Főoldal

Négy karácsony

(Four Christmases, 87', 2008)
Nem is tudom mit vártam ettől a filmtől. Igazából szórakoztatott, de valahogy mégis az elvárásaimon -értsd. képzelgéseimen- alul teljesített. A szereposztása és a szinkronja remek volt, azzal nem is volt gondom, sőt a poénok is egész jól sültek el olykor-olykor, de valamiért mégis csalódást okozott karácsonykor. Talán mert ez egy olyan "ráébredős" romantikus film volt, hogy mit is várnak hőseink az élettől, vagyis hogy mit is akarnak tőle. Szóval tudjátok, az a tanulságos fajta.
A karácsony nem csak a szeretet ünnepe. A karácsony káoszt, totális felfordulást is jelent, elég csak az ünnepi bevásárlást, az ajándékok utáni hajszát vagy a kötelező rokonlátogatást említeni. Kate és Brad eddig ügyesen kivonta magát az ünnepi forgatagból, minden évben egy távoli, napos szigeten töltik a karácsonyt. Idén azonban pórul járnak, a ködös idő keresztülhúzza a számításukat, és otthon ragadnak. Mindez pedig azt jelenti, hogy az általuk olyannyira nem szeretett tortúrát ezúttal nem ússzák meg. Nem kevesebb, mint négy karácsony vár rájuk, hiszen mindketten elvált, majd újraházasodott szülők gyermekei.

Kétféleképpen közelíthetjük meg a mozit. Az egyik a humor front. Azt hiszem, ha nem is az a végig röhögős, sírva padlóra fektetős fajta volt, mégis szórakoztató humorú mozival volt dolgunk. A poénok működtek, a családok és a szituációk is kellően flúgosak voltak. Összeségében ennek köszönheti azt, hogy "átment a teszten". A másik megközelítési mód az a romantikus szál. Először nagyon tetszett a párocska. Tetszett a gondolkodásmódjuk, de hamar eljött a kiábrándulás, mikor rájön a néző, hogy mire is megy ki a játék. Tulajdonképpen a szemünk láttára nőnek fel, vagy érnek meg a feladatra. Ez pedig kicsit illúzióromboló azok után, amilyenek az első percekben voltak.

Menet közben azon agyaltam, hogy miért érzem mégis úgy, hogy jó a mozi. Olyasmikre jutottam, minthogy elég flúgos ahhoz, hogy ellensúlyozni tudjon minden idegbajt, amit a negatív dolgok okoznak. Meg aztán ott van az a nem elhanyagolható tény is, hogy a játékideje pont ideális hosszúságú volt és Resse-nek ezúttal is sikerült elbűvölnie. Ez a három amik nálam egészen biztosan a pozitív irányba billentették végül a mérleg nyelvét. A karácsonyi filmek mezőnyében manapság ez már bőven kimeríti az átlag felettit, de valójában nem több ez sem egy átlagos karácsonyi mozinál, amit telenyomnak sztárokkal. Mégis ettől válik olyan széppé.

Nem újdonság, hogy Csörögi István remek szinkront rendezett hozzá. A főszerepben Kökényessy és Haás Vander remekek - mint mindig. Ezért nem is untatnálak benneteket a részletekkel. Ami viszont nem tetszett az az, hogy Kovács Nóra Sissy Spacek volt Mary Steenburgen helyett - noha őt többször csinálta az évek során. Akárcsak Kiss Mari, akinek Mary jutott ezúttal. Úgyhogy a megoldással azt hiszem mindenki elégedett lehetett. A többiek is remekek voltak.

A Négy karácsony nem az a tipikus karácsonyi film, mint amilyeneket ebben a műfajban a '90-es években megszokhattunk. Ugyanakkor tipikusan az a film, ami a ma emberének tetszhett. Rövid, szórakoztató, remek szereposztás, nagyszerű szinkron és pazar poéndömping. Szerintem más nem is igen kellhet egy jó kis szórakozáshoz, a nevetés garantáltan nem marad el. Összeségében ajánlom mindenkinek, aki szereti a könnyed, romantikázástól mentes romantikus karácsonyokat, ahol rádöbbenhetünk az élet igazi okára. 75%


Magyarhangok: Kökényessy Ági, Haas Vander Péter
További magyarhangok
: Helyey László, Kiss Mari, Kovács Nóra, Újréti László, Barabás Kiss Zoltán, Görög László, Vadász Bea, Vándor Éva,
Msz: Heltai Olga
Sz.R.: Csörögi IstvánHozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék