Főoldal

SHREK a vége, fuss el véle!

SHREK a vége, fuss el véle!
(Shrek Forever After, 90', 2010)


Örülök, hogy vége. És még jobban, hogy ezt kimondhatom. a Shrek modern napjaink legjobb meséje lehetett volna, ha nem kap folytatásokat. Oké, a második rész még belefért, de már a harmadiktól kezdve a felesleges, pénzhajhász szagot árasztották magukból. Semmi egyediség, semmi kreativoskodás, mintha a mese és az élet különös keveréke kifogyott volna. Mintha a "Boldogan míg meg nem..." tényleg igaz volna. És most túl az utolsó fejezeten már kimondhatjuk: Shrek olyan szörnyen 1999-es. Vérciki. Mint ez a rész. Kár érte, sokáig hittem a zöld ogréban. De hát ez van.
Miután megvívott a gonosz sárkánnyal, megmentette a szép királylányt és a hozzá tartozó birodalmat, mitévő legyen egy ogre? Nos, ha Shrekről van szó, ő egy csapásra otthonülő családapa lett. Ahelyett, hogy a falusiakat rémisztgetné, mint régen, a kelletlen Shrek manapság még autogramot is ad a vasvilládra. Mi lett a bömbölő ogréval? Shrek a régi szép idők után sóvárog, amikor még "igazi ogre" lehetett, és ezért sikerül őt rászednie Rumpelstiltskinnek, a behízelgő modorú fondorkodónak, aki aláírat vele egy megállapodást. Így aztán Shrek egyik napról a másikra egy eltorzított Túl az Óperencián közepén találja magát, ahol az ogrékat üldözik, ahol Rumpelstiltskin a király, és Shrek és Fiona soha nem is találkoztak. Most Shreken a sor, hogy kiköszörülje a csorbát, megmentse a barátait, helyreállítsa a kizökkent világot és visszaszerezze egyetlen, igaz szerelmét.

Reméltem, hogy az utolsó fejezetre összekapják magukat az írók. De sajnos a legkevésbé sem ezt tapasztaltam. Abszolút semmi egyedi ötlet nem fért bele. Látszik is, hiszen visszanyúltak a történet legelejére, megspékelve egy olyan "kívánsággal", ami a beszürkült életet élők táborában mindenki kivánni szokott. Mindez nem lenne gond, ha ellensúlyozni tudták volna valamivel. De nem tették. Pedig a karakterekben bőven lett volna még, hiszen nagyszerűek, az emberek imádják őket, csak éppen a nagy vászon esetében ez édes kevés. Ráadásul a mese kategóriái is "beszűkítették a sávot" - legalábbis az alkotók munkáját elnézve. Ami szintén nagyon furcsa.

Kár ezért a filmért. Lehetett volna valami jó is belőle. Bár sem a trailer, sem a sztori nem utalt erre. Én mégis bíztam benne, de nem. Csak újrahasznosították azt, amit már láttunk. És ezért a film is rémesen egy síkvúvá vált. Belegondolni is fáj, hogy "régen" mennyire oda voltam Shrek-sztorijáért. Aztán az ember szépen lassan kiábrándul belőlük, ráun a figurákra, ami a különkiadások és a nagyvásznas kalandozások tükrében csoda, hogy majd 9-10 évig kitartott. Itt viszont már tényleg ideje volt pontot tenni a modernkori animáció egyik kimagasló darabjának a végére.

A szinkronját nem fogom az egekbe dícsérni, mert csak azt lehetne vele - hála a korábbi részeknek. Én Rodival is elégedett voltam Csizmás szerepében. Nekem ez a film szörnyen nagy csalódás. Míg az első két részt csakis este nézném meg, addig mind a harmadikat, mind ezt csupán egyszer bírtam végig nézni és mindkettőt csakis kora délután. De még véletlenül sem vasárnap. A varázslat elillant, miután megtudtuk, hogy Shrek és Fiona boldogan élnek, míg meg nem... 45%


Magyarhangok: Gesztesi Károly, Kerekes József, Crespo Rodrigo és Für Anikó
További magyarhangok: Scherer Péter, Bolba Tamás, Hámori Ildikó, Forgács Gábor, Harsányi Gábor, Makay Sándor, Albert Péter, Bognár Tamás, Szabó Győző,Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék