Állami kitüntetést kapott Aprics László szinkronrendező

A Magyar Szinkron első 75 évének legmagasabb kitüntetését vehette át 2010. március 12-én a Parlamentben Aprics László szinkronrendező.
A díjátadókA Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt (polgári tagozat) kitüntetést Kiss Péter miniszter adta át 2010. március 12-én az Országházban. Az 1848/'49-es forradalom és szabadságharc 162. évfordulóján átnyújtott ezüstkereszt és oklevél vélhetően a Magyar Szinkron első 75 évének eddigi legmagasabb állami kitüntetése. A kiváló szakember A Republic együttes tagjai, Herendi Gábor filmrendező és még számos oktatási és kulturális szakember társaságában vehett át az elismerést.
Az ünnepséget követő fogadáson néhány szó erejéig sikerült szóra bírnunk.
- Harminc éve vagyok a szakmában - mesél a kezdetekről Aprics László szinkronrendező. A szinkront mindig művészetnek tekintettem, és ennek figyelembe vételével igyekeztem a rám bízott filmek magyar változatát elkészíteni.
- Ezt talán könnyebben lehetett betartani a rendszerváltás előtt, amikor még nem volt ennyi munka, és nem volt ilyen gyors a tempó.
Kiss Péter miniszter átadja a díjat Aprics László szinkronrendezőnek- A nyolcvanas években napokig dolgozhattunk egy filmen, ma már csak órákig. Igaz, hogy a rövidebb forgatási idő miatt még felkészültebbnek kell lennie a szinkronrendezőnek. Az internet sokat segít abban, hogyha számomra ismeretlen színésszel találkozom, akkor könnyebben ki tudom keresni az eddigi munkáit, az életrajzát.
- Híres arról a rendíthetetlenségről, és békéről amely a forgatások során jellemzi. Kollégái ritkán hallhatják kiabálni.  
- Igyekszem mindig az adott feladatra koncentrálni, és azt a lehető legjobban elvégezni. Ehhez nem biztos, hogy az emelt hangerő a legjobb megoldás, bár néha azért nálam is "elszakad a cérna".
- Azon kevés szinkronrendező közé tartozik, aki folyamatosan jár színházba, és figyeli az ott játszó tehetségeket.
- A munkától függetlenül is szeretek színházba járni, de fontosnak tartom, hogy folyamatosan bővítsem az általam megismert hangok listáját. kedvenc művészeim mellett szivesen foglalkozom olyanokkal is, akik akkor kerülnek a "látókörömbe."

A Magyarszinkron.hu olvasói nevében mi is gratulálunk a kitüntetéshez, amelyhez tavaly már megelőlegeztük a saját elismerésünket.

A kitüntetés és az oklevél