Beszélgetések

Beszélgetni jó. Ismerkedünk, gondolatot cserélünk, jól érezzük magunkat mások társaságában. Ebben a rovatban a szinkronban dolgozókkal, művészekkel beszélgetünk mindenféléről, de legfőképpen a magyar szinkronról.

Hangsegítséggel szolgálók
Cikksorozatunk folyamatos rendszerességgel megjelenik a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének folyóiratában, a Vakok Világában.
Szubjektív Szinkron Arckép

Fejlec_tervezetA Joey News Ajánló csapata készített egy hangulatos videót színészekkel, stábtagokkal, szinkronról, nézőkről és mindenféle másról!

(Köszönet a szereplőknek a szereplésért, a Balog Mix nagylelkű vezetésének az összes többi segítségért!)

Nekünk fontos a jó szinkron

Lakinger József, a frissen indult Paramount Channelt, valamint a Comedy Centralt, a Nickelodeont, a Vivát és az MTV-t üzemeltető Viacom kommunikációs és marketing vezetője mesélt a tervekről, szinkronról, és egyéb érdekességről.

A mercit a magyar néző is érti!

A Crossing lines (Határtalanul) szinkronján találkoztunk Helyey Lászlóval, Schnell Ádámmal, Végh Péterrel, Horváth Illéssel, Varga Gáborral és Aprics Lászlóval!

A kritikusoknak néha fogalmuk sincs

Miért kellene a kritikusoknak egy kicsit jobban megismerniük a szakmai tikokat, mielőtt véleményt mondanak a magyar változatokról? Hogyan lesz élvezhető, de nem túl sikamlós aKét pasi – meg egy kicsi? Boros Karina a szinkronfordítás nehézségeiről mesélt.

Mi voltunk a magyar Szex és New York

Bertalan Ágival beszélgettünk a kezdetekről, a szinpadi szerencséről, Dr. Csont alabástrom bőréről, a csatorna hangról és még sok sok érdekes és izgalmas dologról!

A Rejtélyt még magyarul sem értjük!

Pikali Gerda néha leáll a szinkronnal és csak nézi a történetet, Seszták Szabolcsnak pedig jó ismerőse Joshua Jackson, még ha fordítva ez nem is igaz. A Rejtély (Fringe) című sorozat hazai stúdiómunkálatain az is kiderült, hogy a hazai színészek túlléptek a középkori dogmákon.

Világhírű színészeket nem illik gyengíteni

Majdnem ötven éve van a pályán, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, a színészet mellett még rendez is, pedig tavaly betöltötte a hetvenet. Szilágyi Tibor arról mesélt, milyen itthon nem használt elemet vetett be nemrég egy színpadi darabban, miért volt kiváló munka régebben szinkronizálni, mi volt a baj a bolgár partizánokkal, és miért jó egy öreg repülőgépnek magyar hangot adni.

Minden utalás legyen a helyén - mondja Komáromi Bence, a Comedy Central szinkronkoordinátora

A meglepően fiatal szakember ügyel arra, hogy a legnépszerűbb komédia csatorna, a Comedy Central magyar változatai a lehető legjobban szólaljanak meg. A kora ellenére nagy tapasztalattal bíró fiatalember elárulta, hogy kőkeményen megköveteli a maximális pontosságot, és a legmagasabb minőséget.

Egy időben csak kemény csajokat kaptam - interjú Kisfalvi Krisztinával

Kisfalvi Krisztina hangja hosszú évek óta hallható a hazai tévékben vetített filmekben és sorozatokban, számos világsztárnak adta már magyar szinkronját. A 24-ben ő volt Nina Myers, a Castle-ben Kate Beckett, az Alias-ban az abszolút főszereplő, Sydney Bristow. Dolgozott a Született feleségek-ben, az Esküdt Ellenségek-ben, száznál több sorozatban. Castle-t jó pasinak tartja, Barbinek Péterrel nagyon szeret együtt dolgozni, a főbb női, külföldi pályatársak közül pedig Hilary Swank lenne a befutó nála.

A magyar Sherlock és Watson

Kökényessy Ági és Rajkai Zoltán a Sherlock és Watson magyar változatának két főszereplője: régóta ismeri egymást, és jó barátságban is vannak. Riporterünk a szinkront készítő stúdióban, a Masterfilm egyik műtermében kérdezte a két színészt, hogy választ találjon arra a kérdésre is, vajon elég férfias-e Lucy Liu Watson szerepében.

A Gyilkos elmék magyar változatai

Három nő, három férfi, egy eset: akár így is összefoglalhatnánk az utóbbi évek egyik legborongósabb, legdepressziósabb sorozatának lényegét. Azonban a nyolcadik évadába lépő Gyilkos elmék ennél próbál több lenni, mivel a készítők alkalomról alkalomra bevezetik a nézőt az emberi lélek mélységeibe. A magyar színészstáb kezdetek óta kitartóan dolgozik a történetek legjobb szinkronján: az egyik forgatási napon azt is elárulták, hogy őket mennyire rázzák meg a történetek, és hogy szerintük mitől lehet sikeres egy ilyen sorozat.

Előd Álmos a Nemzetiről, a Jóban rosszbanról

Éppen elmúlt harmincéves, de már több mint húszévnyi szakmai tapasztalat van a háta mögött. Négy évig Nemes Dávidként a hazai szappanopera-rajongók egyik kedvence volt, egy ideje viszont már nem látható a képernyőn. Jelenleg a Nemzeti Színház tagja, de az új direktor közölte vele, hogy a továbbiakban nem tart igényt a munkájára. Előd Álmos az előadás előtt arról is mesélt, hogyan érintette ez a döntés.

"Engem konzerválnak a tanítványaim"

Földessy Margit több generációs színész családban cseperedett fel. A színpadi és filmszerepei mellett évtizedekig hallhattuk a szinkronizálni többszáz filmben, sorozatban. Azonban hosszú ideje csend veszi körül, és csak az általa vezetett stúdió köti le minden idejét. Az Origo riporterének mesélt az okokról és még számtalan kedves emlékről.

Ma már örülök a gonosz szerepeknek is

Pónimentes beszélgetés Vadász Beával és Seszták Szabolccsal az „Én kicsi pónim” című – jelenleg a Minimaxon futó – sorozatról, a gyereknevelésről, és az igazán jó magyarszinkronokról.

Beszélgetés Bogdányi Titanillával!

Az ifjú színésznő lányával közösen válaszolt a riporter kérdéseire. Az interjúból kiderül, hogy szereti-e Lisa Simpsont, mit jelent neki a Váratlan utazás vagy a Farm, ahol élünk című sorozatokban alakított szerepe.

A szinkron rendszert jelent - Kovács Patrícia és kollégái a Heartland-érzésről, 2. rész

Heartland életét szeptember eleje óta követhetjük nyomon az M1-en, minden hétköznap. A gyönyörűen fényképezett kanadai sorozat, amely hazájában és itthon könyv formájában is népszerű, egy lovasfarmon élő családot és a barátait mutatja be.

A Csend is beszédes - a Heartland szinkronján jártunk, 1. rész

Vajon hogyan kerül a ló a szinkronstúdióba? És egy egész ménes, meg egy hozzá tartozó farm? Milyen érzés lehet a belváros közepén dolgozni "jiháá" és "gyáágyáá" kiáltások közepette? Ezekre a kérdésekre is kerestük a válaszokat, amikor a Heartland szinkronizálására indultunk.

Fárad és dögunalom? - South Park szinkron, 2. rész

Nagy lendülettel zajlik a South Park 16. évadának magyarosítása. Csőre Gábor és Fekete Zoltán után, a folytatásban Dolmány Attila és Bozsó Péter sztorizik.

Ütnek bátran mindenkit - A South Park hangjai a sorozatról, 1. rész

South Park újabb, 16. évada szinkronizálásának szüneteiben négy főszereplő - Cartman, Stan, Kyle és Butters - magyar hangja mesélt  a sorozatról, a durva poénokról, a magyarok tűrőképességéről. 

Interjú Both Andrással

17 évnyi kihagyás után állt újra színpadra Both András. Másfél évtizede hallhatjuk a hangját az egyik kereskedelmi csatonán. A sokévnyi kihagyás után újra rátörő emlékekről, érzésekről beszélt, és az is kiderült, hogy melyik színésztársnak örült a visszatéréskor.

Family Guy-fan vagyok

Kerekes József hosszú évtizedek óta meghatározó hangja a magyar szinkronnak. Shrektől Ace Venturán át a Family Guy-on keresztül többszázezer percen át hallgathattuk már. Nem hivatalos adatok szerint közel 700 filmben szólalt már meg. Riporterünk egy szabad percében kérdezte a művészt többek között arról, hogy az ötödik X elején miért gondol a szakmára úgy, mint egy rapid sakkversenyre.

Nem nehéz Jennifer Morrisont szinkronizálni

A Masterfilm szinkronstúdió portáján találkoztunk. Egyből felismertem – ő szerintem olyan, akinek lehet ismerni az arcát –, ráköszöntem, így már nem menekülhetett. Együtt mentünk fel a stúdióba, ahol betekinthettem a Hattyúdal szinkronmunkálataiba. Korán érkeztünk, így a szinkronrendező és a hangmérnök mögött ültünk le Tamarával, míg a műteremben Györgyi Anna suhant hangjával Cuddy, azaz Lisa Edelstein után. Majd pedig Zakariás Éva váltotta őt Odette Annable pár mondata erejéig. Ezután került sorra Tamara.

Bobby dühkitöréseiben is visszafogottabb

Az új Dallas egyik epizódjának szinkronizálása után találkoztunk Csankó Zoltánnal, aki elmesélte, milyen, ha benne ragad a dadogásban, és azt is, hogy a Thomas, a gőzmozdony hangjaként miért nem sikerült egy kisfiút élőben elvarázsolnia. A színész szerint Alec Baldwint és John Travoltát hihetetlen izgalmas szinkronizálni, azok komoly feladatok, Bobby, azaz Patrick Duffy sokkal egyszerűbb, színészileg nem tornásztatja meg igazán.

Érzelmi okokból vállaltam a Dallast

Pápai Erika adja az új Dallas Samanthájának hangját, de ő volt a magyar Eva Longoria is a Született feleségek-ből. Nicole Kidman magyar hangjaként ismerik sokan: a három karakteres nő közül utóbbit tartja a legtöbbre, meg is sértődne kissé, ha másnak adnák a filmjeit. A Dallast azért is vállalta, mert ugyanabban a stúdióban vették fel, ahol egykor a régi kedvencét, A szívek szállodáját, ahol nem mellesleg ő volt Lauren Graham magyar hangja.

Cartmanen innen és túl

A név hallatán bizonyára sokunknak a népes rajongói tábort magáénak tudható South Park éles nyelvű Cartmanje vagy Frodó, a Gyűrű hősies hordozója, esetleg a jópofa Adam Sandler ötlik először eszébe. De Cartmanen túl a sokoldalú és sportkedvelő, hét darabban játszó színművész és kétgyermekes apuka energiájából még a versenyhorgászatra is telik.
Csőre Gáborral két előadás között és egy margitszigeti futás után találkoztunk a Vígszínház büféjében.
A lé határozza meg a tudatot - Vándor Éva, Kerekes József és Dolmány Attila

Vándor Éva, Kerekes József és Dolmány Attila pályája a Family Guy szinkronjánál találkozott, mindhárman fontos karaktert visznek az animációs szériában - erről és a színházi szakma problémáiról is meséltek az [origo]-nak. Azt mondják, egyre kevésbé ciki színházi színésznek szappanoperába menni, de úgy látják, sokan csak anyagi okból vállalják ezt a munkát. A pesti színházak helyzetét szomorúnak, a Family Guyt merésznek és humorosnak tartják.

Tyrion nagyon kilóg a sorból - Láng Balázs, a Trónok harca szinkronjáról

Az HBO fantasysorozatának szinkronmunkái során beszélgettünk Láng Balázzsal, aki számos sorozatban és filmben dolgozott már az elmúlt húsz évben. A Trónok harcá-t még nem olvassa, de már nézi a tévében, és örül neki, hogy azt a karaktert kapta, amely szerinte a legjobb. A törpe Tyrion fanyar humorát, fondorlatos gondolkodását szereti, és jónak tartja, hogy nem egy szánalmas manót csináltak a legkisebb Lannisterből.

Kulka János: House egy szentimentális, borzalmas alak Kattints ide a teljes kép megtekintéséhez!

Kulka János a Doktor House címszereplőjének adta hangját öt éven keresztül: kérdésünkre elárulta, hogy bár Hugh Laurie-t jó színésznek tartja, de John Malkovichot szinkronizálná szívesebben.
A doki karakterét szókimondónak, nyersnek, tapintatlannak, bunkónak tartja, de szereti szinkronizálni, és annyira megszokta, hogy nem kellett rá próbálnia sem.

Végig kitartottak House mellett: Holl Nándor és Fekete Zoltán

A Doktor House két régi magyar hangjának tulajdonosa, a minden évadban dolgozó Holl Nándor és Fekete Zoltán mesélt az [origo]-nak a szinkronról, a karakterek és színészek közti hasonlóságokról. A Doktor House-nál rendszeresen tartottak próbákat az orvosi nyelvezet miatt, szerették is a sorozatot, de Fekete például szórakoztatóbb munkának tartja a Két pasi - meg egy kicsi-t. Holl úgy látja, az első három évadban volt igazán ütős.

Interjú Kulka Jánossal

Dr. House magyarhangja beszél a sorozatról, Hugh Laurie-ról, Dr. Cuddy-ról, a dohányzásról és a vörös borok kortyolgatásáról.

Az  interjúja

Az öttusa hang

A Cobra 11-ben figyeltem fel a hangjára. Kemény volt, de nem macsó. Szárazon lökte a mondatokat, amelyek ott és akkor csattantak ahol, és amikor kellett. Fiatal német rendőrt szinkronizált, aki autópályákon át üldözte a rosszfiúkat a végső nagy autószerencsétlenségekig. Aztán a Gyilkos elmék-ben megint egy kemény, belemenős csávót szólaltatott meg. Hangja itt is szikáran, szinte már-már érzelemmentesen szólt. A borús, sokszor depressziós sorozat hangulatához persze jól illett ez a stílus. Aztán a Dokik című vígjátékban kiderült, hogy mást is tud.

A kihívás a lényeg

Egész biztos vagyok benne, hogy mindenki fel tudná idézni a Gyűrűk Ura sompolygó kis Gollamjának jellegzetes beszédstílusát. A furcsa, torz kis lény egy különleges, addig még soha nem hallott hangon szólalt meg. Igazi, vagy géppel készült - töprengtek a nézők. A nagyszerű szinkron "tulajdonosa" egy fiatalember, aki több évtizedes gyakorlattal a háta mögött vált a magyar szinkron egyik oszlopos tagjává. Persze Láng Balázs nem csak ebben a filmben remekelt, ráadásul a Minimax egykori csatornahangja kiválóan ért a gyerekek nyelvén is.

Nem zavar, hogy nem a színház miatt ismernek

Audrey Tautou-t, Juliette Binoche-t, Meg Ryant és Dr. Cuddyt magyarul megszólaltató színésznőnek nem csak hangja, de neve is egész biztosan ott cseng legtöbbünk fülében.
Györgyi Annával - akit egy internetes szavazáson beválasztottak aközé az öt színésznő közé, akikért érdemes Budapesten színházba járni - az októberben bemutatásra került monodrámájának próbája előtt találkoztam. A Magyarszinkron.hu "Hónap Hangja" szavazásán a Szellemekkel suttogó című sorozattal győztes lett.

Szeretem a szabadságot

A „Kivel kellene interjút készíteni?” kérdés folyamatosan foglalkoztat, mint honlap szerkesztőt. Olyan legyen, akinek ismert a hangja, de nem celeb. Ráadásul az sem baj, ha színészként sem rossz. Szerencsére a magyar szinkronban rengeteg ilyen hölgy és úr nevét lehet ma felsorolni, de azért igyekeztem a kört tovább szűkíteni.

Az egyik pasi

Fekete Zoltán hosszú évek óta a Magyar Szinkron legjobbjai közé tartozik. Rengeteg kisebb és nagyobb szerep köthető a nevéhez. A Dr. House ifjú, szőke orvosa ugyanúgy az ő hangján szólal meg, mint a McLeod lányai olasz amorózója, vagy az olasszá vált Rex felügyelő egyik csetlő-botló szereplője. Azonban talán élete egyik legjobb alakítását egy vígjátékban nyújtja, ahol Czvetkó Sándor, Penke Bence, Andai Györgyi, Némedi Mari, Szőlőskei Tímea és Nyírő Bea mellett bolondozik.
Félgőzzel ezt nem lehet csinálni

A Pesti Magyar Színházban, A kaméliás hölgy előadása előtt találkoztam Végh Péterrel. Öltözőjébe lépve először az jutott eszembe, hogy ráférne a felújítás. Miután a színművésztől megtudtam, hogy korábban Bessenyei Ferenc, Sinkovits Imre és Szakácsi Sándor is ezt a helyiséget használta, megilletődve ültem le a kissé kopottas székre. Végh Péter szívesen mesélt színházról, szinkronról, tanításról és szabadidős tevékenységeiről is.

Egy igazán Király színész

A Filmgyárban beszéltünk meg találkozót. Életemben először léphettem be ide, és amíg várakoztam, ámultam a Mafilm falain lévő képeken, és egy kicsit magamba szívtam azt a világot, amiért élek. Egy olyan színészre vártam a Mafilm Audio Kft. folyosóin, akit minden szempontból tisztelek és imádok. Kitűnő évfolyamon végzett a Színművészetin, de csak jóval később vált azzá, akit ma ismerünk. A színház a mindene, de a szinkron világa is közel áll hozzá. Király Attila közvetlenül és kedvesen, de nem kertelve felelt kérdéseimre.

A Trópusi vihar nagy élvezet volt

Fekete Ernő Tiborral a POSzT utolsó napján beszélgettünk, A Mizantróp két előadása között. Minden tiszteletem neki, amiért rendelkezésünkre állt a rövid pihenő alatt. Még mielőtt rátérek a beszélgetésre, muszáj elmesélnem egy vicces anekdotát. Nyílik a liftajtó, Elek Ferenc lép ki rajta, majd odaszól nekünk: „Ő a legjobb Robert Downey Jr.!”. Ezzel nehéz lenne vitába szállni....

Mickey egér, a kemény csávó

Így utólag bevallom, hogy egy kicsit féltem a Rajkai Zoltánnal való találkozástól. Nem volt ugyan félelmetes a híre, de a filmes és szinkron munkái egy nagyon kemény csávót vetítettek előre, aki esetleg a zsurnalisztát is a pokolba küldheti.

Kenny-nek van miről beszélnie

A Southpark-os Kenny magyar hangja nemcsak, hogy beszél, de ért a műsorvezetéshez is, és rádiós dj-ként is megállná a helyét. Sőt, még a humora is kiváló.

Néha ki kell próbálni magunkat másban is

Dolmány Attila gyerekként még csillagásznak készült. Noha erősen él benne a pedagógus vér, végül a színház világában kamatoztatta sokoldalúságát. A Budapesti Kamaraszínház művészének hangjával pedig nap, mint nap találkozhatunk számtalan szinkronszerepe révén a Family Guy Stewie-jától a nagymenő sebész, Christian Troy-ig.

Angyalian sötét szinkron

2002. július 1-én - alig néhány hónappal az amerikai sorozatfinálét követően - mutatta be a királyi televízió, James Cameron poszt apokaliptikus világában játszódó sorozatát. Azt a szériát, amely a „Világ legjobb női” közé röpítette címszereplő sztárját, Jessica Albát.
Hosszú évek után, 2010 szeptemberében megtört az átok és az AXN SCI-FI elhozta a legkitartóbb, legelvetemültebb rajongók számára a nálunk korábban még soha nem látott második évadot.

Rejtélyes sztárok

Nemrég tűzte műsorára az egyik kereskedelmi tévé a népszerű J.J.Abrams sorozat folytatását. Rövid exkluzív interjú következik a Rejtély (Fringe) című széria egyik legkedveltebb és legnépszerűbb (magyar)hangjával, Seszták Szabolccsal, akit többek között Joshua Jacksonnal való viszonyáról és a második évadbeli különbségekről faggattunk.
Egy igazán sokoldalú színművésszel beszélgettünk
Szombathy Gyula nevét biztosan mindenki ismeri, hiszen megannyi játékfilmben, színházi darabban szerepelt és szerepel a mai napig. Az Űrgammák című sorozatban Sziniszter karakterét játszotta, de feltűnt a Barátok köztben is. Szinkronizálni is szokott, például a Charlie angyalaiban Ő adja hangját Bosley-nak, remekül hozza Goofy figuráját is, de a mai fiatalok talán leginkább a Playboy villa lányai című sorozatból ismerhetik hangját, mivel általa szólal meg Hugh Hefner...

Az emtv.blog.hu interjúja.

Minden szinkronban van valami jó

Hogy mi a közös a Ponyvaregény, a Jumanji, az Amadeus és a Garfield filmváltozatában? Az, hogy mindegyik szinkronja Juhász Anna munkáját dicséri. A hosszú évtizedek óta a pályán lévő, Balázs Béla-díjas szinkronrendezővel szinkronizálás előtt egy stúdióban beszélgettem.

Villáminterjú Koroknay Gézával

Telefonon értük el a nagyszerű művészt, aki két szinkron között válaszolt munkatársunknak.

Egy mesteri színész

A Nemzeti Színház kiváló színművésze jelenleg kilenc darabban játszik, láthatjuk Mesterként, a szélhámos Tarttuffe szerepében, de akár Odüsszeusszal bábozni is. A hangja szinkronban pedig garanciát jelent a jó filmre. Mindemellett egy elképesztően szerény és szakmailag rendkívül alázatos ember, akitől csak tanulni lehet.
László Zsolttal A Mester és Margarita felújító próbája előtt beszélgettem.

A Herceg, a nyomozó és Earl Hickey

Az ezerarcú Lux Ádám. színes pályája során volt már Padláson lakó ötszáz éves Herceg, szerelmes Ferenc József, százados, nyomozó, legutóbb pedig Dosztojevszkij meghasonlott hőse, Zuvojlov. Több száz szinkronszerepet tudhat a magáénak. De kitűnő hangi adottságait nem csak a filmek magyarításában kamatoztatja; számos sikeres zenés főszerepben láthattuk. A Magyarszinkron.hu olvasói pedig júniusban Ádámot választották a "Nagyon különleges nyomozó" hangjának.

A sikerért minden nap meg kell dolgozni

James Bond, Sebastian, a rák, Gösser, Charlie nénje, Egerek és emberek. Csak néhány meghatározó mozzanat harminc értékes színházi és szinkron esztendőből. Vass Gábor hangját és nevét ma már mindenki ismeri.

A magas minőség garanciája

2009. április 1-én megszűnt az HBO stúdiójában a szinkron gyártása. A kiszervezés oka az HBO regionális szinkron-stratégiája volt. Végh Ödön produkciós vezető feladatai közé tartozott a szinkron koordinálása is.

Élet a sztrájkon túl

Lassan huszonnégy hónapja annak, hogy a szinkron szakma egyrésze szokatlan dologba kezdett a helyzet jobbítása érdekében. Az országos média pillanatok alatt felkapta a hírt, és néhány napig másról sem szólt a világ csak arról, hogy a szinkron szakma sztrájkol. Azonban a dolgok mélyére kevesen ástak le, így a mai napig vannak még fehér foltok a két évvel ezelőtti történetben.

Aki a magyar Robin Williams lehetne

A mindig mosolygós, rendkívül nyitott és kedves, valamint egyáltalán nem mellékesen kiváló érzékkel és tehetséggel szinkronizáló Seszták Szabolccsal két szinkronmunka között találkoztam.

Joey-tól Dr. House-ig

Hangját sokan ismerik, és még többen szeretik. Több évtizede hallható a közszolgálati, kereskedelmi és egyéb csatornákon. Sokszáz órányi felhőtlen kacagás és vidámság párosul hozzá, de persze tud ő komoly is lenni. Hogy mennyire, az kiderül az alábbi beszélgetésből. Ráadásul még az asztalos szakmában is jól kiismeri magát. Hogy miért, azt elmondja ő maga. Holl Nándorral találkoztam.

A szinkron akkor jó, ha van mögötte más is

Borotvaéles humorérzékkel rendelkezik, a hangjával nap mint nap találkozhatunk a mozikban, a rádiókban és a különböző csatornákon. Évek óta túlnőtt a „Ben Affleck magyar hangja” kategórián. Emellett a színpadon is meghatározó színművész, amit a Pinceszínházban jelenleg játszott Márai darabban is jól bizonyít. Ő Széles Tamás.

