Villáminterjú Koroknay Gézával

Telefonon értük el a nagyszerű művészt, aki két szinkron között válaszolt munkatársunknak.

- Kramer a Seinfeld című sorozat egyik legextrémebb szereplője. Mit gondol a karakteréről, fejlődött az évadok során vagy maradt olyan, mint az elsőben?

- Teljesen olyan maradt, mint az elsőben. Ez egy zseniális pali, az összes közül kirí. Seinfeld stand up comedyt csinál ő nem mérhető hozzá. A színész, aki Kramert játssza, aki a Georgot, aki a Newmant, egytől egyig nagyon jók. Az én figurám, szerintem zseniális, a mozgáskultúrájától kezdve mindene, a vérében van az egész.

- Van olyan belső tulajdonsága, ami miatt úgy érzi, hogy hasonlít egy kicsit hozzá?

Hát, nem tudom. Talán azt hiszem, hogy a mókázási kedv, mókázási hajlam az, amiben nagyon hasonlítunk. De, mint karakter szinte szöges ellentétben van velem. Mert ugye ő egy mindenkit kihasználó figura, az velem ellentétben van. Viszont én meg azért vagyok színész, mert ezt meg tudom csinálni.

- Mennyivel másabb őt szinkronizálni, mint például Jim Belushit?

Sokszor kérdezik, hogy hogyan csinálom ezt vagy azt a hangot. Azt szoktam válaszolni, hogy nézem az illetőt, hallgatom, látom a szituációt, érzékelem, hogy milyen környezetben van, mit gondol, mit akar csinálni, és mivel én ezt fejben átélem, ugyanezt magamba szívom és azon a hangon szólalok meg, ami kell. De azt én nem tudom irányítani.

- És mindez körülbelül a másodperc tört része alatt történik meg.

Ez valóban így van, van olyan eset, amikor próba nélkül veszünk fel valamit és az első két szó, még teljesen szintetikusan szól egy mondatból, a harmadik pedig már a helyén van. Ez azt jelenti, hogy elég fejlett a ritmusérzékem. Nagyon régóta ezt, és csak ezt csinálom. Gyakorlatilag már magamba szívtam az egészet, átitatódtam vele.

- Hány éve is dolgozik a szakmában?

1978 óta, 32 éve csak szinkron van. Voltam a Madáchban is, meg a Vígszínházban darabszerződéssel, és közben a Szomszédok [a mentőst alakította – szerk.].

- Sok kollégájához hasonlóan ön is általában egyedül dolgozik?

Nagyon sokszor egyedül, de mostanában a Forgács Peti volt a partnerem a Seindeld kapcsán. De elég sokat dolgoztam Reviczky Gabival, Czvetkó Sanyival, Haás-Vander Péterrel. Ha mozifilmről van szó, azt teljesen külön veszik. Itt volt most a 2012 című film, amiről sokan azt mondták, hogy nem túl jó film, de én kaptam olyan visszajelzést, hogy jó voltam benne.

- A kollégákkal való közös munka, vagy az egyedüli a jobb?

Nekem sokkal jobb, ha a kollégákkal vagyok, mert akkor egymást inspiráljuk. Nagyon jó hallani magam mellett valakit, mert ha nincs bent senki, akkor el kell olvasnom, hogy mit mond a másik és el kell képzelnem, hogy éli át a helyzetet. Mi már egy meglévő figurához simulunk, és az a fontos, hogy minden a helyére kerüljön. Ahhoz nagyon jó színésznek kell lennie, hogy láthassam mondjuk a szemében, hogy mit akar és mi vezérli.

- Mit szeret jobban forgatni önálló mozikat, vagy sorozatokat?

Igazából mindegy. Az a lényeg, hogy maga a szerep jó legyen.