Főoldal

Reszkessetek betörők! 2. - Elveszve New York-ban

(Home Alone 2., 120', 1992)
Mindig az volt a legnagyobb kérdés, és szerintem a filmeseket is az érdekelte a legjobban, hogy vajon egy pokolian jó filmet lehet-e überelni? A válasz egyszerű. Csak nagyon ritkán. Na de a karácsonyi csoda vajon képes ilyesmire? Úgy értem, igazán? Nos, ha tiéd Kevin McCalister figurája, akkor még a lehetetlen is lehetségessé változhat! A folytatás ráadásul még hosszabb és a fizikai humor legdurvább poénjait veti be, amely után garantált röhögőgörcs problémáid lehetnek.
Még egy balhés karácsony! A kis Kevin két éve egy párizsi utat hagyott ki a zavartalan otthoni vakáció reményében, most pedig New Yorkban kénytelen az ünnepeket egyedül tölteni. Ügyes trükkel belopózik a Plaza Hotelbe és épp élvezné a magányt, amikor balszerencséje összehozza két régi ismerősével. Harry és Marv, a Vizes Banda tagjai Kevinék házának kirablási kísérletével írták be nevüket a bűnözés történetébe. Csoda-e, hogy börtönükből megszökve mindent megadnának a revansért?

Szokás szerint az egész alapja a karácsonyi rohanás. Kevin ezúttal eltéved a családjától, és hát csoda szépen felvezetik, hogy a rosszfiúk meg kiszöktek a börtönből és a világ legjobb városába tartanak. Itt imádom Kevin szállodai jeleneteit a tökkelütött dolgozókkal. Egyszerűen csodás, hogy mennyire pazarul működik. Kevin figurája ráadásul annyira jó srác. És most nem csak arra gondolok, amit a játékboltért tett, vagy az utolsó jelenetére - nem a számlás dologra. Hanem ő tényleg az az áldott jó fiú, aki szóba áll a madaras hölggyel a Central Parkban, pedig oltári ijesztő. Vagy arra, amit a játékboltban beszélgetett a tulajdonossal. Egyszerűen minden megvan benne, amire egy szülő csak vágyhat. Ráadásul talpraesett.

Azon töprengek, hogy valóban kellett-e erre a két órás játékidő. Valószínűleg sosem fogom megtudni, de minden percét élvezem. Chris Columbus már másodjára mutatta meg, hogy mitől döglik a légy. Igazából az egész film harmategyszerűen van felépítve. Van három szála, és azok váltogatják egymást. Persze ebből kettő alap, hogy minimumon fut mindaddig míg összenem fut a harmadikkal. Én csodálom a két betörőt, akik annyira elszáltan üldözik, hogy nem számít nekik, hogy visszatérő poénokkal négyszer fejbe verik őket téglával, vagy hátrazakóznak. Csak mennek, mennek és mennek, mindaddíg míg bírnak. Kevin meg csak nevet rajtuk. Tiszta őrület. Azt hiszem ettől olyan bűnélvezet nézni.

Csörögi István jegyzi a magyarszöveget is, és a rendezést is. FTW? Ez ritkább, mint a fehér holló. Azt szeretem ennek a résznek a szinkronjában, hogy megtartotta azt, ami jó volt az elsőben - Szentesi Gergőt és Balázs Pétert, meg Rajhona Ádámot és Dunai Tamást-, és jóvá tette azt, ami ott nem működött. Nevezetesen Sternnek Tahi-Tóth Lászlóval kedveskedett. Ami szerintem sokkal jobb. Viszont Andresz Kati pocsék választás volt, mert a "Kevin!"-es ordításai hiteltelenek voltak. De összeségében szerethető szinkron.

Ünnepi film ide vagy oda, ez a film pontosan azért jó, amiért az első része is. Minden gyermek álmát testesíti meg. Ott az egyedüllétet, itt meg azt, hogy New Yorkban lehessen. Mégha egyik sem volt tudatos a főszereplő részéről. Onnantól kezdve meg aztán csak egy ilyen pokolian jó figurára volt szüksége, némi írói kreativitásra és már mehetett is a móka, a betörők meg menekülhettek, mielőtt ismét elkapják őket. A kettő tulajdonképpen az első rész koppintása, hiszen rengeteg visszatérő poén van, de itt mégis idegen terepen kellett a kissrácnak bizonyítania. Sikerült neki? 94%


Magyarhangok: Szentesi Gergő, Balázs Péter, Tahi Tóth László
További magyarhangok: Szabó Ottó, Mányai Zsuzsa, Andresz Kati, Dunai Tamás, Hámori Ildikó, Bolba Tamás, Somlai Edina, Harsányi Gábor, Földi Teri, Stohl András,
Msz és Sz.R.: Csörögi IstvánHozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék