Főoldal

CBS
CBS - A nyugger adó

Amennyire találó, és kreatív a magyar címe, annyira rémesen indít Matt LeBlanc 2016-ban indult vadiúj CBS-es multikamerás komédiája, melyben a felesége visszamegy dolgozni, és ő marad otthon három porontyával. Nálam az instant kasza esélyével esett ki a nézendő sorozatok tengeréből, amikor indult, de a Matt LeBlanc - Holl Nándor kettős miatt kapott egy újabb esélyt. Hátha most.


12 év akkor is rettentő hosszú idő, ha az ember életére gondolunk. Elvégre még a gimi sem tart tovább 4 évnél... Bár más dolgok meg igenis képesek velünk tölteni több, mint egy évtizedet is. Gondolok itt most a házikedvencekre és nagy ritkán egy-egy tévéműsorra is. Van az a mondás, hogy egyszer minden jó véget ér - hát még a rosszak. Ez utóbbi 262 epizódon át, és több mint 5.500 percnyi mókán keresztül nyújtott kikapcsolódást egy kihaló félben lévő műfajban milliók számára világszerte.


Vegyük sorra a tényeket: Adott egy fantasztikus regényhős, akinek minden kalandja zseniális. A több száz éves receptet ültesd át napjainkba, meglovagolva az eredeti szerző országában -és vele együtt világszerte- aratott óriási sikereket. És erősíts rá arra a hipotézisre, hogy a főhős és leghűségesebb társa között több van, mint barátság. Megvan? Helyes. Akkor csavarjunk rajta még kettőt. Radírozd le a pasi micsodáját és máris megkapod a plátói románcot, amit helyezz át Európa egyik legnagyobb városából az egyik legkedveltebb amerikai városba. És tedd hozzá azt is, hogy mindezt a CBS tűzi műsorra. Vajon milyen végeredmény kerekedhet ki belőle?


'60-as évek. Las Vegas. A város még csak gyerekcipőben jár, de a régivágású cowboyok életét máris felborította. Pláne a repülőgépek érkezésével. Legendás kor, ahol még minden fehér vagy fekete volt, néha egy kis kereszteződéssel. Miután az ABC-nek tavaly nem jött be a Pan Am, a CBS úgy gondolta megpróbálkozik ő is ezzel az évtizeddel és egy kicsit sötétebb tónusban mesél erről a korról. Ám ez csak jót tett neki és már az első rész után teljes magabiztossággal ki merem jelenteni, hogy a Vegas nézős.


Folytassuk hát az idei premierek sorát egy szituációs komédiával. A 2 Broke Girls 2011 szeptemberében debütált, és ha nem is a "szerelem első látásra" kaliberű komédia volt, hamar belopta magát a szívembe. Főként a kiegyensúlyozottságával és a kiszámíthatóságával. Magyarán, hogy teljesen tipikus (több kamerás) CBS komédia. Megvannak a maga gyengéi, de ugyanakkor olyan brutális erősségei vannak, amikre érdemes lenne felfigyelni. Bár a közönsége jókora részét elvesztette.


Halál tipikus. Annyira az, hogy mikor először megláttam az előzetesét tudtam: Ez az én sorozatom lesz. És nem is tévedtem semmit. Nyáron a kapcsolatunk kimerült a képek nézegetésében, hisz nem akartam nagyobb bepillantást a sorozatba, mint amennyit tudtam róla (két ellentétes személyiségű pincérnő összebútorozik), és ettől csak még jobban felértékelődött a 2 Broke Girls szénája nálam. Sőt, egyenlőre simán az év újonca, amit a sitcomok közül nem hiszem, hogy bárki is képes lesz überelni. Igen, idén talán végre ismét egy multi kamerás sorozat lesz a kiskirály. Akarom mondani királynő.


Sokakkal ellentétben én már nagyon vártam a Charlie-mentes Két pasi-t. Na nem azért, mert bárki olyat tudtak volna megnyerni a főszerepre (ha akartak volna, van az a színész, akiért beszálltam volna), akiért nézném, de mégis. Ritka, hogy ilyen balhés körülmények között pateroljanak ki valakit... De ezt most hagyjuk. A lényeg, hogy Charlie elhasználta az "egy életre jutó Sheen-drogját", és már tiszta, csak sajnos a tehetsége már évekkel ezelőtt oda lett, itt meg nem is kellett színészkednie. A faék egyszerűségű poénok viszont megtették a hatásuk, és szerintem, bárki képes előadni. Ebből a szempontból pedig Kutcher tényleg az álommelót fogta ki.


(2005-????)

(2007-????)

Sitcom kövér emberekről. Egy olyan műfaj, amely mindig ingoványos talaj, pláne, ha épp a súlyproblémáikkal akar viccelődni. Márpedig itt ebből űznek viccet, és nem is rosszul. Nekem az elsődleges kérdésem az az volt, hogy vajon a Férjek gyöngye örökségére pályázik, vagy más baborékra fáj a foga? Elvégre ne feledjük, hogy ott egy teljesen hétköznapi, nagyobb darab srác, férj volt a főszereplő, akivel annyira könnyű volt azonosulni, mint amennyire ő nehéz volt, plusz kitermelte a filmvilágnak is és most évente néhány komédiában szórakoztat minket. De engem mindenképp. A Mike és Molly pedig az Agymenők alkotójának új sitcomja - jó, oké, ő csak a producere.


Azt hiszem minden évadban van egy olyan sorozat, amit nem azért nézünk, mert kiemelkedő, vagy formabontó, vagy bármi érdemleges van benne. Hanem minden évben van egy sorozat, ami hiába kap nagyon jó castot, akik termetük ellenére is képesek a képernyőhöz szegezni hétről-hétre, azt hiszem a Mike & Molly azért lett nagy kedvenc mind a 24 részben az első évadánál, mert faék egyszerűségű humorát olyan hihetetlen könnyed szerethető bájjal tuningolták fel, ami csak nagyon kevés sorozatnak sikerül. Pedig évről-évre rengetegen próbálkoznak ilyesmikkel. De itt sikerült. Mike & Molly belopta magát a szívembe. És tudjátok mit? Nagyon örülök, hogy végig így alakult.íme a főcím.

Hogyan álljon az ember egy remake-hez, ha nem ismeri az eredetit? Vagyis ismeri, csak már olyan rég volt, hogy nem emlékszik rá. Másfelől. Egy újabb krimi. Kell az nekem? Túl azon, hogy engem már a plakátoknál elintéztek, hozzácsapva a szereposztást és azt a tényt, hogy Hawaii-on forgatják a sorozatot nem kellett sokat nyújtózkodnia, hogy engem is elérjen. Vagyis inkább, hogy megvegyen magának. Ritka élvezetes és izgalmas krimisorozat előtt állunk, amely, ha más műfajba tartozna akkor eredetiben végig követős lenne, de így bevárjuk a szinkront hozzá és nézős lesz. Igen, nincs kasza.

Régimódi. Van valami klasszikus kisugárzása miközben megrekedt félúton az újgenerációs akciósorozatok és a költségvetési gátakat szabott krimik között. A karakterek közötti dolgok sem működnek, ez az ügy viszont tizedannyira sem volt érdekes, mint az előző, mégis van valami az új Hawaii 5-O-ban, ami miatt úgy érzem kell ez nekem. Ráadásul ez a második rész az ég egy adta világon semmi másra nem volt jó, mint csak nézni és élvezni az elénk tárt Hawaii-i pillanatképeket és hagyni, hogy egy kis nyári meleség szellője megcsapjon bennünket.

Nem szoktam neki menni a második résznek, de most jó okom volt rá. A magyar változat hangmérnöke, Jacsó Bence ajánlotta ezt az epizódot, mert szerinte fantasztikusra sikeredett. Gondoltam oké, egy olyan hangmérnök, aki szereti a Dexter-t nem tévedhet. Megnéztem és valahol sokkolt. Magyarán igaza volt. Ez még a CBS-től - pláne tőlük!- is merész témaválasztás volt, és az arányokat is eltalálták így nyújtva egy olyan 41 perces kikapcsolódást, amiért tövig rághattuk a körmeink.


Kíváncsi voltam, hogy mit tudnak majd kihozni egy efféle formulából, de ahhoz egy percig sem fért kétségem hozzá, hogy ez nálam kasza lesz még akkoris, ha Kirk kapitány a főszereplője. Bocs Will bácsi, számomra te örökre az maradsz. Nem ez a trágár fater, mint akit itt látunk. Illetve nem is annyira trágár, semmint érzéketlen. Viszont elmondom, hogy miért volt ez (is) egy remek sitcom pilot: Mert klasszikus. A hagyományos elemekre épül, de mégis teljesen más, mint a Mike & Molly. A BigBang után csodálom, hogy siker lett, pedig valahol mégis azonos a stílus. Mérföldekre előre kiszagolható humorbomba, pontosan azzal poénkodnak, amivel a több kamerás helyzetkomikumokban szoktak és még a készítői is jónevű középszerűek. És tádámm, máris kész a tuti siker.

Ezt a pilotot látva elgondolkoztam valamin. Vajon miért is rendeltek be még egy ugyanolyan sorozatot? Nevek alapján ez a jobb hírűbb, de a minőség az már más kérdés. Alapjaiba véve valahol hasonlíthat a Better with You-hoz, de talán nem ez a legjobb példa, amihez a Mad Love-ot hasonlítani lehet. Akkor legyen inkább ez az új HIMYM? Valahol talán. Az viszont biztos, hogy semmi új nincs benne és kikapcsolódásnak is közepes. Akkor mégis miért? Az alábbi névsorért: Sarah Chalke, Jason "Pitebaszó" Biggs, Tyler Labine és Judy Greer.


(Szerencsés véletlen, 2009)


 Szándékos véletlenek márpedig nincsenek. Vagy mégis? Nos, ez az egyik kérdés, aminek megpróbál utána járni a CBS sitcom hétfőjének nyitó sorozata, az újonc, és bájos Jenna Elfmannal. A történet nem váltja meg a világot, jobb esetben is az érdekes "Puma-sztorik" nevű polcra kerül fel, ami idén nagyon duzzadni fog. A legégetőbb kérdés, ami minden olvasómat érdekelheti: Bejött? Nos, összetett válasz helyett csak annyit mondok be, de nem lesz nézős. Ahhoz még kicsit kevés, nem éreztem benne azt a pluszt, amit kellett volna.


Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék