)
Barátaimtól azt szoktam hallani, hogy ők nem tudják elképzelni a karácsonyukat ez a film nélkül. Nos, én már nem is láttam vagy 5-6 éve, de lehet régebben. Nem, nem azért, mert meguntam, csupán vannak olyan klasszikusok, amiket időről-időre jó félre tenni egy kicsit, szüneteltetni. Aztán újult erővel elővenni és beleszeretni. Majd emlegetni és új hagyományt teremteni vele, vagy egy régit visszahozni az életünkbe. A Reszkessetek betörők gyerekkorom egyik kedvenc filmje.
Kevin szülei egy igazi nagy családi karácsonyra készülnek - Párizsban. Az utazás körüli felfordulásban végül csak egyvalamit felejtenek otthon: Kevint. A hatalmas házban magára maradó kisfiú azonban cseppet sem bánkódik. Éppen, amikor már unatkozni kezdene két ügyefogyott betörő mászik be hozzá az ablakon. A srác nem ijed meg tőlük: százféle ravaszsággal és furfanggal úgy elbánik a rablókkal, hogy nemsokára ők is azt kívánják, bár utaztak volna inkább Párizsba.

Azt hiszem nem is kell ragoznom, ez egy klasszikus. Klasszikus mese sok mindenről. A kívánságokról, vagy arról, amiről a templomban beszélget Kevin és a szomszéd bácsi. Meg benne van egy csöppnyi napjaink sürgő-forgó világából is, arról, hogy mennyire elfeledkezünk az igazán fontos dolgokról. Egyszóval rengeteg mindenről szól, ami az élet velejárója, ami a hétköznapjaink része. Főleg így karácsonykor. Részben ezt szeretem benne. Nagyon fontos, hogy ez egy olyan vígjáték, ami fontos tanulság hegyekkel szolgál - kezdve a gyermeki fantázia határtalanságával-, miközben végig szórakoztató tud lenni. Abszolút az a fajta film, amit soha nem lett volna szabad folytatni, mert überelhetetlen. Ha jól emlékszem nem is igazán sikerült überelni. Mi sem bizonyítja a film óriási -és mind a mai napig kitartó sikerét-, minthogy ez minden idők legsikerebb -és szerintem- legjobb karácsonyi témájú filmje - bocsi, Die Hard-rajongók. Manapság sem nagyon szoktak 18 millióból 285-öt csinálni.

A Reszkessetek betörők nem véletlenül lett ekkora siker. Szerintem mindenki megtalálhatja benne azt az indítékot, amiért újra és újra megakarja nézni. Van benne valami megmagyarázhatatlan báj, gyermeki huncutság, ami miatt ha egyszer megnézed, legszívesebben újra előkapnád azt a régi számítógépes játékot. Bár ez nem tartoik szorosan a tárgyhoz, de emlékszem, hogy kölyökkoromban mennyire odáig voltam érte. A filmért és a játékért egyaránt. Mai fejjel már persze iszonyú gaggyer, de ha behunyom a szemem még mindig magam előtt látom, ahogy játszom. Azt hiszem ez is sokat elmondok azokról az időkről. Ráadásul ez a film duplán szerencsés. Egy új évtized egyik legmeghatározóbb darabja lett úgy, hogy van benne egy kicsi szellemesség és pofátlanság a '80-as évekből, de már megjelenik benne a '90-es évek kedvessége, játékossága. És ez a kettő valamiért csodás keveréket ad ki.

Aligha kell bármit is elmondanom Vajda István szinkronjáról. Ami klasszikus, az klasszikus. Viszont megjegyezném, hogy még a magyarszöveg is frappáns olyan, amilyet ma ritkán hallani. Tehát ez már két ok, amiért érdemes megézni. Szentesi Gergő pokolian jó gyerekhang volt, én nélküle nem is szeretem Macaulay-t. Balázs Péter frenetikusat hangolt Joe Pesci szerepében, de ugyanez elmondható mindenkiről. Hát igen, öröm újra hallgatni.

A Reszkessetek betörők nem véletlenül a '90-es évek egyik legjobb filmje. Nem véletlenül van ott minden gyerek kedvencei között, hogy aztán majd meghatározza a következő évtizedeit. Nem véletlenül ez az egyik legjobb családi film, amit a család együtt nézhet meg. És nem véletlenül ez az, amit a felnőttek is örömmel vesznek elő ilyenkor. Mindenki megtalálja benne azokat a dolgokat, amik igazán fontosak a számára. Egyszerűen feledhetetlen alkotás, amin mindig jókat derülhetünk. 99%


Magyarhangok: Szentesi Gergő, Balázs Péter, Márton András
További magyarhangok: Bánsági Ildikó, Dunai Tamás, Rajhona Ádám, Benkő Gyula, Hámori Ildikó, Vajda László, Petrik Péter, Zsigmond Tamara, Köves Dóra, Kiss Erika, Izsóf Vilmos, Minárovits Péter, Lippai László, Verebélyi Iván,
Msz: Lajos Géza
Sz.R.: Vajda István
Mokép - Mafilm Audio Kft.Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék