Végvári Tamás emlékére

Mert ő igazán nagy színész....

A fiatal, kezdő szinkronrendező kapott egy izgalmas feladatot.  Hollywoodi sztárokról készült film hangalámondását kellett elkészítenie. A megrendelő kifejezett kérése volt, hogy ahol csak lehet a sztárhoz tartozó magyarhang szólaljon majd meg. Az egyik szereplő Al Pacino volt, aki összesen negyven másodpercig beszélt a képernyőn.

A kezdő szinkronrendező kétségbeesett:
- Negyven másodpercért nem lehet kihívni Végvári Tamást, mert ez nem tisztességes vele szemben - gondolta. Azonban Al Pacino-t sem lehet más valakinek adni, mert a két művész zsenialitása és tehetsége mára már egybeforrt több millió magyar néző előtt.
A gyártásvezető rákérdezett, hogy mi lesz a döntése?
A szinkronrendező gyötrődött, majd kitalálta, hogy kap még Végvári két másik megszólalót, és így már össze lehet hozni annyi percet, amiért már fel lehet őt hívni. Így is tett.

A művész a kitűzött időpont előtt pontosan tizenöt perccel megjelent a műterem ajtajában. Csendben és illedelmesen beköszönt, és megkérdezte, hogy ide kellett-e jönnie. A kezdő szinkronrendező legszívesebb mély meghajlással - ami egy királynak jár - köszöntötte volna, de sikerült tisztelettel bemutatkoznia neki. Megkérte a művészt, hogy várjon néhány percet, mert még vannak a mikrofon előtt. Végvári Tamás csendben várakozott, majd kollégája távozása után beült a mikrofon elé.

Az első megszólaló az USA egyik elnöke G.W.Bush volt. Végvári - saját hangján - hiba nélkül elmondta a neki szánt szöveget. Majd Francis Ford Coppola következett, amelyet szintén elsőre prezentált a művész.

A harmadik feladatnál megtörtént a csoda: A képernyőn megjelent Al Pacino, a mikrofon előtt pedig megszólalt Al Pacino. Nem Végvári Tamás, hanem az amerikai sztár. A kezdő rendező megborzongott. Ez hogyan lehet? A mellette ülő gyakorlott hangmérnök csak annyit mondott:  Mert ő igazán nagy színész....

Ismét elment egy igazán nagy színész, aki nemcsak a Magyar Szinkron-ban, de a Magyar Film és a Magyar Színjátszás világában is komoly űrt hagy maga után.

Végvári Tamás hamvasztás utáni búcsúztatása 2010. május 31-én 14.30-kor a Szent Anna templomban volt.