Te vagy a Sharon naplója – mondta a kisfiú

Sokan ismerik és szeretik a hangját. Akárhol szólal meg, rögtön fel lehet ismerni. Ezt évekig egy rádióadó ki is használta, amelynek csatorna hangja volt. Roatis Andrea boldog kismama, aki a következő éveit is a szinkronstúdiókban képzeli el. Ám nemcsak a jövőjéről, de a kezdetekről is örömmel mesélt.

Szívvel-lélekkel a szinkronért

Solecki Jankát általában Arwen magyar hangjaként szokták ismerni. Kevesen tudják, hogy színpadi színészként is számtalanszor bizonyított már. Jelenleg épp a Budapesti Kamaraszínházban játszik.

Akinek Lorelai csacsogása sem akadály

Sokan a Szívek szállodája cserfes Lorelai-aként ismerik, a színpadon egészen rendkívüli, gyönyörű énekhanggal rendelkezik, és elbűvölően kedves stílusával Kölyökként is mindenkit elvarázsol. Ő Pápai Erika.

A nevem Bond, James Bond!

Az egész valamikor a hatvanas években kezdődött. A világon először egy magas, jóképű fickó nagy nyilvánosság előtt kiejtette ezt a mondatot. A nők erre rögtön hanyatt, a férfiak pedig orra estek. (A beszélgetések a TV2 James Bond sorozata kapcsán készültek.)

A Kedves Hős

Mosolygós, középmagas fiatalember lép be a szinkronstúdió büféjébe. Hangosan köszönti az ott ülő kollégáit, akik vidáman üdvözlik őt. Az addigi komoly beszélgetések egy picit megszakadnak, és néhány rövid poén száll fel a levegőbe. Lippai László nemcsak hangjával, de egész megjelenésével jókedvet áraszt a körülötte lévőkre.

Egy vidám felnőtt

Rudolf Péter a kiváló szinművész volt a hangja az Egy úr az űrben című sorozatban a fiatal Robin Williams-nek. A sorozatot a TV2 vetítette néhány éve. Az interjú a szinkronizálás alatt készült vele.

Nemcsak tévé, de szinkronstúdió is

Szeretném, ha néhány másodpercre megállnánk és megemlékeznénk egy dátumról, amely olyannyira elfeledett, hogy a szakmájukat művelők közül sem sokan emlékeznek rá. Pedig 1954 őszén a lombhullás mellett történt egy azóta is egyedülálló esemény. Az akkori Vöröshadsereg útján megnyílt az első, kifejezett szinkronstúdiók befogadására készült épület.

Rockkedvelő Hamlet

Viczián Ottó egy sokoldalú, tehetséges színművész, aki Shakespeare lázadó dán királyfiját, Hamletet alakítja a Madách Stúdióban, és közreműködik Hatvani Balázs készülő új filmjében. Hangjával pedig nap, mint nap találkozhatunk számtalan szinkronszerepe, dokumentumfilmekbeli narrátorkodása és megannyi reklám-alámondása miatt.

További magyar hangok

Közhely, hogy a szinkronszínészet azon foglalatosságok - nem szakmák, mert a közmegegyezés szerint nincs ilyen szakma - közé tartozik, amely nem élet-biztosítás: az ember soha nem tudhatja, mikor kerül parkolópályára. Ha nem megy, később nem hívják.

(A Magyar Narancs nyomán)

Alföldi Carter

Dr. John Carter, Noah Wyle és Alföldi Róbert. Három tehetséges fiatalember, akiket Vészhelyzetek egész sorozata formált összeszokott csapattá.

(Az ORIGO alapján.)

Star Wars szinkron

A sith-ek bosszúja bemutatója, után Anakint és Padmét faggattuk, akik a film budapesti díszbemutatója után Palpatine császárral ültek be a Lurdy Házba egy kávéra, mintha az azt megelőző másfél órában mi sem történt volna közöttük. Hamar kiderült, hogy Anakin Pokrivtsák Mónikára féltékeny, Padmé pedig a fiába, Luke-ba szerelmes.

(Az INDEX nyomán)